Időkép.hu - Légszennyezettség - Extrém Napikép: 18. rekord

PPJ         2010.12.22.

Megjött a Mikulás! Van zsákjában minden jó: hörghurut egy kis mandulával, mandulagyulladással, utolsú ajánlat a karácsonyi készletből akciós gégerák, és egyet fizet kettőt kap asztma-inhalátor.

Plusz fentéslent blog:

Lesz-e olyan harcias Tarlós a szmog ellen, mint a Sziget ellen?

Légköri aeroszolok (szálló por, PM10): A levegőben, mint közegben diszpergált állapotban előforduló, folyékony vagy szilárd halmazállapotú részecskék. Az aeroszol részecskék élettartama néhány perctől akár több hónapos időtartamig terjedhet a részecskék méretétől és tömegétől függően. Méretük 0,001 és 100 mikrométer közé esik. Az egészségre gyakorolt hatásuk függ a méretüktől, ugyanis a nagyobb méretű szemcsék megakadnak az orrunkban, míg az egészen kicsik lejutnak a tüdő mélyére.

Tartalmazhatnak kormot, szerves anyagokat, nehézfémeket, azbesztet. Nagy részük rákkeltő. Egységes egészségügyi határérték megállapítása igen bonyolult, mert sok aeroszol képző anyag már egészen kis mennyiségben is nagyon káros lehet. Az azbeszt belégzés útján kerül az emberi szervezetbe és rákot vagy azbesztózist okozhat. A közúti forgalom is felelős a levegőben megtalálható azbesztszennyezésért (a fék- és kuplungtárcsák kopása következtében). Hazánkban országos programok szolgálnak az azbesztmentesítésre. Ennek hatására az azbeszt mennyisége jelentősen csökkent a levegőben, azonban a molibdén mennyisége nőtt.

A légköri aeroszolok képződésében nagy szerepe van a gépjárműforgalomnak. A dízel üzemű járműveknek számottevő az aeroszol kibocsátása, de a kerekek is felverik a port, amit a levegőben aeroszolnak nevezünk. A városi aeroszolok összetétele nehezen meghatározható, a részecskékre rátapadnak egyéb szennyezők pl.: PAH-ok, nehézfémek. Az Egészségügyi Világszervezet nem ad meg határértéket a közlekedésből (elsősorban a dízelüzemű járművekből) származó részecskék koncentrációjára, mivel álláspontja szerint nem létezik olyan alacsony koncentráció, amely biztosan nem károsítja az egészséget.

         4 hozzászólás

Címkék: környezet napikép légszennyezettség

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr112531599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Walter Melone (törölt) 2010.12.22. 10:10:51

Ni, ott a Csóri tó felett mekkora szennyezést detektáltak!

Biztos rengeteg büdös autó jár arra! :-)))

Polyányi Csobán 2010.12.23. 23:54:20

Még régebben, Greenpeace aktivista koromban babakocsiban tologattunk egy ilyen pm10 meg pm6 mérő szerkezetet a városban. Több tanulsága is volt.

- Nagyon nehéz babakocsival közlekedni a fővárosban.
- Hatalmas koncentrációkülönbségeket lehet mérni kis távolságokon belül is. Szóval aki egy közlekedési lámpa vagy gyakran beduguló út mellett lakik annak akár iszonyat bukó is lehet a szállópor-helyzet. Pár méterrel arréb már egész jól kihígul.
- Mikor belefújtuk a cigifüstöt a gépbe kb 60-80 szor akkorát mutatott mint a durva városi porszint. Füstös szórakozóhely elég káros... persze ott biztos kevesebb fékpofa kopik.

Így télen, ha szép idő van ajánlom az Erzsébet-kilátót a János-hegyen. Jól megfigyelhető az "inverzió" jelensége. Ezt leginkább egy barna búra és a pokol kereszteződéseként tudnám leírni. A durva az, hogy oda kell visszamenni.

Nálam zöld a térkép bebe! ;)

TheWbtist 2010.12.25. 22:22:33

Kis videócska a PM10-ről talán van aki még nem látta...

www.youtube.com/watch?v=DYHBo7vTCbA

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.12.25. 22:24:31

@TheWbtist: Uhh, ez durva! Köszi! Már láttam, de mindig megnézem, mert EZT NEM SZABAD ELFELEJTENI!

 
 
süti beállítások módosítása