Utolsó kommentek:

annamanna 2014.10.01. 13:37:46

@vizesnyolcas: ezt még idebiggyesztem: www.hidfo.net/2014/09/30/ukrajna-bevezeti-kenyszermunkat
bárhol bármelyik állam bármilyen okra hivatkozva megteheti ugyanezt, senki nem fog az útjába állni. Az állam nem eszköz a gazdasági játékosok kezében, az állam maga a játékos.

Bejegyzés: Kivégzik a SZIE Környezet- és Tájgazdálkodási Intézetét – élt 24 évet

annamanna 2014.10.01. 13:29:18

@vizesnyolcas: a leírtak szempontjából sz egy elég jó mondat: "A nemzetközi gazdaság és az azt elvileg irányító politikai intézmények közötti ellentétek meggyengítik a világrendhez szükséges közös célok támogatását." idokjelei.hu/2014/09/kissinger-egy-vilaghadsereg-letrehozasat-javasolja-a-terroristak-ellen/
Csakhogy itt nem csupán elvekről van szó, hanem magáról a valóságról. Vagy másképp mondva: az elv ebben az esetben egy működő törvényt jelent, ami alapján felépül és működik az emberi társadalom.
Hogy az állam a történelem során mindig erőszakkal gyűrte maga alá azt, ami még nem volt a birtokában, az is elv, pontosabban egy törvény, és a szövegből az látszik, hogy ez az elv nem változik egy icipicit sem. Az állam erőszakkal nyomul és mindent a maga uralma alá hajt. Mindegy, mivel magyarázza, "objektiválja", a lényeg, hogy az állam hatalma nőjön, mint egy kisgömböc. Miért van szükség világkormányra? Csak. Mert ez az állam immamens logikája. A gazdaság jelen formája is az állam megvalósulása. Ha az állam látszólag visszahúzódik, és "hagyja" a gazdaságot "szabadon növekedni", az egyszerű állampolgárok számára az is csak egyfajta kizsákmányolást jelent, amit az állam a törvényeivel támogat. Aztán, amikor épp eszébe jut, nyíltan az irányítása alá vonja azt, ami addig látszólag nélküle működött, "szabadon".
Én nem tudom olyan jól elmagyarázni, mint Kissinger, de abban biztos vagyok, hogy Kissinger nagyjából ezt a történelmi folyamatot írja le a könyvében. online.wsj.com/articles/henry-kissinger-on-the-assembly-of-a-new-world-order-1409328075

Bejegyzés: Kivégzik a SZIE Környezet- és Tájgazdálkodási Intézetét – élt 24 évet

annamanna 2014.10.01. 11:07:45

@vizesnyolcas: "Ebben a játékban az állam egy eszköz a legnagyobb befolyással rendelkező játékosok kezében."
Az a fajta gazdaság, amit most ismerünk, egy olyan világban fejlődött ki, amit az államok uralnak. Ha nem volnának államok, nem lenne ilyen gazdaságszerkezet sem. Akármennyire is elhiszed azt, amit történelemórákon tanítottak, hogy az állam csupán csicskájává vált a kapitalista pénzeszsákoknak, a valóság az, hogy az állam az, ami képes lehetővé tenni ezt a fajta gazdaságot, képes olyan fajta pénzeszsákokat kitermelni, amikről a videóban is szó van.
Ahhoz, hogy ezt megértsd, nem lehet a mai helyzetből kiindulni, hanem vissza kell menni a történelem hajnalára, az első államok kialakulásáig.
Először is adottak voltak kis emberi közösségek, amik törzsekbe szerveződtek, a törzs tagjai nem voltak alattvalók, tehát nem tartoztak semmilyen szolgáltatással más törzstagok felé azon a címen, hogy az illetők parancsolnak nekik (és még ki is zsákmányolják őket). A törzsben ilyen nem létezett.
Aztán, egyes területeken (ahol az egyes ember ereje nem volt elég az életfenntartáshoz, mert mondjuk sivatagos volt a táj), tehát ahol muszáj volt összefogni, és közös műalkotásokat létrehozni (pl. öntözőcsatornákat), a közösségből kiemelkedtek olyan központi figurák, akik irányították a többiek munkáját és cserébe még a maguk számára el is sajátították azok javainak egy részét. Mivel ilyen helyeken az embereknek eleve össze kellett fogniuk, valahogy nem tűnt fel a személyes kizsákmányolás és nem tiltakoztak ellene. Vagy ha tiltakoztak is, már késő volt. Az elsajátított javakon ugyanis a közösségből kiemelkedő emberek olyan fegyveres és technikai fölényre tettek szert, amivel erőszakkal is elnyomhattak másokat. Tehát az elsajátított javak egy részét arra használták, hogy technikai fejlesztésekkel megvédjék a maguk fölényét a közösség tagjaival szemben.
Az államokban beindult egy olyan spirál, ami a törzsekben nem létezett - a folyamatos technikai fejlődés. Aminek alapja a közösség tagjaitól elsajátított anyagi erőforrás volt. A legelső államok kiemelkedtek a környezetükből a technikai fölényükkel, ami fegyveres fölénnyel is járt. Ez lehetővé tette számunkra azt, hogy egyre nagyobb térségre terjesszék ki az elsajátítás mértékét, tehát az államot, mint társadalmi rendszert. Ez úgy terjeszkedett a földön, mint egy kisgömböc, és fokozatosan minden talpalatnyi helyet maga alá gyűrt. Minden állam jellemzője, hogy az elsajátított jövedelmeket beleforgatja a technikai és fegyveres fejlesztésbe, ami az idők során a gyáripar kialakulásához vezetett, a multinacionális, globális vállalatbirodalmak kialakulásáig, amik látszólag függetlenek az államoktól sőt ők uralják azt. Valójában minden atomjukkal az államtól függenek. Az alapvető az állam, az teremtette meg ezt a globális-multinacionális világot, és ez még akkor is így van, ha a szemeddel azt látod, hogy az államok nacionalista alapon szerveződnek, és ilyen alapon akaszkodnak egymásnak. Ez csak a felszínes látszat. Legyen egy példa rá: 444.hu/2014/09/28/az-oroszok-es-az-amerikaiak-kozosen-talaltak-rengeteg-olajat-az-eszaki-sarkkor-alatt/
Azonban a globális világpiac nem a globális békét hozza el, hanem logikusan vezet el az egész világra kiterjedő állami elnyomás egységesítése felé, tehát valamiféle világállam létrehozása felé, ami mellett ideológiai alapként ott áll a világvallás (és vele az eddigi vallások betiltása és üldözése).
De még ez sem teremti meg a békét, hiszen az állam alapvetően a folyamatos fejlődésre épül, annak a spirálja mozgatja, megnyugvásra, konszolidációra nincs lehetőség, a folyamatos változás folyamatos összeütközéseket generál, a krízisek, válságok, összeomlások, tragédiák, háborúk nem valami kinövendő gyerekbetegségek, hanem ennek a fejlődési spirálnak az alapvető követelményei.
Az állam és az ipar is alapvetően a "forradalom" logikája mentén rendeződik. hvg.hu/itthon/20140505_Fidesz_frakcioules/
Lehet, hogy nem írtam le elég jól és érthetően. Ángyán szempontjából a lényeg, hogy az állam bárkit ledarál, aki az útjába kerül a javak folyamatos elvonásának és koncentrálásának.
Orbán megértette, mi az állam lényege, és azt csinálja, ami a lényeg. Az ő tevékenysége az államiság színtiszta megvalósulása, rajta keresztül pompásan megfigyelhető az emberiség történelmének veleje, az állam fokozatos térhódítása. Őbelőle az is létszik, hogy a gazdasági hatalom mennyire az állam csecsein lóg.
Ennek nem lehet ellenállni, legfeljebb valahová félreállni, valami sarokba meghúzódni előle. Nincs alternatíva, nincs választási lehetőség, Ángyán története és megbuktatása szükségszerű volt. Mindez az államiság logikájából adódik. Ángyánt az állam buktatta meg, nem a gazdaság, és globálisan is az államok nyomulnak előre a gazdasági erőforrásokért (akár háborúval). Ez az elsődleges hatalom, mert az állam kezében van a legális fegyveres erő és törvényalkotási jog, amivel nem lehet szembeszállni.
Nincsenek nagyobb játékosok az államnál.

Bejegyzés: Kivégzik a SZIE Környezet- és Tájgazdálkodási Intézetét – élt 24 évet

vizesnyolcas 2014.09.30. 17:03:26

@annamanna:
Ha "megnézted a kis videót, akkor" észre kellett volna venned, hogy a FED nem állami szervezet.
"a csalás az államtól indul ki"
Ja, és ha ittasan elgázolok valakit, azt sem én vasalom ki, hanem az autóm.
Ebben a játékban az állam egy eszköz a legnagyobb befolyással rendelkező játékosok kezében. Az USA mint állam egy kiváló eszköz az ő kezükben még az USA polgárai ellenében is.
www.youtube.com/watch?v=Qa1wGlGbTVI

Bejegyzés: Kivégzik a SZIE Környezet- és Tájgazdálkodási Intézetét – élt 24 évet

annamanna 2014.09.29. 11:42:04

@bölcsbagoly: vagy reménykedj, hogy ez nem fog bekövetkezni: www.sztaki.hu/~blb/irodalom/babits/itelet.html
vagy tegyél meg mindent, hogy ne járj rosszul, ha ítéletre kerülsz. Én persze az utóbbit javaslom.

