Ami fenntarthatatlan: Magyarország Zrt.

PPJ         2012.07.28.

http://fastvo.blogzine.jp/blog/images/2012/03/04/tumblr_ly3a4upllq1qhvxbdo1_500.jpgAzért kerül mindez egy öko-blog hasábjaira, mert elképzelhetetlen a fenntarthatóság politikájának kialakítása egy olyan országban, ahol nagyon mélyen nincs igazmondás. Ahol még nagyon sokan alszanak a tömegmédia hatására ÉS/VAGY meg vannak félemlítve az érintett maffia által! Az életünk minden bugyrát minden szinten átszövő fekete fertőből nem lesz egyszerű kitörni és csak rajtunk múlik, hogy akarunk-e, tudunk-e. A hajó süllyed, és egészen megértem azokat, akik az alábbiakat jól látván, elhagyják azt. Vajon vérontás nélkül és ostoba náci kalózok (Jobbik) hatalomra kerülése nélkül még leváltható a kapitány és a tiszti kar?! Egyáltalán akarjuk, hogy Magyarország még hajó formájában fennmaradjon a vízen?!

HVG.HU \ HVG HETILAP \ 2012\19. SZÁM

Magyarország Zrt.

(az alábbi cikk FaceBook bejelentkezés után olvasható)

Oligarchák a nemzeti együttműködésben nincsenek – válaszolta Orbán Viktor miniszterelnök Karácsony Gergely (LMP)...

Oligarchák a nemzeti együttműködésben nincsenek – válaszolta Orbán Viktor miniszterelnök Karácsony Gergely (LMP) azonnali kérdésére a T. Házban, kifejtve, hogy nagytőkésekre, milliárdosokra, nagyvállalatokra viszont szüksége van az országnak. Az ellenzéki politikus a Fidesz-közeli gazdasági háttéremberek és a hozzájuk kapcsolódó cégek térnyerését firtatta. Simicska Lajos egykori pártgazdaságis, későbbi adóhatósági elnök, illetve Nyerges Zsolt milliárdos jogász-üzletember kétségkívül a gazdaság csaknem minden ágazatára kiterjesztették befolyásukat, ráadásul a hozzátartozók szerepvállalása miatt úgy tűnik, immár dinasztiaépítés is zajlik. Ahol speciális szakértelem hiányában önmaguk nem boldogulnak (ilyen például az informatika), baráti megegyezések, háttéralkuk révén tartják szemmel a piacot. A cégek története azt is példázza, hogyan lehet milliárdos közmegrendelésekkel pártközeli magáncégeket fölfuttatni. A hosszú távú befektetői gondolkodás viszont nem az új oligarchák erőssége: az adózott eredményt előszeretettel veszik ki osztalék formájában.

Reklámpiac, média:

A tucatnyi reklámcégből álló Mahir-birodalom az ágazatot sújtó válság ellenére nyereségesen működik – igaz, jórészt az állami hirdetéseknek köszönhetően. A közterületi hirdetések 15 milliárd forintos piacán, ahol Simicska cégei főszereplők, tavaly az állam volt a legnagyobb megrendelő, a Mahir-csoport pedig a szinte kizárólagos szállító. Nyerges, illetve a Simicska házaspár a tulajdonukban álló cégekből több milliárd forint osztalékot vettek ki. A hirdetési bevételek olajozzák a jobboldali médiabirodalom működését is; bonyolult kereszttulajdonlások révén gyakorlatilag a Simicska–Nyergespáros felügyeli a Magyar Nemzet, Hír Televízió, Lánchíd Rádió hármasát, a Heti Válasz kiadóját és a Class FM kereskedelmi rádióadót.

Építőipar, infrastruktúra-beruházások:

A 2011-es gazdálkodás után 2,9 milliárd forint osztalék (az Origo cikke szerint a teljes nyereség) jár a Közgép Zrt. tulajdonosainak, vagyis Simicskának. A Nyerges elnökölte Közgép tavaly több mint ötven nyertes közbeszerzésben vett részt, 2015-ig 85 milliárd forintnyi állami megrendeléshez jutott. Legutóbb az M86-os út Szombathely és Vát közötti 9 kilométeres szakaszának építését nyerte el a Magyar Aszfalttal közösen 7 milliárd forintért.

Mezőgazdaság:

A lemondott Ángyán József földművelési államtitkár kifakadása révén ismertté vált metódus szerint a Nemzeti Földalap 64 ezer hektárjának bérleti pályázatán nemcsak Nyergesék nyertek, hanem a kormányzat jelentéktelenebb vazallusai is. A bérleti megállapodások közvetlen hozadéka a hektáronkénti 57 ezer forintos uniós területalapú támogatás, hosszabb távon pedig a földek reménybeli megszerzésének, illetve a külföldiek földtulajdon-szerzési tilalmának 2014-es feloldása után az esetleges jutányos értékesítés lehetősége.

Pénzügyi szolgáltatások:

Egyebek mellett az agrárvállalkozások, vagyis voltaképpen az Ángyán által leoligarcházott Fidesz-közeli vállalkozók meghitelezését reméli az állam attól, hogy a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. a Takarékbank Zrt. megvásárlásáról tárgyal (a pénzintézet többsége a takarékszövetkezeteké, 38,5 százaléka a német DZ Banké). Párhuzamos tárgyalások folynak az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnökeként a Takarékbank ügyeire is befolyással bíró Demján Sándor nevével fémjelzett Gránit Bank, illetve a Széchenyi Bank felvásárlásáról is. Utóbbi Töröcskei István érdekeltsége, aki fő államadósság-kezelői kinevezése előtt üzleti partner volt Simicskáék média- és reklámpiaci cégeiben, majd azokat hivatalba lépésekor a duóra hagyományozta.

Energiaipar:

„Az RWE, a Suez, a Gazprom nem a Mahir” – utalnak a HVG forrásai arra, hogy az országnak csak a gázforgalma 12 milliárd dollár évente, így a helyi kiskirályoknak még jócskán növekedniük kell a szerepvállaláshoz. A Közgépnek mindenesetre vannak energiapiaci érdekeltségei: az E-OS-csoport központi cége 2006 novemberében alakult – miután a Fidesz tarolt az önkormányzati választáson – jórészt önkormányzati áramüzletekre, 2008–2010-ben Baji Csaba, a Paksi Atomerőmű korábbi, az MVM Zrt. jelenlegi vezérigazgatója volt a vezetője. Leányvállalatukat, az egyebek mellett Hódmezővásárhelynek és a Csongrád megyei önkormányzatnak is dolgozó E-OS Innovatív Zrt.-t Erdei Tamás bankárnak, az MKB leköszönt elnökének fia, Erdei Bálint vezeti. Az igazgatóság tagja Tiborcz István ügyvéd, aki a miniszterelnök lányának, Orbán Ráhelnek a barátja, s akinek a testvére, Tiborcz Péter 2006–2010 között a Fejér Megyei Közgyűlés fideszes alelnöke volt, jelenleg pedig a fejlesztési minisztérium energetikai tanácsadója.

         szólj hozzá

Címkék: politika hvg fenntarthatóság

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr554682334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

 
 
süti beállítások módosítása