Film a fiókba tett GMO jelentésről - elhallgatják a génmódosítás legátfogóbb hatásvizsgálatát

PPJ         2011.09.29.

Négyszáz tudós megvizsgálta, hogy miként lehetne a Föld összes lakóját ellátni élelmiszerrel úgy, hogy közben a környezetet se tegyük tönkre. Négy éven át dolgoztak. A végén született egy olyan jelentés, ami radikális változásokat indítványoz. Érdekeket sértett, amit mondtak.

A kutatás megindításakor támogatta őket a Világbank, az ENSZ és 110 kormány. Amikor elkészült a jelentés, azt már nem írta alá mindegyik ország, a Világbank pedig nem adott ki sajtóközleményt róla. Ma kevesen tudnak erről a jelentésről, és a tudósok javaslatai nem mentek teljesülésbe.

A filmet a Greenpeace Magyarországgal közösen készítette a Zöld Pók Alapítvány.

         szólj hozzá

Címkék: gmo mezőgazdaság greenpeace agrárium

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

8 milliárdos kár a Nagybereki Fehérvíz Természetvédelmi Területen a Hubertus Bt. miatt!

PPJ         2011.09.25.

Avagy, hogy kerül a Magyar Államtól a kizárólagos vadászati jog 100%-ban egy német agráripari cég kezébe természetvédelmi területen?!

http://kep.index.hu/1/0/225/2254/22546/2254648_023174c832ebccdf0c855d38519dd1bb_wm.jpg

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosának állásfoglalása itt olvasható részleteiben. Alább az Index cikkéből emelek ki:

Súlyosan veszélyezteti a vízi élővilágot a Balaton déli partján, a Nagybereki Fehérvíz Természetvédelmi Területen a Hubertus Bt. tevékenysége – állapította meg frissen lezárult vizsgálatában Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa.

A Balatonfenyves melletti természetvédelmi terület lecsapolásáról először az Index számolt be: az állami tulajdonban lévő, nemzeti parki területet bérlő német tulajdonú cég, a Hubertus Bt. emberei által vezetett helyi vízitársulat idén a megengedett minimum közelébe csökkentette a vízszintet. Emiatt a 2011. június óta nemzetközi jelentőségűnek minősülő vízimadár-rezervátumból már július közepére szinte teljesen eltűnt a víz, és a terület alkalmassá vált a vadásztatásra.

Első cikkünk megjelenése után Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár azonnali hatállyal visszavonta a vízitársulat tavaly decemberben módosított, és a nyár elején már felfüggesztett vízjogi engedélyét, ami az év első felében lehetővé tette a terület lecsapolását.

Olvasd tovább az Indexen, hogy mekkora kár érte Magyarországot, mennyiért adta bérbe az állam ezt a földterületet és hogy mit merészelt mondani reagálásában a Hubertus Bt. vezetője...

         szólj hozzá

Címkék: természetvédelem vadászat láp jövő nemzedékek jno hubertus bt nagybereki fehérvíz

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Beszámoló a Kutatók Éjszakájáról - helyi gazdaságszervezés

PPJ         2011.09.25.

2011-ben első ízben szállt be a programok sorozatába a Corvinus Egyetem Közgazdaságtudományi Kara!

Megállapítások a Kutatók Éjszakájával kapcsolatban:

Az emberek nem be-, hanem kikapcsolni akarnak. Gondolkodás helyett szórakozni. Ezért fordulhat elő, hogy az Index videók által is bemutatott, látványos, pukkanó-durranó-pörgő események (mint egy általános iskolai fizika kísérlet) több látogatót vonz, mint a köz ügyeit (értsd: közgazdaság) oly mélyen érintő kérdések: mint, hogy kié lesz a termőföld...

