A héten eldől: Kié lesz a magyar föld?

PPJ         2011.09.06.

http://www.vallalkozoinegyed.hu/imgs/cikkkep/1231835741termofold01.jpgÜzenet mindazoknak, akiknek nem mindegy,
hogy merre halad országunk,
lesz-e biztonságos jövőnk,
megőrzik-e országunk vezetői hitelességüket,
vagy súlyosabb morális válságba sodródunk, mint az előző ciklusban.


Ezen a héten végérvényesen és visszafordíthatatlanul eldől!

Az Élőlánc Magyarországért felhívása

Talán kevesen tudják, hogy 6 évvel a gazdatüntetés után ismét történelmi napokat élünk…

Az elkövetkező napokban  dönt a Kormány azoknak az állami tulajdonú földeknek az ügyében, ahol a lejárt bérleti szerződések miatt pályázatot írnak ki a bérleti jogra. A pályázati kiírás, az abban diktált feltételek, és a bírálatnál alkalmazott  pontozási rendszer dönti el, hogy kié lesz a föld.

Az állami földek bérleti jogának odaítélésével együtt a földhöz kötődő támogatásokról (területalapú támogatás, AKG, fejlesztési források) is döntenek. Elfogadhatatlan az eddigi gyakorlat, melyben a földből származó jövedelmekkel együtt a földhöz kapcsolódó támogatásokat is tőkeerős nagyvállalatok kapják, miközben a helyi családok, helyi közösségek fennmaradása egyre bizonytalanabbá válik. Véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy az európai adófizetők pénzéből Európa leggazdagabb állampolgárait támogatjuk!

Az Európai Unió alapelvei szerint a vidékfejlesztésre szánt összegek a vidéken élő családok boldogulását, helyben való megmaradását kell, hogy segítsék.

A magyar vidék, Magyarország utolsó esélye, hogy elinduljon a fenntartható fejlődés útján, melynek alapja, hogy a helyi erőforrások a helyi családok, a helyi közösségek boldogulását szolgálják. 

Az Élőlánc Magyarországért támogatja azoknak a gazdáknak a kéréseit, akik a Nemzeti Együttműködés Programjának vidékfejlesztési fejezetében ígértekkel összhangban a helyi kis- és közepes családi gazdaságok fejlesztésének előtérbe helyezését szeretnék elérni:

    • + Tegyék lehetővé a területi igény szerinti bérletet, lehetőséget adva az egy helyrajzi szám alatt lévő terület megosztására. Például: egy 200 hektáros táblát bérelhessen három személy.

    • + A pályázatokat helyrajzi számonként írják ki!

    • + A regisztrációs díj mértéke pályázatonként a kormányrendelet 9. paragrafusa szerint előírt minimum összeg legyen (2000 Ft), a pályázati biztosíték pedig pályázatonként az egy éves bérleti díj max. 10 %-a!

    • + A pályázati rendszert tegyék egyszerűbbé, hogy  a gazdálkodók saját maguk is elkészíthessék beadványukat!

    • + A pályázatok kiírásánál és elbírálásánál megkerülhetetlen szempont legyen az érdekképviseleti (MAGOSZ) ajánlás.

    • + Zárják ki annak lehetőségét, hogy egy családon belül több családi gazdaság indulhasson a pályázaton.  Csak azt tekintsék családi gazdaságnak, ahol a pályázó közeli hozzátartozóival együtt (házastársa, élettársa, kiskorú gyermeke, unokája, valamint a nagykorú gyermeke, szülője, nagyszülője, testvére; gyermeken az örökbe fogadott, a mostoha és a nevelt gyermeket is érteni kell) max. 300 hektár nagyságú területen gazdálkodik. A szabálysértőket sújtsa komoly szankció (pl. támogatás megvonása vagy jövőbeli pályázatokból való kizárás).

    • + A pontozási rendszer ne részesítse előnyben a nagyméretű állattartó telepeket, amelyek nem a helyi családok kezében vannak.

    • + Az árbevétel nagysága ne jelentsen előnyt – hiszen így megint csak a legnagyobbakhoz jut a föld.

    • + Amennyiben az alkalmazottak számát figyelembe veszik, az 1 hektárra vetítve kerüljön elbírálásra. Családi gazdaság esetében a gazdaság jövedelméből megélők számát vegyék figyelembe.

