Génbankot rabolnak Érden!

PPJ         2010.03.11.

(A kép csak illusztráció a változatosságra. Szántóföldi növények magjait láthatjuk. Az alább leírt fák változatosságát bemutató képet nem igazán találtam.)

Érd nem sok mindenről híres; mármint ami pozitív lenne. Egy valami azonban egyedülálló módon csak itt létezik. Az Érdi Gyümölcs- és Dísznövény-termesztési Kutató-Fejlesztő Kht. hazánk egyik legnagyobb génbankja, ahol az országban honos összes csonthéjas génállományát őrzik és nemesítik.

"Érd határában lévő telepünkön találhatók a kísérleti ültetvények, a gyümölcs génbank, a tárolástechnológiai laboratórium és az üzemi tárolók. itt őrizzük a vírusmentes törzsülteményeket. Profitorientált tevékenységeink között faiskolánk a legfontosabb. Évente 100 000 vírusmentes oltványt - közöttük mintegy 10 000 dióoltványt - állítunk elő, elsősorban az Intézetünk által nemesített fajtákból." - írja a Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutató - Fejlesztő Nonprofit Közhasznú Kft. 

-Prunus nemzetség génbankja 2300 regisztrált tétellel. Dió, mogyoró génbank fenntartása.
-Egynyári virágok nemesítése, fajtafenntartása. Virágok és pázsitfüvek magtermesztése.
-Csonthéjas és almagyümölcsű fajok integrált (IPM) növényvédelmi technológiájának kidolgozása.
-Cseresznye, meggy keresztezéses és szelekciós nemesítése.
-Több, mint 20 000 kötet a magyar és nemzetközi kertészeti irodalomból.

Pár APRÓSÁG!!! (a temérdek, felbecsülhetetlen értékű munka közül) amit az állam tönkretenne, magyarán felszámolna egy apró, épp ennél a vállalatnál "véletlenül" (véletlenül?) nem elvégzett jogi baki miatt! (Amely jogi bakit még most is helyre lehetne hozni a Zöld Ombudsman szerint, de a kormány nem akarja füle botját se mozdítani!)

Tehát A választási kampány alatt az ország kirablása zavartalanul folyik!, Génbankot rabolnak, a Zöld Ombudsman már vizsgálódik az ügyben, a Fidesz szerint Elveszhet a páratlan gyümölcs génbank, a Magyar Hírlap szerint A törzsültetvények megszűnése nemzetgazdasági károkkal járhat!

Emberek! Adjátok tovább az információt, hogy a kampány hangos zajának leple alatt a leköszönő kormány az utolsó mozdítható természeti nemzetvagyont is kiárusítja, csak hogy tovább tömődjön a zsebe! Könyörgöm, ha ez a sokszínű fajtaállomány elvész, akkor soha többé nem lesz! Honnan lesz Magyarországnak gyümölcsfája, erdei fája, ezernyi rózsaféléje?

         szólj hozzá

Címkék: politika botrány érd fenntarthatóság génbank érdi gyümölcs és dísznövény termesztési kutató fejlesztő

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr851832920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

 
 
süti beállítások módosítása