"Ökopolitika" - tagok legyünk vagy szabadok?

PPJ         2013.06.16.

img158_1.jpgÉletbevágóan súlyos (megmaradási) kérdés lett mára, hogy az EU tagjai akarunk-e továbbra is lenni vagy sem! Egyszerűen nem hagyhatjuk szó nélkül, hogy az úgynevezett "lehívható támogatások" nem vonatkoznak "lehívható hazára" és "lehívható édesvízre"... Márpedig ez lesz Magyarországra nézvést - ha hagyjuk - az EU két legsúlyosabb következménye: elveszik talpunk alól a hazánkat (a tőke szabad áramlására hamisan hivatkozva), és a vizeink tekintetében minden téren ellehetetlenül az önrendelkezésünk (táji (környezeti)vízgazdálkodási- és édes (ivó)vízgazdálkodási értelemben is). Engem humánökológusként marhára nem érdekel, hogy egy egy MSZP utódsejt Leader csoport és Fidesz elődsejt oligarcha "vidékfejlesztésnek" csúfolt címszó alatt mennyi százmilliót markol fel - az viszont humánökológusként nagyon izgat, hogy mi lesz a magyarsággal ha a termőföldje és az ivóvize felett megszűnik az önrendelkezése?!

Tudományos-profánul szólva, a világkormány háttérhatalmainak intézményi bástyái (pl. EU) által lesz merőben arcon köpve a szubszidiaritás, önkormányzatiság, autokrácia, nemzeti- és ökológiai szuverenitás...

Őstörténeti metafizikai értelemben szólva megszűnik az ÉTEL (föld, test), megszűnik az ITAL (víz, vér), tehát megszűnik Etel-Itil, vagyis Atilla hun Világkirályunk éltető TEST-VÉR vonalát próbálják felszámolni a sötét erők. Miközben a külföldiek lassan már jobban ismerik a mi múltunkat, mint mi magunk, és nem győznek elismert és köztiszteletben álló külföldi történészekre hivatkozni a magyar Atilla-kutatók, az Illuminátus Hollywood épp zombihorror filmet akar forgatni Atilla Világkirályunkról! 

Kettős mérce

Bár minekünk itt Angliában ugyan a korona alá tartozik a föld és eltulajdoníthatatlan, de ha ti magyarok akár csak fel meritek emlegetni azt a történelmi alkotmányt és jogberendezkedést, melyben a Magyar Szent Koronáé az Ország és a föld, akkor azonnal az összes médiahatalmunk által le-nácizunk benneteket és rátok küldjük az USA-t és a NATO "béke-fenntartókat"...

Bár mink' itt Svájcban, Ausztriában, Németországban, Hollandiában, Dániában szeretünk a fenntarthatóságra és zöldgazdaságra hivatkozva kis- és közepes családi ökogazdaságokat működtetni és helyben (ökolokálisan) ellátni magunkat vegyszermentes és egészséges élelmiszerrel, vidék és város egységét éltetve és szorosabbra fűzve, de ha ti magyarok akár csak fejetekbe veszitek, hogy ugyanígy tennétek - azonnal rátok oktrojáljuk a vegyszeres nagyipari monokultúrás intenzív mezőgazdaságot: mert egyrészt már előre megegyeztünk, hogy ti a kolóniánk vagytok, másrészt még a végén ökológiailag megerősödne a gazdaságotok és az emberi szervezetetek egészsége, ami beláthatatlan következményekkel járna: például azonnal nem vennétek a miáltalunk tonnaszám hozzátok exportált igénytelen, tápérték beltartalmilag minősíthetetlenül pocsék ÉLELMI HALÁLMISZER tömegárut... Mi itt isszuk a családi farmok ökotejtermékeit, de ti csak maradjatok az antibiotikumos, vegyszermaradványos, Csányik és zenélő tehenészetek által előállított ipari húgynál... Természetesen olyan politikai báb-garnitúrát fogunk rátok helyezni, ami a szavak szintjén nemzeti-keresztény lesz (ha ez kell a "hülye magyarnak"), de a tettek mezején merőben a világhatalmaknak fog térden csúszva "USA judEU-cion" hím nemi tagot kényeztetni...

Bár mi itt a sógoroknál szeretünk fenntartható házakat építeni, műanyag helyett fa nyílászárókat készíteni, de azért ti magyarok, legyetek szívesek a vadonjaitokat átnyújtani ehhez a szerény művelethez, mert a nagy élhetetlenül steril tájgazdálkodásunk következtében mi méltóztattunk felélni a normális erdőink faállományát. És így lesz az osztrák 0,4K hőveszteség értékű 800.000 forintos szuper-öko nyílászáró beépítve egy szuper-gazdag norvég elektromos autó mérnök dán házába: Erdélyből.

elolanc_fazekas_foldtorveny3.jpg

A hét videója: Brussels Business - Kik irányítják az Európai Uniót? - átlátszó.hu

Kik irányítják az Európai Uniót? A polgárok? A választott politikusok? Friedrich Moser és Matthieu Lietaert filmje - mely az ÖRF, a Zdf és az Arte közreműködésével készült - szerint az ismert döntéshozatali fórumok mögötti szürke zónában lévő lobbisták. Washington után Brüsszelben dolgozik a legtöbb, mintegy 15 ezer lobbista a világon. Nyilván vannak köztük kedves civil szervezetek képviselői is, de a film szerint a nótát a nagy cégek húzzák. Dolgukat pedig megkönnyíti, hogy nincs egy olyan, az amerikaihoz hasonló szabályozás, mely révén átláthatóvá válna, hogy mely érdekcsoportok kiket alkalmaznak és ezek milyen munkát végeznek.

A 2012-ben készült Brussels Business film konteók és háttérhatalmak összeesküvéseit nélkülözve szikáran rajzolja meg a rendszerváltás körüli szabad kereskedelmi törekvések győzelméhez vezető utat, megszólaltatva és bemutatva olyan szereplőket, akik maguk is részt vettek tucatnyi európai multicég nevében az EU-s gazdasági és beruházási politika befolyásolásában, vagy éppen a globális válság kirobbantásában.

Az új tagjelöltekkel folytatott csatlakozási tárgyalások alkuiban Brüsszel a neoliberális földpiactannak az igényét érvényesíti. A termőföld jogharmonizációs kérdésköre A tőke szabad mozgása című (4.) fejezetben szerepel: „a csatlakozó állam termőföldje nem az államhatalom területi alkotóeleme, nem a nemzeti lét és a életminőség alapfeltétele, még csak a mezőgazdaság és az élelmiszer-termelés alapvető termelőeszközeként sem ismerhető el... az nem több és nem kevesebb, mint a tőke zavartalan áramlását szolgáló egyik sajátos árufajta..." - 2001-ben Martonyi János írta alá ezt az előcsatlakozási okmányt.

Ha a Haza: áru,
akkor a válaszunk:
nekünk nem a pénz a Hazánk!

Kajner Péter: Végkiárusítás előtt - A magyar vidék elmúlt nyolc éve és egy vidékpolitikai fordulat körvonalai [PDF] - Földjeink minősége Európában a legjobbak közé tartozik. A föld nemzeti vagyonunk több, mint egynegyede; az élet és a gazdálkodás alapja. Nem árucikk, nem a tőkejavak egyike, hanem az ország maga. A határon ugyan nem vihető ki, de tulajdonosa rendelkezik vele. Amit egyszer eladunk, azt talán soha vissza nem szerezhetjük, nincs közünk hozzá többé.

prof. Dr. Tanka Endre: A földforgalmi törvénytervezet (T/ 7979. : Fttv) konceptuális tarthatatlansága

Élő faluért - faluközösségek és a föld - a földkérdés társadalomgazdasági vetülete. Ezzel a címmel rendezett vitát a Magyar Közgazdasági Társaság Társadalomgazdasági Szakosztálya és a Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdászok a közpolitikában diákszervezete.

https://m.blog.hu/gr/greenr/image/a%20haza%20nem%20elado%20EU%20STOP.jpgGidai Erzsébet (1940-2008) tíz évvel ezelőtt, 2003 januárjában, figyelmeztetni próbált bennünket az EU veszélyeivel kapcsolatban. 2013-ra csaknem minden szava valóra vált, de a legnagyobb veszély még csak most jön a közös monetáris politikán túl: nem más, mint a közös fiskális politika kialakítása, közös EU kincstárral, melyről 2013 nyarán fog döntés születni. Ez a teljes nemzeti szuverenitás feladásához vezethet.


Prof. Gidai Erzsébet - Az Európai Unió és... by MrBadsectorr2

Nigel Farage - Az EU egy gazdasági börtön! (válogatás az EP képviselő felszólalásaiból)

Adósságcsapdában Magyarország - Mennyibe kerül Magyarországnak az EU-tagság?

Ohnsorge-Szabó László - Ungvári Gábor - Kajner Péter: Fenntartható EU felé (?) - Kritikai elemzés az Európai Unió és Magyarország környezetpolitikájáról

Az EU egy teljesen felesleges, kártékony intézmény

Itt a piros, hol a piros? Játék a magyarok pénzével

A Tudatbázis első saját készítésű interjúja. Drábik János beszél a devizaválságról, a bankkartellekről, a politikát irányító háttérhatalomról, a helyi pénz szerepéről, és a gerjesztett államadósságról.

"Vegyük tudomásul, hogy ennek az országnak két kormánya van:
még akkor is ha az egyik látszik, a másik pedig nem látszik."

2100 Konferencia - Drábik János: A szervezett magánhatalom utáni kor (2013.04.27.)

"Két legyet egy csapásra": A nemzeti együttműködés kormánya (sic!) kínai nyomásra bezáratta az Újgur Világkonferenciát és vele a Magyarok Házát is. 2013.05.30.

"Arra találták ki, hogy elhallgattassa az embereket" - Könnygáztól bűzlik az európai "demokrácia" - RT.com

Görögországtól Spanyol-, Francia- és Németországon át Törökországig a könnygáz az európai kormányok buzgó válasza a tüntetésekre. Kritikusok szerint ez a válasz a párbeszéd és a szabadság gyakran hangoztatott lózungjainak szöges ellentéte, világos bizonyítéka annak, hogy valami nagyon nincs rendjén az európai "demokráciákban".

Izraeli katonák jöttek 2006 őszén Budapestre - Index.hu

Százhúsz izraeli katona érkezett Magyarországra nem sokkal a 2006. október 23-i összecsapások előtt, hogy "rutin terrorelhárítási gyakorlatokat végezzen" – derül ki a Stratfor amerikai hírszerzési cég elemzőinek összeesküvéselmélet-szerű elemekben gazdag levelezéséből, amelyet a WikiLeaks ma közölt. A WikiLeaks 2012-ben kezdte meg a birtokába jutott mintegy ötmillió straforos e-mail publikálását.

"2006 őszén, Gyurcsány Ferenc szocialista miniszterelnök idején egy izraeli gép szállt le a budapesti reptéren, 120 izraeli katonával a fedélzetén. A katonák azért érkeztek az országba, hogy rutin terrorelhárítási gyakorlatokat végezzenek. A magyar média nem adott hírt a gép távozásáról. Ugyanakkor figyelemre méltó, hogy éppen ebben az időben az 1956-os forradalom 50. évfordulóján tartott békés megemlékezést azonosító szám nélküli, fekete maszkos rendőrök brutálisan szétverték" – írta 2010 márciusában a Stratfor egyik munkatársa, Klara E. Kiss-Kingston a szintén stratforos Sean Noonan-nek. Kiss-Kingston a 2010-es izraeli kémgépek magyarországi berepülése kapcsán elevenítette fel a magyar-izraeli titkosszolgálati kapcsolatokat.

A történet ott kezdődik, hogy úgy fogadtak minket Európában, hogy:

"... Decretum..Ugros eliminandos esse.." azaz " elrendeljük, hogy a magyarok kiirtassanak" - 907-es pozsonyi csata...

 

 

         5 hozzászólás

Címkék: európai fidesz maffia eu világgazdaság európai unió mezőgazdaság kapitalizmus világháború világbank új világrend illuminati földtörvény ökopolitika wikileaks atilla agrárium gazdasági világválság agrárpolitika jövő nemzedékek ökológiai politika ökokonzervativizmus vidékfejlesztési minisztérium ökológiai válság agrármaffia

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

· 1 trackback         

Árvíz: a szatirikus humor az Árpád-korba vezet!

PPJ         2013.06.14.

http://www.felsofokon.hu/sites/default/files/arviz_2.jpgElég szép feladat számomra árvíz idején, hogy viszonylag szótlanul és csöndben bírjam ki ökológusként. Nehéz helyzetben vagyok és pengeélen táncolok: nem akarom megbántani George Carlin bőven fekete humorához hasonlóan a védekező emberek százezreit, azonban mégiscsak nevetek a Hamvas Béla metafizikai értelmében vett "hangya-embereken", mert a nagy árvízvédelmi serénykedés közepette csak azon nem gondolkodnak el, ami a legnyilvánvalóbb lenne: biztos, hogy a korábbi évszázadok magyarjai is küzdöttek az árral?! Koránt sem!

Buddha is elmondta: nagyon sok fajta szenvedésnek alapvető oka a "nemtudás", a rálátás hiánya! Mi az amit ma már alig tudunk, mi az, amit elfelejtettünk? Mert "szenvedést" okoz bőven: az nyilvánvaló...

Nem spirituális lózung a "természettel harmóniában élő ember", Magyarországon még ma is bőven velünk élő-, illetve elfeledett régészeti nyomai vannak a természetet szelíd tudományos módon kezelő mérnöki találékonyságunknak! Egyik ilyen ősi magyar tájgazdálkodási szokás volt a fokgazdálkodás!

http://444.hu/assets/arviz-toltes9.gifForrás: 444.hu

Királyaink még tudták, mit kell csinálni az árvízzel - Origo.hu

Az áradó folyókkal öntözték az országot az Árpád-korban. A jól szervezett vízgazdálkodással az ország a talajjavító hatású folyami hordalékot is hasznosítani tudta, erre utalnak a Rábaközben valaha létezett sűrű csatornahálózat nyomai. Az ezeréves tudás most jól jöhet a klímaváltozás ellen.

http://repo.origo.hu/image/content/domain/static?uri=/i/1305/20130527-arpadkori-csatornahalozat-ontozeses-gazdalkodas-csatornak.jpg&width=640

A növényzet és a talaj még őrzi a hétszáz évvel ezelőtt pusztulásnak indult csatornahálózat nyomait a Rábaközben, amelyet két évtizede kutat Takács Károly régész-történész, a Hansági Múzeum munkatársa. Hogyan jött létre a kora középkori vízhasznosítási rendszer?

Nekünk tanítanak manapság kínaiak tai chi-t, energiakezelést, feng shui-t meg egyéb komplex tér- és energiakezelési intra- és interperszonális módszereket?! Kikérem magamnak az őseim nevében. Mi nemhogy a saját egyéni szervezetünket tudtuk egészségesen működtetni, de az egész Kárpát-medencét. Mi Európa szív-táj-ék-ának hangjait képesek voltunk hallani és közvetíteni!

Nem kell hozzá nagy fantázia és (be)látóképesség, hogy tudjuk: az a táj, ahol ennyi folyó folyt (mennyi energia az!!!); az a táj ahol ennyi vízpárolgás és felhőképződés volt; az a táj, ahol ennyi állóvíz, láp, buja élővilág, ártéri gyümölcsényes, gazdag humuszos talaj, stb. volt: AZ A TÁJ BIZONY EURÓPA SZÍVE, ÜTŐERE, TÜDEJE ÉS TERMÉKENY FÖLDJEI MIATT TESTE IS!

Mindenesetre nagyon mélyen elgondolkodtató az analógia, hogy amennyire a folyóinkat se engedik magyar kezek által kezelni (Drábik János által is emlegetett bizonyos sötét világerők), és jön az áradat és jön az aszály, úgy a pénzrendszerben is felfedezhető, hogy eltarolja a magyarságot a globális pénzáradat és a regionális pénzhiány-aszály.

"A pénzáramlás jelenségeit figyelve láthatjuk, amikor a pénz úgy tud jelen lenni, hogy egyszerre van visszatartva, és egyszerre áramlik is az adott területen, akkor virágzás az eredmény." - ÖkoKlikk.hu, ÖkoFórum - Zalatnay László: A víz és a pénz

"A jelenlegi gazdasági és pénzügyi rendszer és benne a magyar Forint pontosan úgy működik, ahogy a jelenlegi, lefolyó szemléletű vízgazdálkodás. Pénz kerül egy közösség tagjaihoz, mondjuk, megkapják a fizetésüket. Ezt a pénzt többnyire boltokban költik el, a boltok pedig többnyire nagy láncokhoz tartoznak. Az elköltött forintok pillanatok alatt kikerülnek a közösség köréből, sőt, ha nemzetközi láncról van szó, akkor jórészt az országból is. Természetesen az elköltött pénz jó része külföldre megy, hiszen e cégek által forgalmazott termékek igen jelentős része más országból származó termék, amelyet importálni kell. A pénzköltés szokásos módjai révén tehát, az analógiánál maradva, az árvizeknél is gyorsabban kiszárad a helyi gazdaság: pangó kisüzletek, kihaló javítómesterek, a pénz, a vásárlóerő, a likviditás hiányában eltűnő helyi gazdaság. Ezt sokan így látták már évekkel, évtizedekkel ezelőtt is, de a mostani válság az eddig kételkedők előtt is világossá tette a rendszer "kiszárító" működését."- Almássy Tamás: Münchhausen-effektus, avagy a pénz "ökológiája" - ÖKOTÁJ

http://www.elotiszaert.hu/dinamikus/kepek/350_nagy.jpg

A táj emlékszik a folyóra!

 

Szelídvízország -- Édenkert vagy sivatag? -- 2013. 05. 19. -- A tájhasználat-váltás indokoltsága és feltételei a vízgazdálkodásban valamint a támogatási rendszerben.
A természet gazdagsága az emberi élet alapja is. A Tisza-völgy története ékes példája ennek. Hajdanán az a mondás járta, hogy a Tisza kétharmad rész víz, egyharmad rész hal. Élővilágát csodálták a külföldi utazók is. Ma viszont e folyónkról és a Nagyalföldről gyakrabban jut eszünkbe az árvíz fenyegetése, a belvíz, az aszály. Természetes élőhelyei csak nyomokban emlékeztetnek a hajdani gazdagságra. Hazánk keleti felén sokan rossz anyagi körülmények között élnek. Vajon mindezek összefüggésben állnak egymással? A SZÖVET kiadványa itt letölthető.

"A középkori Alföldön - tekintve, hogy területének csaknem kétharmada ártér volt - nem a (szántó)föld, hanem a fokrendszer működtetése és az ehhez kapcsolódó ártéri haszonvételek jelentették a gazdálkodás alapját. Az egész középkor folyamán az Alföldünknek két, ma már feledésbe ment jellegzetessége volt: az Alföld erdősültsége, illetve a testét behálózó vízfolyások, melyek vízutánpótlását az árvizek, illetve vizet összegyűjtő és fokozatosan kiszivárogtató erdőségek biztosították." - Versegi.hu

A Kárpát-medence vízborította és árvízjárta területei
az ármentesítő és lecsapoló munkálatok megkezdése előtt. 
Katt a teljes méretért!

http://foldepites.files.wordpress.com/2009/12/5-karpat-medence-kesz-wo9.jpg

A Duna mederváltozásai 1881 és napjaink között
Katt a teljes méretért!

https://lh6.googleusercontent.com/-MQvsZ78RYaY/TYI4YVZ2DlI/AAAAAAAACSY/x1VYyUZduSM/s1600/DSCF2135.jpg

Andrásfalvy Bertalan: Éltető és pusztító vízeink - A vízhaszonvétel és árvízvédelem hagyománya Magyarországon, Magyar Tudomány 2000/6.

http://epa.oszk.hu/00700/00775/00019/abra58.jpg

http://epa.oszk.hu/00700/00775/00019/abra59.jpg

Színay Miklós ökohidrológus a 70-es(!!!) években igazolta, hogy Mosonyi számításai hibásak és feleslegesen sok milliárd kiadást okoztak az országnak! Miklós számításait az itthoni vízügy nem engedte publikálni, "csak" a Wageningeni Egyetemtől kapott további kutatási lehetőséget. (Lásd: http://www.elotiszaert.hu/bovebben.php?id=1124)

2013.06.14. - "Most jól jött volna Bős-Nagymaros." Noment est omen: Nyílt hadüzenet NYILAS Gergelytől és MÉSZÁROS Csabától az Index-en. Címzetes egyetemi barmok meg ostoba újságírók: mindig akadnak... pedig egy óvodás is meg tudja érteni mi a különbség az alább is látható oldalágas faalakú folyó és egy hernyó-csatorna között...

dYzVfd.jpgIgvi6V.jpg

Balogh Péter: Vízlépcsőlátás: megújúló energiákkal a folyók ellen - Klímabarát Települések Szövetsége (Az anyag - sok más fontos cikkel együtt - a KTSZ honlapjáról eltávolítódott. A GreenR felületén lesz ezentúl megtalálható.)

"A folyó életében a meder elgátolása gyakorlatilag trombózisként értelmeződik, és az elzáródás felett a mederben, és az esetlegesen elöntött ártereken bepangó víz pedig ödémaként. De ahogy a duzzasztómű nem értékelhető külön a szabályozástól, úgy ezek a betegségek sem önmagunkban, vagy véletlenül keletkeznek. A beszűkült meder, a szűk és benövényesedő hullámtérrel különösen, az előre haladott érszűkület állapotában van, a mederoldalak kövezései érelmeszesedésként hatnak, a hektikus vízjárás ingadozó vérnyomásként jelentkezik, a meanderezés megakadályozása az ágyhoz kötéssel egyenértékű, és így a meder túlzott bevágódása a felfekvéssel párhuzamosítható. Az átjárhatatlan árvízvédelmi töltésekkel az árterek létfontosságú szervrendszereit amputálták le a folyóról, a természetszerű vegetáció helyén az iparszerű, intenzív mezőgazdálkodás folyamatos, nagyfelületű szántóművelése a tájat a külső védőrétegétől fosztja meg, és szennyezi el, mintha a bőrünket naponta ráspollyal szaggatnánk fel, és vegyszerekkel locsolva akadályoznánk a varrasodást, amit a tájban gyomosodásnak nevezünk, és ami egyébként a szukcesszió első fázisa. És e terhelt beteg szervezet e közben nem jut hozzá a szükséges folyadékmennyiséghez, ha érkezik víz, nagy erőkkel átvezetjük a kórtermen, még akkor is, ha ez óriási többletköltségekkel és veszélyekkel jár…

Ilyen körülmények között a folyó nem tudja biztosítani, amire hivatott: hogy építse és éltesse a tájat, hogy differenciált élőhelyeket hozzon létre, és azokat vízzel és tápanyaggal lássa el. És ahogy a folyó meghal, elpusztul a táj is, és a halott táj az embernek sem nyújt megélhetést...

Mesterséges rendszereink pedig nem működnek, fenntartásuk drága és külső erőforrásoknak kiszolgáltatott: árvíz-belvíz-aszály, talajdegradáció, vízvagyon-vesztés, gyengülő ökológiai potenciál, lepusztított-kiszolgáltatott gazdaság (és népesség), idegenérdekű kereskedelem, fordított érdekképviselet és értékválasztás. Ez a Tiszai-alföld története és tanulsága."

Fokok fognák a vizet? - Szabadföld Online.hu (2010. február 17.)

"Czigler László határozottan vallja, hogy nincs más útja az Alföld árvízmentesítésének, mint a fokgazdálkodás visszaállítása, ami egyben a tájegység és a Tisza ökológiai helyreállításának egyetlen módja is. A töltéseket ugyanis nem emelhetjük az egekig, noha az egyre emelkedő árvízszint ezt diktálná – jó 170 évvel ezelőtt Vásárhelyi Pál a jelenlegi gátmagasságnak csak a tizedét tervezte, mondván: bőven elegendő lesz.

Hunyát átszelő holtmeder fotó Bagi László.jpg

Ráadásul a töltések harmada mára úgy meggyöngült, hogy helyreállításuk rendkívül sürgető lenne. Ezért lenne indokolt a szakember szerint a nemzetgazdasági terv részévé tenni a fokgazdálkodás bevezetését nemcsak ökológiai, hanem gazdaságossági szempontból is."

Körösparti János - Bozán Csaba: A földárjás területek vízgazdálkodási problémái - Hidrologia.hu

A földárja a Kárpát-medence sajátos hidrológiai jelensége. Ezen talajvíz feltöréssel járó jelenség elsősorban és legnagyobb kiterjedésben az alföldi területeken figyelhető meg. Szerepe igen jelentős, hiszen azokon a területeken ahol nagy rendszerességgel megjelenik ott súlyos vízgazdálkodási problémákat okozhat, a belvízképződés egyéb tényezőivel együttműködve.

Hunyát átszelő holtmeder (Fotó: Dr. Bagi László)

         4 hozzászólás

Címkék: mezőgazdaság árvíz vízgazdálkodás fokgazdálkodás george carlin drábik jános agrár környezetgazdálkodás george carlin magyarul tájgazdálkodás ártéri fokgazdálkodás vásárhelyi terv továbbfejlesztése

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Erdély pusztításával lenne "környezettudatos" Ausztria - Székelyföld erdői végveszélyben

PPJ         2013.06.12.

http://www.alternativenergia.hu/wp-content/uploads/2013/05/1365567609_4903.jpgUgye az köztudott, hogy Ausztria a környezetvédelem felkent élharcosa, ahol az erdők és a hegyek ökológiai, gazdasági, turisztikai és minden más megfontolás okán, gyakorlatilag sérthetetlenek. Viszont osztrák cégeket az égvilágon semmi sem akadályoz meg abban, hogy országuk határain kívül essenek neki nagyipari méretekben, mondjuk Európa egyik utolsó igazi vadonjának. Jelesül, a Holzindustrie Schweighofer nevezetű cég kívánna gyakorlatilag tarvágást csinálni Kovászna (Erdély, Székelyföld) erdeiben. Ott, ahol egyébként medvék, farkasok, hiúzok, vaddisznók, szarvasok (meg ki tudja még mi minden) élnek, szerény évi(!) 800.000 köbméter fa kitermelése a cél.

A székelyek által csak Schweinhofer-nek nevezett cég Ausztriában rendkívül népszerű, társadalmi és ökológiai szerepvállalásáért. Én is láttam teherautójukat, amin a biopelletet reklámozta. Hányni tudnék...

"Természetesen az itt található kiváló minőségű faanyagra alapozva kialakult a fakitermelés, fafeldolgozás ipara. A terület számos kisvállalkozó faiparosnak, munkásainak és családjaiknak nyújt megélhetést. Ezek a szakemberek és mesteremberek jól ismerik az erdőket, tisztában vannak vele, milyen felbecsülhetetlen értéket jelentenek és ennek megfelelően bánnak a fáival, faanyagával. Hosszú távon gondolkodnak az erdőkben, annak tudatában és szándékában, hogy felnövő generációik is ott élhessenek, megélhessenek." - írja Hlacs Emese a Szegedi Tudományegyetem környezettudomány szak környezetgazdálkodási agrármérnök Msc hallgatója.

Az osztrák Holzindustrie Schweighofer tulajdonosa március 28-án jelentette be Sepsiszentgyörgyön, hogy 150 millió eurós beruházással fafeldolgozó gyárat épít Réty községben, amely 650 alkalmazottal 2014-től évi 800 ezer köbméter fát dolgoz majd fel. Ezzel teljesen tönkrevágva a székelyföldi fafeldolgozó vállalkozásokat!
A beruházás ellen tiltakozott korábban a 150 székelyföldi fafeldolgozó céget tömörítő Arbor szövetség, amely úgy vélte, az évi 800 ezer köbméter fa elvonása és fűrészáruként való kivitele 13300 munkahely megszűnését eredményezi a késztermékeket gyártó romániai faipari vállalkozásoknál.

http://www.sepsiszentgyorgy.info/templates/sepsiinfo/images/peticio_banner.jpg

http://www.magyartudat.com/wp-content/uploads/szekely_erdokert.jpg

Nyilván (szó szerint), mint halottnak a csók, de legalább annyit mindenki megtehet, hogy aláírja a "beruházás" ellen fellépő szervezetek petícióját, itt: http://www.sepsiszentgyorgy.info/index.php?option=com_petitions&view=petition&id=198

Hazai és külföldi sajtó, petíciók:

Tízezer gyertyával készülnek demonstrálni a székelyföldi erdőkért - alternativenergia.hu

Európa utolsó vadonjainak egyike veszhet el Kovásznában - greenfo.hu

A Holzindustrie Schweighofer rétyi befektetéséről a romániai magyar sajtóban
A  Holzindustrie Schweighofer cégről a romániai román sajtóban (Despre Holzindustrie Schweighofer în presa română)

Háromszék Szaharája, a Rétyi Nyír 

Az alábbi linkeken pedig a Transylvanian Wildlife Project által indított aláírásgyűjtő oldalakat lehet elérni, ezeken keresztül már nemzetközi összefogás bontakozik ki Kovászna erdeinek megmentéséért. A Paul White által életre hívott magánkezdeményezés egy elhivatott természetvédőkből álló csapat, akik az Ozsdola környéki erdők vadvilágának feltérképezését, kutatását (nem-invazív módszerekkel), valamint az ott élő emberek hagyományos, természet közeli életmódjának megismerését, megismertetését tűzték ki célul. Munkájukat a National Geographic „Explorers Grant Award”-dal ismeri el és támogatja.http://causes-prod.caudn.com/photos/1D/gF/Q8/ht/l1/jv/t3/ZsC.jpg

Save the forests of Transylvania! - Scoop.it

A Transylvanian Wildlife Project által indított aláírásgyűjtő oldalak:

»» Save the forests of Transylvania!
http://www.causes.com/actions/1749245-save-the-unique-forests-of-transylvania

»» Save the forests of Transylvania!
http://www.thepetitionsite.com/661/043/641/save-the-unique-forests-of-transylvania/#13705822844751&;action=udata&udata=false

http://media.repro-mayr.de/83/569283.jpg

http://b.vimeocdn.com/ts/179/171/179171989_640.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5c/Flugaufnahme_des_Werkes_der_Schweighofer_Holzindustrie_in_Com%C4%83ne%C8%99ti_(Rum%C3%A4nien).jpg

http://www.schweighofer.at/uploads/media/purchase_01.jpg

http://www.allmoldova.com/uimg/Eco/Investitii220807.jpg

         35 hozzászólás

Címkék: ausztria természetvédelem székelyföld erdőgazdálkodás faipar réty Románia fafeldolgozás Erdély Holzindustrie Schweighofer

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

 
 
süti beállítások módosítása