REKORD: Dániát egy napig csak a szélenergia hajtotta!

PPJ         2014.01.22.

Egy teljes napig csak szélerőművekből származó áramot használt Dánia – írja a motherboard.vice.com. Az összes decemberben felhasznált dán áram 54,8 százaléka származott szélenergiából, karácsony hetében pedig, amikor az ipari fogyasztás alacsonyabb, 68,5 százalékra nőtt ez az arány. Forrás: Index.hu

01 energia-alapok 2013_Page_46.jpgElőadás dia - Munkácsy Béla előadásából

Pacsker: Szélerőművek változatai múltból és jelenből - indafoto.hu
Fotó: Pacsuta Péter János, 2011, Dánia - Nordic Folkecenter for Renewable Energy

Az év nagy napja december 21-e volt, amikor 102 százalékot regisztrált az Energinet (a központi áramszolgáltató), ez azt jelenti, hogy több szélenergiát termeltek, mint az ország aznapi egész áramigénye.

Dánia ezzel a teljesítménnyel 2013 decemberében új szélenergia-rekordot állított be. Az egész évet nézve 11,1 milliárd kilowattóra áramot termeltek a szélerőművek, ez a 2013-as teljes fogyasztás egyharmada.

A dán kormány terve, hogy 2020-ra az ország áramigényének felét megújuló energiaforrásokból biztosítsák. Az összkapacitásban egyébként a kínai, amerikai, spanyol, indiai és brit szélerőművek is megelőzik Dániát, de az összes fogyasztáshoz viszonyítva a dán szélenergia a világrekorder: az Egyesült Királyságban például 10 százalék a szélenergia aránya, a napi rekord 13 százalék.

A fotókat akkor készítettem, mikor 2011-ben, a természetvédelmi mérnök diplomám után jelentkeztem és beválogattak egy ökológiai népfősikolai képzésre a Vestjyllands Hojskole-ra, mellyel a magyar Kishantosi Vidékfejlesztési Központ, mint Mezőföld Népfőiskola áll régóta kiváló és egyedülálló viszonyban. Mindarról, amiről a természetvédelmi mérnök alapszak és humánökológia mesterszak alatt tanultam és hallottam, Dániában a saját szememmel láthattam a valóságban nagyszerűen működni. Olajfüggetlen és önfenntartó ökoiskola, biogázzal fűtött ökológiai minősítésű vegyszermentes üvegházak, biodinamikus- és ökofarmok, kis- és közepes családi gazdaságok, szövetkezetek, helyi termékek, és ökoturizmus! Dánia 1980 óta decentralizált energiarendszer kiépítésén fáradozik, - megújuló energiákon alapulót!

Pacsker: P4299286 1 - indafoto.hu
Fotó: Pacsuta Péter János, 2011, Dánia - Vestas gyár - Dánia, Lem

         5 hozzászólás

Címkék: dánia szélenergia áram szélerőmű fenntarthatóság munkácsy béla

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr515777605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Repülős Gizi 2014.01.23. 06:07:32

"Dániát egy napig csak a szélenergia hajtotta!"
Ó, irgalmas Jézus, ne hagyj el! Ha merő jószándékból feltételezem, hogy ez a cím nem manipuláció akar lenni, akkor elég nagy szamár volt, aki eredetileg kitalálta.
Semmilyen országot nem lehet CSAK szélenergiával hajtani, Dániában is van 2-3 ezer MW hőerőmű és üzemel is. Az Energinet.dk csak annyit közölt, hogy a szélenergia aznap több volt mint a fogyasztói igény, tehát a fölösleget értelemszerűen exportálták.
Itten látszik, hogy mi a termelt energia források szerinti megoszlása:
energinet.dk/Flash/Forside/UK/index.html
A CHP az hőkiadással működő kombiciklus (gáztüzelésű), a "Central power" pedig szén, gáz vagy biomassza.
www.dongenergy.com/en/business%20activities/generation/activities/central_power_stations/pages/default.aspx
Értem én, hogy nincs minden hírszerkesztőségben villamosenergetikus mérnök, de legealább egy telefonszámot kéne ragasztani az egyik monit szélére, és néha felhívni, ha összetettebb témát kell átvenni.

CsomTam 2014.01.23. 11:48:59

@Repülős Gizi: Hűha, nagyon megragadtad a lényeget! A cikk címe játék a szavakkal. Tudod okoska, itt most nem az volt a lényeg, hogy egy pofon egyszerű hírből és a hozzá csatolt szerkesztői kiegészítésből egy bonyolult energetikai rendszerismertetőt írjon Pacsker, hanem hogy tükrözze az arányokat.
De köszi a kiegészítést, tök jó linkeket raktál be!

Repülős Gizi 2014.01.24. 19:55:41

@CsomTam: Bocs, ha túl nagynak látszott az arcom, nem vagyok akkora király, csak korán reggel még a kávé jótékony hatása előtt felment a címtől az agyam. Szerintem igenis nagy baj a cím, mert te tudod esetleg, hogy játék a szavakkal, de a 200 különböző hírblog, amin mind így hozták le utána, az ő olvasóik tényleg elhiszik majd, hogy CSAK szélenergiával tud üzemelni Dánia, vagy akármelyik ország.

 
 
süti beállítások módosítása