Nem hazudtunk! Visszautasítjuk Illés Zoltán vádjait.

PPJ         2012.07.15.

Környezet- és természetvédő szervezetek május 29-én egy értékelést adtak át a kormányzat két éves környezetpolitikai tevékenységéről a Miniszterelnök képviselőjének. A dokumentumot Illés Zoltán államtitkárnak is eljuttatták. Hivatalos választ nem, de hazugsággal vádolást kaptak, ezért nyílt levelet írtak. (Forrás: Greenfo.hu)

[Zöld bizonyítvány átadó az orbáni környezetpolitikának - Képgaléria]

http://www.greenfo.hu/uploads/hirek/300/30079/cikk.jpgDr. Illés Zoltán államtitkár úr részére
Vidékfejlesztési Minisztérium
Budapest

Tisztelt Államtitkár Úr!

Környezet- és természetvédő szervezetek 2012. május 29-én egy értékelést adtak át a kormányzat két éves környezetpolitikai tevékenységéről a Miniszterelnök Úr képviselőjének, amely dokumentumot közvetlenül Önnek is eljuttattunk. A mai napig semmilyen hivatalos választ sem kaptunk a dokumentummal kapcsolatban.

A Magyar Országgyűlésben 2012. június 25-én elhangzott egy interpelláció a civil értékelés ügyében, amelyre Ön válaszolt Dr. Fazekas Sándor nevében. A válasz keretében Ön ezt mondta: „Ezt az egész példát csak azért mondom, mert ennyi hazugság van abban a jelentésben, amelyet a civil szervezetek elkészítettek. Tehát még ebben az egyetlenegy dologban, amit naptár szerint bizonyítani lehet, se mondanak igazat; megnéztem az összes többi oldalon, 16-17 pontban állítanak valótlanságot.”

Az értékelési dokumentum kialakításában kilenc szervezet harminc szakértője vett részt, az állásfoglaláshoz összesen negyvenkét civil szervezet csatlakozott. Meggyőződésünk, hogy megalapozott anyagot tettünk le a kormány asztalára, azzal a céllal, hogy segítsük a környezetpolitika megerősödését a kormányzati munkában.
A kormány civil értékelése (530 KB pdf)

Mint minden összetett anyagban, a kormányértékelésben is lehetnek olyan részek, amelyek félreértésre adnak okot, azt az állítását azonban határozottan visszautasítjuk, hogy a civil szervezetek hazudtak. Kérjük, hogy amennyiben az értékelés egyes állításait Ön vitatja, akkor érveit szíveskedjék levélben tudomásunkra hozni. Kérjük, hogy biztosítson lehetőséget a környezetügyi államtitkárságot illető értékelési részek személyes megvitatására. Kérjük azt is, hogy a más tárcákat érintő részekkel kapcsolatban kérje meg az illetékes tárcákat a válaszadásra.


Üdvözlettel,
Farkas István, Magyar Természetvédők Szövetsége,
Graczka Sylvia, Humusz Szövetség,
Halmos Gergő, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület,
Lajtmann Csaba, Magyar Éghajlatvédelmi Szövetség,
Lukács András, Levegő Munkacsoport,
Szalay Tímea, Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület,
Szegfalvi Zsolt, Greenpeace Magyarország.

Budapest, 2012. július 6.

         szólj hozzá

Címkék: fidesz környezetvédelem klíma természetvédelem illés zoltán ökopolitika környezetpolitika fenntarthatóság

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Napikép: A műanyag a "barátunk"

PPJ         2012.07.14.

plastic_earth.jpg

         1 hozzászólás

Címkék: műanyag napikép

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Audiovizuális természetvédelem rovatunkban ma: Foreign Concept - 'Mob Justice'

PPJ         2012.07.13.

Audiovizuális természetvédelem rovatunkba ma az urbanizmus mélyére vetjük lelki szemeinket. Mélylélektani ébresztőt tartunk az indusztrializációt illetően. Sötét szakrális utazás a kapitalizmus mélyére egy kis D n' B-re hangolva.

         szólj hozzá

Címkék: videó város audiovizuális természetvédelem

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Csövi Maci - cső: viszlát?

PPJ         2012.07.12.

Egy metropoliszba kényszerült hajléktalan jegesmedve mindennapjai. Az arktikus területek tönkremennek, érted?!

Érdemes észrevenni, hogy ez a Greenpeace valaha készült legütősebb videója: minden jelenleg futó kampányukra történik benne utalás! A papírhulladékot felelőtlenül termelő KFC-s vödör, az inkorrekt Shell, az egyre pusztuló tengeri halállomány, a klímaegyezményt és CO2 kvótákat fúró VolksWagen, a mérgező hulladékot termelő Samsung...

Szép kis világ ez... Csak majd nehogy elfelejtsük, hogy bolygón klímájának és az élet virágzásának feltétele NEM AZ EMBER LÉTE, hanem az első baktériumtól az utolsó jegesmedvéig az emberen kívüli életvilág LÉTE! ŐK teremtik számunkra az ÉLETFELTÉTELEINKET. Például ha kipusztulnak a méhek, kipusztul az emberiség is. Mivel a piramis tetején áll az ember, ezért minden alatta lévő piramiselem kiesése a saját stabilitását fenyegeti! Minden élőlény egyaránt fontos az ökoszisztémában! Tehát közvetve a jegesmedvének is köszönheted az életed a Földön. "Ha minden rovar eltűnne a föld színéről, 50 éven belül minden élet elpusztulna a Földön. Ha minden ember eltűnne a föld színéről, 50 éven belül minden életforma felvirágozna.” - Jonas Salk

A Greenpeace videója, segít beleélni magad ebbe a függő viszonyba. Ráadásul nem is olyan elrugaszkodottan: egyre több város panaszkodik arra, hogy a vadállatok (pl. vaddisznók, rókák, aligátorok, sakálok, akár őzek is) az egyre fogyó életterületük miatt esténként a városokba járnak kukázni.

A kapitalizmus pazarló mocskán élnek már még a vadállatok is. No comment.

         szólj hozzá

Címkék: videó klíma klímaváltozás greenpeace

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Az M-generáció nyílt üzenete

PPJ         2012.07.10.

http://farm4.staticflickr.com/3438/3385768366_ed695b4df3_m.jpgKedves öreg emberek, akik irányítjátok a Világot! Az én generációm szakítani kíván Veletek. Minden nap rá kell döbbennem a nagy különbségre, mely a Ti szemléletetek, és az én világlátásom között feszül. Úgy gondolom, hogy áthidalhatatlan különbség van köztünk.

Forrás:
A Harvard Business Review hasábjain Umar Haque által írt The Generation M Manifesto cikkét a Crescendo blog fordította és adaptálta magyarra.

Ti böszme, kövér üzleti életet akartatok. Robusztusnak kikiáltott, átláthatatlan rendszereket hoztatok létre; mi ezzel szemben kicsiny, gyorsan változó építőkövekből építkező kereskedelemről álmodunk.

Korrupt, lobbista, vízfejű politika jellemez benneteket, mi ezzel szemben igazi, mély demokráciát kívánunk minden szinten.

Gazdasági fundamentalizmust akartatok. Mi olyan gazdaságot akarunk, mely mindenki számára értelemmel bír, nem csak bankokat.

Részvény alapú értéket akartatok keménykezű pénzügyi befektetőkkel. Mi az emberközpontú értékekben gondolkodunk. Hiszünk abban, hogy társadalmunk etikai fundamentumát emberi alapokon újra megalapozhatjuk.

Láthatatlan kereskedelmi ágenseket teremtettetek, mely lehetővé tette, hogy a ma legnagyobb kereskedelmi tranzakciói teljesen robotizált módon menjenek végbe. Mi látható, bizalomra épülő pénzügyi tranzakciókat szeretnénk.
Ti gyorsabb növekedést akartatok. Mi le szeretnénk lassulni, hogy jobbá váljunk.

Megetetett társadalmat szültetek, minden embert potenciális fogyasztóként értékeltek. Mi emberhez méltó életet szeretnénk.

Több pénzt, hitelt és befolyást akartatok. Mi jók akarunk lenni abban, hogy olyan dolgokat hozzunk létre, melynek társadalmi értéke van.

Feláldoztátok az ésszerűt az anyagiasság oltárán: mindent eladtok, amit eladhatónak ítéltek meg. Mi nem vagyunk eladhatók: azért cselekszünk, mert hiszünk tetteink valóságformáló erejében.

A globális válság felhívta a figyelmet az általatok létrehozott világ törékenységére. Tektonikai átszerveződés figyelhető meg a kereskedelmi-politikai-szociális területeken. Paradigmaváltás van kialakulóban, mely alapvetően változtatja meg mindezt. Nem kedvelem a címkéket, mégis javaslok most egy új megnevezést: M-Generáció.

M mint mozgalom. Úgy gondolom, hogy van egy kritikus tömeg, mely változtatni akar. Eljött a cselekvés ideje.

Az M-generáció szenvedélyről, felelősségről, eredetiségről, kreativitásról, adaptivitásról, kapcsolatokról szól. Elindult egy tendencia, egy zömében alulról-felfelé történő kezdeményezés, mely az M-generáció jelenségének robbanásszerű növekedéséhez vezethet. A nyílt forráskódú közösségek, civil kezdeményezések, közösségi hálózatok alapjaiban formálják át a megkövesedett struktúrákat.

Eljött a cselekvés ideje. Számítunk Rád.
generation_m_manifesto1.jpg
generation_m_manifesto2.jpg
generation_m_manifesto3.jpg
generation_m_manifesto4.jpg
         4 hozzászólás

Címkék: vélemény neoklasszikus közgazdaságtan közgazdaság bankrendszer fenntarthatóság alternatív közgazdaságtan ökológiai közgazdaságtan m generáció

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

 
 
süti beállítások módosítása