Infografikák

dernarmot         2010.02.07.

A Jand által említett tudatosító hatáshoz bizony kőkemény marketing eszközökre van szükség. Profi grafikai kivitelezésre, könnyen megérthető mégis megdöbbentő ábrákra.

Ebben vannak nagy segítségünkre az infografikák.

Például a vízhasználat terén:

Vagy ha szemléltetni kell, hogy melyik multi hol zsigereli ki a földet (akkor a The Corporation című filmhez kapcsolódóan):

És persze, aki keres az talál. Induljon a vadászat a zöld véleményünket alátámasztó infografikákért!

         8 hozzászólás

Címkék: ökológia infografikák

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Páty 3 - Mi történik Pátyon?

meta_         2010.02.07.

Újabb fordulóponthoz közelít a pátyi golfberuházának álcázott megalakópark-fejlesztés és ingatlanpanama. November óta többször foglalkoztak az üggyel például itt és itt, szakvélemény pedig itt.

Február 14-én helyi népszavazást tartanak az érvényben lévő és a tervezett helyi építési szabályzatról. Egyszerű a képlet, az igen jelenti azt, hogy az eredeti szabályozás marad érvényben 5 évre, a nem pedig utat enged a beruházásnak. Persze sejthető, hogy ha az igenek nyernek, tulajdonképpen semmi nem lesz, mert csupán golfpályát építeni nem fogja megérni, főleg úgy, hogy a területet locsolni sem lehet, és az átlagosan 9,4 embert foglalkoztató golfpálya üzemeltetése sem akkora biznisz. Hiába, Magyarország mégsem lesz golfnagyhatalom. 

A népszavazást előkészítendő február 5. 18:00-tól helyiek vitafórumot szerveztek a művelődési házban, ahová meghívták a beruházót képviselő Mervó Józsefet, ellenfélnek pedig Lányi Andrást, csapjanak össze az érvek. Minden részletnek jelentősége lesz. Jöhet a komikum. 

Csütörtökön érkezett a hír, a beruházást többségben támogató képviselő-testület akarata, hogy Mervó megkaphassa 17:00-tól a művelődési házat. Azaz nemcsak nem mert kiállni, hanem még a vitafórumot is meg akarta fúrni, mert nyilván nem adta volna át önként a helyet 18:00-ra.

Aztán jött a következő hír, Mervó még jobban megijedt és 17:00-tól nem a művházban, hanem a 100 méterre lévő iskolában tart ellenrendezvényt. Bizony nagyon betojt, ha még egy helységben sem akart lenni Lányival. Érveket nem ütköztetni, ez az első számú szempont, helyette profi technikával előkészített bemutató, ahová meghívta szakértőit; egytől egyik olyanokat, akik részt vettek a megaberuházás forgalmi, beépítési stb. előkészítésében. Milyen meglepő; jól tudtak érvelmi amellett, hogy nagyon jó lesz ez a beruházás... Kánaán, ez kell a falunak, miegymás. 

A hallgatóság meg ide-oda ment a helyszínek között.

Nevetséges, hogy ilyet meg lehet csinálni, egy olyan kérdésben, ami egy egész falu, kb 6500 ember életére kihat. Közvetve pedig a környező agglomerációs falvakra, valamint Budapestre. 
 

Folyt. köv.

         szólj hozzá

Címkék: demokrácia beépítés lányi andrás páty golffalu mervó józsef falufórum

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Boldog Szülinapot GreenR Blog!

PPJ         2010.02.07.

No! Remélem tetszik nektek a meglepetés. (Tetszik? Kérem a kommenteket! :D)

Érdemes az új menüpontokat szemlélgetni, és a közösségi csoportokhoz az oldal alján csatlakozni.

De amúgy miért is lettünk zöldek? Jó kérdés! És igen egyszerű a válasz.

"Erazim Kohák, a cseh ökofilozófus egyszer egy derék piktorra lett figyelmes, aki a kocsmacégérre épp a mennyországot készült felfesteni az ő szentjeivel. A különös csak az volt, hogy a szentek feje körül a glória nem aranyságrga volt, hanem zölden virított. Kohák szeme felcsillant, hogy rokon lélekre lelt, és megszólította a művészt, hogy kifaggassa a zöld dicsfény ikonográfiai és ökológiai jelentőségéről. A magyarázat lesújtó volt: azért zölddel dolgozik, magyarázta a piktor, mert kifogyott a sárga festékből.

Amikor az ökológiai világnézet alapjai szóba kerülnek, mindig ez a történet jut eszembe; szószaporítás helyett ajánlom az aktivisták és teoretikusok figyelmébe. Ha kiderülne, hogy ökológiai világnézet nem is létezik, és az ökopolitika nyolc (tizenhárom, kilencvenkilenc) alapelve játékos ötlet vagy blöff csupán, ez mit sem változtatna a lényegen: hogy elfogyott a sárga festék. Azért lettünk zöldek, mert nem volt más választásunk. A körülmények alapvető változása civilizációnkat szembesíti alapelveink tarthatatlanságával. Feléltük a jövőnket, elfogyott. A korlátlan növekedés illúziójáért cserébe feláldoztuk a természet és a kultúra világának gazdag változatosságát: ettől, persze nem a hatalmunk nőtt, hanem a kiszolgáltatottságunk. Az ipari szenny mint vízözön borítja el a földet, többé nincs hová menekülnünk a katasztrófa elől, önmagunk elől. Amit a természettel művelünk, ezentúl nem technológiai, hanem erkölcsi kérdés.

Mert amikor hatékonyságuk és eladhatóságuk szerint ítélkezünk elevenek és holtak felett, magunkról mondtunk ítéletet."

(Lányi A.: Porcelán az elefántboltban, 51-52. p.)

Tekintsék meg képeinket az eseményről! Sajnálatos módon sokan lemondták, főként férfiak (szerzőtársaim), ám a GreenR legújabb szüffrazsettjei ezt cseppet sem bánták, a jobbnál jobb ízesített teák hatása alatt megalakították a GFM-et, a GreenR Feminista Mozgalmat. Tehát 5 hölgy társaságában volt szerencsém lenni, mikozben a Matcha Jikagise Usucha és a Kwai Osmanthus teák élményeinek adtam át minden érzékem.

Isteni volt a csokitorta, egy életre megkedveltem a Hanami Teaházat, köszönöm az üzletvezetők kedvességét! (Nem feledem, hogy tavasszal, a cseresznyefák virágzásakor Hanami lesz a Füvészkertben! 2010. április 10-11. és 17-18. (szombat/vasárnap))

És végül de nem utolsó sorban: szívből köszönöm Sovesztomesz váratlan és teljesen véletlen  (:D) felbukkanását, jókívánságait és teaélvezeti tanácsait. Elnézést kérek, ha esetenként megzavartuk a teázás nyugalmát, remélem legközelebb értőbb és éberebb emberek társaságában lelhetünk egymásra.

Mindenkinek nagyon köszönöm!

         7 hozzászólás

Címkék: születésnap greenr

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Mekkora bajban vagyunk, és miért nem cselekszünk?

Jand         2010.02.07.

Tartok egy kurzust dr. Tóth Jánossal, a SZTE filozófiai tanszékének docensével közösen, „Környezeti válság – fenntartható megoldások” címen. Az első előadásom e hét kedden volt, azóta egy cikkben leírtam a lényegét. Nagyon röviden így is összefoglalhatnám: nagy szarban vagyunk, de leginkább csak befogjuk az orrunk, ahelyett, hogy odébbálnánk. Ha érdekelnek ennek az okai, és az alternatívák, részletesebben megtalálod itt.

         szólj hozzá

Címkék: vélemény ajánló

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Te is szart eszel?

PPJ         2010.02.07.

Via: Adbusters

         5 hozzászólás

Címkék: videó adbusters

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark