Köszi BP, ennyi volt a Mexikói-öbölnek, 60 évre letudva

PPJ         2010.06.24.

Erre nincsenek szavak!

Arra már nem lesznek halak. Ezt a témát egyelőre hanyagolom, majd jelentkezem ha fontos hír lesz. Ettől még addig ugyanúgy állandóan ömlik az olaj, erre azért gondoljatok.

         5 hozzászólás

Címkék: bp természet olaj környezet mexikói öböl olajkatasztrófa

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

CSR - kijáttszás és zöldremosás a vállalatok részéről

PPJ         2010.06.24.

BOCSÁNATOT KÉREK: EZ AZ ADÁS MÚLT HETI, NEM MAI!  (Az Index cikk ettől még jó, és vitaindító.) Ma este, Radio Cafe, Holnapután magazin, 20-21 óra. Témája a CSR, vagyis a zöldremosás.

témázás - mi jut eszébe az embereknek a CSR hallatán? milyen érzelmi töltetű a fogalom? mik a “ciki” jelenségek? miket tartanak CSR kapcsán “zöldre festés”-nek? hol helyezik el a vállalatok a CSR-t a szervezetben? mik a CSR melletti érvek egy vállalatnál? hol tartunk ma Magyarországon?

Abszurd dolog nem növekedni - Az Index cikke e fenti témához kapcsolódóan! KÖTELEZŐ!

A növekedési kényszer megakadályozza, hogy a nagyvállalatok a környezeti és szociális szempontokat is figyelembe vegyenek. A CSR (a vállalatok társadalmi felelősségvállalása) álmegoldás, fő célja a szabályozás kijátszása. A tudatos fogyasztók civil kezdeményezései, a szigorúbb állami és nemzetközi szabályozás, az etikusabban és felelősebben működő vállalatok együtt azonban változtathatnak a rendszer logikáján, vallja Boda Zsolt, közgazdász-politológus. Most, a válságban végképp úgy kellene pénzt fektetni a gazdaságba, hogy az környezeti és társadalmi szempontból fenntartható pályára állítsuk.

Szóval le a CSR-ral! Elegünk van a vállalatok zöldremosásából!

         7 hozzászólás

Címkék: ajánló csr vállalatok fenntarthatóság greenwashing

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Ajánló - Dialëktus Fesztivál 2010

dernarmot         2010.06.23.

Idén is várja a nézőit a Dialëktus film fesztivál.

Ha környezeted és társadalmad egy mélyebb megértésére törekszel, érdemes a fesztivál programjából pár vetítésre ellátogatni.

További részletek a honlapon.

         szólj hozzá

Címkék: ajánló filmajánló

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Elkészült a Pixartól a Némó nyomában 2!

PPJ         2010.06.23.

Katt a képekre a nagy méretért!

És most a valóság következik!

         11 hozzászólás

Címkék: bp természet olaj környezet némó nyomában mexikói öböl olajkatasztrófa

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Műanyag

Jand         2010.06.22.

[Derrick Jensen & Aric McBay: What We Leave Behind (Amit magunk után hagyunk), I. rész, 7. fejezet, fordítás általam]

Halhatatlanságra vágyni nem más, mint egy hatalmas hiba örökös fenntartását kívánni. – Arthur Schopenhauer (Akkor, most kérem értelmezze ezt a képet! - Pacsker szerk. megjegyzése, hogy a vallást is ide kapcsoljuk...)

Ez a végszó: a világot megölik. Meggyilkolják. És e gyilkosság egyik módja a mérgezés: e kultúra hulladékanyagai nem segítik a tájat – ahogy a hulladékoknak tenniük kéne, ahogy mindig tették – hanem ártanak neki, és megölik. A természetben nincs olyan, hogy szemét. A szemét a mai értelemben modern találmány. És rohadt egy találmány. [Vagy éppen nem rohadt, nem elbomló. És ez a lényeg.]

Ahogy a járványkutató Rosalie Bertel rámutatott, a fajunk egy lehetséges sorsa a mérgezés általi kihalás. Ezen a ponton hozzátehetjük, hogy ez a lehetséges – sőt fenyegető – sors vár az óceánokra, a levegőre, a talajra, és a legtöbb élő testre.

Az összes beszéd a fenntarthatóságról – általunk vagy mások által – csak körültáncolása a központi témának: ez a kultúra megöli a bolygót. [A kultúra szót értsd így: a belső különbségek ellenére is lényegében egyetlen fajta gondolkodásmód, egyetlen fajta életmód: az ipari civilizáció gondolkodásmódja és életmódja – Ford. megj.]

Ez a kultúra megöli a bolygót.

Ez a kultúra megöli a bolygót.

Ez a kultúra megöli a bolygót.

Ha ezt elégszer elismételjük, talán elkezdjük megérteni a legapróbb rémisztő töredékét annak, hogy ez mit is jelent, és akkor végre úgy cselekszünk, mintha ebből bármi számítana nekünk.

Egy fénykép van előttem. Egy teknős fényképe. Vagy inkább valamié, ami egy teknős lehetne. Vagy valamié, ami egy teknős tudna lenni és kellene lennie, és persze így is egy teknős, csak egy olyan, akire egy műanyag gyűrű akadt a páncélja közepén. [Susan Casey: Our Oceans Are Turning Into Plastic… Are We?]

A teknős növekedett. A páncél a gyűrű alatt nem. A teknős – és azt kívánom, ez bárcsak a saját fantáziám lenne – úgy néz ki, mint egy homokóra. Néhány hete láttam először ezt a képet, és azóta nem tudtam kiverni a fejemből, se a szívemből. De természetesen van különbség aközött, hogy empátiát érzek más iránt, és ahogy neki élnie kell az életét. Én elsétálhatok. Megjátszhatom, hogy minden a legnagyobb rendben van. A teknős ezt nem tudja megtenni. Az a műanyaggyűrű eltorzította a teknőst, az életét sokkal rosszabbá téve.

A SOKKOLÓ(!) tényállításokkal teli cikk java még csak ezután jön!

Folytasd a cikk olvasását a Blagomon!

         3 hozzászólás

Címkék: természetvédelem környezetszennyezés környezet műanyag civilizáció fenntarthatóság derrick jensen

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark