A posztmodern showbohóc - Természetfilmek az ezredfordulón

PPJ         2009.05.05.

 A mai természetfilmes csatornák természet(et destruktivizáló) filmjeiről esik itt pár szó.

http://www.filmtett.ro/uploads/Tematikusok/corwin.jpg

"„Hajsza és menekülés”, „Gyönyörű és halálos”, „A természet lélegzetelállító katasztrófái”, „A természet erőpróbái”, „Szépség és borzalom, látványosság...” – a videokazettán hozzáférhető posztmodern természetfilm hónapokon át futtatott tévéreklámja mintha a Schwarzenegger-mozik előzeteseinek retorikáját, stílusát, világképét idézné." - Itt lehet tovább olvasni!

 Már hivatkoztam erre az írásra egyszer, de felmerült bennem a kétely, hogy talán nem nézték meg, ezért megér egy külön ajánló posztot. Tulajdonképpen ITT nyújtok kommentálási lehetőséget, az OTT leírtakhoz.

Nagyon fontosnak tartom a cikk ismretetét és saját szabad asszociációtok általi továbbgondololását, ahhoz, hogy belássátok mennyire SZAR, amivel teletömik a fejeteket, ha a Discovery, Spektrum, National Geographic hármast nézitek minden kritikai érzék nélkül.

Igen csak felhúzódott jobb szemöldököm mikor a Tönkre Vágva (Nem szégyellik ezt a címet adni már magának a műsornak sem! Természet. Neked. Arcodba. Tönkrevágva.) Discovery-s műsör promója megütötte füleim. Hmm. Favágók. Propagálva! Leigázzuk a megzabolázhatatlant, mondhatnánk így is. Még jobban, még több géppel, még többet. Persze ne felejtsük elmondani, hogy ez mennyire JÓ dolog! Figyeljétek majd meg a magyar reklámkját, addig is itt az ugyanerre építkező angol!

(A magyar reklámból: "Csatlakozzon hozzájuk a természet helyett! Egy pillanatra se lankadjon a figylme, mert ennek a műsornak minden perce csupa izgalom! Ahol fákat vágnak, ott sok a Doscovery kamera! Kemény fiúknak való!") - Úr Isten! Nyááá! Baltát a fejükbe!

 1. epizód: Mocsárvágás Bobby Goodson veterán favágó egy mocsár kellős közepén aprítja a fát. A kitermelést némileg nehezíti, hogy a futóhomokos láp időnként elnyeli a kitermelőgépeket és a modern technikát.

Talán azért lett ott mocsár, mert a kivágott fák nélkül a talajból, nincs ami az esőerdő lezúduló vizét "eligya"? Konkrét helyoldalakat mos le a csapadék a növényzet hiányában és erre szép példák vannak hazánkban is.

Pacsker: Tájkép a semmiről - Tönkre Vágva

Mellesleg a Természettudományi Múzeum sem ritkítja a sort, amilyen programokkal, reklámokkal előrukkol az ennek a vonalnak a  folytatása. Pörgés, predátorok, hajsza, stb. Bkv buszok oldalán mindenhol, hogy a keresztény sikola tanító nénije is jól lássa, vigye csak a gyerekeket, tanulják meg mi a vicsorító agyar. A(z) Természettudományi Múzeum Okkultista Múzeum, és hogy miért lett ez a neve, erről bővebben ebben a cikkben és a hozzáfűzött kommentekből lehet tájékozódni.

         szólj hozzá

Címkék: vélemény ajánló természet természetfilmek

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr761104137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.