Szilveszteri apróságok

PPJ         2011.01.03.

Ma este már az autópályákat szeljük 3-an egy autóban, irány Dánia és a Vestjyllands Hojskole, ahol applied sustainable development-et fogunk tanulni. (Ha olvassa a blogot olyan ember, aki honlapstruktúrát, cikket, vagy tananyagot vár épp tőlem, akkor a pakolás, a betegség és az utazás fáradalmait tudnám felhozni késéseim mentségére.)

Most pedig négy, a greenr szempontjából fontos hír következik, még gyorsan, indulásom előtt:

Megfertőzi Európát az USA - Greenfo

http://www.greenfo.hu/fotok/kiskepek/gmo_penz.jpgA WikiLeaks szerint spanyol és amerikai kereskedelmi tisztviselők az európai GMO-ellenállás megtörésén fáradoznak.

Még a kőolajnál is nagyobb hatalmat tulajdonítanak egyes kutatók a közel­jövőben a nagy élelmiszer-exportőröknek, így nem csoda, hogy megindult a verseny az élelmiszer-termelés frontján is. Az Egyesült Államok és Spanyolország kereskedelmi tisztségviselői 2008 januárjában azért találkoztak, hogy megvitassák, miként lehetne a folyamatosan emelkedő élelmiszerárakra hivatkozva rést ütni az Európai Unió génmódosítást elutasító magatartásán.

Az Egyesült Államok Afrikában és Ázsiában is a génmódosított növények termelésének elterjesztésén fáradozik. A hatalmas pusztítást okozó földrengés után az amerikai Monsanto vállalat például felajánlotta Haitinek termesztésre az egyik génmódosított kukoricáját. Az „amerikai ajándékot” azonban a szigetország kormányzata visszautasította.

A rendelet ellenére sózza a járdákat a BKV - Fent és Lent blog

Idén téltől végre tilos sózni a járdákat. Ez azért örömteli elsősorban, mert az utóbbi években nagy problémát okozott a városban élő állatoknak, mivel a só szétmarta a talpukat. A fás szárú növények is károsodtak benne, az olvadás utáni hólével keveredve meg további környezetkárosodást okozott. A járda felülete is tönkrement nagyrészt, tehát csak üdvözölni lehet a két éve meghozott és szeptembertől életbelépő kormányrendeletet.

A bírság 50.000 forintig terjed, nyilván van egy átmeneti idő, amíg mindenkiben tudatosul a rendelkezés, és remélni lehet, ha nem is a környezetvédelmi szempontok oldaláról megközelítve, de a kilátásba helyezett büntetés jobb belátásra bírja a notórius „sózókat”.

Nos, a BKV tendenciózusan szabályt sért. A BKV felel azért, hogy a megállóikban a járdák csúszásmentesek legyenek. A városban többször is szembetűnt, hogy a felbérelt járdatisztító brigádok sóznak. Konkrétan most két esetet emelünk ki, igen tanulságosak.

10 pontba foglalta a GP elvárásait Magyarország EU Elnökségével kapcsolatban - Greenpeace

Az uniós elnökség első munkanapjának reggelén, a Greenpeace 10 zöld pontjával várta a Külügyminisztérium dolgozóit. A Bem téren óriási szemgolyót viselő aktivisták emlékeztették Magyarországot, hogy Európa polgárainak figyelme mostantól egy fél évig felénk fordul.

A Greenpeace 1988 óta foglalkozik brüsszeli irodájában az EU döntéshozatalának zöldítésével, így a Greenpeace-nek a magyar lesz a 45. elnökségi periódusa. 

1. Magyarország kötelezze el magát a 30%-os európai kibocsátás csökkentés mellett és ezzel vállaljon vezető szerepet a klímavédelemben a Visegrádi országok körében.

2. A magyar EU-elnökség irányításával az egész Unió vállalja, hogy 2020-ig 30%-kal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását!

3. Magyar vezetéssel, a Tanács helyezze a megújuló energiákat és az energia megtakarítási lehetőségeket az európai energiastratégia középpontjába és támogassa azon áramhálózatok fejlesztését, amelyek a leginkább alkalmasak a megújuló energiaforrások befogadására!

4. EU elnöksége alatt vezesse Magyarország a jogilag kötelező energiahatékonyságot segítő intézkedések kidolgozását!

5. A magyar kormány tűzze ki célul, hogy a Tanács az EU hosszú távú céljaként fogadja el, hogy 2050-re kizárólag megújuló forrásokból származzon Európában az energia!

6. Magyarország kezdeményezze, hogy a radioaktív hulladékot az EU nyilvánítsa speciális kezelést igénylő veszélyes hulladékká, és ennek jegyében támogassa a hulladék termelődésének megelőzését és más alternatívák keresését!

7. Magyarország tűzze a környezetvédelmi tanácsülés napirendjére az agroüzemanyagok káros hatásainak vitáját és ösztönözze a Bizottságot egy olyan jogszabály kidolgozására, amely figyelembe veszi az agroüzemanyagok által közvetetten előidézett földhasználat-változást!

8. Elnöksége alatt, Magyarország, proaktív módon szorgalmazza a GMO Irányelv módosításának részletes és alapos vitáit, és vállaljon aktív szerepet a génmódosított élőlények engedélyeztetési folyamatának szigorításában!

9. Magyarország tűzze a Tanács napirendjére a génmódosított élőlények új, megszigorított hatásvizsgálati útmutatóinak jogszabályi szintre emelését!

10. Magyarország lépjen fel az újabb génmódosított növények engedélyeztetése ellen!

Szilveszteri vicc ?- BUÉK ! - Greenfo

Így szólt az Úr Noéhoz: Fél év múlva megnyitom az ég csatornáit, és addig fog esni, amíg a Földet el nem lepi a víz. De szeretnék megmenteni néhány jó embert és minden állatfajból egy párt, ezért építs bárkát!

Villámlás után a tervrajz ott feküdt a földön.
Fél év múlva elkezdett esni az eső, de az Úr legnagyobb megdöbbenésére Noé szomorúan ült a kertjében.
Bárka sehol.
- Noé, hol a bárka? - kérdezte felháborodva.
- Uram, bocsásd meg nekem, de felmerült pár jelentős probléma:
1. A hajóépítéshez engedélyt kellett kérnem, de a terveid nem voltak megfelelőek, ezért fogadnom kellett egy mérnököt az áttervezéshez.
2. A szomszédom feljelentett, hogy nem a rendezési tervben megengedett tevékenységet akarok folytatni a kertemben.
3. Nem tudtam fát szerezni, mert – a fülesbagoly életterének megőrzése érdekében fakivágási tilalmat rendeltek el.
4. Ahogy elkezdtem begyűjteni az állatokat, beperelt egy állatvédő egyesület.
5. A Katasztrófavédelem közölte, hogy nem építhetem meg a bárkát, amíg nem készíttetek egy hatástanulmányt az özönvízről.
6. Ezután konfliktusba kerültem az Esélyegyenlőségi Hivatallal az ügyben, mennyi kisebbségit viszek magammal. Ennek az lett a vége, hogy lefoglalták a félkész bárkát.
7. Amikor el akartam hagyni az országot, közölték velem, hogy adótartozásom van, így nem mehetek sehová.
Most úgy ítélem meg, hogy körülbelül még 5 év kell a bárka elkészítéséhez.

Ekkor elállt az eső, és kisütött a nap.
- Uram, úgy döntöttél, hogy mégsem pusztítod el a Földet? - kérdezte Noé bizakodva.
- Nincs rá szükség – mondta az Úr – megteszi helyettem az államigazgatás.

         1 hozzászólás

Címkék: humor bkv gmo sózás agrárium gmo lobbi

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

 
 
süti beállítások módosítása