100% kézműves szendvics: 1500$ és 6 hónap munkája

PPJ         2015.09.17.

Andy George, a "How to make everything" sorozat alkotójának legújabb >bekattanása< az volt, hogy a 100% kézművesség és önellátás címszó alapján, teljesen saját kezűleg előállított szendvicset ehessen. Ez mindössze 6 hónapjába és 1500 dollárjába került... A saját veteményestől, a saját búzából saját liszten át, a tengerből saját maga által kipárolt sóig és saját maga fejt tejből lett vajig és sajtig, saját maga által pergelt mézig és vágott tyúkig, mindent felvonultat az alábbi videó. Ami biztos: hogy még egy egyszerű szendvicsben is hihetetlen mennyiségű pénz, energia és munka van.

Feltehetjük a kérdést, hogy mennyire tekintsük naivnak azokat, akik szerint egy a tönkretétel felé sodródó ökoszisztémában "fenntarthatóvá lehet és kell tenni" a high-techno-bürokrata apparátust?! Az egész földi nooszféra önmagából kifordult és ördögivé vált ökonómiáját?! Nem csak azért képtelenség, mert egy önmagából kifordult és ördögivé vált antiorganikus rendszert eleve értelmetlen tovább fenntartani, hanem azért is képtelenség, mert még egy kvázi-egészséges szendvics előállítása is mérhetetlenül nagy munka. Ez pusztán egy nagyon felületesen és vázlatosan megjegyzett aspektus, de nézzünk egy másikat.

Az önfenntartásról, önellátásról álmodozó naiv zöldek, nemcsak, hogy nem fogják elérni céljukat, de azt az alapvető természeti rendet tagadják meg, hogy a társadalom organikusan és hierarchikusan tagolt minden szférájában, folyamatában és így a gazdasági szektorokban is. Nicólás Gómez Dávila válogatott maximáinak egyikével élve: "Az élet a hierarchiák műhelye. Csak a halál demokrata."

Ezzel a felületes olvasó arra a következtetésre juthat, mint ha a GreenR blog szerzője önmaga eddigi céljainak mondana ellent, pedig egyáltalán nem, sőt! Éppen arra kívánok utalni, hogy jelen sötét demokratikus korunkra jellemző hierarchia-, meritokrácia-, mester- és magasabbrendűség ellenesség az, ami tudati-gondolati melegágya annak a modern maszlagnak, hogy lebecsüljük a felbecsülhetetlent, hogy nem gondolunk bele, ki milyen értéket teremt valójában, hogy többre értékelünk egy internetkapcsolattal rendelkező telefont, mint egy egészséges ételt és egy egészséges párkapcsolatot és egy egészséges magasabbrendűség-szeretetet...

1500dollarszendvics.jpg

         1 hozzászólás

Címkék: videó étel kertváros fenntarthatóság önellátás városi tanya

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr897795128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

inebhedj - szerintem 2015.10.13. 11:01:38

Ráadásul a csirkemellet el is rontja :(

 
 
süti beállítások módosítása