Képregény 32

PPJ         2009.04.23.

http://www.polyp.org.uk/cartoons/consumerism/polyp_cartoon_save_the_planet.jpg

         4 hozzászólás

Címkék: képregény polyp

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Index szemle

PPJ         2009.04.23.

http://www.abramsbooks.com/uploadedImages/Books/9780810996335.IN05.jpg?n=1224

 

A New Yorkhoz hasonló nagyvárosok már nyomokban sem emlékeztetnek arra, milyen volt régen a helyükön elterülő táj. Most modellezték, milyen lehetett Manhattan arca 400 évvel ezelőtt. Döbbenetes.

 

 

Pacsker: Ördög-malom vízesés - Pilis

 

A Föld szinte összes folyójából fogy a víz, amikből nem, azokból is csak azért, mert az olvadó gleccserek táplálják őket még egy ideig.(Na ugye, hogy megmondta Al Gore: azon tudósok cikkei amik cáfolni akarnák a globális változásokat, csak más statisztikai mintahalmazból merítenek!) A kutatók szerint katasztrófa fenyeget hosszú távon, mert kifogyunk az édesvízből. 

         szólj hozzá

Címkék: index ajánló város víz

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Föld Napja és ami még eszembe jut...

PPJ         2009.04.21.

Egyre több a fix látogató és állandó értelmes hozzászóló, ami egyrészt az ígért designváltás sürgetésére sarkall, másrészt egy cikkre a holnap esedékes Föld Napjáról.

Tudom jól, hogy nem sok minden változik az évről évre megrendezett figyelemfelkeltő eseményekkel, de mégis egyre több gyerekhez jut el a tudatos butítás (értsd oktatás) ellenére is a fenntarthatóság és klímaváltozás fogalma (a 11 éves húgom kb. többet tud már természet órárkról, mint én lassan diplomával a kezemben), egyre több gyerkőcöt visznek el a Madarak és Fák Napja, Föld Napja, Víz Világnapja, stb. rendezvényeire. Munkám során feladatom volt nemzetközi EU projektekkel foglalkozni és örvendetesnek tartom, hogy az összes magyar iskola részt vehet a Karbon Detektív projektben, és csatlakozhatnak (mert idén ünnepeljük Darwin 200 éves születési évfordulóját és 150 éves évfordulóját A fajok eredete művének) a Beagle projekthez. Nem is beszélve a még mindenkiben (autósban és biciklisben egyaránt :D) friss élményekkel élő Critical Mass-ről, ami lassan valóban eléri azt a tömeget, ami lavinaszaerűen elindíthatja a nyomásgyakorlást egy élhető városért.

Szóval aki egy picit is hisz ezekben az "ünnepekben", annak ajánlom a Föld Napja Alapítvány honlapját. És ha már Föld Napja, akkor számoljunk együtt mennyi az annyi! Szomorú, hogy még mindig nem vesszük észre, hogy már csak ennyi, de örvendetes, hogy  oly közel a "vég", szegény Földecske jobb sorsra érdemes. Itt megjegyzem, hogy nem feledtem el George Carlin szavait, nem a Földet védem, hanem közvetve magunkat.

Ez és az ehhez hasonló Napok inkább lehetnének gyásznapok, mintsem ünnepek. Eredmény nem sok, a népek hülyítése továbbra is folyik, még "tudományos" körökben is. Szemernyi ráció sincs tanárainkban, ha olyat mernek oktatni, hogy "Countdown 2010 Eurpe: 2010-re megállítják a biodiverzitás csökkenését európában", vagy "EU VKI 2015: 2015-re az EU vizeinek jó állapotra hozása". Nevetséges, hogy ezt MERIK tanítani most a szakunkon és nem tudom, hogy a szöszbe nem néz a naptárra: 1 illetve 6 év van addig hátra, ember! Pénz, pénz, pénz. Az ipari és turisztikai célok prostituáltja lett a természetvédelmi mérnök szak is, egy ugyanolyan, emberi biomasszát daráló SZAKma, ami mellőzi a józanságot, a természet etikájának pedagógiáját és ökológiai erkölcsöt.

Elkanyarodtam, de nagyjából ugyanennyire felháborítónak tartom, amit a Disney tervez a Föld Napjával kapcsoaltban.

Ugyanis bemutatásra került tavaly egy lenyűgöző alkotás. A mozikban volt látható A Föld (Earth) címmel és a Bolygónk, a Föld (Planet Erath) című TV sorozatból készült. A mozifilmet szerda este a Duna TV levetíti 21 órai kezdettel! Eddig megvan, ugye? Sikersorozatból mozifilm. Na de most jön a csavar. A Disney ( szeretem, tisztelem, én is ezzel fogom a gyerekem agyát mosni, valamint babáztatni) elhatározta, hogy  "proudly presents" újrabemutatja, a Föld Napja alkalmából. Óh milyen csodás, azt hinné az ember, hogy mily nemesen a gyerekek most már nem csak felülről (okos szülő és iskola), hanem alulról (hanyag szülő aki disney mesékkel szórakoztatja) is kapják a zöld beszédet. De nem erről van szó. A film rendesen el lett ferdítve!

Ahogy az eredeti alkotás honlapján látni lehet, 3 (természetvédelmi szaknyelven szólva zászlóshajós) az emberek figyelmét kiemelten megragaó faj történetét kíséri végig. Lenyűgözően flmezett páratlan munka, mely szívszorítóan döbbent rá 3 család története   kapcsán ökológiai katasztrófánk súlyára, és ebben az ember felelősségére. Íme a Trailer! Narráció nélküli csupasz valóság, a végén baljós sejtetéssel, hogy az a hatalmas ciklon már nem olyan természetes.

A térített alkotás honlapján viszont az a giccs tárul elénk amit már a Díznitől megszokhattunk. Íme az ő Trailer verziójuk. Hmm. Ugyanaz, de mégis valahogy más. Igen, már értem, itt aranyos a természet, olyan cuki. Júj, ahogy leesik a kiskacsa, jaj anyu, ezt látnunk kell. Nem értem. Hogy engedheti meg magának egy Greenlight media, Lionsgate, BBC Worldwide és loveearth.com, hogy a Disney ezt tegye? Vagy ennyire nem futott be az alkotás? Le kellett passzolniuk?

Szerintem nem másról van itt szó, mint, hogy a természet és Föld bemutatása alatt itt a Disney -már az előzetes összevágásából láthatóan is- valami egészen mást ért, mint David Attenborough. Hogy mit is, azt megtudhatjuk Mihály István remek írásából!

Látom magam előtt, ahogy az ifjúság elől a valódi üzenetet jól eldugva arra veszik rá őket, hogy ezen állatok képével nyomtatott popcornos zacskók és üdítős dobozok "társaságában" üljenek be a filmre. Látom, ahogy az állatok sorsára már nem gondolva veszik elő Disney Earth logós 3 emeletes tolltartójukból a ceruzát, hogy még több kiszínezős Disney Earth füzetet dobhassanak kukába. Látom, ahogy kerékpár helyett autóba szállnak és teletömött táskáik cipzárjain ott lógnak a filmből jól ismerős megvehető plüssfigurák.

http://www.polyp.org.uk/cartoons/misc/polyp_cartoon_Diisney_Sweatshop.jpg

Remélem nincs igazam és a film maradt vágatlan és ugyanaz, aminek csak a körítése, csalogatása lett más, hogy most az idei Föld Napja alkalmából sok gyerek elrángassa abban a hitben szüleit a mozik székeibe, hogy valami cukiságot látnak majd, de ehelyett a lenyűgözően sokkoló valóság tárul majd eléjük.

 

         3 hozzászólás

Címkék: vélemény tudomány természet környezet föld napja ökológia george carlin

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Legalább vannak akik észre veszik

PPJ         2009.04.21.

http://www.polyp.org.uk/cartoons/environment/polyp_cartoon_trash.jpg

Zöld energiáról őszintén és korrekten anyázós cikk az indexen, kishazánk nem ártana ha észbe kapna!

"Nagy áttörés előtt áll az energetikai szektor, rövidesen valóban olcsón állíthatunk elő energiát szélből. Németországban komoly programokat indítottak az alternatívok népszerűsítésére, itthon óriási a lemaradás, és a helyzet a közeljövőben nem is javul. Összesen száz kiállító gyűlt össze a Hungexpo területén, hogy olyan termékeket mutassanak be, mint az egy ház éves hőigényének 60-70 százalékát biztosító napkollektor, a legújabb hőszivattyús technológiák, a megszokottnál jóval nagyobb hatékonysággal működő napelemek, vagy épp a hígtrágya tárolására kiválóan alkalmas vasbeton monolitok."

Nem mellesleg sokkoló hírek a Fenntartható Fejlődés és Erőforrások Kutatócsoport honlapjáról:

"Új elemzés, lásd lentebb. LA Times: A természet kezdi visszahódítani a külvárosokat. A luxusnegyedek egy része el sem készülhetett, a válság véget vetett az álmoknak. Ha újra olaj kell, lesz elég? Seeking Alpha: A szaúdi Khurais mezőről szóló tudósítások megjegyzik: "az olcsó olajnak már Szaúd-Arábiában is vége." A Khurais mező csak úgy termelhet olajat, hogy rengeteg tengervizet juttatnak bele. Ez csak üöreg, vagy nehezen termelhető mezők esetén szokás. A Khurais nem lehet az új csodafegyver olajfronton. The Oil Drum: A legfrisebb kitermelési adatok szerint megvan a "várt" és előrejelzett lefele lépcső a kőolajkitermelésben. (Az a baj, hogy az exportban nincs elég esés.) Macleans.ca: Kalifonriában, az USA "hogylétének" fokmérőjében, egyre mélyebb a válság, a jelek csak rosszabodnak. "Amerre Kalifornia megy, arra megy az USA is." Némely megyében 20% a munkanélküliség. Sátorvárosok nőnek ki a földből. Soha be nem fejezett palotákat nő be a gaz."

         2 hozzászólás

Címkék: ajánló tudomány válság természet energia környezet alternatív ökológia fenntarthatóság hetesi

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Critical Mass

PPJ         2009.04.20.

Pacsker: Bringaemelés

         szólj hozzá

Címkék: critical mass

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark