Képregény 49

PPJ         2009.08.01.

A Speechless című Polyp által rajzolt képregényköny a történelmünket magyarázzal el szavak nélkül. Íme az emancipáció előtti időszak zeitgeistja (korszelleme). Az egyszerű jelrendszer nem tűr mismásolást, kimondja ami történt. Talán az általános iskolában is, hogyha.. ááá hagyjuk, ahhoz forradalom kellene! (olyan Habermas féle mentalitásbeli)

http://www.speechlessthebook.org/images/book/page49.jpg

         szólj hozzá

Címkék: képregény polyp

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Berchtesgadeni ízelítő

PPJ         2009.07.31.

         szólj hozzá

Címkék: ajánló természetvédelem fotók

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Ostoba zöldek! Szedje szét az ő ganglionsejtjeiket a kompakt izzó fénye!

PPJ         2009.07.30.

Remélem nem sértek jogszabályokat azáltal, hogy bemásolok ide két cikket (természetesen pontos hivatkozási metódussal), olyan lapok online verzióiból, amelyeket ingyenes pár perces regisztráció után bárki más is tudna olvasni. A lényeg tehát a közzétételen és továbbadáson van, ami jelen esetben itt képez fórumot, de reményeim szerint a hivatkozott lapokat lojalizálja. 

Igen csak nagyra nyíltak szemeim és már az a termérdek enzimet tartalmazó vízbázisú mirigyképződmény is majdnem kicsordult, úgy tátva maradt a szám, mikor az Interpress Magazin 2009 áprilisi számában "Az ártalmas fény -Hogyan okoznak betegséget az energiatakarékos lámpák?" cikket olvastam. Az Alexander Wunsch -a belgiumi Nemzetközi Fény Szövetség elnöke- által szerzett cikk eredetije Artificial Lighting and Health címmel olvasható. Három év és a zöldek süket kompakt izzós dumája kellett ahhoz, hogy egy magyar tudományos magazin közölje intelmeit. 

A mai nap ropogós HVG-je pedig már csak hümmögésre késztetett: a lézerfizikus Horváth Zoltán György fejti ki véleményét az energiatakarékos izzókról. És annak hatásairól. A zöldek egyvalamit feledtek ki számításaikból, pontosan azt ami miatt biológiailag és genetikailag egészségesen kell(het) a normál izzó: a hőt.

Alább olvasható mindkét iromány.

 

Tovább is van, mondom még! »          10 hozzászólás

Címkék: ajánló tudomány zöld fény energiatakarékos izzó izzólámpa kompakt izzó

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Antropogén esők

PPJ         2009.07.30.

Kéjük árulja el nekünk, fejtse ki véleményét az ügyben, vajon Ön mit gondol: tényleg valóban hihetetlen módon emberi hatás lenne a periodikus rossz idő vagy nem, nincs is olyan sok autó a földön?

Az ember is felelős lehet a hétvégi esőkért - Index cikk

Személyes véleményem Alex S. MacLean fotóival illusztrálva viszont ez:

Sikerült mindent zsúfolásig benépesíteni. De ez nem meglepő, mivel az egyik legtöbbet olvasott erkölcsi-etikai tanításban ez szerepel:

"Szaporodjatok és sokasodjatok, és töltsétek be a földet és hajtsátok birodalmatok alá; és uralkodjatok a tenger halain, az ég madarain, és a földön csúszó-mászó mindenféle állatokon." (Ter. 1,28.)

         4 hozzászólás

Címkék: index ajánló tudomány világ

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Vajon kit csípnek leginkább a szúnyogok?

Martagon         2009.07.27.

Frissítés a tudomány világából: Most már bizonyított tény, hogy a riasztószerek is károsak az ember idegrendszerére. Akkor vajon a cikkben említett irtószerek?

Ma már tudományos kutatások folynak arról, hogy az emberi bőr által kibocsátott több mint ezer vegyi anyag közül melyek vonzzák, ill. melyek taszítják a szúnyogokat.

mosquito-researcher-insect-photo-cartoon.jpg

Előjáróban tisztáznám a hím és a nőstény szerepét. A hím ártalmatlan, nem szúr, nem táplálkozik vérrel. A nőstény rendelkezik szúró-szívó szájszervvel , az emlősök és madarak vére a fő táplálékuk.

