Kötelező videó avagy értelmesen kifejtve mit képvisel a Greenr Blog - 5

PPJ         2011.04.16.

Olajválság --> Mezőgazdasági válság --> Élelmezési válság

A működő megoldások pedig: ehető erdő kertészet (angolul elterjedtebb a kifejezés: Edible forest gardening) és permakultúra.

Téves út mind a biogazdálkodás, mind akár a génmódosított növények alkalmazása, mert ugyanannak a láthatóan véges paradigmának a részei: hogy mindig is lesz olaj és traktor. Nem lesz!

Tim és Rebecca úgy döntöttek, hogy abbahagyják a természetfilmek forgatását, és helyette átveszik Rebeccáék családi farmjának a kezelését. Előtte még elkészítették az utolsó filmjüket a közelgő energiaválság hatásáról a mezőgazdaságra, és néhány lehetséges válaszról.
Nagyon szép film. A brit környezet helyi problémái nekünk sem idegenek, és a megoldásokat sem árt végig gondolni.

         4 hozzászólás

Címkék: ajánló videó mezőgazdaság olajválság fenntarthatóság agrárium permakultúra ehető erdő kertészet

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Klímaváltozás bizonyítékok az arcodba

PPJ         2011.04.16.

Fogynak az antarktiszi pingvinek - Greenfo

http://titans97.files.wordpress.com/2007/09/pinguin.jpg

Az Antarktisz nyugati részén néhány pingvinfaj állománya a krill korlátozott mennyisége miatt csappant meg - következtették ki amerikai kutatók harminc év adataiból.

A kutatók azt feltételezik, hogy a pingvinek számára rendelkezésre álló krilltömeg egyrészt a növekedésnek indult bálna- és fókaállományok miatt, másrészt az elmúlt két-három évtized éghajlati változásainak következtében gyérült meg. Valószínűsíthető ezen kívül, hogy a pingvinek száma és a krillsűrűség is tovább fogy, amennyiben a nyugat-antarktiszi régióban fokozottan tapasztalható felmelegedés tovább tart.

Biometrikus szárnypróba - így hat a madarakra a klímaváltozás - Origo

http://static6.origos.hu/i/0911/20091130baratposz.jpgMódosult az utóbbi években egyes vonuló madarak testalkata a klímaváltozás hatására, sőt még fészkelési szokásaik is - bizonyították be magyar kutatók. A nem vonuló szárnyasoknak elvileg előnyös a felmelegedés, azonban az enyhébb téli időjárás önmagában kevés a túléléshez. A hosszú távon vonuló madarakat hazatéréskor nagyobb fajtársi konkurencia várja, emiatt ijesztően lecsökkenthet a fiókáik száma.

A globális klímaváltozás vizsgálatában világszerte élen járnak a madártani kutatások. Ez az állatcsoport népszerűségének, változatosságának és az aprólékos adatbázisoknak köszönhető. A magyar kutatók első eredményei érdekes új információkkal szolgálnak e témában.

         szólj hozzá

Címkék: klíma

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

 
 
süti beállítások módosítása