Persze már a programok címe is árulkodó és meghatározó az emberek döntésében, hogy mire mennek el, mert génpuskával növényekre lövöldözni ugye izgalmasabban hangzik, mint meghallgatni, hogy a génmanipulált növények hogyan teszik tönkre a magyar gazdaságot, avagy, hogy ismét lovagoljak a szón, a magyarok köz-gazda(g)ságát...

Azért így is legalább 200-300 ember kapott adagokat a helyi gazdaságszervezés és a fenntartható vidékfejlesztés egyre népszerűsödő gondolataiból!

Megállapítások a BCE programjával kapcsolatban:

Nem találom az interneten, csak a kar programjainak kezembe adott nyomtatott papírján, hogy milyen filmeket vetítettek a II-es előadóban. Körülbelül azt, amit eddig a GreenR blog ajánlott. :D Fántásztis!  Be fogom gépelni a listát és a humánökológiai filmgyűjtemény posztjai közé tematizálom, hogy lássátok, ez az ökológiai blog egy közgazdaságtudományosan is alátámasztott filmkínálattal rendelkezik!

Nagyon köszönjük a rengeteg segítséget a szervezőktől, hogy poszterhelyet, fórumhelyet és megjelenést biztosítottak a Kishantosi Vidékfejlesztési Központnak és, hogy az Élőlánc Magyarországért vezethette az elhangzott előadások után az előadókhoz intézett kérdéseket.

Kerek viták és országunk problémáira szép megoldási javaslatok hangzottak el Dr. Mellár Tamás és Dr. Hossó Andrea előadása utáni közönségfórumon!

Szó esett a központi témának szánt földkérdés mellett a Paksi Atomerőmű bővítése elleni fenntarthatósági szempontú érvekről, a magyar gazdaság önellátó potenciáljáról, Magyarország spiritualitásának helyreállításáról, a bankok kapcsán a váltó leszámítolásának ésszerűtlen hiányáról, és úgy egyáltalán Magyarország szellemi hanyatlásának megállítási lehetőségeiről.

Mindenki gondolatokkal feltöltődve és új kapcsolatokkal térhetett haza: jövőre még szorosabb és átütőbb rendszert alkotunk! 

         szólj hozzá

Címkék: corvinus közgazdaság bce fenntarthatóság kutatók éjszakája ökológiai politika alternatív közgazdaságtan közgazdaságtudományi kar éleőlánc magyarországért helyi gazdaságszervezés

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Egy ifjú klímakutató szakmai dilemmái (és az ELTE TTK agyhasító önellentmondásai)

PPJ         2011.09.24.

Ráteszek egy lapáttal: http://www.greenfo.hu/hirek/2011/09/24/egy-ifju-klimakutato-szakmai-dilemmai

Úgy tűnik, hogy az ELTE TTK az utóbbi időben nem a tudományos objektivitásáról híres. Nem is értem, hogy engedheti meg magának egy kar - és erre a pénzhiány sem mentség -, hogy feladja a tudomány(os) függetlenségét. És akkor csodálkozunk, hogy ilyen két szék között a pad alá eső diplomások kerülnek onnan ki; megosztott véleménnyel a klímaváltozásról vagy az atomenergiáról? Egyáltalán nem meglepő! Mikor a Paksi Atomerőmű és a MOL is támogatja a Természettudományi Kart az ELTÉn, akkor nem csoda, hogy a klímaváltozással és a megújuló energiákkal kapcsolatban ilyen megvezetetten tájékozatlan "szakember" gárda kerül ki. Szerencsére az alábbi cikk konklúziója ökológiai szempontból ésszerűen pozitív, de mennyi olyan ember lehet, aki nem ennyire éber és gond nélkül bemagolja, amit egy cég által finanszírozott egyetemi tanár mondott neki?! "Jó kapcsolatokat ápol az Intézet a MOL-lal" - még csak nem is titok, egyenesen a geológus mesterszak hívószava ez. Ugye minek is hazánk megújuló termál-energia forrásait kutatni, ha Dubaiba is mehet a magyar pénzen tanult kútfő olajat keresni?!

Egy ifjú klímakutató szakmai dilemmái - Greenfo

A tudás megszerzésének folyamata a tanulás. De mit tegyen a diák, ha a tanárai sem értenek egyet a témát illetően? Mit tegyen az az egyetemi hallgató, aki éghajlatkutatónak készül, de közben professzorai még parázs vitákat folytatnak a klímaváltozás létéről? Esetleg tudathasadást kellene szenvednie?

A fiatal, tanulni vágyó meteorológusjelöltek gyakran egymásnak ellentmondó elméletekkel kerülnek szembe a tanulás fázisában. Néha az egymással konkuráló tanárok más-más véleményen vannak egy adott témát illetőleg. Például másként vélekednek a meteorológusok, és másként a fizikusok a globális klímaváltozás tényéről. Ahhoz azonban, hogy az ember meteorológussá váljon, számtalan fizika előadáson (Mechanika és hőtan, Elektromágnesség és optika, Atomfizika, Elméleti fizika 1-2, Folyadékdinamika, Termodinamika) át vezet az út. Ha pedig egy fizikus elméleti úton, kellő érvekkel, a csillagászati eredményekre támaszkodva alátámasztja, hogy globális felmelegedésről márpedig nem beszélhetünk, akkor azt kutyaköteles a meteorológuspalánta elfogadni. Azonban eléggé visszásan hat, ha az ember erről az óráról kilépve egy „Klímaváltozás” című előadásra ül be. Ilyenkor az ifjú hallgató vagy kételyek között vergődik, vagy elfogadja a szívének inkább kedvesebb elméletet.

         szólj hozzá

Címkék: kritika klímaváltozás ttk elte mol paks elte ttk

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Kié lesz a föld?! - Kutatók Éjszakája programajánló: Élőlánc, GreenR, Corvinus

PPJ         2011.09.23.

Ez most csupán egy hirtelen összesítése az eddigi híreknek és egy mai programajánló, valamint internetes plakátkiállítás. A kérdés, hogy kié lesz a magyar föld, még nem dőlt el, azonban vannak erős nyomások a kormányon, mint például a kiélegyenaföld honlap vagy akár ma este a Corvinus programjának részeként egy plakátkiállítás. Ács Sándorné pedig tegnap a Lánchíd rádióban volt hallható! Kezdik megérteni az emberek, hogy ha a kormány nem tartja magát a Vidékstratégiájában ígértekhez, akkor félmillió vagy akár egymillió vidéki gazda ember fog Budapestre feljönni tüntetni - így 6 évvel a gazdatüntetés után! 

Kié legyen a föld?

 

Esti Kulissza - Lánchíd Rádió

Kié legyen a föld? Ez a magyar történelemben sokszor és fájdalmasan felmerülő kérdés ismét napirenden van Magyarországon. Az állam tulajdonában, konkrétan a Nemzeti Földalapban 2 és fél millió hektárnyi terület van, ebből most szeptember második felében 65-70 ezer hektár haszonbérleti jogát pályázattal meg lehet szerezni.

A kormánynak az a meghirdetett célja, hogy a földek jelenlegi nagygazdasági bérlői mellett, vagy helyett lehetőséget kapjanak a helyben lakó gazdálkodók is. A kiírásokat még nem tűzték ki az önkormányzatok hirdetőtábláin, az őszi földmunkálatok viszont a gazdálkodás biológiai rendje szerint már megkezdődtek. Vajon ugyanaz fog aratni, aki ma vet, vagy osztanak lapot a többi jelentkezőnek is?

A stúdióban Ács Sándorné agrármérnök a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetője, a telefonnál Weisz Miklós a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége társelnöke, valamint Szabó Csaba kiemelt ügyekért felelős miniszteri megbízott.

Élőlánc Magyarországért felhívás - Kié legyen a föld?

Talán kevesen tudják, hogy 6 évvel a gazdatüntetés után ismét történelmi napokat élünk…

http://www.kielegyenafold.hu/

Ez a honlap egyaránt szól a városról és a vidékről, mert a városi ember jövője, biztonsága és életminősége is attól függ, hogy kié lesz a föld vidéken. Ettől függ, hogy lesz-e élhető élet, elegendő egészséges élelmiszer, tiszta víz és munkahely a városokban. Kérünk minden felelősen gondolkodó embert, hogy olvassa el üzenetünket, gondolja át, mondjon véleményt, kapcsolódjon be a közös gondolkozásba.

Honlapunkat a Nemzeti Vidékstratégia 2020 bevezetése, társadalmi ismertségének, elfogadásának elősegítése érdekében annak legfontosabb kérdéséről – a földtulajdon, földhasználat, a helyi erőforrások használatának kérdéseiről indítjuk.

Kutatók éjszakája: Helyi gazdaságszervezés és elszámolás

Tudományterület: Társadalomtudományok, Szervező: Budapesti Corvinus Egyetem

Cím:1093 Budapest IX. kerület, Fővám tér 8 (BCE Közgazdaságtudományi Kar Főépülete) - Térkép ide kattintva érhető el  Gyerekek számára is látogatható program!

Diákoknak, öreg diákoknak, leendő és gyakorló szakembereknek szeretnénk továbbgondolásra érdemes gondolatokat átadni. A helyi gazdaság élénkítésének eszközeit keresve előadásokkal, szimulációs játékokkal, filmvetítésekkel, a párhuzamosan zajló beszélgetések lehetőségének felkínálásával keressük a kivezető utakat.

A Fővám téri épület földszinti nagyelőadói, az előtte levő Zsibongó, összesen 5 különböző színhely ad otthont a rendezvénynek.

18.00

Dr. Győri-Nagy Sándor: Helyi gazdaság, helyi kultúra Új szövetség a fenntartható lokalitásért

 

18.30

Dr. Mellár Tamás: Az alulról építkező gazdaság  A kisvejkei példa

19.00

Dr. Hossó Andrea: Az önrendelkezés gazdaságtana  http://mn.mno.hu/portal/692022

19.30

Dr. Gazdag László: A Tours-i modell http://www.fn.hu/makro/20110829/mi_devizahitel_valsag_megoldasa/  

20.00

Dr. Bálint János: Agyváltó a vidékfejlesztésben http://www.videkfejlesztes.net/oktatas/menedzsment-es-marketing-tanszek/videkfejlesztes-spreewald.html 

20.30

Dr. Vass Csaba: Családüzem (Hány napig maradna  fenn a piacgazdaság nélküle?)  Humángazdaság

21.00

Dr. Kiss Károly: A közgazdaságtan esendősége (és mihaszna válság idején)

http://kisskaroly.freeweb.hu/gazdasagelmelet/valsag-es-gazdasagelmelet-legrovideb.pdf

21.30

Dr. Gyulai Iván: Vidéksors (18 év küzdelmei és tanulságai Gömörszőlősön)
 Gömörszőlős, a fenntartható falu

22.00

Dr. Szegő Szilvia-Dr. Giday András: Fékevesztett deviza és forintéhségünk: „Mások vittek rossz utakra (minket)”?  Hova tűnt a devizagazdálkodás fénye

22.30

Dr. Varga István: Pénzt vagy életet! A kettő együtt nem megy?  Milyen a devizahitel magatartása?

23.00

Dr. Dobos Imre: Az állami környezetvédelmi politika hatása a vállalati stratégiára

 Production-inventory control under environmental constraints

23.00

dr. Szalay Zsuzsanna Eszter: Váltó hol vagy, merre csavarogsz? http://edok.lib.uni-corvinus.hu/297/1/Szalay103.pdf

 

http://www.friweb.hu/greenrblog/elolancposzter.jpg

         szólj hozzá

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark