Napikép: a jövő nemzedékek

PPJ         2010.12.04.

forrás: SG fórum

forrás: Spotter - Lucia Nimcová

         3 hozzászólás

Címkék: média fotók jövő nemzedékek

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Meanwhile in Napoli

PPJ         2010.12.02.

Méteres szemétdombok tornyosulnak még mindig Nápoly egyes kerületeiben. - Index képgaléria

Nápoly lassan már nem a Vezúvról lesz híres, hanem tornyosuló szeméthegyeiről. A koszos és büdös utcákon a szülők gyermekükkel a karjukon próbálnak átkelni a bezacskózott szemétkupacokon, hogy eljussanak reggelente az iskolába. Naponta körülbelül 3600 tonna szemét keletkezik, és zavaró bűzt árasztanak a végeláthatatlan hulladéktorlaszok, ezzel megkeserítve az ott élők és a turisták életét.

Ilyenkor látni igazán, hogy miről szól a kultúránk. Erőforrásokat vesz ki a természetből, hogy szemétté alakítsa azt. Egyenesekben gondolkodunk (re)ciklusok helyett. Fenntartható termelés és fogyasztás??? Az egy hazugság!

http://galeria.index.hu/kulfold/2010/11/22/napolyi_szemethelyzet/1810453_13443c0a1252f9ab38eaff47f6d496f3_l.jpg

http://galeria.index.hu/kulfold/2010/11/22/napolyi_szemethelyzet/1810455_610e59de2af0d9e87976bde0aa405564_l.jpg

http://galeria.index.hu/kulfold/2010/11/22/napolyi_szemethelyzet/1810463_8a63cd0f51a3285f680aef59a32d0cc6_l.jpg

http://galeria.index.hu/kulfold/2010/11/22/napolyi_szemethelyzet/1810467_f21a342351a9d2d9cd299d92111dfea3_l.jpg

         3 hozzászólás

Címkék: város szemét környezetszennyezés fotók környezet nápoly napoli fenntarthatóság naples

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A Monsantónak meg kell semmisítenie a génmódosított cukorrépát

PPJ         2010.12.01.

http://szentkoronaradio.com/files/26362.jpg

Az amerikai szövetségi bíróság kedden elrendelte a Monsanto által kifejlesztett, genetikailag módosított cukorrépa betakarítását és megsemmisítését, miután úgy ítélte, az Egyesült Államok agrárminisztériuma törvénytelen módon engedélyezte a biotechnológiai eljárással készült takarmánynövényt.

Az ügyben ítéletet hirdető Jeffrey White augusztusban már betiltotta a Monsanto "Roundup Ready" névre keresztelt cukorrépájának további ültetését és eladását arra hivatkozva, hogy a kormány illetékes szerve nem hajtott végre elég alapos környezeti hatástanulmányt a növény engedélyezése előtt 2005-ben.

Nem sokkal az augusztusi ítélet után azonban az agrárminisztérium engedélyt adott (mégis, hogy a szöszbe?! - szerk.) a növény vetőmagjainak előállításához szükséges magoncok ültetésére. A keddi ítéletében ezeknek a palántáknak a megsemmisítését rendelte el a szövetségi bíró.

A bírósági eljárást kezdeményező fogyasztóvédelmi társaság, az Earthjustice jogi képviselője elmondta, ez az első olyan bírósági ítélet, ahol génmódosított növények megsemmisítését rendelték el. "Ez egy extrém dolog. De a körülmények olyanok voltak, hogy nem igazán volt más megoldás. Gyakorlatilag kihívták a bíróságot, hogy az vajon szembe mer-e szállni velük" - tette hozzá.

A Monsanto által előállított Roundup Ready cukorrépa igen népszerű volt a termesztők körében, ugyanis arra fejlesztették ki, hogy ellenálljon a gyomirtó vegyszer Roundupnak, ami lényegesen megkönnyítette a farmerek gyomkezelését (ez ma már tudományosan cáfolt, drága MTI! -szerk.). Környezetvédők (természetvédők, könyörgöm, természet, mi mást teszünk tönkre, mit szennyezünk el?!, hagyjuk már ezt a zöldek=környezetvédők dumát 2010-ben! - szerk.) azonban úgy látják, a takarmánynövény elterjedése a gyomirtó vegyszerek túlzott használatához, rezisztens gyomnövények kialakulásához, továbbá a hagyományos cukorrépa-fajták megfertőzéséhez vezethet.

A vállalat, amely a mezőgazdasági termék szabadalmi bejegyzésével rendelkezik, korábban úgy nyilatkozott, egy esetleges engedély-visszavonás akár 2 milliárd dollárjába is kerülhet a vállalatnak és ügyfeleinek 2011-ben és 2012-ben.

A Monsanto számára bizalomra adhat okot az a novemberben napvilágot látott minisztériumi törvénytervezet, amely kezeli a génmódosított cukorrépák helyzetét. Ennek megfelelően, akár már a jövő évben engedélyeznék az ilyen növények elültetését. Jelenleg az amerikai cukortermelés több mint fele származik cukorrépából.

(Kicsit mintha még sajnálná is a hír szövegének megírója, hogy erre kötelezték a Monsantot. És mintha örülne is, hogy nemsokára azért mégis belénk fogja mártani a falloszát a nagy cég.)

Forrás: Index/MTI

         1 hozzászólás

Címkék: tudomány gmo agrárium monsanto

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

5000 forintos Nemzeti Park érmével várjuk az EU elnökséget

PPJ         2010.12.01.

"A napokban közzétette 2011-es emlékérme-kibocsátási tervét a Magyar Nemzeti Bank. Jövőre kilenc emlékérme jelenik meg, ebből kettő arany lesz, hat ezüst, továbbá idén is megjelenik egy kupronikkel érme. Az elsőt januárban, az utolsót októberben jelentetik meg, a címletek 1000 és 50 000 forint között változnak.

A természetvédelmi területeket és nemzeti parkokat bemutató emlékérme-sorozat második tagjaként „Duna-Dráva Nemzeti Park” elnevezéssel is 5000 forint és ezüst emlékérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank, méghozzá a Föld napján, április 22-én." - írja az Index.

Persze mindettől semmi sem lesz jobb. Mindez szószerint is csak jelképes összeg és egy jelkép-érem: Illés Zoltán ettől még nyugodtan szétbarmolja a hazai természetvédelmet, a Fidesz leszarja a Natura 2000-es területet Győrött és szabad kezet ad az Audinak. Hahó természetvédelemben dolgozók! Mikor kelünk már ki?! Mikor vesszük észre, hogy altat minket a kormány?!

         szólj hozzá

Címkék: politika természetvédelem eu elnökség emlékérem duna dráva nemzeti park

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Igaza volt az IPM-nek: mérgező ásványvizet forgalmazott az Auchan!

PPJ         2010.11.30.

eltavolitatta.jpgAz IPM magazin márciusi száma óta tartó kálvária végére értünk.

Igen, vannak mérgező ásványvizek az Auchanban is! November 17-én a Fővárosi Bíróságon elsőfokon a Visegrádi Ásványvíz Kft után az Auchan is pert vesztett az IPM magazin ellen a mérgező ásványvizek témájában.

A magazin munkatársai 2009 decemberében és idén márciusban az Auchan áruházakban vásárolt Auchan Super Aqua ásványvizekben a határértéket kétszeresen meghaladó mennyiségű mérgező arzént és higanyt is találtak. Ezeket az értékeket több akreditált laboratóriumban is megmérték. A mérések hitelességét igazságügyi élelmiszerbiztonsági szakértő is igazolta. Ugyanakkor az Auchan saját előírásait is megszegve nem tud hiteles mérési eredményeket bemutatni arról, hogy az ásványvizek árusításának kezdetekor, 2009-ben megmérte volna a vizek összetételét. Az Auchan ezzel szemben a magazin hiteles mérési eredményeit kétségbe vonta, és több pert is indított az IPM ellen, sőt a nyilvánosságra hozott eredmények tudatában tovább folytatta a rossz minőségű, mérgező termék árusítását.

Az ítélet

A Fővárosi Bíróság az Auchan Magyarország Kft keresetét elutasítva ítéletében megállapította, hogy az IPM szeptemberi számában a „Hogyan került arzén az ásványvizekbe?” című cikkben valós tényeket közölt. Az Auchan Magyarország Kft. által sérelmezett cikk részletei szövegkörnyezetükben objektíven közölték a valós tényeket, és ezek értékelése, saját felfogásuk szerinti megítélése az olvasók joga. Az ásványvizek fogyaszthatóságának kérdésköre közérdeket szolgál, és széleskörű érdeklődésre tarthat számot. A sajtó különleges kötelessége és felelőssége közölni a tudomására jutott, közérdeklődésre számot tartó információkat.

A bíróság megállapította, hogy a magazin nem állított valótlant azzal, hogy az Auchan Magyarország Kft. illetve beszállítója felrúgva a jogszabályi előírásokat nem az engedély szerinti kútból (K-388 sz. kút) nyeri a természetes ásványvizet, hanem valószínűleg egy arzénnal szennyezett, esetleg egy olyan felszíni kútból, amely közel fekszik egy arzénnal szennyezett kúthoz. Ezzel az Auchan komoly veszélynek tette ki vásárlóit.

Az Auchant képviselő ügyvédek és jogtanácsosok serege a tárgyaláson agresszivitásukkal olyan messzire mentek, hogy a tárgyalást vezető bírónőnek figyelmeztetnie kellett őket.

A rendőrség tovább folytatja a nyomozást az Auchan üzleteiben forgalomba hozott rossz minőségű, mérgező termék ügyében.

Forrás: Életforma.hu

         4 hozzászólás

Címkék: tudomány botrány bojkott auchan ivóvíz környezet víz arzén ipm ökotoxikológia interpress magazin

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark