Elérhető Ángyán József V. jelentése a földről

PPJ         2013.12.30.

„Uram, adj türelmet, hogy elfogadjam, amin nem tudok változtatni,
Adj bátorságot, hogy megváltoztassam, amit lehet, és
Adj bölcsességet, hogy a kettő között különbséget tudjak tenni.”
(Assisi Szent Ferenc: Uram, adj türelmet…)

Kedves Barátaim!

4484_9537_angyan-jozsef.jpgHosszas munkával és sokak önzetlen segítségével - melyért ezúton is hálás köszönetet mondok - elkészültem az állami földbérleti pályázatok 2013. szeptember 1-i állapot szerinti, immár teljes körű feldolgozásával.

Ángyán József - V. jelentés a földről - PDF

Mint tán emlékezetes, az előző, negyedik elemzést a 2012. december 15-ei időkeresztmetszetre készítettem. Ebben teljeskörűen feldolgoztam illetve aktualizáltam nyolc – Baranya, Békés, Borsod, Csongrád, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Veszprém – megye adatait. Ez a vizsgálat az új állami földbérleti pályázati rendszer alkalmazásának első éve végéig országosan bérbe adott összterület 85 %-ára, több mint 18.600 ha-ra terjedtek ki, tehát az állami földbérleti pályázatok eredményeinek csaknem teljes körű feldolgozását adta. Az elemzés eredményeit "IV. jelentés a földről" címmel, tanulmány formájában 2013. április 22-én, a Föld Napján a „Kié legyen a föld?” honlapon tettem közzé, amit - a korábbi háromhoz hasonlóan - igen élénk társadalmi, politikai és sajtóvita kísérte.

Korábbi GreenR posztunk a témában:
Állami földbérleti „hazugság-coctail" és a Fejér megyei tények – Kishantos okán

A kormányzat azonban – az elemzések tényeinek valamint az NFA Ellenőrző Bizottsága súlyos gondokat jelző vizsgálata és 2012 októberében készült, 4yt1z0m8_1.jpgám mindezidáig nyilvánosságra nem hozott jelentése ellenére, azok cáfolata nélkül – váltig azt állítja, hogy a helyben lakó, gazdálkodó családokat, a kis, közepes egyéni gazdaságokat részesíti előnyben, a kritikákkal kapcsolatban pedig visszautasító, magabiztos nyilatkozatokat tesz. Mindezeken túl a IV. jelentés megjelenése óta a föld- és birtokpolitika területét érintő törvényhozás is vésztjósló, a Nemzeti Vidékstratégában meghatározottól egyre inkább eltérő irányba tart, amely szoros összefüggést mutat a földbérleti rendszer által jelzett stratégia-váltással.

Éppen ezért az elemző munkát folytatva, azt kiszélesítve megkíséreltem az agráriumot és a vidéket körülvevő folyamatok értelmezését, továbbá áttekintettem a földügyi törvényalkotás helyzetét is, és a 2013. szeptember 1-i időkeresztmetszetre teljes körűen feldolgoztam az állami földbérleti pályázatok adatait.  Az "V. jelentés a földről" címet viselő, jelen összeállításban e gazdasági, társadalmi és törvényalkotási folyamatértékelés, helyzetelemzés, valamint az új pályázati rendszerben eddig bérbe adott valamennyi állami terület aktualizált hivatalos adatai feldolgozásának, megyénkénti valamint közös elemzésének eredményeit, az azokból levonható, általánosítható tanulságokat adom közre.

A továbbiakban a földügyi törvényalkotás nyomonkövetése mellett folyamatosan feldolgozom az állami földbérleti rendszer alkalmazásának eredményeit. Feltett szándékom, hogy a földügy törvényhozási és az állami földek bérbeadási folyamatában kibontakozó képet teljes körűen a nyilvánosság elé tárom, az elemzéseim eredményeit negyedévente közzéteszem, és a meghirdetett birtokpolitikai elvekkel szembesítem.

c3a1ngyc3a1n-jc3b3zsef.jpgA teljes kép megrajzolásához szükséges – eddig is tömegével kapott – helyi információkat és önzetlen segítséget hálásan megköszönöm. Továbbra is kérem a helyi közösségek, családok, gazdák, mindazok segítségét, akik tudnak és akarnak is tenni egy érték alapú új világ létrejöttéért.

Szeretettel ajánlom a jelen összeállítást kortársaimnak éppen úgy, mint tanulságul az utókornak, a jövő nemzedékek tagjainak, köztük Hannának, tegnap született kis unokámnak.

"A világ fölött őrködő Rendben", az igazság, a nyilvánosság valamint a jó szándékú emberek összefogásának, a tisztesség és emberség szövetségének erejében töretlenül bízva, adventi várakozással és baráti szeretettel:

Gödöllő, 2013. december 22. - Advent 4. vasárnapja

Ángyán József

angyanjozsef.blog.hu
facebook.com/profangyanjozsef
tesz.info
facebook.com/tesz.info

         szólj hozzá

Címkék: fidesz maffia mezőgazdaság budai gyula földtörvény agrárium agrárpolitika élőlánc magyarországért ángyán józsef vidékfejlesztési minisztérium fazekas sándor agrármaffia földbérleti pályázatok bitay márton örs V ángyán jelentés

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Színes képeken a 30-as évek Magyarországa

PPJ         2013.12.08.

Beautiful Color Photos of Hungary in The Early of 1930s (19).jpg

Egy német fotós a harmincas években készítette lenyűgöző, színes felvételeit Magyarországon. A képeken egy letűnt világ atmoszférája elevenedik meg. Az 1930-as évek elejének Magyarországa elevenedik meg egy német fotográfus, Hans Hildenbrand fényképein. Az alkotások különlegessége, hogy a képeket utólag színezték, így egy más módon is megismerhetitek azt a világot, amit eddig csak fekete-fehérben láthattatok.

Forrás: vintag.es / szeretlekmagyarország.hu

Beautiful Color Photos of Hungary in The Early of 1930s (5).jpg1932., Fiatal lányok büszkélkednek népviseletben

Beautiful Color Photos of Hungary in The Early of 1930s (1).jpg1932., Csikós kalapban ménessel a pusztán

Beautiful Color Photos of Hungary in The Early of 1930s (11).jpg1930. január, Parasztasszonyok árulják portékájukat a mohácsi piacon

Beautiful Color Photos of Hungary in The Early of 1930s (9).jpg1930. január, Lányok és asszonyok a mezőkövesdi piacon

Beautiful Color Photos of Hungary in The Early of 1930s (12).jpg1930. január, Földműves nők és férfiak virággal díszített ház előtt Sopronban

Beautiful Color Photos of Hungary in The Early of 1930s (3).jpg1932., Pásztorok gubában egy kút körül a pusztán

Beautiful Color Photos of Hungary in The Early of 1930s (13).jpg1930. január, Sopron: parasztasszony tojást és zöldségeket árul

Beautiful Color Photos of Hungary in The Early of 1930s (7).jpg1930. január, Nők egy egyszerű, nádfedeles kunyhó előtt a mostani Hortobágyi Nemzeti Park területén

Beautiful Color Photos of Hungary in The Early of 1930s (14).jpg1930. január, A dunai közlekedés látképe háttérben a Királyi Palotával

Beautiful Color Photos of Hungary in The Early of 1930s (10).jpg1930., Parasztasszony kenyeret árul a mohácsi piacon

Beautiful Color Photos of Hungary in The Early of 1930s (15).jpg1930. január, Paraszt pár aratáskor

Beautiful Color Photos of Hungary in The Early of 1930s (2).jpg1932. június, Férfi libákat tol kocsin a piacra

Beautiful Color Photos of Hungary in The Early of 1930s (16).jpg1932. június, Parasztlányok kenyeret sütnek

Beautiful Color Photos of Hungary in The Early of 1930s (4).jpg1932., Alsónyéki lányok vidám színű népviseletben

Beautiful Color Photos of Hungary in The Early of 1930s (17).jpg1932. június, Mohács: szerb nők népviseletben

Beautiful Color Photos of Hungary in The Early of 1930s (6).jpg1930. január, Kondás szamárháton tapasztott falú kunyhó előtt a pusztán

Beautiful Color Photos of Hungary in The Early of 1930s (18).jpg1932. június, Mohács: asszonyok gyümölcsöt árulnak

Beautiful Color Photos of Hungary in The Early of 1930s (8).jpg1930. január, Népviseletbe öltözött asszonyok látogatnak meg egy férfit a faluban

         3 hozzászólás

Címkék: magyarság fotók vidék 1930 színezett fotók

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

90 gigacég adta az ipari forradalom kezdete óta a világ CO2 és metán kibocsátásának 2/3-ad részét

PPJ         2013.12.03.

Richard Heede klímatudós vezetésével készült tanulmány, a „Carbon Majors” 8 év munkáját mutatja be, melynek célja, hogy fényt derítsen azokra a nagyvállalatokra, melyek a legjelentősebb mértékben járultak hozzá a Föld klímaváltozásához az ipari forradalom kezdete óta (1751-től) 2010-ig.

http://carbonmajors.org/wp/wp-content/uploads/2013/11/CarbonMajorsImage1.gif

Weboldalukon a 90 legnagyobb magán/állami kézben levő energia illetve cement ipari óriás cégbirodalmak feldolgozott adatai érhetőek el. Ez a majd 100 cég adta az első ipari forradalom óta 2010-ig az összes ipari szén-dioxid és metán kibocsátás 63%-át. Ezek közül a cégek közül 50 magánkézben van, úgy mint az Exxon Mobil és a Chevron, állami kézben 31 darab található úgy mint a Saudi Aramco és a Pemex, továbbá 9 állam által üzemeltetett vállalat amelyek Kínában és a volt Szovjetunióban találhatóak.

http://carbonmajors.org/wp/wp-content/uploads/2013/11/CarbonMajorsImage2-r.jpg

Az öt legnagyobb, a sarkvidéki ökoszisztémát is felforgatni kívánó olajmulti, a ChevronTexaco, ExxonMobil, BP, Shell, és a ConocoPhillips összesen 181 gigatonnányi szén-dioxidért felelős az utóbbi 130 évben, ami az összes CO2 mennyiség 12,5%-a!! A "független" klímakutatásokat is finanszírozó olajmultik közül győztesként az amerikai Chevron végzett, "aki" 51 milliárd tonnával, a második a szintén amerikai ExxonMobil 47 milliárd tonnával, míg a dobogó harmadik helyén a szaúd-arábiai Saudi Aramco áll 46 milliárd tonnával.

http://carbonmajors.org/wp/wp-content/uploads/2013/11/CarbonVisuals3-r.jpg

Naomi Oreskes, a Harvard professzora megemlíti, hogy ugyan mindnyájan felelősek vagyunk a szén-dioxid kibocsátásért és az egyre durvuló klímaváltozásért, de Heede tanulmánya remekül rávilágít, hogy kik azok a pofátlanul óriási cégek, akik részvényesei/befektetői ebből ráadásul még brutálisan nagyot kaszálnak.

         szólj hozzá

Címkék: tudomány klíma klímaváltozás szén dioxid szén olajipar klímavédelem

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Ollé Sándor bio pékmester levele Kishantosért

PPJ         2013.12.03.

dsc_1488.jpg

Ollé Sándor bio pékmester, a lábatlani Piszkei Öko Kft. tulajdonosának levele dr. Bitay Márton Örs  államtitkár részéről 2013. október 21-én és 28-án az Országgyűlésben elhangzott felszólalásával kapcsolatban.

Kedves Címzettek és Kedves Kishantosiak! Tisztelt "Országháza Urai"!

Azzal kezdeném, hogy én elsősorban a Piszkei ÖKO. Kft.-re vagy is a munkámra koncentrálok, a figyelmemet munkámra, munkatársaimra, családomra fókuszálom. Nem nézek TV-t, nem hallgatok rádiót, próbálom kikapcsolni magam, a számomra ismeretlen-, s nem mindig etikus politikai világból. Nekem fontosabb, hogy az üzemünkből kikerülő termék örömöt adjon a vásárlónak, netán egy gyógyulni szándékozó embertársunknak, mint mi történik a parlamentben. Ezért elnézéseteket kérem,hogy ez idáig nem találkoztunk ez ügyben.

Meglátásom szerint az államtitkár úr magáról beszélt, önmagáról nyilatkozott a Kishantosról szóló kijelentésével. (lásd: dr. Bitay Márton Örs államtitkár félrevezette a parlamenti képviselőket a Kishantos ügyében adott válaszaival/Kiélegyenaföld, és Kosarat kapott az agrár-államtitkár/Greenfo - a greenr szerk.) Vagyis arról, mennyire nem ismeri a gazdaságot, a munkafolyamatokat, azt, hogy milyen termékeket lehet előállítani a búzából.

Mert ha így kereste volna és elsősorban a feldolgozónál, akkor kilóra, grammra, literre, darabra, meg tudtuk volna mondani a kért adatokat. Nekünk ez idáig, valóban, sok éven keresztül, a legfőbb termelőnk Kishantos, és jelenleg is még a kishantosi búzákból dolgozunk. Nagyon jó dolgozni velük, hiteles, pontos, tiszta lelkületű embereket ismertem meg a közös munkánk során.Soha nem volt közöttünk vita, vagy reklamáció. Rájuk lehet mondani, hogy fél szavakból megértettük egymást, mint a székely emberek. Igaz, hogy írtunk termeltetési szerződést, de itt az adott szó volt a döntő, ami már egyre több bio gazdálkodóra jellemző. Ezt jó volna bevezetni az Országházába is.

Ácsné Éva volt talán az az egyetlen bio termelő, aki (a nyugat által diktált gabona árakat félretéve), kialakítottunk egy a magyar piacnak elfogadható gabonaárat. Ő fontosnak tartotta, a magyar bio feldolgozó-, és fogyasztói társadalom megerősítését! Teszi ezt szemben más biotermelőkkel és -forgalmazókkal, akik látókörében a profit szerepel, és ezért kénytelenek vagyunk, nagyrészt Németországból visszavásárolni a magyar napraforgót, tökmagot,lenmagot, mákot - számomra érthetetlen módon, olcsóbban, mint amilyen árat a magyar bio kereskedő mond nekünk.

A mi cégünknek és ezáltal a magyar biofogyasztó társadalomnak – mivel a biokenyerek nagy hányadát cégünk több mint 15 éve gyártja – nagy problémát okozna a kishantosi bio mintagazdaság megszűnése. Ezzel a levéllel kérem, és ezt munkatársaim nevében is teszem, engedélyezzék az Országháza Urai, hogy a kishantosi biogazdaság továbbra is termelhessen bio, jó minőségű gabonákat, így a magyar, egészségesen gondolkozó és élni akaró embereknek ne kelljen megvásárolni a külföldről, multik által behozott, gabonaalapú késztermékeket.

Tisztelettel:
Ollé Sándor
Tulajdonos, Bio pékmester

         2 hozzászólás

Címkék: fidesz mezőgazdaság földtörvény agrárium agrárpolitika ángyán józsef vidékfejlesztési minisztérium földbérleti pályázatok piszkei öko bitay márton örs ollé sándor piszkei öko pékség

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

 
 
süti beállítások módosítása