Időkép.hu - Légszennyezettség - Extrém Napikép: 17. rekord

PPJ         2010.12.08.

NO (nitrogén-monoxid): Színtelen gáz, amely erős oxidálószer és reakcióba lép éghető és redukáló anyagokkal. Levegővel érintkezve nitrogén-dioxid szabadul fel belőle. A nitrogén-monoxid izgatja a szemet és a légzőszervet. Belégzése tüdővizenyőt okozhat, hatással lehet a vérre, okozhat methaemoglobin képződést. Magas expozíció halált okozhat. A tünetek késleltetve jelentkezhetnek. Szaga nem figyelmeztető, ha toxikus koncentrációban van jelen. Nitrogén-monoxid keletkezhet magas hőmérsékleten a levegő oxigénjéből és nitrogénjéből, illetve nitrogén tartalmú vegyületek elégetésekor. Ezek a folyamatok leggyakrabban belső égésű motorokban játszódnak le, de jelentős NO-forrás az ipar és a biomassza égetés is. Városi környezetben elsősorban a gépjárműmotorok felelősek a NO és a NO2 szennyezésért.

         2 hozzászólás

Címkék: környezet napikép légszennyezettség

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr602502964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Latoc 2010.12.09. 08:16:26

Mikor erjuk mar el azt a pontot, hogy forgalomkorlatozast vezessunk be? Kerekparozok minden nap, de ugy erzem megfulladok a gepjarmu es dohanyfustben.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.12.09. 08:17:40

@Latoc: EU-s direktíva, hogy egy évben ...csak 30valahány nap lehet szmogos, légszennyezett. Ehhez képest 2010ben ezt a küszöböt már márciusban túllépte Magyarország: büntetés a Magyar Kormánynak pedig nem jött emiatt. A BKV-t szétlopják, a 7es busz okádja a füstöt, a belváros áll a dugóban, az emberek nem értik miért évről évre több az asztmás. Még nem érett meg a kor és a társadalom a felébredésre sajnos :(.

 
 
süti beállítások módosítása