Inni vagy nem inni?

s. o.         2010.01.10.

Meta után ismét Új szerzőt köszönthetek sorainkban, "S. O."-t, aki rögtön kezdésnek egy ivóvíz privatizációs üggyel nyitja sorait. Kellemes informálódást!  - Üdv: Péter

Hogy a szakértői vélemények mennyire eltérőek lehetnek egymástól ugyanazon témában, arra láttunk már példát többször is. Lassan megszokhatnánk, hogy a látszólag egyértelmű dolgok is kétségbe vonhatóak néhány jól pénzelt független szakértő véleménye által.

A dunakeszi „láthatatlan” láp ügye azt példázza, hogy attól, hogy egy terület láp, még nem láp – így foglalhatnánk össze röviden a dolgokat. A „fogyasztásra alkalmatlan” ásványvíz minőségű víz esete csak a felvetődő ellentmondások és tisztázatlan kérdések miatt kerül egy lapra a „nem láp” láppal.

Arzén a vízben

2001-ben megállapították, hogy több mint kétszáz Dél-alföldi településen magas a víz arzéntartalma. Az Európai Unióhoz történő csatlakozással Magyarország vállalta, hogy nemcsak itt, hanem az ország más régióiban is 50 mikrogramm alá csökkentik a literenkénti ivóvíz arzéntartalmát, ennek érdekében indították el az ivóvíztisztító programokat. A Dél-alföldi régióban 2007-re kb. 260 település 1,3 millió lakója volt érintett a rossz minőségű víz által.

Békés megyében két település – Orosháza és Szarvas – különösen híres ivóvizének magas arzéntartalmáról. Az orosházi víz már csak íze miatt is ihatatlan, számtalanszor megtapasztaltam ezt, amikor nagymamámat látogattam meg. E két városba más településekről vezetnek tiszta, ivásra alkalmas vizet, mintegy felhígítva a helyi arzénosat, ezzel csökkentve annak káros anyag tartalmát. Az egyik ilyen „vízszolgáltató” település Csanádapáca. Az itteni víz akár palackozásra is alkalmas lehet, legalábbis az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (közismertebb nevén ÁNTSZ) regionális kistérségi intézete ezt állapította meg.

Palackba vele! (?) - Ellentmondások

A csanádapácai víz tavalyi bevizsgálására egy véletlen folytán került sor. Egy közeli település polgármestere, aki egyben gazdálkodó is, nem használhatta a helyi vizet az állatok itatására annak magas arzéntartalma miatt. A csanádapácai vizet kívánta felhasználni erre a célra, de engedély kellett hozzá, így be kellett vinnie a mintát a kistérségi intézethez. Ott megadták az engedélyt és megkérdezték: „Maga palackoztatni akarja ezt a vizet?” „Én? Nem. Csak a disznókat itatni vele.”

Így hát, mindezt hallva, Csanádapáca polgármestere beadta a palackozásra vonatkozó kérelmet, ehhez azonban nem elég a regionális intézet engedélye, hanem az országos intézet beleegyezése szükséges. A minta leadása után megtörtént a bevizsgálás és megállapították, hogy a víz annyira arzénos, hogy kismamák és gyerekek nem ihatják, zacskós vizet kell fogyasztani, és ez a víz csak mosdásra és mosogatásra alkalmas.

Érdekes fejlemény ez kevesebb, mint egy évvel azután, hogy a vizet ásványvíz- tisztaságúnak minősítették. Érdekes annak fényében, hogy ezzel a vízzel látnak el több települést is, amihez megadták az engedélyt. Még érdekesebb azonban, ha hozzátesszük, hogy a víztisztításra egy francia cég felajánlkozott (persze nem ingyen). Mondanom sem kell: ha a cég megkapja a megbízást, a víz magánkézbe kerül, az árak pedig szükségszerűen megnőnek, nemcsak a tisztítás miatt, valamint senki sem lepődne meg, ha néhány év múlva a polcokon megjelenne a csanádapácai víz, melyből a hasznot persze a francia cég kapná, és nem Magyarország, nem Csanádapáca.

Nem kívánom kétségbe vonni az ÁNTSZ eredményeinek hitelességét, de érdekes, hogy amire a regionális intézet igent mond, arra az országos nemet.

December 26-tól az Európai Uniós szabvány az 50 mikrogramm/literes arzéntartalmat 10 mikrogramm/literre csökkentette. Arról, hogy a csanádapácai víz arzéntartalma ezt a mennyiséget túllépné, egyetlen elemzés sem szól. A legutóbbi felmérés adatai nem érhetőek el az ÁNTSZ oldalain, csak a 2001-es vizsgálatokról tudósítanak. Sem a Vízművek oldalán, sem az ivóvíztisztító programot népszerűsítő honlapon nincsenek információk arról, hol magas az arzéntartalom a vízben, pedig ha valami „közérdekű adat”, akkor szerintem ez az.

Tiszta vizet a pohárba!

Az üggyel kapcsolatos legfőbb probléma az, hogy ugyanazon szakmai szervezeten belül eltérő vélemények vannak egy jelenségről, mely tárgyi eszközökkel, mérőszámokkal pontosan mérhető.  Tehát vagy a mérőeszközök hibásak, vagy a mérés. Esetleg egy év alatt annyira arzénos lett a víz, hogy az fogyasztásra alkalmatlan lett.

Arról is beszélni kellene, mi okozta az eddigi víztisztító programok kudarcát. (http://www.beol.hu/bekes/gazdasag/arzen-a-vizben-lejart-a-hatarido-278006) Miért került hét évbe egyetlen Excel-táblázat elkészítése, amiben leírják, mi a probléma, és mennyi pénzből lehetne megoldani? Miért egy francia cég ajánlkozik víztisztításra, mért nem valósítjuk meg a tervezeteket, amiket az e feladatok ellátására felállított hivatalos szervezet készített? (http://www.ivovizunk.hu) Ha nem sikerült megtisztítani hét év alatt a vizet, akkor hová tűnt az a pénz, amellyel az Európai Unió Kohéziós Alapja támogatta a projektet? Ha hét év alatt a magyar szervezetnek nem sikerült, akkor a francia cég miért ajánlkozik ennyire buzgón a probléma kezelésére, miért nem riasztja el a hét év kudarca, és miért csak Csanádapácán akar tisztítani? Ha zacskózott vagy palackozott vizet kell innia a Dél-Alföld közel 260 településén élőknek, akkor:

  • 1.      Honnan kapják a vizet?
  • 2.      Milyen cég zacskózná/palackozná?
  • 3.      Hogyan oldanák meg a szállítást?
  • 4.      Milyen cég szállítaná?
  • 5.      Hogyan biztosítanák azt, hogy mindig elegendő mennyiségű víz álljon a lakók rendelkezésére?
  • 6.      Hogyan tudná az önkormányzat kigazdálkodni a vízellátást, ha az önfenntartás is nehezen megy?

Nemcsak szakmai ellentmondásokról van tehát szó, hanem állami kérdésekről is, a dolgok tisztázása tehát sürgetővé válik.

         3 hozzászólás

Címkék: alföld ivóvíz multik arzén ökotoxikológia

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Dunakeszi-tőzegtavak 13 - Bréking nyúz! Index címlap!

PPJ         2010.01.10.

Index címlapon a Dunakeszi tőzegláp esete embörök! Ezt neked Auchan! Egész Magyarország tudi fog az aljas ügyedről! Próbálja csak meg lefizetni a bíróságot az Auchan: nyilván az sem fog hamar kiderülni és címlapon szerepelni! :D (És köszönjük Index! Végre, nagyon vártuk már!)

         4 hozzászólás

Címkék: videó botrány bojkott auchan nol dunakeszi parkoló beépítés láp kötevife tőzegtavak oktvf

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Időkép.hu - Légszennyezettség - Extrém Napikép: 5. rekord

PPJ         2010.01.09.

NO (nitrogén-monoxid): Színtelen gáz, amely erős oxidálószer és reakcióba lép éghető és redukáló anyagokkal. Levegővel érintkezve nitrogén-dioxid szabadul fel belőle. A nitrogén-monoxid izgatja a szemet és a légzőszervet. Belégzése tüdővizenyőt okozhat, hatással lehet a vérre, okozhat methaemoglobin képződést. Magas expozíció halált okozhat. A tünetek késleltetve jelentkezhetnek. Szaga nem figyelmeztető, ha toxikus koncentrációban van jelen. Nitrogén-monoxid keletkezhet magas hőmérsékleten a levegő oxigénjéből és nitrogénjéből, illetve nitrogén tartalmú vegyületek elégetésekor. Ezek a folyamatok leggyakrabban belső égésű motorokban játszódnak le, de jelentős NO-forrás az ipar és a biomassza égetés is. Városi környezetben elsősorban a gépjárműmotorok felelősek a NO és a NO2 szennyezésért.

         4 hozzászólás

Címkék: környezet napikép légszennyezettség

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Mik vogymuk? Mit eszni?

PPJ         2010.01.09.

szorolap_kep.jpg

         20 hozzászólás

Címkék: ajánló kétesáruk

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Bes of 2009 Indafotó

PPJ         2010.01.08.

Ez itt most az Önreklám helye lesz.

Ha Indafotó felhasználó vagy, kérlek tedd a Kedvenceid közé a fotóm, ezzel is segítve engem a Best of Indafotó 2009 versenyen, amin már a legjobb 36 közé bekerültem. Most viszont a 36 kép közül a legtöbbet "Kedvenc"-elt kép fogja elvinni a pálmát. Előre is köszi!

Ezt a képet kéretik fölértékelni!

Pacsker: Szédelgő megszállottak

         szólj hozzá

Címkék: indafotó bestof2009

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark