Választások 2010 - Ökopárt meg minek?

PPJ         2010.03.03.

Idézve az Élőlánc Magyarországért 2010-es politikai vitairatának bevezetőjét:

A rendszerváltozás kora véget ért. Nem átmenet volt ez a húsz év, hanem zsákutca. Az államszocializmus örököseinek koalíciója betöltötte történelmi küldetését, most egy időre átadja a helyét. A nemzeti vagyon már jó kezekben van. A hatalom tehát a Fidesz ölébe hull. Nem lesz vita az ország jövőjéről, az állások betöltéséért indul a tülekedés. A nagy pártok hallgatnak a nagy kérdésekről, és ez kedvez a szélsőségeknek.

Pedig a következő években eldől a sorsunk. Szorult helyzetünk, elszegényedésünk, hanyatló tudásunk, romló egészségünk, a gátlástalan természetpusztítás, megosztottságunk és az ország egyre kedvezőtlenebb nemzetközi megítélése - aminek először a határon túli magyarok látják a kárát - világos választ követelnek a kérdésre: hogyan tovább?

Nincs kiút a válságból, amíg magántársaságok osztozkodnak a köztársaságon; amíg a nemzet nem képes ellenőrizni és elszámoltatni azokat, akik a sorsáról intézkednek. Akárki kormányozza Magyarországot a következő években, döntenie kell. Akar-e végre részvétlen demokráciánkból részvételi  demokráciát csinálni? Fenntartja-e a pártklientúrák váltógazdaságát, vagy helyreállítja az ország törvényes rendjét? Folytatja-e a jövő nemzedékek örökségének kiárusítását vagy a fejlődés fenntartható útjára tér?

Felelős részvétel, közösségi önrendelkezés, emberi léptékű gazdaság, az életformák változatosságának védelme - ezek az ökológiai politika alapelvei. Ezekre épül az Élőlánc Magyarországért programja, amelyet Ön a kezében tart. A 2010-es országgyűlési képviselő-választáson nem állítunk jelölteket. Nem veszünk részt az ígéretek versenyében, nem keressük a választók, szponzorok és hitelezők kegyeit. Azt mondhatjuk, amit a meggyőződésünk diktál. Hogy vannak jobb lehetőségeink, létezik megoldás az ország előtt tornyosuló gondokra, különb jövőt is tudnánk biztosítani gyermekeinknek.

A megújulás programját szeretettel ajánljuk a választók és a jelöltek figyelmébe. Mi nem a magunk számára kérünk bizalmat, hanem a nemzet önbizalmát szeretnénk helyreállítani. Tudjuk, hogy erre nincs más lehetőség, mint a közös cselekvés a jövőnkért vállalt felelősség jegyében. Aki ezen az úton elindul, megtalál bennünket: nem csak kampányidőszakban, hétköznap is.

Élőlánc Magyarországért!

Természetvédelmi mérnökként én melléjük teszem a voksom! Ez az a program, amit egy ökológiai gondolkodású ember a természetnek és embertársainak egyaránt kívánhat.

Ugyan nem indulnak, de ennyit már ezért a programért is megérdemelnek a többi jelenlegi párttal szemben!

         10 hozzászólás

Címkék: politika ajánló választások környezet élőlánc ökológia fenntarthatóság vitairat

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

· 1 trackback         

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr171804634

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Élőlánc Magyarországért! 2010.03.04. 11:05:47

Ökopolitika. Ez nem a környezetvédelmi miniszter-aspiránsok szabad szakszervezetének modernebb beceneve, annál jóval több. Sőt, egy az ökopolitikát komolyan művelő kormányzati stratégiában talán nem is lenne ilyen minisztérium, ugyanis, ha a környezete...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gloucester 2010.03.03. 19:09:06

Ez amolyan "ökoszocializmus" féleség?
indy.media.hu/node/14936

meta_ · http://greenr.blog.hu/ 2010.03.03. 20:10:38

@Gloucester: Az öko-gondolathoz több irányból el lehet eljutni. (Akár csinálhatnánk ökofasizmust is, ha nem akarunk szabadsgjogokoat. :-)

Az általad belinkelt cikkben az egyik legfontosabb gondolat:

"Ezek a konkrét ügyek körüli küzdelmek fontosak, nem pusztán azért, mert a részleges győzelmeket önmagukban is üdvözölnünk kell, hanem mert hozzájárulnak az ökológiai és szocialista tudatosság kiépítéséhez, és mert elősegítik az alulról jövő aktivitást és önszerveződést, márpedig mindkettő kulcsfontosságú és szükséges előfeltétele a világ radikális, azaz forradalmi átalakításának."

A közösségi önrendelkezés gondolata kifezetetten konzervatív hagyományból eredeztethető. Erre helyezte a vitairat is a hangsúlyt.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.03.04. 02:23:01

@Gloucester:

Jobb és bal oldal szintén szeretné "kisajátítani" a gondolatot, hogy fenntartható, de az ökopolitika épp erre a 19. sz-i már rég túlhaladott jobb-bal felosztásra merőlegesen elhelyezkedő dolog. Úgy is mondhatnánk, hogy már nincs jobb és bal csak fent és lent. Azaz valami vagy fenntartható, vagy nem. Nincs baloldali bio, vagy jobb oldali öko. Olyan van, hogy know-how lopás. :D Nincs már ötletük mit hazudni, akkor nyúljunk olyanhoz, ami most menő... :D

Persze mi örülnénk a leginkább ha már valaki nyúlna, de még az sem. Egyik mostani bejutásért küzdő párt sem beszél arról, hogy "önrendelkezés", "fenntarthatóság", "ökológiai szemlélet".

Avatar 2010.03.04. 16:27:57

Na, ez az ajánló majd megy a kukába, mert olyan nevű képviselőjelölt, hogy "Lányi András For Prezident" nem szerepel egyik listán sem... ;)

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.03.04. 16:59:07

@Avatar: Ez a teljes neve csak titkolja :D

Higany 2010.03.04. 19:22:18

@Avatar: Még lehetne is jó, mert a jelölt és a jelölő szervezet nevét nem kell pontosan eltalálni, az OVB állásfoglalása szerint elég, ha "egyértelműen azonosítható". DE: Érvényes ajánlást csak abban a OEVK-ban induló jelöltre adhat a választópolgár, ahol őt magát is nyilvántartásba vették, mint szavazásra jogosultat.
Más kérdés, hogy ezt valószínűleg nem ellenőrzi a tekintetes helyi VB túl alaposan.

2010.03.25. 18:53:55

@Pacsker: A fenntarthatóság és ökológiai szemlélet kiemelt helyet foglal el az LMP-nél, de ezt te is tudod. Az önrendelkezés meg nem tudom, mi fán terem, vagy mire gondolsz mögötte. Mert gondolom, nem a népek vagy országok önrendelkezésére.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.03.25. 19:10:40

@iii:
Meg a mások után loholás és ügyek elcsaklizása is. De ezt már megbeszéltük. Sukoró, Dunakeszi, Páty... (Ugye Mr. Bodoky?)

Autonómia? Önrendelkezés? Fogalmak amelyek például az ELTE ökopolitika óráján jól ki vannak fejtve. Várunk szeretettel. (Bocs.)

meta_ · http://greenr.blog.hu/ 2010.03.26. 17:18:30

@iii: te miért vagy LMP-s? Ha nem tudod, mi fán terem az önrendelkezés, akkor nem tudod mi az ökopolitika. Pont ez lenne a cél, hogy a helyi közösségek önrendelkezését segítsük.

Pl. Pátyon, 44% ment el szavazni a helyi népszavazáson, de nem ért semmit, mert túl magas a határ...

Vagy nem hallottál az élelmiszer-önrendelkezésről sem? Kérdezd meg védegyletes barátaidat...

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.03.26. 17:28:52

@meta_:

iii már elment
kimoderáltam pár kommentjét ezért, hüp-hüp, elhagyott minket, mert antidemokratikusak vagyunk...
aftermodernnél még megtalálhatod:
aftermodern.hu/blog/lmp-vs-lanyi-andras-magyar-hirlap-interju/

 
 
süti beállítások módosítása