Bejegyzés: Kivégzik a SZIE Környezet- és Tájgazdálkodási Intézetét – élt 24 évet

bölcsbagoly 2014.09.29. 05:47:45

@annamanna: no de nem minden állam teheti meg! A FED fedezetlenül nyomhatja a dollárokat, mi nem tehetjük meg a forinttal, mások meg az euróval.
No én viszont nem kedvelem Ferenc ténykedését, igaz nem vagyok vallásos bár fiatal koromban sokat ministráltam anno..

Bejegyzés: Kivégzik a SZIE Környezet- és Tájgazdálkodási Intézetét – élt 24 évet

annamanna 2014.09.28. 20:18:03

@bölcsbagoly: ha megnézted a kis videót, akkor már csak abból is ki lehet indulni. A videó szerint van egy alapvető pénzügyi csalás, ami állandó adósságban és növekedési kényszerben tartja a világot. A pénzügyi csalás az USA-ban az ÁLLAMTÓL indul ki, anélkül, önmagában a pénzügyi intézetek ezt nem tudnák megcsinálni. Ehhez állami szerződések, állami katonai akciók, állami nyomás, médiamanipuláció, állami törvények stb kellenek.
Tehát, ha megpróbálom kutatni, hogy mi a fej, ahonnan bűzlik a hal, akkor arra jutok, hogy az állam az.
Nem önmagában az "emberiség" pörgeti a gazdaságot, hanem az állam. Az állam nem az emberiség, az emberiség nem az állam. A törzsekben élő emberek nem pörgettek fenntarthatatlanul nyomuló, kisgömböcként mindent elnyelő gazdasági szörnyeteget, azt sem értették, mi az, hogy valaki adós.

Az állam viszont megszüntethetetlen. Józan, emberi számítás szerint.
"a globális gazdaság nem omlik össze, mert nem engedik."
Igen, ebben igazad van. Kik nem engedik összeomlani? Az államok.
Az államokat és vele a globális gazdaságot nem lehetséges emberi erővel kiiktatni.

Itt jön képbe Ferenc pápa. Na jó, ez csak vicc, nem ő számít a dologban, hanem a Bibliában megjósolt visszatérés. Ha Jézus visszatér, ahogy a megígérte, akkor az emberiségnek van esélye arra, hogy túlélje a végpusztulást, az államok általi kizsákmányolást és ledarálást, világháborút meg egyebeket.
Én hiszek ebben és reménykedem, úgyhogy a magam részéről azt tervezem, hogy megérem :)
Ha nem, akkor sem vesztettem semmit :) (De nem gondolom, hogy ez kétesélyes).

Bejegyzés: Kivégzik a SZIE Környezet- és Tájgazdálkodási Intézetét – élt 24 évet

Rongy Rázó 2014.09.28. 17:15:23

@bölcsbagoly:

Nagyszerű, akkor egyetértünk! Ugyanez a helyzet az összes többi egyetemmel és főiskolával is, a műszakival is, és azzal a szakkal is, amit most éppen bezárnak.

Nem tragédia a bezárás, csak nem kell hozzá hamisan csengő érveket gyűjteni.

Bejegyzés: Kivégzik a SZIE Környezet- és Tájgazdálkodási Intézetét – élt 24 évet

bölcsbagoly 2014.09.28. 15:54:12

@annamanna:
1. na látod, ilyen egy alkalmatlan orvos!
2. miért a gazdasági pörgést talán a természet csinálja?
3. a globális gazdaság nem omlik össze, mert nem engedik. S ha mégis, azt mi már nem érjük meg.

Bejegyzés: Kivégzik a SZIE Környezet- és Tájgazdálkodási Intézetét – élt 24 évet

annamanna 2014.09.28. 14:16:38

@bölcsbagoly: "Van amikor még akár egy gyerekgyógyásznak vagy szemorvosnak is szülést kell levezetnie, törést rögzítenie, vérzést elállitania, stb."
Velünk előfordult, hogy egy hebrencs kutya a bezárt ablakon keresztül akart beugrani a szobába. Az ablak betört, a kutyának nem lett baja, de az egyik rokonom szemébe beleállt egy szilánk. Vasárnap volt, azonnal bevittük a kórházba. Ott azt közölte az ügyeletes orvos, hogy ő nem szemész, vigyük el a 60 km-re levő klinikára.
Erre egy másik családtag megfogta a szilánkot és kiszedte a szeméből. Hálistennek semmi baja nem lett.
Ennyit arról, hogy egy "szakorvos" mennyire ért más szakterülethez.

"Semmi baj a Földdel, az emberiséggel van a baj. Minél jobban akarnak élni, minél kevesebbet téve érte."
Valóban nem a földdel van baj, de az emberiséggel sem. A baj a gazdaság pörgetése. Ennek kell véget vetni. Fájni fog, de mindegy, mert akár akarjuk, akár nem, vége lesz, mert ami nem fenntartható, az nem fog fennmaradni.
Ez elég érdekes videó, szerintem: www.youtube.com/watch?v=480b6HCHJXI
Teljesen mindegy, meddig és hogyan húzzák-nyúzzák a világpolitikát, a vége úgyis a teljes gazdasági összeomlás lesz, amit az emberek úgyis túlélnek, a globális gazdaság pedig biztosan összeomlik.
És akkor majd körülnézünk, és jól fognak jönni azok az emberek, akik tudják, mi fán terem a környezet- és tájgazdálkodás.

Bejegyzés: Kivégzik a SZIE Környezet- és Tájgazdálkodási Intézetét – élt 24 évet

bölcsbagoly 2014.09.28. 11:46:51

@Rongy Rázó: okoska, nem az a mérvadó, hogy most milyen az orvosok egyrésze! Azért olyan, merte eleve alkalmatlan erre a hivatásra, de felvették az egyetemre mert szorgalmas manusként elég volt a pontszáma és valamiért orvos szeretett volna lenni! S ha időközben kiderül az alkalmatlansága sem rúgják ki, mert kell a fejpénz utána! Miután elvégzi, még nehezebben derül ki, mert már jól tudja titkolni.
Ráadásul más képességeket kell elvárni egy sebészeti területen dolgozótól (kézügyesség, kis mértékű fáradékonyság), mint egy labor orvostól s pláne mint egy belgyógyásztól/gyermekgyógyásztól! Ez ma már nem mindig jön össze.
nem kell mindentudók legyenek, de kell (ene) tudjanak következtetni a rendelkezése ükre álló jelekből, adatokból. Az pedig, hogy ki milyen eredménnyel végezte az egyetemet itt sem mérvadó. A szorgalom nem minden.

Bejegyzés: Kivégzik a SZIE Környezet- és Tájgazdálkodási Intézetét – élt 24 évet

Rongy Rázó 2014.09.28. 11:08:23

@bölcsbagoly:

"az orvos tényleg univerzálisan kell lássa az emberi szervezetet és annak működését"

Túl magasra teszed a lécet, amit azért bocsátok meg, mert (ezek szerint) nincsenek orvos ismerőseid. Nagyon sokan, akik csak páciensként fordulnak orvoshoz, egy ilyen "mindentudó" képet ápolnak magukban, ami érthető, hiszen az életüket bízzák a fehérköpenyesekre.

De az orvosok egyáltalán nem mindentudóak, nincs univerzális képük az emberi szervezetről, pont annyira terheltek emberi gyarlóságokkal, mint bárki más, és igen sokan vannak, akik távolról sem kiváló eredménnyel végezték el az egyetemet, mégis ott ülnek a rendelőben.

Bejegyzés: Kivégzik a SZIE Környezet- és Tájgazdálkodási Intézetét – élt 24 évet

bölcsbagoly 2014.09.28. 10:25:17

@annamanna: az ENSZ behülyült az Al Gore lobbi hatására, Áderrel együtt. Semmi baj a Földdel, az emberiséggel van a baj. Minél jobban akarnak élni, minél kevesebbet téve érte.

Bejegyzés: Kivégzik a SZIE Környezet- és Tájgazdálkodási Intézetét – élt 24 évet

bölcsbagoly 2014.09.28. 10:23:13

@Rongy Rázó: rosszul látod, mert az orvos tényleg univerzálisan kell lássa az emberi szervezetet és annak működését. Van amikor még akár egy gyerekgyógyásznak vagy szemorvosnak is szülést kell levezetnie, törést rögzítenie, vérzést elállitania, stb.
A környezetvédő szak alapból egy non sens, újnak új, de minek? A környezete sokkal komplexebb mint egy gép vagy az emberi szervezet, egy ember nem elég ahhoz, hogy felmérje a teendőket, a hibákat, stb. Ha pedig cspat /team kell hozzá, akkor az legyen sokféle szakemberből, nem egyféle halmazból. Expediciókra/feltárásokra sem csak egyféle szakikat visznek.

Bejegyzés: Kivégzik a SZIE Környezet- és Tájgazdálkodási Intézetét – élt 24 évet

Bona Fides 2014.09.27. 22:58:18

@tengier1: Nálunk segghülye, 40 éves titkárnők távoktatásban végezték a Gödöllői Egyetem olyan kurzusait, aminek a nevét sem tudtam megjegyezni.
A környezetvédelem valóban nem önálló diszciplína, hanem inkább egy problémahalmaz.
Kb., mint az egészségvédelem.

Bejegyzés: Kivégzik a SZIE Környezet- és Tájgazdálkodási Intézetét – élt 24 évet