Most lehetősége van a Kormánynak arra,  hogy a kétharmados felhatalmazás birtokában szabadon, kényszerű kompromisszumoktól mentesen döntsön, és  teljesítse a gazdáknak tett ígéretét. Így végre egyértelművé  válhat, hogy a hazug kormányok ideje lejárt.

2011. szeptember 5.

Élőlánc Magyarországért

 

Kapcsolat:

Ács Sándorné agrármérnök


tel: 30-3850-379


e-mail:

acsne.eva@gmail.com          7 hozzászólás

Címkék: politika fidesz mezőgazdaság termőföld ökopolitika agrárpolitika élőlánc magyarországért argrárium

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Koncepciós perrel üzen a kormány a civileknek

PPJ         2011.09.06.

http://www.greenfo.hu/uploads/hirek/28406/cikk.jpgA győri Audi-beruházást megtámadó Tiszántúli Természetvédő Társaság (TTT) elnökének előzetes letartóztatásával és az ellene folyó "koncepciós perrel" a kormány egyértelmű üzenetet küld a civileknek.

A TTT az év elején támadta meg a győri Audi-gyár bővítési beruházásának környezetvédelmi engedélyét, mert az EU-s Natura2000 Természetvédelmi Területre akart (és most már fog is) bővülni. A szervezet később megállapodást kötött a német céggel, majd Zsák Ferenc kompenzációképpen más természetvédelmi területek fejlesztését kérte a német gyártól, akik ezt vesztegetési kísérletként értelmezték, és feljelentették. A TTT vezetőjét május 30-án vette őrizetbe a Nemzeti Nyomozó Iroda vesztegetés gyanújával, két napra rá viszont a Debreceni Városi Bíróság szabadlábra helyezte. Ezt az ügyészség megfellebbezte, és Zsák Ferencet június 16-án egy hónapra előzetes letartóztatásba helyezték, amelyet október 15-ig meghosszabbítottak.

Lásd korábban: Tüntetés a letartóztatott természetvédő mellett

Jávor Benedek LMP-s parlamenti képviselő ma Zsák Ferenc TTT-elnököt Debrecenben, a Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben akarta meglátogatni, de erre nem kapott engedélyt a megyei főügyészségtől. Megfelelően nagy gazdasági érdekek jelenléte esetén a kormányzat és az igazságszolgáltatás is aránytalan és súlyos rendelkezéseket kész meghozni, hogy bizonyos gazdasági érdekkörök útjából minden veszélyt elhárítson - fogalmazott az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának elnöke sajtótájékoztatóján.

Meglátása szerint ez nem kizárólag Zsák Ferenc és a TTT ügye. A kormány az elmúlt egy évben egyértelmű üzeneteket fogalmazott meg a civil szféra felé - mondta a képviselő, példaként hozva a civil szervezetek támogatásának "lefelezését" és jogaik szűkítését. "Zsák Ferenc esete jelzi: amennyiben nem értettek a források kurtításából a civilek (...) úgy megmutatják, hogy másféle módon is tudnak üzenni" - közölte Jávor Benedek. Megítélése szerint veszélyes folyamat indult el azzal, hogy védhető indok nélkül helyeznek valakit előzetes letartóztatásba. Ezzel kapcsolatban utalt arra, hogy letartóztatása előtt Zsák Ferenc együttműködött a hatóságokkal és meg sem próbált elrejtőzni vagy bárkit is megfélemlíteni.

"Hagyó Miklós vagy Kocsis István esetében az ügyészség szerint nem áll fenn a tanúk befolyásolásának veszélye, mert ők képtelenek erre. Szemben egy kis vidéki civil szervezet elnökével, aki tanúkat képes befolyásolni és a már lefoglalt, számítógépen lévő bizonyítékokat megsemmisíteni is" - jegyezte meg ironikusan. Jávor Benedek egyúttal jogellenesnek minősítette, hogy nem engedték őt találkozni a vádlottal, holott szerinte a képviselői jogállásról szóló törvény erre neki lehetőséget ad.

Forrás: Greenfo

         4 hozzászólás

Címkék: fidesz audi természetvédelem koncepciós per natura2000 lmp jávor benedek zsák ferenc tiszántúli természetvédő társaság

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Pénz nélkül él 15 éve, és tanítja - avagy a Bruttó Nemzeti Boldogság

PPJ         2011.09.05.

Általában boldogtalan a kapcsolatunk a pénzzel, például azért, mert soha sincs belőle elég. Pár józan őrült azonban azt hirdeti az életmódjával: az örökös rohanás, az elidegenedés, a pazarló életmód, a civilizációs betegségek, és a környezetszennyezés mind mind a pénzre, zsózsóra, dellára, stexre vezethető vissza. Nyílvánvaló, mit kell tennünk: lemondani az absztrakt fizetőeszköz használatáról.

Heidemarie Schwermer nem egy tipikus antikapitalista forradalmár, a 69 éves német hölgy mégis forradalmi életformát folytat: boldog, kiegyensúlyozott életet él 15 éve, pénzhasználat nélkül.

De vannak még mások is, akik így élnek. Róluk itt olvashattok bővebben!

A Mennydörgő Sárkány bemutatkozik Budapesten

http://mandalaygazette.com/wp-content/uploads/2011/10/800px-Flag_of_Bhutan.svg_-600x399.png

Egy korábbi hasonló témájú rendezvény és annak greenr-es beszámolója után újabb állomáshoz érkezett a hazai gazdasági gondolkodás megváltoztatásának kísérlete.

“A Mennydörgő Sárkány útjai: hogyan lép át Bhután a középkorból a posztmodern világba a Bruttó Hazai Boldogság mentén.” cimmel tartjuk bemutatkozó rendezvényünket 2011. szeptember 15-én 18 órától az ELTE Bölcsészettudományi Karán (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/a, 217-es terem).

Meghívott díszelőadónk Dr Karma Phuntsho, kultúrantropológus és buddhista tudós, aki partnerével Dawa Demmel először látogat Magyarországra. Előadásában Dr Karma Bhután egyedülálló kultúrájáról és szokásairól, illetve az un. Bruttó Nemzeti Boldogság (Gross National Happiness, GNH) elvein alapuló társadalom- és gazdaságfejlesztés gyakorlatáról fog beszélni.

Részletes magyar és angol nyelvű programleírás itt!

         2 hozzászólás

Címkék: buddhizmus vallás ökológia közgazdaság ökopolitika buddhista közgazdaságtan alternatív közgazdaságtan bruttó nemzeti boldogság magyar bhutáni baráti társaság

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Látogatás egy permakultúrás kertben

PPJ         2011.09.05.

Itthon a permakultúra köszöni, jól van. Egy-két hely van csupán az országban, ahol ilyen szinten tudják bemutatni az agrárgazdálkodásnak ezt az alternatív formáját. Még addig látogassuk meg e helyeket és lessük el a technikákat, míg van időnk ilyesmivel is foglalkozni. Mert az biztos, hogy az összeomlással és anarchiával később megtűzdelt mindennapjainkban ez az önellátás már a biztos háttér kell(ene), hogy legyen, nem pedig az épp kísérletezés alatt álló kényszereljárás. Renáta és Attila kertje három éve permakulturálódik. Megszámlálhatatlan növény- és állatfajta él ebben a paradicsomban. Látogassatok el ti is Nagyszékelyre! (E blog szerzője még nem volt, és várja jövőbeni ajánlatokat és embereket, hogy együtt ide elutazzanak!)

http://lmv.hu/files/DSCN7172.jpg

http://lmv.hu/files/DSCN7226.jpg

http://lmv.hu/files/DSCN7256.jpg

http://lmv.hu/files/DSCN7115.jpg

         9 hozzászólás

Címkék: mezőgazdaság fenntarthatóság agrárium permakultúra nagyszékely erdőkertek

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Vissza a kezdetekhez - videó

PPJ         2011.09.05.

Habár egy burritos-okat áruló mexikói grill gyorsétterem Amerikából, az etikus és ökologikus üzleti gondolkodásmódú Chipotle étterem egy igen szépen animált Back to the Start című kétperces videóval mutatja be, hogy milyen célok mentén gondolják el az ételgyártást, az étkeztetést.

Vissza a jövőbe, avagy le a globalizmussal?! Kultiváljunk egy jobb világot!

Vács disz!

         2 hozzászólás

Címkék: videó mezőgazdaság ökogazdálkodás fenntarthatóság agrárium etikus vállalat

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

 
 
süti beállítások módosítása