Sarkalatos tévedés - riadó a HetiVálasztól

PPJ         2011.06.28.

Óriási hibát követhet el Orbán: Egész Európa ellen megy - írja alcímnek a Heti Válasz

Nemcsak a jövő nemzedékek veszítenék el szószólójukat és csorbulna a hazai környezetvédelem, hanem jelentős nemzetközi presztízsveszteséggel is járna, ha az ombudsmanról szóló törvényjavaslatot változtatás nélkül fogadná el a parlament - nyilatkozta a Heti Válasznak Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa. Az ombudsman lapunknak kifejtette: alkotmányellenesnek tartja a jogszabálytervezetet, amelynek részletes vitája az elkövetkező napokban kerül a parlament napirendjére.

Ha van kedvetek olvassátok végig. De nem értem, mit kell ezen meglepődni? Jóval korábban látható volt már ez, csak akkor még túl mélyen aludtak a konzervatív jobboldaliak, na most már ők is kiabálnak... Hurrá... Akkor most utcára vonulunk és ellenforradalmat művelünk, vagy mi lesz? Vagy majd 3 év múlva LMP? Vagy majd jönnek a zöldfasiszta Jobbikosok, hogy biztos a buziktól meg cigóktól nem megy a környezetvédelem?

Komolyan kérdem: mi lesz itt pár éven belül ha felélik a politikusok a természeti tőkénket és a Nemzeti Parkjaink helyén kínai (autó)gyárak meg rizsföldek lesznek?

A kérdés szerintem nem az, hogy meddig fogja még a Fidesz csorbítani a környezet-, természet- és jövő nemzedékek védelmének intézményrendszerét. Ameddig csak tudja! A kérdés az, hogy mikor lesz egy olyan összefogás Magyarországon amiben a civilek, a zöld társadalom, a zöld szervezetek, a már meglévő ökopolitikusok és a természettudomány emberei együtt állnak szembe bármilyen kormánypárttal!? Nem látom az utcán a több száz zöld szervezetet és annak embereit, akik aláírják a kormány jelenlegi antizöld intézkedései ellen a petíciókat. Néha próbál bohóckodni az LMP, kiállni egy-egy ügy mellett az Élőlánc, de egyébként nem látok politikai összefogást. Majd ha az lesz, és TEK-es, LMP-s, Élőláncos, WWF-es, MTVSZ-es, Greenpeace-es, Zöld Pókos, ZÖFI-s, Földkeltés, JNO-s, keresztény, ateista, anarchista és konzervatív együtt megy ki az utcára kiállni az ökopolitikáért a Fidesz vagy a mindenkori ellen, na akkor majd nézek egy nagyot, de megyek is csatlakozni azonnal!

Nem vagyok naiv, a "közös cél" és a "közös ellenség" mindig is összehozta az embereket. Sajnos eddig csak megalapozatlan és beválthatatlan, sőt embertársainkat irtó ideológiák mentén. Talán lehetne a következő egyesítő "ideológia" az a tény, hogy az élet szép itt a Földön, az élő rendszerek támasztják alá az emberi rendszereket, de csak ha fenntartható és nem környezetpusztító módon bánunk ezzel az ökoszisztémával.

         1 hozzászólás

Címkék: vélemény politika

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Reflex: Totalcar - Hány vágóhíd egy Ferrari?

PPJ         2011.06.28.

http://totalcar.hu/magazin/kozelet/2011/06/22/hany_vagohid_egy_ferrari/

Az igazán hülye autós újságírók molesztálókecskéje a fenntarthatóságért küzdők egyre szélesedő zöld tábora. Mindennek ők az okai, a növekvő biciklisávoknak, a klímaváltozásra való figyelemfelhívásnak, a szénhidrogének levegőbe pumpálásának aggasztó következményire mutatásnak. Ráadásul egyre szembeötlőbb a "jóslataik" megelevenedése, és egyre több pénz fordítódik a "jóslat szcenáriók" kutatására. Rájuk is szállt az autóipar és annak lobbista gárdája már a 70-es években, azóta is dollármilliárdokat költenek e fenntarthatatlan jármű és életforma eladásának fenntartására.

Amerikai forrásokra hivatkozni a globális felmelegedés témakörében olyan, mint amikor egy olajipari vállalat próbálja elhitetni magáról, hogy egyre inkább a megújuló energiákba fektet be. Totalcar-nak hinni az autóipar ártatlanságáról olyan, mint egy dílert kérdezni a drogozás káros hatásairól.

De mielőtt még vitába szállnék Winkler Róberttel, íme pár hír az elmúlt napokból:

Adókedvezmény luxusautókra - lobbi a környezet ellen

A WWF Magyarország megdöbbenve értesült a Parlamentbe kedden benyújtott törvénymódosító javaslatról, amely jelentősen csökkentené a legszennyezőbb nagy teljesítményű autók regisztrációs adóját, míg megnövelné az adót a kisebb szennyezőanyag-kibocsátású gépjárműveknél. A nagy teljesítményű személygépkocsik nem "csak" fokozottabb üvegházhatású gázkibocsátásukkal, de jelentősebb nehézfém és porszennyezésükkel is terhelik egészségünket és környezetünket. A közelmúlt újautó értékesítési statisztikáiból könnyen látható, hogy melyik márkáknak kedvez egy ilyen módosítás.

Például: http://www.vwdarkside.com/http://www.vwdarkside.com/images/logo.png

A Volkswagen aktívan dolgozik a CO2 kibocsátáscsökkentés elkaszálásán. Ismerd meg a VW sötét oldalát!

Audi-ügy: letartóztatták a TTT elnökét

Június 16 óta előzetes letartoztatásban van Zsák Ferenc, a győri Audi-gyár Natura 2000-es területen történő bővítése ellen fellépő természetvédő. Az aktivistát jogtalan előny kérésével vádolják, melynek büntetése akár öt év szabadságvesztés is lehet. A bővítés ellen a zöldhatósághoz ügyfélként bejelentkezett Tiszántúli Természetvédők Társulata (TTT) is tiltakozott. A fentiek alapján érthetően nem a beruházóra bízták a természetvédelmi intézkedéseket, hanem kompenzációt kértek az Audi-tól. Mivel a cég már folytatja az építkezést - annak ellenére, hogy az engedélyezési eljárás még nem fejeződött be -, ezért a kompenzációt valószínűleg csak más természetvédelmi területek fejlesztésére fordíthatták volna. A hírek szerint az Audi ezt jogtalan előny kéréseként értelmezte, és feljelentést tett. Ugyanakkor a TTT képviselői a honlapunkhoz eljuttatott közleményükben ártatlannak nevezik magukat. A nyilatkozat szerint a szervezet „a hatályos magyar és európai uniós jogszabályok rendelkezéseinek és előírásainak betartásával járt el, sem szervezetünk, sem annak vezetője "jogtalan előnyt" nem kért és nem is fogadott el.”

http://poserman.files.wordpress.com/2011/03/adbusters_what_bump1.jpg

Szóval Robi bácsinak eldurrant az agya, hogy nem lesz miből megélnie, elfogy az olaj, ciki már az autós TV műsor, és egyre több nő választja a környezettudatos "pasikat", hogy bulvár-társadalomtudományos is legyek.

Mint az a fenti hivatkozásokból jól látszik, zsarolásról Audi ügyben szó sincs! Általában épp fordítva, a tőkeerős és módszereket nem válogató ipari maffia érdek az, ami érvényre "szokta" juttatni "álláspontját", még ha az EU-s természetvédelmi jogszabályokba is ütközik mondjuk az Audi esetében.

De gondolom Robi bácsi szerint minden helyettesíthető. Elárulom, a természet nem. Pénzzel sem.

"A gyenge fenntarthatóság elmélete értelmében a természeti és a mesterséges tőke egymással alapvetően helyettesítő viszonyban áll. Így a fenntarthatóság kritériumának teljesítéséhez elég, ha a két tőketípus együttes értéke nem csökken, azaz ha a természeti erőforrás megsemmisülésével legalább ugyanolyan értékű mesterséges tőke jön létre." - forrás

Robi bácsi közgazdaságtanilag az úgynevezett "gyenge fenntarthatóságban" hisz, amikor szerinte az Audi GDP-növelő tevékenysége "értéket teremt" nem pedig soha újra nem produkálható természeti tőkét pusztít el végleg. A humánökológusok meg tudják, hogy ez már rég nem megbukott paradigma és csak az úgynevezett "erős fenntarthatóság" az, ami valóban óvja a jövőnket, Robi bácsiét is.

Felhívnám a figyelmet, hogy mindenki számára elérhetőek már olyan egyetemi anyagok, amik elolvasása és megértése után nem lenne szabad olyan felszínes cikket kiadni, mint amit a Totalcar tett klímaváltozás és üvegházhatású gázok tekintetében. Okulásukra kifejezetten ajánlom a negyedik előadás vázlatanyagát! Mert akkor rögtön világossá is válna pl. a 6., 10. és 15. dia átnézésével, hogy Robi bácsi csak kiragadott egy-egy adatot és nem a teljes képet vizsgálta a kibocsátó szektorokat illetően.

Winkler bácsi szeret nélkülözni mindenfajta megalapozott hivatkozást: valahol megmondták neki, hogy nem is a szén-dioxid okozza a felmelegedést, ő meg szívesen elhitte, hiszen így önigazoló lélektana megnyugodhatott, hogy jó helyen van ő a világban. Ilyen állításokat viszont csak körülbelül ilyen szintű "tudósok" mondtak valaha is, amikről később kiderült, hogy az USA szabadpiac párti pénzügyi lobbitevékenységének (48:05-től kifejezetten "vicces" kijelentések hangzanak el!) köszönhető, nem pedig valami megalapozott új IPCC kutatásnak. :) :(

"A rendszert nyilvánvalóan senki sem ismeri, a legtöbb részlet konkrét működése is homályba vész..." - állítja Winkler nagy magabiztossággal, ám szerénysége inkább csak tájékozatlanságot takar.

"Ahhoz, hogy a globális CO2 kibocsátás növekedését megfékezzük, az energiaszektor átalakításán kívül nagy lépéseket kell tenni világszerte a közlekedés/szállítás terén is. Hatékonyabb üzemanyag termeléssel, alternatív üzemanyagok használatával, hatékonyabb gépjárművekkel és klímabarátabb közlekedési rendszer (közösségi közlekedés, kerékpározás) támogatásával kell csökkenteni a kibocsátásokat." - mondta például az IPCC a 4. klímaváltozásról szóló átfogó értékelő jelentése megjelenése után a 2008-as budapesti konferenciáján.

Egy dologban van csak igaza Winklernek, hogy az indusztriális agrikultúrák által termelt hús, annak mennyisége és fogyasztása fenntarthatatlan. Nagyon jól teszi mindenki, ha csökkenti a húsfogyasztását,... de mellé az autóhasználatot is! Hamis dilemma, hogy melyik okoz nagyobb terhet.

Amerikai "tanulmányok" egész garmadáját sorakoztatja fel gondolkodásmódja mögé, a hús helyett még szójafasírtot is ajánl evésre, nyilván azt is Amerikából, hogy a génmódosító cégeket is támogassuk egy kicsit.

Ez van mikor egy környezeti ügyekhez laikus újságíró nekiáll a "zinternetnek" és nincs az egész szerkesztőségben egy ökológiában vagy környezettanban jártas ember, aki lektorálhatna.

További információk:

A Meteorológiai Világszervezet állásfoglalása az éghajlat 2009. évi állapotáról.

Üvegházhatású gázok leltára Magyarországon 1985-2006 VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ

Idegenek az üvegházban című ismeretterjesztő sorozat az OMSZ honlapján

         4 hozzászólás

Címkék: index vélemény totalcar klíma winkler róbert autóipar fenntarthatóság agrárium

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Fényfestéssel megjelenített Wi-Fi hálózatok: így néz ki az elektroszmog!

PPJ         2011.06.28.

"Ledes égősorra kötött Wi-Fi érzékelővel vizuálisan is megjeleníthetővé válnak a minket körülvevő Wi-Fi hálózatok."

 

Immaterials: Light painting WiFi from Timo on Vimeo.

More here:
nearfield.org/​2011/​02/​wifi-light-painting
yourban.no/​2011/​02/​22/​immaterials-light-painting-wifi/​
Behind the scenes: yourban.no/​2011/​03/​07/​making-immaterials-light-painting-wifi/​

Photos:
flickr.com/​photos/​timo/​sets/​72157626020532597/​

In case Vimeo has video problems, there is also a Youtube version here:
youtube.com/​watch?v=cxdjfOkPu-E

 

 

         szólj hozzá

Címkék: wifi tudomány környezetszennyezés elektroszmog fényfestés

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Adbusters! A pokolba a reklámokkal!

PPJ         2011.06.28.

A felhívás forrása: Adbusters! To Hell With Ads Let's create a cultural movement!

         szólj hozzá

Címkék: ajánló reklám videó televízió adbusters

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Viszlát "kék" bolygó!

PPJ         2011.06.28.

Tönkre tesszük az egykor még a végtelenség szinonimájaként használt óceánokat és tengereket. "Csupán" azt a kétharmadot - amitől egyáltalán ez a Föld bolygó működik. A nagy áramlások és az éghajlati övek hajtómotorját, a minden földi keringések szívét.

Elveszítjük! Elveszítjük! Töltés! Defibrillálás 1000 Volton!

 

Sokkoló jelentés a tengeri élővilágról

http://www.greenfo.hu/uploads/hirek/28048/cikk.jpgA hittnél is sokkal nagyobb gond van a halakkal és a vízi emlősökkel az óceánok mélyén. A savasodás, a felmelegedés, a túlhalászat és a szennyezés ugyanis egyre nagyobb veszélybe sodorja a halak, a cápák és a bálnák életét. Sőt a legújabb jelentés szerint elkerülhetetlen, hogy több faj kihaljon a bolygóról. A tudósok szerint a veszélyt előidéző együtthatók kumulálódnak, így a bolygó talán legnagyobb kihalási hulláma előtt állunk most.

Példa nélküli és a katasztrofális helyzet alakult ki az óceánok mélyén. Erre utal egy, a napokban közzétett tudományos tanulmány, amely a Föld sós tengereiben és óceánjaiban élő halak és vízi emlősök helyzetét kutatta. A kutatók szerint a szennyezések és a túlhalászat is közrejátszik abban, hogy tömegesen tűnnek majd el a vízi fajok az óceánokból, szerintük ez elkerülhetetlen.

Nyugtalanító ütemben melegszik a Vörös-tenger

A Vörös-tenger vize egyetlen évtized alatt csaknem egy fokkal lett melegebb, derítette ki egy nemzetközi kutatócsoport műholdas adatok alapján. A tudósok szerint ez számos állat- és növényfaj pusztulását okozhatja.

A kutatók a Vörös-tenger felszínéről 1985 és 2007 között készült műholdas hőtérképeket elemeztek ki. Dionysios Raitsos, a szaúd-arábiai King Abdullah Tudomány és Technológiai Egyetem (KAUST) éghajlatkutatója és kollégái a Geophysical Research Letters című szaklapban számoltak be arról, hogy a szokatlanul gyors hőmérsékletváltozás az 1990-es évek közepén vette kezdetét.

Mi okozzuk a hatodik tömeges kihalást!

A globális felmelegedés, a savasodás és az oxigénhiány miatt annyi faj pusztulhat ki az óceánokban, amire több millió éve nem volt példa - figyelmeztetnek vezető óceánkutató tudósok.

"Ha ez így megy tovább, akkor az óceánokban élő fajok tömeges kipusztulására számíthatunk" - állítja Alex Rogers oxfordi professzor, az óceánok állapotát felmérő nemzetközi program (IPSO) tudományos igazgatója. A professzor 26 kollégájával együtt készített jelentését a napokban mutatják be Oxfordban, és az képet fest az óceánok jövőjéről. "Szinte bizonyos, hogy a korallzátonyok ökorendszere az évszázad végére kipusztul, ami becslések szerint kilenc millió faj eltűnését jelenti" - mondja Rogers.

A tudósok szerint a tengervíz felmelegedése az óceánok mélyebb vizeire is kihat majd, és sokféle állatfaj pusztulhat ki a trópusokon és az északi vizekben is. További gond a szintén az emberi tevékenységnek betudható savasodás, és az, hogy egyes helyeken egyre kevesebb a vízben az oxigén. Ezt a három tényezőt eddig külön tanulmányozták, és csak nemrég értették meg, hogy kölcsönhatásban állnak egymással.

A tengerszint gyorsabban nő, mint kétezer év óta bármikor

Az elmúlt 130 során sokkal nagyobb mértékben nőtt a tengerek vízszintje, mint bármikor az utóbbi kétezer évben - állapította meg egy német kutatócsoport Észak-Amerikában végzett méréseik alapján.

A kutatók régóta tudják a világóceánok szintjének és a klímaváltozásnak egyszerű összefüggését, miszerint minél melegebb lesz, annál jobban olvad az antarktiszi és grönlandi jégsapka, annál erősebb a gleccserek fogyása, s ez növeli a tengerek vízszintjét. Most az Észak-Amerika atlanti parti földtani rétegeiben talált fosszilis leletek révén a potsdami éghajlatkutató intézet munkatársai kétezer évre visszamenőleg modellezték a tengerszintváltozást. Az Amerikai Tudományos Akadémia lapjában (PNAS) közölt eredmények a mindezidáig csak 130 évvel ezelőttig ismert összefüggést kétezer évre tolják ki és megerősítik, hogy a vízszint annál gyorsabban nőtt, minél melegebb volt a földi éghajlat.

         szólj hozzá

Címkék: globális felmelegedés tenger természetvédelem óceánok fenntarthatóság humánökológia korall pusztulás tenger savasodás

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark