Rádióadás a génmódosított növényekről: könyvek és tények?!

PPJ         2011.04.30.

Az adásban elhangzik, hogy milliárdos nagyságrendet használt Dudits Dénes GM-növények kifejlesztésére, továbbá, hogy az MBK-nak a KÉKI-ben voltak GM-növényekkel etetési kísérletei. Ez azért meglepő, mert ez utóbbit a KÉKI vezetője nem is olyan régen a VM felé tagadta.

gmo_noose1.jpg

         szólj hozzá

Címkék: gmo génmódosítás géntechnológia rádióadás gmo lobbi darvas béla

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Hol tart a Föld jelenleg?

PPJ         2011.04.27.

Egy fantasztikus dán húsvéti szünet után a greenr blog újra folytatódik. A mai napom (is) a tudományos világosodásnak és megértésnek szenteltem, szokás szerint tehát összegyűjtöm nektek, hogy miket láttam és olvastam. Mindegyik anyag külön is megdöbbentő és gondolkodásmód alakító hatású, együtt pedig igazán fantasztikussá teszik az ÉLET megértését és törékenységünk beláttatását. Esti beszélgetéshez, vitaindításhoz, mások meggyőzéséhez, vagy csak lazításnak: fogyasszátok egészséggel!

WWF Living Planet Report 2010 magyarul

A tanulmány idén először a szervezet hazai csapata által hitelesített magyar fordításban is elérhető. A legfrissebb, azaz még "csak" a 2010-es jelentés lesújtó képet fest a bolygó egészségi állapotáról. A jelentésből megtudhatjuk, hogy annak ellenére, hogy világszerte 133 000 védett területtel rendelkezünk, évente 13 millió hektárral csökken a globális erdőterület. Fény derül továbbá arra is, hogyan változott Magyarország helye a globális lábnyom rangsorban.

Csernobil: akiket ólomkoporsóba temettek - Index

A csernobili atomkatasztrófa utáni mentésben több mint félmillió ember vett részt. Az ukrán filmes, Vlagyimir Sevcsenko kamerájával örökítette meg a heroikus küzdelmet. Nem sokkal később, akárcsak több száz honfitársa, ő is meghalt a sugárzástól.

100 millió dollárt fektet be egy szélerőmű-parkba a Google - SG

Az amerikai óriáscég újabb megújuló energiás beruházásba vágott bele: ezúttal a szélenergiát hasznosítaná a világ egyik legnagyobb projektje keretében. A Shepherds Flat nevű szélerőmű-parkot jövőre helyezik üzembe és ez lesz a világ legnagyobb ilyen jellegű létesítménye. Áramtermelési kapacitása eléri majd a 845 megawattot, ami több mint 235 000 háztartás ellátására elegendő.

(Mindez igazán annak fényében fontos hír, hogy a Facebook, miért olyan makacs a megújuló energiák használatában.)

Erdőkertek - Mi az erdőkert ? - LMV

Képzeld magad egy olyan erdőbe, ahol minden valami ehetőt terem körülötted. Érett és érőfélben levő gyümölcsfák és diófélék borulnak föléd, és ha jobban körülnézel, akkor az ágakon duzzadó gyümölcsöket vehetsz észre, körtét, almát, szilvát, diót és gesztenyét.

A lombkorona réseit bokrok töltik ki. Málnát, áfonyát, ribizlit, mogyorót és már kevésbé ismert gyümölcsöket teremnek, és virágok nyílnak az egész évben. A temérdek vadvirág és gyümölcs, gyógyfüvek és évelő zöldségfélék teljesen beborítja a földet. A sok növényt ételekhez és gyógynövényként is tudod használni. Néhányan közülük hasznos rovarokat, madarakat és lepkéket vonzanak oda. Mások a talajt javítják, vagy a gyomokat tartják távol. Itt - ott indák futnak fel a fákra, bokrokra vagy lugasokra, és a lombok közül szőlő, kivi és passióvirág termése csüng le. A napsütötte tisztásokon csicsóka magasodik ki a földimogyoró indái közül Ezek a növények egymást támogatják, és a gyökereikben felhalmozott energiát később a terméshez és téli tartaléknak használják fel. Világos, sárga és lila virágaik élvezik az ég sugárzó melegét.

Sam Richards: Egy radikális empátiakísérlet - TED

Miközben lépésről-lépésre vezeti végig gondolatsorán a TEDxPSU amerikai közönségét Sam Richards szociológus, rendkívüli kihívást állít fel: meg tudják-e érteni -- nem egyetérteni, pusztán megérteni -- egy iraki felkelő motivációját? Olajról és a világ működéséről őszintén, egy kifordított történelemszemlélet segítségével.

 

         1 hozzászólás

Címkék: videó evolúció

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

· 1 trackback