Erőtlen az ökológiai gazdálkodás akcióterve

PPJ         2014.02.17.

P1090432.JPGFebruár 6-án mutatta be a Vidékfejlesztési Minisztérium az ökológiai gazdálkodás fejlesztésére irányuló akciótervet, amiben a foglalkoztatás elősegítése és a környezetterhelés csökkentése jelenik meg fő szempontként. A rendezvényen részt vevő civilek azonban úgy látják, hogy a tervezettel ellentétes folyamatok zajlanak ma hazánkban, pl. Kishantos szétverése. (Valamint, hogy a Kormány szembefordult saját elfogadott Nemzeti Vidékstratégiájával és annak kidolgozójával, Ángyán Józseffel! - a GreenR szerk.) (Lásd a leleplező videót: így egyeztet a Vidékfejlesztési Minisztérium a civilekkel a gyakorlatban!)

Forrás: Greenfo.hu - Farkas Boglárka 2014. február 11.

A huszonegy pontos akcióterv hazai és nemzetközi aspektust is figyelembe vesz Gombos Zoltán főosztályvezető szerint. Előadásában elmondta, hogy hazánk kívételesen jó mezőgazdasági adottságokkal rendelkezik, amit mindenképpen ki kellene használni, jó minőségű talaj és klíma segíti itthon az ökogazdálkodást. Az ökológiai gazdálkodás mellett hozta fel még érvnek a napjainkban gyakori élelmiszerbotrányokat, amik elkerülhetőek lennének megbízható forrásból származó, kisközösségek által termelt élelmiszerhálózatokkal.

A tervezet fő célkitűzései az ökológiai gazdaságok területének növelése, az ökológiai alapanyagok megjelenése a hazai termékekben és önálló termékként is állja meg a helyét a hazai és nemzetközi piacon. Az előnyei pedig a munkahelyteremtés mellett az őshonos fajták termesztése és a biológiai sokféleség megőrzése. Az idei évtől egészen 2020-ig tartó akcióterv számszerűsíthető célja, hogy a hazai méhállományt huszonöt százalékkal növelje, illetve a közétkeztetésben az ökológiai gazdaságból származó alapanyagok aránya minimum harmic százalék legyen. A program prioritásai a kézműves ágazat, az állatenyésztés, a helyi gazdaságok szerepének növelése és a vízgazdálkodás, illetve az élelmiszerláncok hatékonyabbá tétele, tette hozzá Mezőszentgyörgyi Dávid, a Nemzeti Agrártanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet főigazgatója.

Mi van az ökológiai gazdálkodás fejlesztésére irányuló akciótervben?

A civil szakértők közt volt Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségtől, aki üdvözölte az akciótervet, de a jelenlegi helyzetben megkésettnek nevezte. Mint felszólalásában elmondta, az Európai Uniós vidékfejlesztési tárgyalások már lezárultak, illetve a tagállamok már a partneri egyeztetések végstádiumában vannak. Mint elmondta, a jelenlegi tervezetből a jó helyzetértékelés és a modern megközelítés hiányzik. Kitért arra is, hogy ha ezek a célok fontosak és valósak, akkor a jelenlegi biogazdaságokat, -amilyen Kishantos is- , nem ellehetetleníteni, hanem segíteni kellene. Bírálta az állami földbérlet pályázatot is, szerinte a valóságban nem a tervezet szerint ideális kisgazdák, hanem több ezer hektáron vegyszeresen gazdálkodók nyertek újabb földeket, akik tevékenysége fosszílis energiahordozókon alapul, hisz elavult gépeket működtetnek és műtrágyáznak.

A jogi és kritkai környezet nagyon kedvező Magyarországon az ökológiai gazdálkodás megteremtéséhez Szabó Marcel, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettese szerint. Ezt bizonyítja, hogy a magyar alkotmányban által deklarált a természeti értékek és a biodiverzitás megőrzése, ami kedvező alap a Vidékfejlesztési Stratégia számára is. Ugyanakkor a jelenlegi akcióterv nem tűz ki elég ambíciózus célt a szakértő szerint. Mint elmondta, a jelenleg ökológiai gazdálkosdás alatt levő mezőgazdasági földterületek aránya két százalék, a cél pedig 2020-ig a négy százalék, ami elenyésző arány a szomszédos Ausztriához képest, ahol már ma húsz százalékon gazdálkodnak fenntartható módon.
Az ambíció hiányával pedig Magyarország a versenyhelyzetéből veszít a nemzetközi piacon, ugyanis a környező országokban ütemesebb mértékű lesz a fejlődés. A zöldombudsman javaslatai a jelenlegi célok megemelése, a jelenlegi ökológiai gazdálkodás alatt álló állami földterületek védelme. További javaslatként fogalmazta meg az ökológiai gazdálkodásra áttérés jogi környezetének megteremtését és az állami tulajdonú földterületeken ökológiai gazdálkodása kvóta bevezetése, ami a hasznonélvezőknek a terület minimum húsz százalékán a fenntartható gazdálkodást írná elő.

         szólj hozzá

Címkék: mezőgazdaság ökológia agrárium nfa agrárpolitika kishantos ökológiai mezőgazdálkodás kishantosi vidékfejlesztési központ agrármaffia földbérleti pályázatok

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Egy perc néma csend...

PPJ         2014.02.13.

Orbán Viktor 2008-ban a paksi orosz atomról. 2014 - 1 perc néma csend...
Fel nem foghatjuk, hogy a Fidesz szavazóknak hogy törlődhetett a memóriája 2008 óta.

         szólj hozzá

Címkék: fidesz videó orbán viktor energia atomenergia paks energiapolitika ökopolitika fenntarthatóság energiafüggőség választások 2014 roszatom

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Új Trianon - Összefoglaló a Tisztesség és Emberség Szövetsége debreceni fórumáról

PPJ         2014.02.06.

A Tisztesség és Emberség Szövetségének második 2014-es állomása Debrecenben volt. Felszólalóink voltak Ács Sándorné, Ángyán József, Horváth András, Kassai Zsolt és Léhmann György. Szeretettel várjuk további rendezvényeinken! Kassai Zsolt építész az Országos Területrendezési Terv, a földforgalmi törvény és a légiesülő határok miatt kialakuló "Új Trianonról" beszélt!

Előzmények a témában a GreenR blogról:
Nekünk nem a pénz a Hazánk! - 2013.05.24.
Földügy svindli - "második Trianon" közeleg! - 2013.06.04.

uj trianon 2. trianon.JPG

Az Élőlánc Magyarországért YouTube csatornája
A debreceni előadások lejátszási listája

Kassai Zsolt építész a légiesülő határok miatt kialakuló "Új Trianonról" beszélt.

A Tisztesség és Emberség Szövetsége (TESZ) és

az Élőlánc Magyarországért

választási felhívása

Választásról választásra nő azok száma, akik elutasítják az elvtelen, a közérdeket súlyosan sértő, leginkább egyéni, illetve szűk csoportérdekeket képviselő hatalomgyakorlási formát, a Magyarországon mára szinte mindent eluraló pártokráciát. Az így képviselet nélkül maradóknak kínálunk mi alternatívát: alulról szerveződve, igazi civilként, közösségek képviselőiként. Tovább»
___________________________________________________________________________

Ami Gandhinak sikerült Indiában, az sikerülhet nekünk is Magyarországon - írta: Kassai Zsolt

A tisztesség és emberség mindenkinek a saját ügye! Ennek a szövetsége azt jelenti, hogy mindenki, aki ki mer állni a saját tisztességéért és emberségéért, álljon azok mellé, akik már ezt megtették! Először Ángyán József tette meg, most Horváth András is megtette! Lássuk be, hogy nem kis bátorság kellett ehhez! Ángyán József professzor úr esetében az államtitkári székből nem egy professzor állt fel, hagyta ott a kormány-tisztviselőséget, az „állami Skoda Superb-t , a jó fizetését, nem a professzor állt fel, hanem Ángyán József a tisztességes ember, és ettől hiteles! Horváth András is otthagyta a NAV-beli állását, hogy elmondja Nekünk, mi zajlik a színfalak mögött! Mindezt Horváth András, éppen úgy, mint ahogy Ángyán József, a saját tisztessége és embersége okán tette! Ettől hiteles, hiszen mindnyájan tudjuk, hogy ez van, ez a létező valóság. Csak ez nem valóságshow a tv-ben, mert a bankok a fejünk felől a tetőt viszik el csalás árán, és hasonló csalás lehetőségét biztosítja a földtörvényünk maga! Én abban reménykedem, hogy Magyarország tisztességes és emberséges választó polgárai kiállnak a maguk emberségéért és becsületéért! Álljunk már fel végre a tv-képernyők elől, és olvassunk !!!! Olvassuk el a földtörvényt, győződjünk meg arról - ki-ki a saját szemével és fejével -, hogyan fogják átjátszani a magyar földet a nemzetközi oligarchiáknak, és a hazai oligarcháknak.

Talán nem érti félre senki, ha Mahatma Gandhit és India példáját hozom elő. Mi a magyar jó szándékunkkal, a lelkiismeretességünkkel, a lelkiismeretünkkel , és a jobb-bal ellentétünkkel, EU-tagságunkkal kezdünk hasonlítani a Brit-gyarmatbirodalom Indiájához. Gandhi egész életét szentelte arra, hogy az indiai hagyományokat a világgal megismertesse, kibékítse a hindi-muzulmán ellentéteket, ezzel egyesítse a megosztott Indiát a Brit-gyarmatbirodalom kereskedelmi maffiahálózatával szemben. GANDHI GYŐZÖTT! Amikor Gandhit lelőtték, az utolsó szava, amit a saját gyilkosához intézett ezek voltak: Mit tettél?!!!!

Ennek az utolsó és általános bölcsességű mondatnak több értelmezése is van:

1. A (szankszritahimsa) magyarul "nem ártás" azt jelenti, hogy a gyilkos a saját (karmáját) azaz sorsát pecsételte meg a gyilkossággal. / Asoka (ie.kb.250) Dharma törvények/

2. Gandhi tudta, hogy a Brit-gyarmatbirodalom veresége még csak a kezdet, és a hinduk és a muzulmánok közös megegyezése még csak a felszínen zajlott le, ehhez az ő további békítő munkája elengedhetetlenül lett volna fontos.

3. Gandhi megnyerte ügyének a brit bérenc maharadzsákat! (maha=nagy, rádzsa=király) Rádöbbentette őket arra, hogy a leginkább ők járnak pórul azzal, hogy idegen zsoldosokká váltak és a bérük az India terített asztaláról lehulló morzsa. A pénzt pedig szervezett módon rabolják Indiából olyan kereskedelmi társaságok, akik őket, a maharadzsákat is rabszolgaként kezelik (a mi saját maharadzsáink a „ magukat ma nagypolitikusoknak tartó" hazaáruló bérencek, köztörvényes bűnözők, és a magukat állami Skoda Superb-vel fuvaroztató pitiáner, és kapzsin ostoba fajankók) Azonban a politikai hatalomban Gandhi elvei még nem érvényesültek kellően ennek is tudatában volt a halálakor.

4.Gandhi tudta, hogy Pakisztán leválása gyengíti Indiát (Magyarország periférikus területei ma HASONLÓAN leválnak az országtestről, Nyugat-magyarország a Bécsi-agglomerációhoz, Észak-magyarország a Kassai-agglomerációhoz, Berettyóújfalu és térsége a Nagyváradi-agglomerációhoz csapódik, a Délvidék szerb fennhatósággal egyesül, még a nálunk sokkal fejlettebb horvátoknak is jut belőlünk egy darab. A lényeg az lesz, hogy kié, azaz KIKNEK A TULAJDONÁBAN LESZ A FÖLD? Magyarország egy Budapest-makroregionális-kereskedelmi csomóponttá zsugorodik a határok légiesülése után. Ehhez még hozzá kell venni a ténylegesen hazai kkv-k tényleges gazdasági teljesítményét és a hazai adópolitikát, akkor azt tapasztaljuk, hogy Magyarország, Európa termőföldben leggazdagabb, legkedvezőbb éghajlatú, aA VILÁG JELENTŐS RÉSZÉT MINŐSÉGI ÉLELMISZEREKKEL ELLÁTNI KÉPES országa, csupán a külföldi multinacionális oligarchiák, és a hazai oligarchák által leigázott statisztikai térség marad.

5. A valódi munka, egy hosszú folyamat, India tervszerű újjáépítése Gandhi halálakor még éppen hogy csak elkezdődött. Személyisége a Mahatma (maha=nagy, atma=lélek) azonban egy spirituális erővé vált, mert egy kontinens méretű ország lelkületét testesítette meg. Nekünk ebből az a tanulságunk, hogy felül kell sürgősen vizsgálnunk az Országos Területfejlesztési Koncepciót. Az egyes területegységek, térségi multiplikátorait meg kell találni, amelyek a területi erőforrások használatát hozzák lendületbe, és a térségekben gyors fejlődést generálnak.

6. Az óind kultúra bölcsessége a világ kincse, tanításai nem ellenkeznek a világ egyetlen vallásával (pl: lásd: Rudolf Steiner hindi-keresztény tanításai) „Anyám kún volt, apám félig székely, félig román, vagy tán egészen az....".........."s tudom, hogy mit jelenthet egy nyári alkonyon a házfalakról csorgó vöröslő fájdalom...."........" Szép vagy alföld, legalább nekem szép! Itt ringatták bölcsőm, itt születtem, itt boruljon rám a szemfödél, és itt domborodjék a sír is fölöttem!" Három költő, három versét írtam EGYBE! Hátulról előre Petrovics azaz Petőfi (orosz?)! Radnóti (zsidó?) József Attila (román?) mindez, a világ legősibb nyelvén gyönyörű magyarul, amelynek az alapja a Sumér! Minden nép kultúrája fontos a világ számára kivétel nélkül. Ha büszkék vagyunk arra, hogy a világ legősibb nyelvét beszéljük, büszkék vagyunk nem csak a nyelvünkre, hanem a színes kultúránkra, akkor a kultúra megvédése okán megint találhatunk egy újabb analógiát India és Magyarország között.

7. Gandhiról tudjuk, mert ennek az elvnek mentén dolgozott egész életében, hogy az ahimsa, Asoka bölcsessége olyan Isteni harcművészet, ami a példa erejét használja. Magyarországon is győzedelmes lehet a „nem ártás filozófiája" (dharma törvények), ha számon kérjük a politikusoktól az ígéreteiket. Például és aktuálisan a FIDESZ Nemzeti Vidékstratégiájának végrehajtását, a stratégiai program megjelenítését a földtörvényben. ABhagavad-gíta pedig az Isteni igazságért vívott harcról szól, azaz esetünkben a tisztességért és becsületért vívott harcról mondja el nekünk, hogy az csakis sikerrel végződhet, mert Isten velünk van, akár Arjunával Krisna, aki a kuruksetrai csatamezőn a királyfi kocsisaként hajtotta Arjuna szekerét. Sikerrel kell tehát végződnie annak az állampolgári akaratnak, hogy ne lehessen államilag titkosítani a politikusok köztörvényes bűntényeinek ma már szinte végeláthatatlan sorát, például a Nyírfaügyet, az Olajszőkítést....stb, és a mostani NAV botrányt sem.

A tisztesség és emberség ügye legyen a legfontosabb közügy! Összefoglalásként azt mondom, hogy ne támadjunk senkit, legyünk jók! Azonban senki sem tévessze össze a jóságot az ostobasággal! Ezért fontos, hogy a tisztességünkkel, emberségünkkel ne hagyjuk megosztani magunkat, ne ostobán a megosztó csetepatékkal legyünk elfoglalva, mert akik lopnak, azoknak éppen ez a céljuk! Az a céljuk, hogy amíg mi itt zsidózunk meg cigányozunk, addig kihúzzák alólunk a talajt! És a talajt nem a zsidók, vagy a cigányok, hanem az oligarchiális érdekek húzzák ki a lábunk alól, és ebből a szempontból mindenki egyformán rosszul fog járni, vallási, vagy etnikai felekezeti hovatartozástól függetlenül!

Hogy ez ne történhessen meg, mindenkinek a saját tisztessége és embersége legyen a legfontosabb, és ha ez fontos számára csatlakozzon a szövetségünkhöz, álljon közénk, illetve képviselje önmagát egyfajta első magyar kisebbségi önképviseleti rendszerben.

A kétharmaddal választott képviselőinktől pedig azt kérjük, hogy egyszerűen teljesítsék ígéreteiket, amelyeket a kormány stratégiai programjaiban meghirdetett és jóváhagyott. Ezek letölthetők a kormány honlapjairól. Olvassátok el kedves barátaim ezeket a stratégiákat és kérjétek számon a saját tisztességetek és emberségetek okán. Az olvasást kezdjétek a Nemzeti Vidékstratégiával, mint átfogó tervvel, és vessétek össze a földtörvénnyel, látni fogjátok ti is a magatok szemével az ígéretek és a teljesítés közötti különbözőséget! Ezért állt fel Ángyán professzor, ezért állt fel Horváth András, és ezért kell melléjük állnunk nekünk, magunknak is!

Kassai Zsolt
Debrecen, 2013. december 6.

         szólj hozzá

Címkék: politika választások ökopolitika horváth andrás agrárpolitika vidékpolitika élőlánc magyarországért ökológiai politika ángyán józsef választások 2014 kassai zsolt léhmann györgy tisztesség és emberség szövetsége

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

 
 
süti beállítások módosítása