Oroszok bizonyítják, hogy a kisméretű organikus gazdaságok elláthatják élelemmel a világot

PPJ         2013.05.31.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/60/Sisto-Palkino.jpgAmikor igencsak javasolt, hogy az élelmiszer termelő rendszerünk milliónyi organikus kiskertre és közepes családi gazdaságra alapuljon, szinte mindig akad valaki, aki azt mondja, hogy ez nem reális. Aztán gúnyosan beszólnak, hogy „Lehetetlen ellátni a világ növekvő népességét kertekkel, pláne organikussal.” Ó, igazán?! Tájékoztatta Oroszországot erről valaki?!

[Forrás: reclaimgrowsustain.com - Fordítás: GreenR blog]

Az összességében megközelítőleg 8 millió hektárnyi (20 millió angol hold) földön, 16,5 millió orosz család termel élelmet kisléptékű, organikus (magyarul bio- vagy öko-) kertekben. Mindezt a "Dácsa birtokainkon" teszik, ami egyfajta másodlagos otthon, főleg a túlurbanizált területeken. Lehet, hogy nem köztudott, de a saját élelem termelése régóta éltetett hagyomány Oroszországban, még a gazdagok körében is!

Az 1999-es „Privát háztartási gazdálkodás Oroszországban” Gosmkostat statisztikák alapján, ezek a Dacha családok előállították:

  • • 38% -át Oroszország teljes mezőgazdasági hozamának
  • • 41% -át az állatállománynak
  • • 82% -át a méznek
  • • 79% -át az eladott marhának
  • • 65% -át az eladott báránynak és kecskének
  • • 59% -át a tejnek
  • • 31% -át az eladott szárnyasnak
  • • 28% -át a tojásnak
  • • 91% -át a burgonyának
  • • 76% -át a zöldségnek
  • • 79% -át a gyümölcsnek

Például tudjuk-e, hogy Oroszországban alanyi jogon jár 1 hektár annak, aki vállalja, hogy ökológiai módon megműveli?! Lehetséges-e mindössze 1 hektárból teljesen megélni az élelmezés tekintetében? Természetesen! Ennek gyakorlata Petró Tibor előadásából világosan kiderül. - Egy hektáros öröklét: ÖKOklikk.hu

Ha az orosz családok képesek ilyen mértékű termelésre, az ő régiójukra jellemző nagyon rövid tenyészidő (kb. 110 nap) alatt, akkor elképzelhetitek, hogy a világ többi régiója mire lenne képes! Sajnos csak az USA-ban egyedül, a „pázsitok és előkert gyepek” területe a dupláját (40-45 millió angol hold) teszi ki az orosz kiskerteknek. (Erről bővebben lássátok 2010-es írásunkat: Újra analóg lesz a kasza címmel)

Az alábbi képek forrása: In 2011 the dacha gardens of Russia produced 40% of the nation's food. - Naturalhomes.org

russian-dacha5.jpg

russian-dacha2.jpg

russian-dacha3.jpg

         12 hozzászólás

Címkék: oroszország mezőgazdaság bioélelmiszer biogazdálkodás kertváros gyep fenntarthatóság agrárium agrárpolitika pázsit ökológiai mezőgazdálkodás családi gazdaságok dácsa kertek dácsa mozgalom

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr365336917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hanzo The Razor 2013.05.31. 08:23:53

Te még biztos nem tanultál kötelezően oroszt, de a hétvégi kert Oroszországban az dácsa, nem dacha.
Avagy a nem latin írású tulajdonneveket magyarra magyar fonetikával írjuk, el kell felejteni az angolt.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2013.05.31. 12:46:30

@Hanzo The Razor: Teljesen úgy van, ahogy mondod! Ellenben még Wiki-t is linkeltem rá, gondoltam úgy egyértelműbb.

Juhász Géza 2013.06.01. 13:15:22

Nem minden adatot tudok értelmezni, de így is tanulságos a cikk. Pl. furcsállom, hogy 8 millió hektár területen - ami alig több, mint Magyarország termőterülete - előállítanák Oroszország teljes mezőgazdasági hozamának 38%-át. Azt írják pl., hogy az eladott marhák 79%-a a dácsákból jön, a bárányok és kecskék 65%-a. Nade kérdés, mit eszik az a marha, stb. Hajlok feltételezni, hogy máshol termelt szénát, ezt-azt is kapnak, vagy kijárnak legelni, ami nincs beszámítva ebbe a 8 millió hektárba.

sovesztomesz 2013.06.02. 16:22:10

Már megint jót írtál Péter.

A Múltkor valaki (lehet, hogy Te :-) voltál?) belinkelt nekem Ruth Stout-ról egy videót. Nos, a hölgy már anno kb. 150-200 nm-en termelt magának folyamatosan (legalább 110 napos tenyészidővel), ami fedezte egész éves szükségleteit; ráadásul no work gardening-módszerrel :-)!!!

PPJ · http://greenr.blog.hu 2013.06.02. 20:25:58

@sovesztomesz: Ha erre gondolsz, akkor igen, ebben is én vagyok a "ludas". :)
Egyetértek az öreglánnyal, teljesen logikusan gondolkodik :)! A legmegdöbbentőbb mégis a Petró Tibor előadása, ahogy egy kiábrándult emberből spirituálisan felébredett lesz és ökológiailag zseni! :)

nadiposzata 2013.06.03. 08:24:27

Azért azt tegyük hozzá, hogy ennek a rendszernek a kialakulásához az ott is jellemző hiánygazdaság jelentős szerepet játszott. Bármennyire is idillikusan és vadregényesen hangzik ez a posztban szereplő megfogalmazás. Szóval inkább a kényszer szülte idill.
Tudsz esetleg segíteni ebben az egyhektáros alanyi jogon jár dologban? Valami hivatkozással? Nem tudok oroszul.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2013.06.03. 10:40:19

@nadiposzata: Petró Tibor a szakkutatója és ismerője ennek a helyzetnek, az ő előadásából tudom, hogy az oroszoknál 1 hektár jár. Az alábbi linken az első előadásból kiderül:

okoklikk.hu/hirek/51-egy-hektaros-oeroeklet

nadiposzata 2013.06.03. 10:50:24

@Pacsker: amit találtam angolul közben az nem ezt állítja: www.davidicke.com/forum/showthread.php?t=183464

sőt elmondja, hogy ellentétben más tartományokkal ez nem is igazán jellemző.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2013.06.03. 11:09:44

@nadiposzata: Nos, azt hiszem, hogy ebben a kérdésben ne legyen mérvadó, sőt, oda-vissza négyszer kérdőjelezzük meg, ami egy davidicke fórumon elhangzik. :)
Nyilvános Petró Tibor minden elérhetősége, keresd fel kérlek!

Kopasz Szuzukis 2013.07.01. 19:50:52

A kertem csak tized hektárnyi. Mégis megtermi egy család éves zöldborsó-, bab-, zöldség-, paradicsom-, paprika-szükségletét. Gyümölcsökből alma kivételével túltermelés van, aminek jó részét értékesítjük. Miért lenne elképzelhetetlen, hogy egy egész hektáron akár 2 család szükséglete is megterem? Persze, a városi emberek számára ez nehezen felfogható.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2013.07.01. 20:09:12

@Kopasz Szuzukis: Ez természetesen elsősorban nem a földdel foglalkozó embereknek újdonság. Legyen az egy kertes ház vagy kis- és közepes családi gazdaság: élő tapasztalatuk van az így élőknek, hogy mennyi az annyi. A gond ott keletkezik, hogy a média és a mögötte lévő háttérhatalom (épp jelenleg éljük a lelepleződésének pillanatait - kiváltképp Magyarországon) el akarja hitetni mindenkivel (nem csak a városiakkal, de a már vidéken is a földtől elszakítottakkal), hogy csak a nagy a jó, a hatékony, a gazdaságos, horribile dictu az "üdvös". Fityfenét! Mire kell ezeknek 1200 meg 1800 hektár a földtörvényben, mire?! Ráadásul két kiskapuval megspékelve, amivel a végtelen birtokok felé nyílik meg a lehetőség? Ráadásul bankok (nem csak a hazaiak!) korlátlan mértékben vásárolhatnak majd termőföldet a most elfogadott földtörvény szerint (11. paragrafus 2. b. pont).

Ezek eladják az országot hazai meg külföldi Csányiknak, Nyergeseknek, Leisztingereknek, Zászlós Tiboroknak! A nagytőke nem ismer határokat - internacionális és globális.

A feladat tehát az, hogy a tömeget ráébresszük: létezik élelmiszer-biztonság a kis- és közepes családi gazdálkodókra alapozott nemzetgazdaság esetében is(sőt, igazából, csakis ott kezdődik, csakis velük)!

berczesadam · http://www.berczesadam.hu 2017.04.04. 23:55:24

Nemes Mátyás előadásai a témakörben, elmondja, hogy 400 m2 elég egy 4 fős családnak: www.youtube.com/watch?v=aohKnb4r6ZU&list=PLm3RcVnQcS28MtG0cNZRnSq4-t2TTccG4&index=1

 
 
süti beállítások módosítása