http://swittersb.files.wordpress.com/2009/07/mosquito_mouthparts.jpgBizonyított, hogy a szúnyogokat vonzza a verejtékben található tejsav és a kilélegzett széndioxid. Ez utóbbi olyan mértékű csáberőt jelent, hogy a szárazjeges azaz fagyasztott széndioxid csapdák nagyon hatásosnak bizonyulnak. Igazolták azt is, hogy a szúnyogok preferálják azokat, akik bőrén keresztül az átlagnál nagyobb mennyiségben választódnak ki a szteroidok és a koleszterin. Továbbá a szúnyogokat vonzza az édes illat (parfüm, hajolaj, dezodor). Nem utolsó sorban a kismamák is előbbre való zsákmányt jelentenek, ugyanis várandóság ideje alatt a nők teste átlagosan 0,7 Celsius fokkal magasabb, a nagyobb testsúly miatt pedig fokozódik a széndioxid kibocsátásuk. Tehát nagyjából ugyanez vonatkozik az elhízottakra. Így az ilyenkor agyonreklámozott  jeges teák és kólák értelmüket is vesztették, a deciliterenkénti 10 kockacukor fölös kalóriát, édes vért és szúnyog vonzást eredményez, közel sem friss szoknyás szellős nyári felüdülős frissességet vagy széles marketing mosolyt.

Természetes védekezés a szúnyogok ellen

A szúnyogok nem kedvelik a citrom ill. a citronella szagát, érdemes illóolajat égetni, így távol maradnak a kis vérszívók. Ha már megcsíptek hatásos a körmünkkel egy S betűt formálni, majd ecetes vattával lekenni. Ha nagyon összecsipkedtek, este lefekvés előtt kalcium pezsgőtabletta ivása javasolt. Nem kedvelik továbbá a fokhagymát, ezzel azonban néha baj lehet, hogy a hatékony adagolás orálisan belsőleg történik.

Egy külföldi blogon egy állatvédő sorol fel humánus szúnyog elleni védekezéseket, ugyanis nincs ínyére az irtószerek és elektromos csapdák válogatás nélküli (fontos lepkék, rovarok) letális módszere. Ajánlja többek között a párfilléres üdítősdobozból épített csapdába helyezett cukros élesztő folyadék kirakását. Továbbá denevérodú építését (tehát természetes ellenség becsalogatása az adott területre). Az emlős viselkedést (fény, CO2 kibocsátás, cukor, légzésimitáci) utánzó szerkezetek drágák és CO2-t juttatnak a levegőbe, de a csípőgépezeteken kívül más élőlényt legalább nem vonz magába.

Nem irthatnánk csak úgy ki az egészet?

Nem. Milyen jogon vennénk el a madarak, denevérek és más, a táplálkozási piramisban feljebb állók táplálékát? Ezt bizony mi okoztuk. A Pacsker által sokszor emlegetett George Carlintól az összes zöld animációs kisfilmig mindenki azt szajkózza, hogy az ökológiai katasztrófa első jelei közt lesz a(z ember által kellemetlennek tartott) rágcsálók, csótányok, legyek, szúnyogok felszaporodása (gradációja logisztikus S görbe mentén).

http://i122.photobucket.com/albums/o263/Daneelo/ET%20other/Summer/csipes.jpg

Az írtás csupán okozati kezelés, ami rezisztencia kialakulásának lehetőségét, más -nem célpont- szervezetek pusztulását, valamint egyéb, szinergista módon (egymástól független hatások összeadódása, kombinálódása) még nem is vizsgált bajokat okoz. Tehát csak még jobban elszabjuk a dolgot.

Talán ha nem arról kellene értesülnünk, hogy a fecskék elkéső és azoknak is megtizedelt állományai jöttek vissza Afrikából (állítólag lövik őket, plusz a globális felmelegedés miatt, a Földközi-tengeren nem át, hanem megkerülve tudnak csak a kontinensre jönni). Talán ha a denevérek élőhelye nem szűkülne. Talán ha a vízeink nem ad hoc módon "működnének" válaszul a globális bajokra, pocsolyákban visszamaradva szúnyogkeltetővé válva, mert ha a vizek a helyükön folynának és nemlennének túlhalászva akkor a természetes ellenségeik ennék meg még lárvaállapotban kínzóinkat.

Egyszóval gondoljunk csak bele, hogy volt ez ezelőtt, és vajon miért történik most velünk ez!

Források és további információk a kiket és miért csípnek részhez:

http://www.pestcontrol.hu/erdekessegek/szunyog.htm

http://index.hu/tudomany/szunyo0706/

http://www.doksi.hu/news.php?order=ShowArticle&id=134

         3 hozzászólás

Címkék: ajánló válság természet szúnyog csípés george carlin

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark