Napikép: Ördög és pokol

PPJ         2010.09.12.

         szólj hozzá

Címkék: pokol napikép mc donalds gyermekeink

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

"Fenntartható fejlődés? Az egy hazugság!"

PPJ         2010.09.11.

A bejegyzés címét adó mondat nem másnak a szájából hangzott el, mint Fülöp Sándor, aki a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa avagy zöld ombudsman. 

Rendszerhibák a jövőben - az eLitMed.hu egészségügyi portál videóriportja:

Az ombudsmanokat a rendszerhibákra hozták létre. A Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa az elkövetkező nemzedékek létfeltételeit veszélyeztető rendszerhibákra ügyel. A várható talajcsúcs és az ivóvízellátási gondok mellett a sokszor egészségügyi veszélyeket hordozó új anyagok jelentenek komoly gondot.

Az élelmiszeradalékok, színezékek és kipufogógáz okozta veszélyekre már a pulmonológus, allergológus és gyermekgyógyász kollegák is egyre inkább felhívják a figyelmet. Fülöp Sándor szerint a fenntartható fejlődés utópia, hiszen a végtelen növekedés egy véges világban elképzelhetetlen.

         szólj hozzá

Címkék: videó fenntarthatóság fülöp sándor zöld ombudsman jövő nemzedékek

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Elszabadult a génkezelt krumpli

PPJ         2010.09.08.

Hír az fn.hu-ról: Meglépett a génkezelt krumpli (másodközlés teljes terjedeleben)

(A BASF GM burgonyája elleni petíciót továbbra is jobb oldalt az aranyos EU elnök bácsira kattintva lehet támogatni!)

Egy engedély nélküli, génkezelt burgonya magjai keveredtek a már engedélyezett fajta közé Svédországban: a kísérleti stádiumban lévő növények mostanáig zavartalanul fejlődtek a szabadban, a környezetre gyakorolt hatásai nem ismertek.

A BASF német vegyipari óriáscég svéd leányvállalata a napokban informálta a skandináv ország agrárhatóságát arról, hogy a júniusban elvetett és legálisan termeszthető Amflora burgonya vetőmagjai közé egy engedély nélküli kísérleti fajta, az Amadea burgonya magjai keveredtek.

A növény ezért szántóföldeken is megjelent, holott Amadeának sem engedélye, sem környezeti és egészségügyi hatásvizsgálatai nincsenek még – közölte a Greenpeace Magyarország. Félreértés ne essék, az Amflora is génkezelt faj, amelynek termesztését az EU engedélyezi

Egy is sok

A svéd cég szűk körben, kiválasztott partnerei számára értékesítette az Amflórát, a 680 ezer növény közé mindössze 47 darab engedély nélküli Amadea keveredett – mondta el a FigyelőNetnek Tömöri Balázs, a zöldszervezet kampányfelelőse.. Elhanyagolható mennyiségnek tűnik, de ebben az esetben még egy is sok: senki nem tudja biztosan megmondani, hogy milyen hatása van egy szabadföldön hónapokig növekvő, jórészt ismeretlen génmódosított burgonyának a környezetre.

A svéd hatóságok elrendelték az Amadea burgonya megsemmisítését a földeken, ám az által elszennyezett Amflora ültetvényekét nem. Felszólították ugyanakkor a forgalmazó és fejlesztő céget, hogy vizsgálja meg cseh- és németországi génmódosítottburgonya-földjeinek termését is, mert félő, hogy a génszennyezés más országokban szintén megjelent.

Semmi nem állítja meg

Az utóbbi idők egyik legfontosabb génszennyezési ügye volt, amikor 2009 őszén európai élelmiszerekben egy Kanadábaól származó, ott már 2001-ben betiltott genetikailag módosított lent lepleztek le.

Amerikában napvilágot látott kutatási eredményekből tudható, hogy az USA-ban a génmódosított repce gazdálkodói szándék nélkül is kiszabadult,szaporodik és terjed. Az Arkansasi Egyetem kutatói a szabad természetből begyűjtött 406 repcemintából 347-ben találták meg a megváltoztatott génállományt – áll a zöldszervezet közleményében.

Korábban írtunk a génmódosítással kapcsolatos kérdésekről és félelmekről. A részleteket ide kattintva olvashatja.

         3 hozzászólás

Címkék: gmo agrárium moratórium amflora gmo burgonya

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Ritkaföldfémválság fenyegeti a világot

PPJ         2010.09.07.

"Not enough minerals!" - hogy közérthetőbb legyek :)

A hírek, amiket előzőleg már minden ökológiai gondolkodású ember "prédikált", kezdenek beigazolódni. Már tavaly Föld napján szó volt róla egyik bejegyzésemben, illetve nemrég egy másik összefüggésben is, erre most tessék. Ritkaföldfémválság! :D

A ritka földfémek ugyanis tényleg elkezdtek elfogyni, ahogy az olaj is. És mivel ez a nyugati keresztény demokratikus szabadversenyes liberális kapitalizmust az alapjaiban érinti, jó lesz ha fontolóra vesszük, mi lesz ezután.

"A ritkaföldfémeket számos fejlett technológiai területen használják. A terbium például 80 százalékkal csökkentheti az izzók áramigényét, míg a diszprózium egészen kis darabkája is jelentősen csökkentheti az elektromotorok mágnesének súlyát, írja a New York Times. Az Egyesült Államok viszont leginkább a hadiipara miatt aggódik. Ritkaföldfémeket használnak a rakéták irányító rendszereiben, repülőgépek sugárhajtóműveiben, műholdakban és kommunikációs berendezésekben is. A világ gyakorlatilag teljes mértékben ki van szolgáltatva Kína szállításainak." - Index

A hír külföldi alapja az Economiston olvasható:

Rare earths - Digging in

China restricts exports of some obscure but important commodities

Na tessék 'szzátok meg techno-optimista hülye zöldek! Így fejlesszetek ti IPhone-ról irányítható otthoni paradicsomöntözőrendszert, meg a "csak technológia kérdése" dumátokat is így hangoztassátok ezentúl. Az igazság az, hogy nem ragad a kapanyél a kezetekbe. Szívesebben prütyköltök számítógép előtt, mintsem hogy felkötözzetek és megkarózzatok egy paradicsom palántát.

Nesztek 'sszátok meg Samsung, meg minden más márka, akik a NatGeo-n reklámozzátok magatokat, hogy mennyire "ECO" a TV-tek. Semennyire. Ritkaföldfémekkel van mindegyik tele, amikért Közép-Afrikában háborúznak nap mint nap. Itt még egy családban Móúnika Show HDTV-n, ott még 5 ember agyonlőve.

És még engem hülyéznek le, mikor ezeket a képeket mutogatom...

Lesz még itt nemulass!

És, hogy az idei ARC egy plakátját hívjam segítségül:

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs416.snc4/47881_464333900756_345985090756_6516429_6683210_n.jpg

         3 hozzászólás

Címkék: fenntarthatóság ritkaföldfém techno optimizmus nyersanyag válság

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

· 4 trackback         

Őszi zöld hírözön - 1. adag

PPJ         2010.09.07.

Mi lesz, ha elfogy az olaj? - Inforádió

Milyen helyzettel kell számolni, ha elapadnak a világ kőolajforrásai? Erre a kérdésre keresett választ a német hadsereg egyik kutatócsoportja. A szakértők bevonásával készült tanulmányt bizalmasan akarták kezelni, azonban az eljutott a Spiegel című hírmagazin szerkesztőségébe, és a lap közzétette a fontosabb megállapításokat.

Military Study Warns of a Potentially Drastic Oil Crisis - Spiegel Online

A study by a German military think tank has analyzed how "peak oil" might change the global economy. The internal draft document -- leaked on the Internet -- shows for the first time how carefully the German government has considered a potential energy crisis.

IEA: vége az olcsó olaj korszakának - LMV

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) vezető közgazdásza a BBC One Planet c. műsorának tegnapi adásában azt mondta, hogy az olcsó olaj korszakának mindörökre vége.A kormányoknak csökkenteniük kellene az olajtól való függésünket, változtatniuk kell az energiapolitikákon. Időben fel kell készülni arra az időszakra, mikor már elfogy az olaj. Idejében változtatni kell, mielőtt késő lenne.A műsor itt meghallgatható. Letölthető változat. (mp3)

http://www.candidity.org/images/oil-rig.jpg

"Bolygónk artériája lüktet itt, civilizációnk szíve dobog, mely kőolajra és folytonos növekedésre van berendezkedve." - Yann Arthus-Bertrand

Újabb megerősítés: olajhiány várható 15-30 éven belül, állítja a Bundeswehr - FFEK

Ahogy telik az idő egyre több helyről és egyre komolyabb forrásokból értesülhetünk róla, hogy az olajellátás  jövőbeli fenntartása komoly nehézségekbe fog ütközni. Most éppen a Német Hadsereg kutatóközpontjából szivárgott ki egy ilyen.

"Korábban már több hasonló hírről számolhattam be" - írja Hetesi Zsolt a kutatócsoportjuk honlapján: 

- A Pentagon Műszaki Divíziója 2008 végén adott ki egy jelentést, melynek 2010 áprilisában lett világhír-értéke. A jelentés arról szólt, hogy a kereslet gyorsabban nő, mint a kínálat, és 2015 után már napi 10 millió hordós hiányra kell felkészülni. A jelentés adatait itt elemeztem.

- 2010 februárjában a Brit Tudományos Akadémia által létrehozott bizottság tett közzé egy hasonló jelentést, amely 2015 körülre teszi az olajkitermelés tetőzését, és utána fokozódó olajhiánnyal számol. (Hasonlóképp nyilatkozott a brit energiaminiszter is, aki 10 éven belül szintén olajválsággal számol Angliában, a növekvő behozatal-függés miatt.) A jelentés sürgető kormányzati beavatkozást javasolt.  

Pálfordulás - FFEK

Björn Lomborg, aki az egyik legerősebb ellenzője volt még nem is olya rég a klímaváltozás elméletének teljes fordulatot vett legújabb könyvében. Pedig nemrég még egész mást írt, Magyarországon is megjelent a Typotex kiadó gondozásában korábban írt Cool It! - Hidegvér! c. könyve, melyben sokféleképpen érvel amellett, hogy a klímaváltozást nem kell véresen komolyan venni, és érdemes kétkedőnek lenni.

Jövő hónapban a boltokba kerülő könyvében pedig az emberiség előtt tornyosuló legfontosabb kihívásként értékeli a klímaváltozást, és az ellene folytatott küzdelmet a legeleső helyre teszi; évi 100 milliárd dollárt fordítana arra, hogy az üvegházgázok (ÜHG-k) kibocsátását csökkentse a világ. Ezt főképp az ún. tiszta energiaforrások (szél, nap stb.) felhasználásával látja megvalósíthatónak. A Guardian cikke 180 fokos fordulatként értékeli Lomborg új könyvét.

Új jelszó: slow design - HG

Nem tudni pontosan, mikor bukkant fel először az azóta is magyar megfelelő nélkül keringő "slow movement" kifejezés, de az biztos, hogy az elmúlt húsz évben szépen lassan áthatotta az élet számos területét a lassításra intő szemléletmód. Talán nem is szükséges túlságosan belemenni a fogalommagyarázatba, hiszen mindenkinek világos, mi lehet a célja a helyi termékeket és a hagyományos ételeket előnyben részesítő Slow Food mozgalomnak, vagy a gyerekeknek nagyobb szabadságot adó, élhetőbb és élvezhetőbb gyerekkort biztosító Slow Parenting filozófiának, vagy a többek között az öko-túrizmust támogató Slow Travelnek, hogy a média, a művészet és a gazdaság területén is megjelenő törekvést már ne is említsük. A hipergyors fejlődési folyamatok ellenpontjaként valamiféle racionális átgondolásra, az alkotói folyamatok és az alkotások élvezetére, a hagyományos értékekben való elmerülésre, új anyagok kutatásra buzdít tehát a "slow movement".

Újabban az építészet és a formatervezés területén jelent meg a lassuló folyamatokat ösztönző filozófia, ami ezúttal is új életstílust feltételez: tiszteletben tartja a szűkös erőforrásokat, és képes harmóniában élni a környezettel. A Slow Design három alapelve a fenntarthatóság, a rendszerszemlélet és az érzékenység a szociális, társadalmi és kulturális folyamatokra.

Már Erdélyben támad a vírus - HetiVálasz

Romániát is elérte a nyugat-nílusi vírus, melynek kórokozóit szúnyogok terjesztik, és alapvetően egy trópusi betegség lenne. (Nem, nincs klímaváltozás, és nem is valósulnak meg azok az [pofon egyszerű logikán alapuló] jóslatok, amik például ebben a kisfilmben is láthatók. - a greenr szerk.)

Lelőtték a túszszedőt a Discovery Channel épületében - Index

A The Gazzette, a Silver Spinget is magában foglaló Montgomery megyében kiadott újság szerint a férfit 2008-ban ugyanezen a helyen már őrizetbe vették. A férfi két évvel ezelőtt azért tiltakozott, mert megítélése szerint csatorna  célja a profitszerzés és nem a Föld megmentése. Azt is követelte, hogy a csatorna sugározzon főműsoridőben több, a bolygó megmentésének szentelt műsort, amelyeket szerinte érdekesebbé kellene tenni az emberek számára.

(Igaza volt, azúristenit, igaza volt. Most, hogy itthon vagyok a nyáron és bele-bele néztem az "ismeretterjesztő csatornák" kínálatába: egy köpedelem! Mentsd a bálnákat doksifilm, utána rögtön rákhalászati műsor. Mentsd a fákat ökoműsor, utána stihl fűrész reklám és favágók tarolj le mindent akcióműsor. Mióta befutott a Mythbusters, azóta a Discovery azt hiszi, hogy mindent felboncolni, felrobbantani, kiirtani vagy szétzúzni kell. Hol vagy David Attenborough?)

Overdose - The Next Financial Crisis

Nem, még korán sincs vége! Nézzétek meg! 1. rész, 2. rész, 3. rész. Azok az emberek készítették ezt a filmet, akiket amerikaszerte kiröhögtek és lejárattak a médiában, mikor azt mondták a gazdasági világválság előtt, hogy ki fog durranni a lufi. Most a következő lufira figyelmeztetnek.

         2 hozzászólás

Címkék: válság olaj klíma filmajánló fenntarthatóság

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark