Children on leashes tied to the walls while their parents work

PPJ         2010.05.09.

Küldök nektek szépet, aranyosat, szívmelengetőt. Magyarán az én nyelvemen: világszörnyűséget!

http://www.chinasmack.com/wp-content/uploads/2010/05/zhejiang-china-brick-workers-tie-up-their-children-01-560x399.jpg

Amiért a jómódú EU-s polgár megveheti a kínai műanyag vackokat, az attól lehet csupán, mert a kínai ember úgy tudja megtermelni ezeket a "javakat", hogy otthon a gyereket falhoz köti, nehogy bajt csináljon, míg nincs otthon. Tehát a "jólét" közvetve falhoz köti a kisgyerekeket. A "színvonalas élet" a "fejlődő országok" gyerekeit terrorizálja. Ezt akartuk?

Akkor további szép estét kívánok itt Európában!

         13 hozzászólás

Címkék: kína európa fotók

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Haladunk Vincent?

PPJ         2010.05.09.

Haladunk!

A kiugrások az Index címlap megjelenéseket jelentik

Blog.hu címlapon az álmom: az ökológiai mozgalom

Meghódítjuk a közéletet

 

 

         9 hozzászólás

Címkék: statisztika index blog hu greenr

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Dunakeszi-tőzegtavak (is) 31 - Sarkadi lemossa a pályáról Dunakeszi polgármesterét

PPJ         2010.05.08.

Ilyen egy önellentmondásos polgármestert ki látott már? Még Oszinál (Molnár Oszkár) is viccesebbeket tud mondani! Ezt az állandó torokköszörülést is megmagyarázhatná már valaki: ennyiszer teszik oda a bökőt maffiózók? Mert akkor szóljon nekünk polgármester úr, megvédjük. De ha saját elszántából mond ilyen hazugságokat TV kamerába akkor Isten irgalmazzon önnek az őszi választásokon!

No de elég a személyeskedésből. Jöjjenek az érvek! Munkahelyteremtésről szó sincs, ezt statisztikák és dokumentumok bizonyítják. Törvénysértésről nagyon is szó van: országos, helyi és természetvédelmi törvényeket sért Dunakeszi vezetése! Bevétele sem fog származni ezekből a "beruházásokból", hiszen ingyenesen oda kell adnia a területet a dunakeszi reptérnek. Sőt, ha kiderül az alkotmánybíróságon, - mert oda visszük az ügyet! - hogy törvénysértő volt Dunakeszi képviselőbizottsága, akkor még nekik kell majd milliárdos kártérítést fizetniük, és gondolhatják, hogy nem a saját zsebükből fogják, hanem a dunakeszi lakosokat fogják megsarcolni. SŐT! A zöldeket fogják hibáztatni, hogy lám ha nincs ez az ellenállás, akkor a lakosoknak nem kell fizetni kártérítést. De ez így nem igaz! Ha Dunakeszi polgármestere nem utolsó pillanatban őstermelői igazolványt kiváltó maffiózók (Winkler Márton) előretolt, Helyi Építési Szabályzatot a kényük-kedvük szerint módosító felelőtlen ember lenne, akkor nem kéne Dunakeszi lakosainak kártérítést fizetniük a felelőtlen önkormányzati döntések miatt. Döntsön Dunakeszi lakossága: sikkasztást és kártérítést akar-e fizetni, vagy továbbra is lovakat, repteret, zöldet és Ökológiai Hálózat részességet akarnak?! Amúgy megsúgom mégegyszer! Csak egyet akarhatnak: a zöldet. Ha be merik építeni a Nemzeti Ökológia Hálózat területeit, akkor azonnal törvénysértő magatartást tanusítanak és kártérítést kell fizetniük! Ha valami országos szintű törvénybe foglaltan zöld, akkor ott nem játszadozhat a beépítési százalékok számaival a helyi képviselet! 

         6 hozzászólás

Címkék: botrány bojkott auchan repülőtér dunakeszi beépítés láp tőzegtavak lóverseny pálya sarkadi márton kecskeméthy géza

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A városi (halál)tanya

PPJ         2010.05.08.

Találtam ezt a könyvet és az ajánlóját. Most a kritikája következik.

Én ilyen kedves író vagyok, előre lelövöm a poént, ami az, hogy az ökológiát figyelmen kívül hagyni halálos! Mert akármennyire az ökológia kategóriába tartozik ez a könyv: éppen azt hagyja figyelmen kívül!

Mit is akar(j)unk mi termeszteni a városi kertekben?

A város fogalma a kapitalista rendszer óta, de minimum az ipari forradalom óta 'pöppet' megváltozott ugyanis. Már nem csak a kultúra, az innováció, a művészet és a kereskedelem melegágya a város, hanem a nehézipari szennyezések, a hormonként ható melléktermékvegyületek, a közlekedés általi környezetterhelések és a zöld felületek hiánya miatti légszennyezettség melegágya is.

Kertek a városban? Úgy érti a szerző, hogy a saláta szívja ki a földből tavasszal az ólmot,  kadmiumot, higanyt? Hogy a gyökértörzses zöldségek (pl. répák), amik különösen nagy mennyiségben tárolják az anyagokat a gyökerükben, a szénhidrogénszármazékokat tárolják vitaminok helyett? Úgy gondolja a szerző, hogy a gyümölcsök viaszos felszínén a tetraklór-metán tapadjon meg? Hogy a gyerekem azt a csapvizet igya, amiből elég pár száz liter és egy kisebb hormonkezelésen átesettnek tekinthető? Nem, a város az utolsó hely ahol fogyasztásra növényt termesztenék!

Először le szeretném szögezni, hogy természetesen nem minden városra és városrészre igazak ezek a szörnyű és alattomos tények. De azért a városok nagy többségében én nem kertészkednék, hacsak nem akarom az addig is túlterhelt szervezetemet még több ritka nehézfémmaradvánnyal túlexponálni!

De a másik megoldás se vezet semmire, sőt csak további pusztulásra! Mert ha nem a város talajában nevelünk fűszerkertet, akkor jön a virágföld és a balkonláda, ugye? De mi is a boltokban árult virágföldek egyik fontos összetevője? A tőzeg! Igen, a tőzeg. Egyenesen a tőzeglápokból! (Így lesz az Auchan árusítható portékája az alatta elterülő tőzegláp!) Tehát virágföldet venni nem menő dolog! Mert a tőzeglápok elpusztításával több CO2 és metán kerül a levegőbe, mint amennyit a legdurvábban kilobbizott és betartatott kormányszintű autómentes és klímabarát program valaha megspórolhatna.)

De akkor mi a megoldás?

A városi emberek mintha elfelejtették volna, hogy a vidék gazdasága az ő eltartója. Onnan jön a zöldség, a gabonából a liszt, a gyümölcs. Ez mindig is így volt. A városok sosem jelentették a kertészetet, "városi tanyát" pedig pláne. Épp azért ment a városba való ember a városba, mert a muzsikakomponáláshoz jobban értett és jobban keresett vele, mint a kapálással. De ez a városi ember még tisztelte a vidéket, mert tudta, az ott  kétkézzel és vérverítékkel megtermelt javak tehetik lehetővé, hogy finompékárut és pörköltkávét fogyaszthasson. Én ma ezt a kapcsolatot város és vidéke közt, városi ember és vidéki ember közt egyáltalán nem látom! Öreg hiba ennek elfelejtése!

Tisztelnem kell a vidéki embert, aki hajnalban kel farmerruhában a tíz órai körúti forró kávém tejének megfejéséhez! És ő is tisztelni fog engem, városi embert, amiért meghallgatom az ő vidéki igényeit, és politikusként a felsőbb körökben zakóban tevékenykedem érte és a nemzetért!

Idealisztikus, mi? Működött, nem? 

A megvalósuló város-vízió

Minden épített indusztriális környezet -azaz város- útja a megapoliszosodás felé vezet? Mi hajtja ezt a növekedést? Mit bírnak el az emberi kapcsolatok és mit a környezet ezekből  a túlterhelésekből?

De tegyük fel, hogy megvalósul: hogy az összes tanya, szer, falu, község, város és nagyváros végül valamilyen módon megapolisz lesz. Honnan jön a gabona a gyorspékségekbe? Honnan lesz cikória vagy kávébab a „fogd és vidd” bolthálózatokba? Honnan lesz virágföld a valódi természettel nem törődő panelekben élő orchidea-megszállottaknak? Mi lesz ha (főleg a rendszerváltás előtt) a Budapest felett, a helytelen műtrágyahasználat miatt a talajvízbe mosódott nitrogénmennyiség eléri azt az ivóvízbázist, amely az egész fővárosét biztosítja? Az aztán emberi populációszabályozás lesz a javából! Nem lesz sok újszülött, aki túlélne egy ilyen nitrit-nitrát szennyezést az ivóvízben!

Nesze neked!

Mindezekért nagyon törékenynek gondolom ezt a mesterséges olaj táplálta városi létet. És ezért mindennek szintén a természettől való eredendő függésünk belátására kellene ösztönöznie minket.

Város és vidék tehát a művi és természetes környezet kapcsolata csak harmónikus módon fenntartható. Ez röviden azt jelenti, hogy ha valóban meg akarjuk védeni a természetet, és fenntarthatóan akarunk élni, akkor amíg nem találjuk fel a beton (vagyis alapanyaga a cement) 'teremtését' (amolyan Isteni módon a semmiből) addig egy grammal sem vehetnénk ki több cementet a Föld "testéből", mint amennyit a lemeztektonika, a vulkanikus működés és mészkőzet képződés "előállít". Nesze neked ökoépítészet!

Nesze neked város és városi kertek!

A város ne legyen tanya, mert a mostani szennyezettségében bármit is termeszteni életveszélyes. A vidék legyen megbecsülve és támogatva, hogy szorgos munkájával elláthassa a város lakosságát!

         49 hozzászólás

Címkék: vélemény város környezet szennyezés ökológia nehézfém fenntarthatóság városi tanya

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Ökopártnak nem támogatni az ökoállamfőt: NEM MENŐ!

PPJ         2010.05.08.

Az ökopárt nem támogatja az ökoállamfőt?

A legyen újra Sólyom László az elnök azaz a www.ke2010.hu weboldalt a mai napig nem írták alá "a nagy ökofenntarthatózöldek", az LMP nagy része. Az eddigi leg ökotudatosabb köztársasági elnököt nem támogatja aláírásával a magát a legökobbnak mondó párt?

A mai napig nem írta alá:
- Dorosz Dávid
- Ivády Gábor
- Jávor Benedek
- Kaufer Virág
- Kukorelly Endre
- Mile Lajos
- Osztolykán Ágnes
- Scheiring Gábor
- Schiffer András
- Szabó Rebeka
- Szabó Tímea
- Szilágyi Péter
- Vágó Gábor
Ők  a 16 fős LMP frakció 13 tagja.
Kilóg a sorból:
- Szilágyi László (vállaltan oda is írta, hogy képviselő)
- Ertsey Katalin (vállaltan oda is írta, hogy képviselő)
- Karácsony Gergely (ilyen névvel egy "szociológus" aláírása van)

Nem mondok semmit, csak tények.

Az LMP-nek Sólyom László mellett kötelessége lenne kiállni! Többek közt sok, anno Védegyletesnek (mostmár LMP-snek) szerepe volt, hogy 2005-ben megválasszák őt, illetve Sólyomnál zöldebb és ökologikusabb nincs.

De nem igazán teszi azt az LMP, ami elvárható lenne. Így akarnak nyalni a Fidesznek?

         30 hozzászólás

Címkék: vélemény politika sólyom lászló védegylet ökológia lmp ke2010 sólyom for president

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark