Mert magyarnak lenni jó!

PPJ         2012.02.17.

Kicsit felkúrtam az agyam ezen az ál-nagymagyarságon. Milyenen? Hogy bemegyek az ABC-be zöldségért és tojásért, az ABC felirat alatt rovásírással volt kitéve az ABC neve. Belül bezzeg csupa magyar idény-zöldség és gyümölcs így télvíz idején. Eper, narancs, pomeló, lime, óriás póréhagyma, kicsattanóan feszes rikító piros paprika. Én salátát vettem, jégcsapretket, egy citromot, gombát. Tojást is akartam (a salátámba). Megkérdeztem, hogy "milyen tojás van?", "lehet tudni valamit az eredetéről és tartásmódjáról?". Már ekkor lenézően nézett rám a szkíta ősanya eladó, kezembe nyom egyet, benyög valami hosszú magyar kisvárosnevet, és hogy kettes a kódja. De mondom, nem az első kód a kettes, hanem az utolsó, az első kód az egy hármas: köszönöm ebből nem kérek. NA AZOKAT A SZEMEKET HA LÁTTÁTOK VOLNA. Hun íjász legyen a talpán aki kiszedi azokat a szikrákat a szememből amiket kilőtt a pupilláimba.

Megyek tovább. Egy hentesbolt kirakatában tálcás tojások. Bemegyek. Nem látok először rajtuk kódot. Kérdem, hogy van ezeken kód? (Gondoltam, tök jó lenne ha nem lenne, akkor talán el is hinném, hogy házi... mert annak tűnt egyébként.) Azt mondja a hentes, "igen, van rajta, az oldalán". Felveszek egyet, látom, hogy hármas kód. Közben mond valami magyar kisvárosnevet, hogy honnan van: nem igazán érdekel. Visszateszem, hogy "köszönöm szépen, de ezt sajnos nem kérem". És bazdmeg, esküszöm elkezdett valamit mormogni az orra alatt! Nem kérdeztem vissza, hogy "tessék, hogy mondja?". Távoztam az üzletből. Nem lett tojás a salátámba, tettem bele saját csíráztatású bio búzát. Bio padlizsánkrémet kentem az élesztő nélküli bio tönköly kenyér pirítós szeletre még.

Attól, hogy a nagybaniról vesszük a holland vetőmagból kelt iparilag termesztett zöldséget, még nem lesz ősmagyar egy üzlet.

Attól, hogy random faluneveket nyögünk be a tojás magyar származására, még ketrecben szenvedtek a tyúkok és nem egészséges tojást tojtak.

Attól, hogy ezt leírtam, remélem meg fog változni pár dolog.

Tudatos Vásárlók Egyesülete - Tojás teszt

A nagy tojásteszt - mélyalmos, bio vagy ketreces? (rengeteg fotóval a sárgájáról!)

TÜKÖRBEN A TOJÁS - A felelős kiskereskedelmi láncok nyomában Kelet-Európában; Magyar kiadás
 

http://zeitgeisthungary.files.wordpress.com/2011/09/tojgli.jpg

http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/401743_327271070646959_116030625104339_1004124_1311642509_n.jpg

         13 hozzászólás

Címkék: vélemény tojás agrárium tudatos vásárlók egyesülete

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr864124606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Almaleves · http://almaleves.blog.hu 2012.02.17. 20:08:22

estensivo csirkék a háztájival együtt haltak ki, mostanában jó ha kapsz valódi 1-eseket...

PPJ · http://greenr.blog.hu 2012.02.17. 20:23:51

@Almaleves: igyekszünk visszaállítani amit csak lehet. hosszú feladat. de része például egy ilyen blogbejegyzés is. :)

Ivanhoe 2012.02.17. 20:36:08

Na épp ma magyarázták el az egyik tévéműsorban: a 0-s tojás biotartású tyúkoktól származik, az 1-es szabadtartásos tyúkoktól, a többi sztem érthető, de a 0 és 1 számomra nem világos a képek alapján.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2012.02.17. 21:06:29

@Ivanhoe: az jó!

Pedig a képek alapján elég bionak tűnik a 0-ás és szabadnak tűnik az 1-es. Nem?

Ivanhoe 2012.02.17. 21:07:41

@Pacsker: Mind2 képen tyúk és fű van :)

sovesztomesz 2012.02.18. 08:49:08

Azért a tapasztalataim szerint a 0-s tojást faluhelyen is elég nehéz "előállítani". Természetesen van az az élettér, ahol lehetséges. Faluszélen, tanyán, ahol a tyúkok úgy vannak "nevelve", szoktatva, hogy este a tyúkólban üljenek a grádicson. De hogy az ilyen tojások hogyan kerülhetnének nagyobb mennyiségben a piacra??? Kód nélkül könnyebb a 0-sba botolni szerintem, bár azok is inkább 1-esek...
...Emlékszek anno a faluban, a zárt udvar eleinte füves volt, aztán a tyúkok letarolták; ha megázott az udvar, sáros lett, ezért lebetonozták. Viszont a darált kukorica/egyébb magok mellett a jó falusi gazdák frissen vágott fűvel-zölddel is etettek. Szóval, az 1-es faluhelyen szinte garantált kód nélkül is; a 0-s meg ritka , mint a fehér holló kóddal/ kód nélkül is. Ez a helyzet, de lehet változtatni!!!
Mondjuk Gyöngytyúknál pl. eleve 0-sból indul a dolog falun/tanyán, hacsak a szárnytollakat nem kurtítják meg; máskülönben ezek az állatok a háztetőket is megjárják naponta és az általuk tojt tojásokra is úgy kell vadászni a környező csalitosokban :-).

G.Freeman 2012.02.18. 10:22:05

....arról nem is beszélve hogy milyen jó alkalom volt ötven forintos tojásárral fenyegetőzni hogy az unió másfajta ketrecet írt elő a tojóstyúkok számára.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2012.02.18. 10:34:27

@G.Freeman: Nagyon-nagyon sok időnk volt arra, hogy ezt a rendeletet végrehajtsuk, csak a tojásipar azt hitte, majd csak visszavonják. Immáron ennek tényleg nagyon sok éve! Hát akkor ne csodálkozzunk ha az EU rendelet határidejéhez érkezett! Eddig lehetett volna szép lassan átállni, most akkor végre cselekedjünk gyorsan. (Ugyanez az utolsó mondat: CO2, megújulók, klíma, üzemanyag, víz keretirányterv, stb.!)

piir (törölt) 2012.02.20. 08:53:18

a csúnya-gonosz EU és a szittya boltos :-)

Avatar 2012.02.21. 15:28:02

Egy időben az volt a divat, hogy a kocsmára azt írták ki, hogy "pub", most meg az kezd divatba jönni, hogy rovásírással írják ki, hogy "korcsma"... Ugyanazt a sört-bort árusítják már 20 éve, de ebben legalább alkalmazkodnak a változó fogyasztói igényekhez...
A széljobbos tüntin árusított árpádsávos zászlókat és nagymagyarország matricákat is jó eséllyel szorgos kínaiak gyártották...

 
 
süti beállítások módosítása