Tovább rothad az EU mezőgazdasága: francia gazdák adóhivatalt égetnek, a magyaroknak egy fitying sem jutott

PPJ         2014.09.21.

Nem kívánjuk az ökológiába és humánökológiába túlságosan belekeverni az aktuálpolitikát, de jó látható módon Európára és a Kárpát-medencére is bőven kiható következményei vannak az egy korábbi posztunkban már vázolt USA-EU-orosz szankcióháború mezőgazdasági részének. Két mai hír a helyzetről.

gazdak_greenr.jpg

Orosz embargó: nem jutott uniós támogatás a magyar termelőknek - MTI/Híradó.hu - 2014. 09. 21.

Nem kaphatnak a zöldség-gyümölcs felesleg piacról történő kivonásához biztosított uniós támogatásból a magyar pályázók, miután a termelők megsegítésére szánt 125 millió eurós keretösszeg elfogyott, így a pályázatot Brüsszel szeptember 10-én felfüggesztette - válaszolta az MTI érdeklődésére a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH).
Az Európai Unió szeptember 1-jén rendkívüli intézkedéseket vezetett be annak érdekében, hogy a felesleges termékmennyiségeket a piacról kivonja, ezzel a termelők kára csökkenjen.

A Földművelésügyi Minisztérium soron kívül megalkotta az intézkedés végrehajtásához szükséges nemzeti szabályokat és felhívta a figyelmet arra, hogy minél előbb célszerű pályázni, mert az Európai Unió a forrást a beérkező igények sorrendjében ítéli oda.

Az MVH szeptember 12-én tájékoztatta az MTI-t arról, hogy Magyarország haladéktalanul az Európai Unió Mezőgazdasági Különbizottsága napirendjére kérte a zöldség-gyümölcs támogatás tárgyalásának ügyét, miután Brüsszel szeptember 10-én felfüggesztette az orosz importkorlátozással érintett termelők megsegítésére korábban megnyílt 125 millió eurós keretösszegű intézkedés végrehajtását. Az MVH akkori kimutatása szerint 226 jelentkező adott be előzetes igénylést.

Az Európai Unió a piacról kivont árumennyiség ingyenes szétosztását - melynek keretében a karitatív szervezetek, az iskolák, óvodák, kórházak és büntetés végrehajtási intézmények, valamint csökkentett támogatás mellett az önkormányzatok és más társadalmi szervezetek lehettek a kedvezményezettek - támogatta ebből a keretből.

Most Brüsszel egy újabb, célzottabb intézkedés bevezetését tervezi az orosz embargó okozta válság megelőzésére.

A gazdák megelégelték a brüsszeli bürokráciát, felgyújtották az adóhivatalt - Hídfő.net - 2014.09.21.

Franciaországban fellázadtak a gazdák; Morlaix területén több mint százan gyűltek össze traktorokkal, a mezőgazdasági beszállítók pedig kamionjaikkal vonulnak fel. Több száz tonna zöldséget - főként articsókát, krumplit- öntöttek az utcákra, majd Morlaixben a gazdák uniós segélyeit intéző hivatalokhoz vonultak, tiltakozván az ellen, hogy az oroszellenes szankciók miatt a termények eladhatatlanok és az Európai Unió nem ad kárpótlást a politikai játszmák miatt szenvedett veszteségekért. Ha ad is kárpótlást az Európai Unió, azt csak a szokásos bürokratikus túlbonyolítással teszi, a gazdák családjai hónapig bevétel nélkül maradnak, mire Brüsszelnek kitöltögetik a szükséges nyilatkozatokat és a hivatalban elvégzik a papírmunkát.

Mivel a brüsszeli bürokrácia nem csak átláthatatlannak, de hasznavehetetlennek is bizonyult, a gazdák tegnap estére felgyújtották a helyi kormányhivatalt és az adóhivatal épületét is. A tűzoltók nem tudtak az épülethez jutni a több száz traktor miatt, így az adóhivatal épülete teljesen leégett.

gazdak_adohivatal_01_hidfo.net_.jpg

gazdak_adohivatal_03_hidfo.net_.jpg

A városban eközben tömeges tüntetések kezdődtek. A rohamrendőröket azonban egyelőre nem vezényelték ki, ami sok mindent elmond a karhatalmi erők Brüsszellel szembeni hozzáállásáról.

Miután az eset semmiféle reakciót nem váltott ki a hatóságok részéről, a gazdák tovább vonultak és több száz tonna zöldséget borítottak ki a települést a közeli nagyvárossal (Brest) összekötő főútvonalra, hogy blokkolják a közlekedést. Az út jelenleg is el van zárva, a hatóságok szintén nem reagálnak. A francia kormány minden bizonnyal Brüsszellel egyeztet, hogy mi a teendő, mert a gazdák követelése jogos, a termények az orosz embargó miatt váltak eladhatatlanná, és nem tudni, a rendőri erők hogyan reagálnának egy ilyen helyzetre.

gazdak_adohivatal_02_hidfo.net_.jpg

Morlaix kormányzója, Agnes Le Brёn részéről már megtörtént az eurokraták szokványos megnyilvánulása; elítéli a gazdák által végrehajtott akciókat, ugyanakkor "megérti azoknak a frusztrációját, akik minden nap azzal kezdik a munkát, hogy semmilyen bevételre nem tesznek szert". A kormány részéről egyelőre senki nem mert tárgyalni az általuk csődbe juttatott gazdákkal, - a médián keresztül tesznek elítélő nyilatkozatokat.

"Ökopolitika" - tagok legyünk vagy szabadok? 2013.06.16.

További képek: Huffingtonpost - FRED TANNEAU/AFP/Getty Images (Videó a helyszínről)

FRED TANNEAU-AFP-Getty Images3.jpg

FRED TANNEAU-AFP-Getty Images2.jpg

FRED TANNEAU-AFP-Getty Images1.jpg

         3 hozzászólás

Címkék: politika amerika usa magyarország eu oroszország európa világgazdaság európai unió mezőgazdaság euro-atlanti erők

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr146716345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laci0011 2014.09.22. 07:37:49

Brüsszeli csinovnyikoknál csak a magyar csinovnyikok teljesítenek rosszabbul mert a putinpincsi csuti orálmuzsik szavait meg kell várniuk és mi van ha rosszul ébred...

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2014.09.22. 20:04:39

hídfő.net? nemvagytom válogatósak látom..amúgy érdekes a blog..de ez azért erős.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2014.09.22. 21:53:12

@FILTOL: Bocsánat, de miért is?! Mert ha külföldi oldalt linkelek a hírre, huffingtonpost-ot és AFP fotót/videót, akkor az már elfogadható? Ha az MNO vagy a NOL írja egy nappal később az elfogadható, de ha a Hídfő írja egy nappal korábban, és mint jelen helyzetben is, egyetlen magyar nyelvű hír adapterként, akkor az "kétes"???! Nekünk, magyaroknak nagyon különleges geopolitikai helyzetünk van, még érdekesebb üdvtörténeti vonatkozásaink, és nagyon meg kell tanulnunk mindenkor minden médiumban jól tájékozódni.

 
 
süti beállítások módosítása