Greenpeace megmenteni komplett sarkvidék

PPJ         2012.07.20.

https://spaces.usu.edu/download/attachments/20971966/Last_Polar_Bear.jpgAz olvadó Északi-sarkvidéket olajfúrások, ipari halászat és háborúk fenyegetik.

* Az olvadó Északi-sarkvidék: Eltűnőben van az Északi-sarkvidék jege, amelytől mindannyiunk élete függ. Az elmúlt 30 évben elvesztettük a sarkvidéken úszó jégsapka háromnegyedét.

* Olajfúrás: Az Északi-sarkvidék az új olajláz helyszíne. Többek között a Shell, a BP, az Exxon és a Gazprom is hajlandó lenne egy pusztító olajkiömlést megkockáztatni mindössze három évre elegendő olajért.

* Ipari halászat: Az ipari halászflották elkezdték a vonóhálós halászatot az Északi-sarkvidék vizein. A helyi lakosok évezredeken át fenntartható módon halásztak ugyanitt, de ez veszélybe kerülhet, ha hagyjuk, hogy a halászati óriáscégek kizsákmányolják a Jeges-tengert.

* Háború: Az Északi-sarkvidék nemzetei már készülnek a lehetséges összetűzésekre. A Wikileaks-táviratok arról számolnak be, hogy az Egyesült Államok „növekvő katonai fenyegetettségről" beszél az Északi-sarkvidék kapcsán, Oroszország pedig „fegyveres beavatkozást" jósol a jövőben.

-------------------------------------------------------

http://endtimesrevelations.files.wordpress.com/2011/05/melting-arctic20ice11.jpgGreenpeace-aktivisták tegnap reggel Budapesten elfoglaltak két Shell benzinkutat a Könyves Kálmán körúton. Az aktivisták így tiltakoztak az ellen, hogy a világ legnagyobb olajvállalata az Északi-sarkvidéken megkezdje az olajfúrást.

Hasonló akciók zajlottak Nagy-Britanniában, Dániában, Franciaországban, Németországban, Argentínában, Mexikóban és a világ számos egyéb pontján is ezen a héten. Az aktivisták „El a kezekkel az Északi-sarkvidéktől” és „Get the Shell out of the Arctic” feliratú transzparenseket lógattak le a benzinkutak tetejéről, ahol egy aktivista jegesmedve is feltűnt.

Van számos olajtársaság, ami csak annyira mocskos mint egy átlagos multi, de a Shell és az EXXON (ismertebb nevén: E$$O) kétségbeesett küzdelmet folytat a leggonoszabb cég címéért. Tudósok és politikusok lefizetése, véreskezű diktatúrák jóbarátsága, katonai szabadcsapatok felbérlése a szülőföldjeiket védő bennszülöttek ellen: mind-mind hozzátartozik a munkájukhoz. Csak a Shellnek egy év alatt 200 regisztrált olajkitörése volt, el lehet képzelni, hogy hánynál tették rendbe a környezetet, kártalanították a helyi lakosokat. - Írja a Greenpeace blog

A Shell a következő hetekben kutatófúrásokat tervez végrehajtani két helyszínen, a Beaufort- és a Csukcs-tengereken, az Északi-sarkvidék alaszkai térségében. A Shell bevallottan nem áll készen egy esetleges Mexikói-öbölhöz hasonló olajkiömlés feltakarítására, amely beláthatatlan következményeket okozna a sérülékeny sarkvidéki ökoszisztémában.

Az Északi-sarkvidéken fokozottan jelentkeznek a klímaváltozás hatásai. A sarki jég mennyiségének 75 százaléka eltűnt az elmúlt 30 évben. A 75%-os adat a jégtérfogat 1979. szeptemberi minimuma és a 2011. szeptemberi minimuma közötti különbséget jelenti. Az adatot Axel Schweiger, a világ élvonalához tartozó washingtoni Polar Science Center kutatója és egy másik vezető tudós, Peter Wadhams, a Cambridge-i Egyetem professzora is megerősítette. Több információ a jéggel kapcsolatban itt található .
A jégolvadás következtében az itt élő jegesmedvék már a kihalás szélén állnak, a zsugorodó életterük miatt a faj körében ma már a kannibalizmus is megjelent. Ez egy óvatos becslés, valójában még sokkal hamarabb is eltűnhetnek. Erről több információ itt.

Ha a Shell idén nyáron sikerrel jár az olajfúrásokkal, az beindíthatja az északi-sarkvidéki „olajlázat”. Az orosz olajóriás, a Gazprom szintén tervez olajfúrásokat a Jeges-tenger területén ebben az évben, és más olajipari óriások is vállalkoznának az összesen háromévnyi olajmennyiség kitermelésére.

Apartman kiadó, fúrótoronyra kilátással (jelige: természetesen olaj)

A francia környezetvédelmi tárca élére kinevezett Nicole Bricq beiktatásának dokumentumain még friss volt a pecsét, amikor a Shell Francia Guyanára tervezett fúrásait egyetlen tollvonással áthúzta. Indoklásában valós tényekre alapozott kételyt fogalmazott meg: túl nagy a kitermelés környezeti kockázata Francia Guyana partjainál, felülvizsgálatot kér. A hazai környezetvédőkkel sem volt ideje koccintani, amikor a Rio+20 környezetvédelmi konferenciáról visszatérve újabb pecsétes papír érkezett hozzá: áthelyezték a külügyi tárca élére. Pár nappal később miniszterelnöki utasításra mégis kiadták az engedélyeket, melyeknek felülvizsgálatát szorgalmazta Bricq. Szinte vágtat az új francia kormány.

Stoll Barbara, a Greenpeace klíma és energia kampányfelelőse elmondta: „A sarkvidéken az olajkitermelés még a szokásosnál is veszélyesebb – jó példa erre, hogy bár a fúrások még meg sem kezdődtek, a Shell egyik fúróhajója már zátonyra is futott Alaszka partjainál. Nem engedhetjük, hogy a Föld jégszekrényeként is szolgáló, szinte egyetlen, még érintetlen területet is feldúlják a rövidtávú ipari érdekek miatt. A világnak búcsút kell intenie az olajnak és a megújulók felé kell fordulnia.”

A Greenpeace június 21-én világméretű kampányt indított azért, hogy az Északi-sarkvidéket védetté nyilvánítsák. Az ENSZ segítségével a szervezet 20 évvel ezelőtt már elérte, hogy az Antarktisz nemzetközi védettséget kapjon.

Magyar felirat a CC gombra kattintva!

Katt a képre!

         7 hozzászólás

Címkék: háború olaj klíma klímaváltozás greenpeace shell ökológiai katasztrófa olajcsúcs sarkvidék jeges medve ipari halászat

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr894667714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Göntér László 2012.07.20. 14:04:40

A föld légkörének felmelegedéséről!
Amikor erről a témáról hallunk, a legtöbb ember az üvegházhatású gázokra gondol. Ez nyilvánvalóan helyes, de elfedi az egyéb okok számbavételét, vagy az egyéb okokat elhanyagolhatónak tünteti fel.
Energetikusként, úgy gondolom, hogy a földre napsugárzás formájában érkező hőenergia azonos a földről eltávozó hőenergiával. Ha ez az azonosság megszűnik, akkor a föld elkezd felmelegedni, vagy lehűlni. Ha az üvegházhatású gázok megakadályozzák, hogy a földre érkező és a földön képződő energiából az egyensúly kialakulásához szükséges mennyiségű energia, a világűrbe kisugárzódjék, akkor a föld elkezd felmelegedni. Látható, hogy a visszavert hőenergia mellett, szót ejtek a földön képződő hőenergiáról is. Könnyű belátni, hogy az emberiség által felhasznált energia többsége, hőenergia formájában a levegőt melegíti. Itt gondoljunk arra, hogy az erőművek hő teljesítménye kb. háromszorosa a villamos teljesítményének és ez független attól, hogy ez a hő teljesítmény milyen forrásból (szén, gáz, olaj, atom) származik. A hűtővíz és a hűtőtornyok mindenképpen a levegőt melegítik. A lakások fűtésére felhasznált energiahordozók energiája szintén a levegő felmelegedésére fordítódik. Az üzemanyagként felhasznált energiahordozók jelentős része a súrlódáson keresztül szintén a levegő felmelegedését okozza. Számomra nyilvánvaló, hogy az emberiség energia felhasználása vitathatatlanul a föld légkörének melegedéséhez vezet. Azt nem tudom megítélni, hogy az üvegházhatású gázok, vagy az energiafelhasználás szerepe között, milyen arány áll fenn.
Az időjárás tapasztalható anomáliái miatt, felmerült bennem az a gondolat, hogy az évtizedeken átnyúló tömeg áthelyezés miatt, módosulhat-e a föld pályája. Arra gondolok, hogy az olaj és gázszállítások miatti tömeg átrendeződés elért-e egy kritikus mértéket, Egy ilyen pálya módosulás szintén befolyásolhatja a földi légkör hőmérsékletét.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2012.07.20. 15:23:07

@Göntér László: Sőt, ha minden ember egyszerre dobbantana, akkor a tömeg-átrendeződés összeroppantaná a Földet. Szerintem klímaberendezésekkel eliminálhatnánk a hűtőtornyok hőjét.

Rácz Péter 2012.07.20. 20:37:35

Az ember a földi bioszféra parazitája, ez nem kétség.Képtelenek vagyunk megváltozni.Az olajcégeknél, csak röhögnek a markukba, mert jól tudják, a közvélemény a Greenpeace akcióit túlkapásnak, és elmebajos fiatalok lázongásainak tekintik.Esély sincs, hogy minden megváltozik, és majd a józan belátásnak köszönhetően az emberiség új útra tér.Ha nem változunk meg magunktól majd más belátásra kényszerítenek a katasztrófák.Én nem látok az előző verzióra esélyt.Paraziták vagyunk,és lehet,hogy közben gondolkodunk, de hogy ésszerűen is cselekednék, azt egyáltalán nem hiszem.

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2012.07.20. 21:49:03

@Rácz Péter: hát pedig csak azok tudják elkezdeni, akik már belátták, hogy hova tartunk... a katasztrófával már nem fogunk tudni mit kezdeni. Most kell hangosabbnak lenni! és egyre többeknek ésszerűen cselekedni... hátha mégis :)

pandava 2012.07.24. 12:27:35

@Göntér László: Sugárzási egyensúlyt számolhatnál, meg fogod látni, hogy az antropogén hőszennyezés marginális hatású.

Göntér László 2012.08.07. 10:30:52

@pandava: Az energetikai egyensúly kialakulását a napsugárzással bejövő energián kívül, a föld belsejében fejlődő energia is befolyásolja. A sugárzási egyensúlyok kiszámításakor a tengereken és a tengerekben végbemenő, energetikailag nem elhanyagolható változásokat többnyire nem veszik figyelembe (itt gondolok a földgáz, kőolaj, olajpala kialakulására). A fotoszintézis mellett az energetikai "konzerv" kialakulásában a tengerekben végbemenő folyamatok legalább olyan fontosak. Bármilyen egyensúlyról beszélünk, gondolnunk kell arra, hogy az egyensúly fenntartásához is energia szükséges. Egy csúcsán álló háromszöget kis erővel is egyensúlyban tarthatunk, ha csak kis kilengést engedünk meg. Egy sok száz megawattos atomerőműben a láncreakciót pár megawatt teljesítménnyel kézben tarthatjuk. Az a baj, hogy az elhanyagolhatóság mértékét mi emberek határozzuk meg, ez pedig a természetet nemigen érdekli.

pandava 2012.08.07. 10:51:43

@Göntér László: szerintem a földhő is éppúgy elhanyagolható, ugyanis annak nagysága kb. 0,1 W/m2, ellenben a napállandó 1300 W/m2 körüli.

Nos, ha a háromszög el akar dőlni, az nincs egyensúlyban:)

 
 
süti beállítások módosítása