A Végjáték premisszái: 3/24.

PPJ         2009.06.06.

Harmadik premissza: Az életmódunk – az ipari civilizáció – alapja és előfeltétele az állandó és széleskörű erőszak, ami nélkül nagyon gyorsan összeomlana.

(Részlet Derrick Jensen: Endgame című könyvéből, felhasználva Mohari András fordítását készítette Jankó András)

         4 hozzászólás

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr191183049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gloucester 2010.01.16. 21:17:44

Húha. Ugyan nem olvastam a könyvet, de itt nem tudok komment nélkül továbbmenni. Aki tanult pici pszichológiát, az hamar találkozhat a velünk született agresszió és a tanult agresszió fogalmairól. Mindkettő jelen van, bennünk van, körbevesz minket. Azért lenne civilizáció (és iparunk), mert kiírthatalan az erőszak? Ha a kérdésre a válasz "igen", akkor azt kell mondjam, hogy sosem fogja ez a blog elérni a célját. Persze ettől még törekedni lehet rá. :-)

Martagon 2010.01.17. 14:48:31

@Gloucester:

Én szeretném megjegyezni, hogy a kijelentésben erőszak szerepel, nem agresszió. Az agresszió egy velünk született személyiségjegy, ami pozitív tulajdonság is lehet. Az erőszak pedig egy deviáns viselkedési forma, amit a környezet alakít, csak negatívan értékelhető, viszont megváltoztatható, mert nem velünk született.

Csányi Vilmos elmondásával egyet értve, az ember nem egy agresszív lény. Ha az lenne, nem élne jelenleg (evolúciós paradoxon lenne). Sokan ellenzik ezt a nézetét, de ezek az emberek összekeverik az erőszakot az agresszióval.

Gloucester 2010.01.19. 00:11:47

@Martagon: Köszönöm, utánanéztem: ktnye.akti.hu/index.php/Er%C5%91szak
Most az a kérdés merült fel bennem, hogy ha egy ember támadóan lép fel, akkor honnan ismerhetjük fel, hogy agresszív vagy erőszakos viselkedést produkál? Lényegében ugyan ez a kérdés érvényes lenne az állatokra is.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.01.20. 17:11:34

@Gloucester:

jand.info/2010/01/eroszak/
Ez teljes mértékben ide, ehhez a bejegyzéshez tartozik. Tulajdonképpen tőle, Jankó Andrástól vettem át ezt a sorozatot is. Ő a magyar fordítója a Derrick Jensen műveknek.

 
 
süti beállítások módosítása