Humánökológiai filmgyűjtemény - fontos leplek hullanak le

PPJ         2012.06.10.

Íme a következő frissítése a humánökológiai filmgyűjteménynek! Egy újabb adag a szabadon elérhető és terjeszthető, világnézet- és életfelfogás változtató filmalkotásokból!

Először is szeretném megköszönni mindazoknak, akik anyagi támogatással segítették tavaly nyáron a humánökológiai filmgyűjtemény létrejöttét! Számomra havi ~2500 forint a Dropbox 50GB-os tárhely szolgáltatása. Aki úgy érzi, hogy az eddigiek alapján érdemes egy ilyet "a zembörök" okulása végett üzemeltetni, és bármekkora összeggel is, de támogatni szeretné a továbbiakban, úgy erre a "MagNet - első magyar etikus és ökobank" számlaszámra: 16200216-00209395 lehet ezen szándékot kifejezni. Természetesen szívesen közzé teszem, ha valaki nevét is szeretné adni a támogatásához, és volt rá példa, hogy régi olvasónk nevét nem kívánta viszont megjelentetni.

Nagyon-nagyon köszönöm!

Elpusztíthatatlanok - They Live (1988) (Magyar wikipédia)

A gazdasági válság következtében munka nélkül maradt Nada (Roddy Piper) Los Angelesbe megy munkát keresni. Állás helyett azonban egy világméretű összeesküvés nyomaira bukkan. Kezébe kerül egy különleges napszemüveg, amelyen keresztül egészen más színben látja a világot. Az óriásplakátok, a magazinok címlapjai, a tévéreklámok a napszemüvegen keresztül nézve feltárják titkukat: mindenhonnan a tudatalattinak szóló, szabad szemmel láthatatlan üzenetek bombázzák az embereket arra ösztönözve őket, hogy vásároljanak, fogyasszanak, birtokoljanak. Hamarosan kiderül, a tömegek eltompítása nem kereskedelmi fogás, hanem földönkívüliek manipulációja. Az idegenek ezzel a módszerrel szeretnék elterelni az emberiség figyelmét arról, hogy megkezdték Földünk invázióját.

"Véletlen talál egy szemüveget, amin keresztül a óriásplakátokon más feliratok látszódnak. Például a "Control Data Corporation" helyett az "OBEY" (Engedelmeskedj) felirat látszik, a Karib-tengeri nyaralás csábos nőalakja helyett a "Házasodj és szaporodj", a papírpénzen pedig az "Ez a te Istened" látszik. "Nézz tévét!" "Ne gondolkodj!" Aztán kiderül, hogy az emberek egy része idegen lény. Nada rájön, hogy a politikusok, a médiaszemélyiségek, a pénzemberek és katonák (de nem kizárólag, vannak köztük "átlagemberek" is) mind-mind idegen lények, akik uralják és manipulálják az emberek világát. Betyárság ez tehát, Carpenter egyik legjobb filmje." - írja a Mozibabe blog, majd folytatva:

"John Carpenter 1988-as filmje igazi csemege. Olyan film, amit húsz évvel később is értékelni fogsz. Kemény társadalmi kritika ez sci-fi/horror/akció köntösbe bújtatva, a sci-fi írók legjobb hagyományai szerint, hiszen ők is azért tették a hidegháborús időszakban a "jövőbe" történeteiket, mert így átmentek a szűrőn. Persze 1988-ban már nem működött a cenzúra az USÁ-ban, de olyan széles tömegekhez nem tudta volna eljuttatni elgondolkodtató filmjét mint így, b-kategóriás akció sci-finek álcázva (minden idők legkínosabb verekedős jelenetével például)."

https://m.blog.hu/mo/mozibabe/image/theylive.jpg
They Live.avi
They Live.srt

         szólj hozzá

Címkék: humánökológiai filmgyűjtemény

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Dunakeszi-tőzegtavak 61 - Felszámolja a képviselőtestület a védelmet

PPJ         2012.06.08.

Kedves Lápvédők!

Nem közvetlenül a lápot érinti, de az önkormányzat és annak környezetvédelmi hozzáállása tekintetében nem közömbös a januárban megszavazott helyi rendelet elemzése. A szóban forgó rendelet - véleményem szerint - nem a védelem szak- és jogszerűbbé tételét, hanem felszámolását célozza. A rendeletet törvénysértőnek találta a Pest Megyei Kormányhivatal is, amely beadványom nyomán törvényességi felülvizsgálatot végzett. Az ügyről írt összefoglalóm a Dunakeszi Hírhatáron olvasható:

Törvénysértő a Dunakeszi Képviselőtestület helyi rendelete

Hadd kérjek mindenkit, hogy terjessze az írást, jó lenne ellensúlyozni a sikerpropagandát.

Üdvözlettel:
Sarkadi Márton

A hír nem meglepő. Már a rendelet megszavazásakor tudni lehetett, hogy a jobbikos Nyíri Márton által előterjesztett rendelettervezettel baj van. E sorok írója a testületi ülés előtt levélben felhívta Molnár György jegyző, Passa Gábor főépítész és a képviselők többségének figyelmét a rendelettervezet hibáira. Levelére (természetesen) nem kapott választ, a szavazás pedig annak rendje-módja szerint a fideszes képviselők egyhangú támogatása eredményeként a rendelet elfogadásával zárult.

Mi is a baj a rendelettel? Egyszerűen összefoglalhatjuk: valójában nem az értékek védelmére irányul, hanem az 1993-ban megszavazott védelem felszámolására. Természetesen nem direkt támadásról van szó. A rendelet gyönyörűen cizellált formában tálalja a helyi védelem célját és fontosságát. Hosszan értekezik mindenféléről, amit egy ilyen célú  rendelet általában szabályoz. Összességében azonban egy szépen feldíszített ajándékosdobozhoz hasonlít – amely nem tartalmaz semmit. A lényeget ugyanis a rendelet melléklete jelenti, amely a védelem alá helyezett objektumokat sorolja fel. Itt azonban a területi védelem kategóriája üres, az egyedi védelem listájában pedig mindössze a Városháza épülete (Fő u. 25, 4248 hrsz.) és az ún. „Délker-raktár” (Kistemplom u; 3035/14 hrsz.) árválkodik.

Kíváncsiak leszünk milyen reakciót vált ki mindez az önkormányzati képviselőkből. Nyíri Márton a jobbik weboldalán nagyon "futtatja" a rendeletét, amiről most kiderült, hogy törvénytelen! Önmagát, és pártját Dunakeszi egyetlen zöld szervezetének mondja saját propaganda újságjában. Mi viszont úgy látjuk, hogy ezek után talán le kellene mondania a környezetvédelmi tanácsnoki megbízatásáról!

         szólj hozzá

Címkék: fidesz természet jobbik dunakeszi parkoló beépítés láp kötevife tőzegtavak nyíri márton

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Nyári zöld hírözön

PPJ         2012.06.08.

Cronenberg - Cosmopolis (Kritikai ajánló: A világvége első napja)

Eric Packer (Robert Pattinson) egy 28 éves milliárdos. Mindene megvan, amire csak vágyhat. Amije pedig még nincs, azt bármikor megveheti. Információt szerez, és szörnyű dolgokat művel vele. Más szóval tőzsdézik. A filmben bemutatott sorsfordító napon a legmodernebb eszközökkel felszerelt fehér luxuslimuzinjával nekivág a városnak cége központjából a Nagy Alma másik végébe, apja régi borbélyához egy hajvágásra. Az utazást azonban lassú araszolássá teszi az elnöki konvoj vonulása, a hirtelen kitört utcai zavargások és egy szufi rapsztár temetési menete. És ha ez még nem lenne elég, Eric egész vagyonát elvesztheti aznap a jüan árfolyamának előre nem látott (vagy mégis?) emelkedése miatt. A legközvetlenebb veszélyt azonban egy ismeretlen merénylő jelenti, aki Eric életére tör. Ezen a szép lassan apokaliptikussá fokozódó napon dől el minden.

Óceánok Világnapi filmvetítés: AZ UTOLSÓ FOGÁS

Az ENSZ által 1992-ben Rio de Janeiróban megtartott globális környezetvédelmi csúcstalálkozón június 8-át az óceánok védelmére az Óceánok Világnapjának jelölték ki. Ezen a napon mindenütt a tengeri élővilágértékeire és napjainkban történő pusztulására hívják fel a figyelmet. A vetítésre kerülő dokumentumfilm a tengerek túlzott halászatára, a fogyasztói szokásokra és személyes felelősségünkre is rávilágít. Milyen hatása van a világtengerek túlzott halászatának környezetünkre, táplálékunkra és a jövőnkre? Charles Clover alámerült, hogy bemutassa a dermesztő valóságot a Föld tengereinek kifosztásáról.

Céziummal töltött tonhal Fukushima módra

Radioaktív szennyezéseket találtak a Kalifornia partjainál fogott kékúszójú tonhalakban, amelyek még a tavalyi fukushimai atomkatasztrófából származnak. A halak a szennyeződést még a japán vizeknél vették fel, mielőtt az óceán másik pontjára úsztak volna. Ez az eset is jól mutatja, hogy a vándorló fajok hogyan képesek elvinni a szennyeződéseket a világ távoli részeire is akár.

A tonhalak a szaporodási idejüket töltik a japán vizeknél, és egy-két év után elindulnak a Csendes-óceán keleti része felé táplálkozni. Mindegyik halban megemelkedett szintű cézium-134 és cézium-137 izotópot mértek. A cézium-137 izotóp az atomrobbantási kísérletek eredményeként van jelen a tengerekben, míg a cézium-134 izotópnak csak két év a felezési ideje, ezért a szennyezés valószínűleg Fukushimából származik. A cézium-koncentráció nagyjából a 10-szerese volt ahhoz képest, mint amiket a katasztrófa előtt mértek a tonhalakban.

https://m.blog.hu/ha/halaszat/image/radiation_tuna_464-01.gif

2025-re Koppenhága a világ első szén-semleges és kvázi teljesen fenntartható városa kíván lenni (Magyar fordítás a google translator segítségével)

It is a holistic vision for the city that reduces carbon dioxide emissions by transitioning energy production away from coal and toward biomass, wind and solar energy, while also reducing energy consumption and improving energy efficiency in transport, housing, heating and industry.

Fotó: Pacsuta Péter János
Pacsker: P5029868

Fenntartható és élhető város rangsorok

Az európai rangsorban Koppenhága szerepel az első helyen a szén-dioxid semlegességet 2025-ig előirányzó tervezetével, valamint a lakosság hozzáállásával, amelynek ma 40%-a rendszeresen kerékpárral közlekedik (és ez a százalék folyamatosan nő). Az egy főre jutó zöldfelület mennyisége itt az egyik legnagyobb Európában (3. kép). A második helyen a szinte nehéziparmentes Stockholm áll, a világ egyik legtisztább városa, jó minőségű épületekkel, zöld közterekkel és alacsony CO2-kibocsátással. Ezt követi a norvég főváros, Oslo, ahol a legkevesebb a CO2-kibocsátás mértéke, az alternatív energiák használata a tömegközlekedésben igen jelentős, valamint itt a legmagasabb az egy főre jutó GDP, azaz a PPP, megközelítve a 60 eurót. A negyedik Bécs az egy főre jutó zöldfelület nagyságával, átgondolt vízkezelési stratégiájával, valamint a megújuló energiák innovatív használatával és fejlesztésével (Energy Vision 2050 és Roadmap 2020 programok). Ezt követi a  kerékpárváros Amsterdam, majd a környezetre káros hatást alig gyakorló szolgáltatás-orientált, üzleti tevékenységű Zürich. A top tíz további helyezettjei sorrendben Helsinki, Berlin, Brüsszel, végül Párizs.

A tudósok globális ökológiai összeomlástól tartanak, amint a természetes táj 50%-a eltűnt (Jelenleg 43%-on állunk :S - Magyar fordítás a google translator segítségével)

"Humans have already converted about 43 percent of the ice-free land surface of the planet to uses like raising crops and livestock and building cities, the scientists said. Studies on a smaller scale have suggested that when more than 50 percent of a natural landscape is lost, the ecological web can collapse. The new paper essentially asks, what are the chances that will prove true for the planet as a whole?"

- Nyugalom emberek, már nincs sok hátra! :) Már csak egy kicsi kell és kész a remekmű! :))
- Csak nehogy a nagy gazdasági meg mindenféle egyéb világválság miatt ne sikerüljön legyűrni azt a maradék 7%-ot. Igazán kár lenne :)
- Á, kolléga. :) Céljaink közösek, előre a siker és fejlődés útján!

         szólj hozzá

Címkék: klíma kapitalizmus tonhal ökológia halászat túlhalászás kihalások cosmopolis fukushima óceánok világnapja

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Napiképek: Urbanizáció = rák

PPJ         2012.06.04.

A modern horizontalizmus

"A modernség radikálisan átformálta a transzcendenciához való viszonyt. Felszámolni ugyan minden próbálkozása – szcientizmus, bolsevizmus, freudizmus, pozitivizmus, posztmodernizmus etc. – ellenére sem tudta, ám a hozzá való viszonyt képes volt átalakítani, méghozzá oly módon, hogy az a legkisebb mértékben se zavarja érdekköreit. A modernség ugyanis a par excellence földhözkötött "metanarratíva": horizontálisan bontakozik ki, s teljes mértékben idegen tőle a régi ember vertikális világképe. A modernség hatalmas távlatokat nyit – főként tudománya és technikája révén –, ámde vaknak kell lennie annak, aki nem látja, hogy ezek a távlatok kizárólagosan horizontálisak: egy Mars-utazás esszenciálisan nem jelent többet, mint ökrösszekérrel átmenni Bágyogszovátból Rábapordányba, ellenkezőleg, inkább kevesebbet, mert hiszen a Mars nincs "feljebb", vagyis nem rendelkezik magasabb "ontológiai ranggal", mint Rábapordány, s nincs épeszű ember, aki szívesebben költözne a Marsra, mint Rábapordányba. Míg a mai ember világképét egy olyan háromszög fejezné ki, amelynek alapja végtelen hosszúságú, magassága azonban csaknem elhanyagolható, addig a régi ember világképe egy olyannal volna ábrázolható, amelynek alapja ugyan nem nagy, viszont magassága végtelen. A mai ember világa fölfelé zárt, oldalfalai azonban nincsenek; a régi ember világát oldalfalak határolták, fölfelé azonban nyitott volt, akárcsak a régi, fallal körülvett városok." [Forrás: ÖkoTáj 39-40.sz. 2008. // Buji Ferenc: A transzcendencia szekuláris és okkult degenerálódása]

Urbanzáció -> szuburbanizáció -> dezurbanizáció -> reurbanizáció Katt a képekre!

cancer urban.jpg

         szólj hozzá

Címkék: kép bécs város biológia környezet sejt cancer urbanizáció humánökológia urbanism rákos sejt bécs városfal

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

 
 
süti beállítások módosítása