Dolgozzák át az állami földek bérleti pályázatait!

PPJ         2012.04.12.

Megvan, hogy kik nyernek állami földeket... Adótartozással rendelkező cimborák és "kérges tenyerű" műkörömépítők. Itt kérem az állami-, Nemzeti Parki- magyar közvagyonnak a Fideszes műkörömépítéstechnikai módszerekkel történő lenyúlása folyik!

http://www.elolanc.hu/images/stories/elolanclogo.jpg

Dolgozzák át az állami földek bérleti pályázatait! - Greenfo.hu


A családi gazdaságokat támogató Élőlánc Magyarországért követeli az állami földek bérleti jogára kiírt pályázati rendszer visszavonását, és új, a helyi családi gazdákkal egyeztetett konstrukció kidolgozását - jelentette be Ertsey Attila, a szervezet elnökségi tagja. 200 hektárnál több földet ne kaphasson egy pályázó sem.

Nehezményezte, hogy a Családi Gazdaságok Országos Tanácskozásának március 13-i, az állami földbérletek visszásságaival foglalkozó petíciójára a gazdák azóta sem kaptak érdemi választ. Ertsey Attila szerint nemcsak a gazdák, hanem a települések is vesztesei lesznek annak, ha nem a helyiek kapják meg a földhasználati jogot, mivel így a földből származó jövedelem nem az ott élőket gyarapítja.

A tegnapi sajtótájékoztatón Ertsey Attila utalt arra, hogy a helyi gazdák nem fogadják el, hogy a Bükki Nemzeti Park által a Borsodi Mezőség Tájvédelmi Körzet földjeire kiírt korábbi pályázatot visszavonták. Sérelmezik a gazdák az új feltételekkel megjelentetett kiírás eredményét is, és ragaszkodnak ahhoz, hogy 200 hektárnál több földet ne kaphasson egy pályázó sem.

Az Élőlánc Magyarországért elnökségi tagja szólt arról, hogy a Fejér megyei Lepsényben 15 helyi család hiába vár 595,5 hektár meghirdetésére, a pályázatot egyszer ugyan már kiírták, de azt visszavonták, így a föld, a hozzá kapcsolódó támogatások az eddigi használónál, a mosonmagyaróvári székhelyű cégnél marad.

Ertsey Attila szerint a Váli völgyben is érdekesen alakulnak a viszonyok, Mészáros Lőrinc - Felcsút polgármesterének, a fociakadémia elnökének - családi érdekeltsége újabb 441 hektárt nyert, ezzel 1.223 hektár állami földön szerzett bérleti jogot.

A sajtótájékoztatón Sárvári Attila, Borsod megyében dolgozó vidékfejlesztési szakértő kiemelte: a Borsodi Mezőség Tájvédelmi Körzet területére kiírt pályázaton olyanok is nyertek, akik nem szereztek volna állami földbérletet az eredetileg kiírt feltételek mellett. Az újabb kiírást olyan feltételeket is tartalmazott, amelyek lehetővé tették azok számára is a bérleti jog megszerzését, akik nem felelnek meg a fenntartható vidékpolitikai szempontoknak. A helyi gazdák úgy látják, hogy néhány nyertesnek politikai kötődése is van, például Tállai András államtitkárhoz - mondta Sárvári Attila.

         3 hozzászólás

Címkék: politika fidesz maffia pályázat panama budai gyula agrárium élőlánc magyarországért ángyán józsef bükki nemzeti park földbérlet

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Öko tűzfalak

PPJ         2012.04.11.

Pablo és David uruguayi street art-osok, műveik Montevideo városban tekinthetők meg testközelből.

Érzékelés, tudat, szem-száj-orr, város és természet viszonyrendszere... Öko-spirit 'sztrítárt': csak, hogy szem előtt legyen mindenkinek, aki a várost használja! :)

Budapesten a Suppré-Neopaint vajh' mikor fog végre egy ilyen korszellemmel átitatott művet létrehozni megaméretekben! Szeretnék már emberellenes tarthatatlan idióták helyett már valami valódi életet is nagy méretben látni! "A kicsi szép, csak nem hatékony" - mondom most direkt iróniával Ernst F. Schumacherrel szemben :).

A képek az Ecological Mind facebook oldal ezen mappájából kerültek ide.

         szólj hozzá

Címkék: street art művészet öko street art

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

NINCS TOVÁBB!!! (mármint ezen az úton)

PPJ         2012.04.11.

Elértük a kőolaj kitermelés csúcsát, a társadalmat sokáig nem lehet finanszírozni - Econom.hu

Az energiaforrások apadása polgárháborúkhoz vezethet, a globális szállítási rendszer rövidesen összeomlik. Ha a megújuló energia sem megoldás, akkor mi? Interjú dr. Hetesi Zsolt fizikussal.

http://www.econom.hu/wp-content/uploads/2011/10/koolajkitermeles.png

"Fenntartható fejlődés" nem létezik, nem lehet növekedni a végtelenségig, vissza kell fognunk a fogyasztásunkat és a termelésünket – hangoztatják gyakran a természetvédők. A közgazdászok viszont a jólétet a GDP bővüléséhez kötik, a jól működő pénzügyi- és bankrendszer alapja a folyamatosan emelkedő fogyasztás. Meddig tartható fenn jelenlegi életformánk, milyen következményei lesznek a dráguló és szűkülő energiaforrásoknak?

[Valóban - definícióból következik, hogy ha valami "fejlődés", akkor nem rúgja ki létramászás közben az alatta lévő fokokat. Vagyis a fejlődés eleve "fenntartható"! Ha pedig mégis úgy viselkedik a jelenlegi rendszerünk, hogy kirúgja a fokokat, akkor azt nem szabad(!) "fenntartani", mert ez nem "fejlődés": egy idő után kiborul a létra alólunk és nem sok fok van már hátra! Az egész "fenntartható fejlődés" csak a pénznyelvűek további meghasonlása a rendszer alapvető problémit eltakarandó. Ezért is használom ezen a blogon tudatosan egyszerűen csak a "fenntarthatóság" jelzőt, címkét és szót! - a szerk.]

There's No Tomorrow

Mindent, amit a fent kivonatolt cikkben Hetesi mond, alátámasztja a friss animációs videó alkotás, mely összefoglalva beszél a társadalmi, pénzügyi, természeti és fenntarthatósági problémákról. Egy igazi humánökológiai csemege! Végkövetkeztetés? Majd meglátjátok! (Már aki tud angolul - és kérem, hogy aki tud, az segítsen be a fordításban!!! Mivel az alábbi videó feliratát 21 nyelvre lefordították már, kivéve a magyart...)

         2 hozzászólás

Címkék: videó világ válság olajválság fenntartható fejlődés fenntarthatóság olajcsúcs hetesi

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Konferencia ajánló

PPJ         2012.04.11.

Kinek van joga a világhoz? - melyek az ökokrízis megoldásának jogi feltételei és hogyan segítheti a világjogi szemlélet a fenntarthatóságot? 

 

Időpont: 2012. április 12-13.
Szervezi: Védegylet
Helyszín: Francia Intézet, 1011 Budapest, Fő u. 17.

A konferencia programja és előadói

A Francia Intézet honlapján az esemény
Hivatalos weblap
Facebook esemény

 

Fenntartható társadalom: merre haladunk? A nemzetközi és a hazai fejlemények értékelése a "Riói Folyamat" tükrében

(a részvételi szándékot ezen a konferencián előre jelezni kell!)

Időpont: 2012. ápr. 25. szerda, 10:00
Szervezi: Magyar Tudományos Akadémia, Vidékfejlesztési Minisztérium, Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács
Helyszín: MTA Székház, Nagyterem, 1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.

A konferencia programja és előadói

Az Akadémia honlapján az esemény

         szólj hozzá

Címkék: védegylet mta fenntarthatóság humánökológia jövő nemzedékek ökológiai válság rio 20

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Napigondolat: EGO - ECO

PPJ         2012.04.09.

"Az ember a természet része tételből következő paradoxon
Az ökocentrikus etikák ehhez kapcsolódó problémája továbbá egy – először Peter Fritzell által felvetett – paradoxon. Eszerint vagy elfogadjuk, hogy magunk is természeti lények vagyunk, s ebben az esetben nincsenek erkölcsi kötelességeink a természettel, s más élőlényekkel szemben, hiszen az evolúció alaptörvénye, hogy minden élőlény a saját (és génjei) hasznára tör, s ennek érdekében mindent megtesz, amire képes, vagy abból indulunk ki, hogy – egyedüli erkölcsi lényként az élőlények között – kiemelkedtünk a természetből, így nem a természet, hanem saját erkölcsi törvényeink szerint élünk. Ebben az esetben azonban legfeljebb a saját fajunk iránt vannak erkölcsi kötelességeink. (FRITZELL 1987; idézi CALLICOTT 1989/2005a, 81–82.)"
- Kovács József: Környezeti etika

Magam így írtam a humánökológia szakon beadandót e paradoxonról.

         szólj hozzá

Címkék: vélemény paradoxon humánökológia ego eco fritzell paradoxon

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

 
 
süti beállítások módosítása