Amerika után már Új-Zélandon is bűn lesz a saját veteményes

PPJ         2011.12.28.

Frissítés(2012.01.26):

Immáron szomjat oltani is "bűn", illetve csakis pénzért szabad... Na épp kiknek? A szegényeknek! :((  Az angol nyelvű összefoglalónak megjelent a hasonló magyar változata is.

"Már a vizet is elveszik a szegényektől -
Egy, a héten bemutatandó dokumentumfilm szerint a multinacionális vállalatok puszta üzleti érdekből még az ivóvíztől is megfosztják a harmadik világban lévő országok lakóit."

Frissítés 2012. február 9.: A Világbank és a titkos vízprivatizáció

http://endtimeinfo.com/wp-content/uploads/2011/12/illegal-gardening-370x316.jpgForrás: Investment Watch, Idők Jelei

Döbbenten vettem tudomásul, hogy Amerika után most már itt Új-Zélandon is új élelmiszerbiztonsági törvényt léptetnek életbe, amelynek értelmében az élelmiszertermelés többé nem emberi jog, hanem kiváltság.

Az új törvénytervezet két szempontból is különösen aggasztó. Először is hatásának terjedelmében, másodsorban pedig azért, mert szinte teljesen észrevétlenül ment végbe a törvényalkotási folyamat. A média szinte egyáltalán nem foglalkozott az üggyel, ami pedig alapjaiban változtatja meg az ország élelmiszerbiztonságát.

A törvényt az amerikai Élelmiszerbiztonsági Hivatal, az FDA és a nagy élelmiszeripari cégek (lásd Monsanto és társai) befolyása alatt álló Kereskedelmi Világszervezet (WTO) nyomására léptetik életbe. [Tudtunkkal a törvényt még nem fogadták el és Új-Zélandon számos szervezet harcol ellene aláírásgyűjtéssel és egyéb módon.] Az új törvény rendkívül negatív hatással lesz a növények bio-diverzifikációjára és érzékenyen érintené a kisgazdaságokat, mivel jogilag rendelkezik a vetőmagok gyűjtésével, cserekereskedelmével, a barterezéssel és ajándékozással, tulajdonképpen illegálissá téve ezeket a tevékenységeket. Többet erről az nzfoodsecurity.org weboldalon olvashatunk.

http://endtimeinfo.com/wp-content/uploads/2011/01/homegrown-300x225.jpgÍme, néhány megfontolandó pont a törvénnyel/törvénytervezettel kapcsolatban:

  • + A növénytermesztéshez és a saját magunk által megtermelt élelmiszerek megosztásához fűződő jogot a kormány által nyújtható kiváltsággá alakítja, amit a kormány bármikor megvonhat.
  • + Megtiltja a „élelmiszerek” felhatalmazás nélküli terjesztését, az élelmiszereket pedig olyan módon definiálja, hogy abba beletartoznak a tápanyagok, a magok, a gyógyhatású készítmények, az alapvető ásványi anyagok és italok, a vizet is beleértve.
  • + A magok feletti rendelkezéssel a kormány elveszi az élelmiszertermesztés lehetőségét az emberektől és a multiknak adja. Ezzel a hatalommal természetesen könnyű visszaélni.
  • + A továbbterjesztésre szánt élelmiszerek termelését engedélyhez köti a kis családi gazdaságok számára is, az engedély megadását pedig az állam bármilyen ürüggyel megtagadhatja.
  • + Az új élelmiszerbiztonsági törvény értelmében a rendőrség élelmiszerbiztonsági ügyekben is eljárhat, bírósági végzés nélkül tarthat házkutatást és bármilyen általa szükségesnek ítélt eszközt bevethet a razziához, akár fegyvert is (265-1 paragrafus).
  • + A 243-as paragrafus értelmében a magánszektor tagjai is lehetnek élelmiszerbiztonsági tisztek, tehát a Monsanto alkalmazottai razziát tarthatnak egy farmon rendőri erősítéssel.
  • + A törvény büntető- és polgárjogi immunitást biztosít az élelmiszerbiztonsági tiszteknek, azaz tetteikért nem vonhatók bírósági úton felelősségre.
  • + Az új-zélandi kormány a törvényt a Kereskedelmi Világszervezet által támogatott Codex Alimentariusban* előírt kötelezettségeinek teljesítéseként alkotta. Tehát a kormány így vagy úgy, de köteles meghozni ezeket a változtatásokat.
  • + A törvény megakadályozza, hogy a helyi közösségek önellátóak legyenek.
  • + A törvény hatására a magbankok és magmegosztó hálózatok megszűnhetnek, amennyiben nem sikerül beszerezniük a működésükhöz szükséges engedélyt. A különböző magfajták elvesztése megnehezítené a saját részre történő termesztést.
  • + A bio-élelmiszer termelők elveszíthetik piaci részesedésüket a nagy élelmiszeripari cégek javára, ami a tápanyagszegény és genetikailag módosított élelmiszerek további térnyerését eredményezné.
     

A kulcs a magokban rejlik. Természetesen bizonyos magok önmagukban is élelmiszernek számítanak. A törvény értelmében a gabona vetőmag, vetni való burgonya, rizs, stb. a kormány által felügyelt „anyagnak” számítanak és engedély nélküli birtoklásukért a kábítószer birtoklás esetében kiszabható büntetéshez hasonló büntetés jár. Jó mag nélkül pedig nincs jó étel.

 

*„Élelmiszer törvénykönyv” az általános és speciális élelmiszerbiztonsági szabványok sorozatát foglalja magában, és Fritz ter Meer náci háborús bűnös alapította.

         16 hozzászólás

Címkék: rendőrállam mezőgazdaság biotechnológia agrárium codex alimentarius népességszabályozás

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr673501452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

yda 2011.12.28. 14:12:44

Szomorú,hogy ilyesmivel kel foglalkozzon az állam.Útazok a Budapest,
Nagyvárad ,Székelykocsárd vonalon és mit látnak szemeim ,a magyarországi részen a falvakban a házak körűl szép befüvesitett kertek , ritkán látni veteményest. Ellentét Románia még a kulipintyók körűl is veteményes kert.
Kár félni Mo.-on a törvényes tiltástól ,mikor a falusi is a zöldséget az üzletből vásárolja.

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2012.01.12. 21:31:33

Ilyen létezik? Hát l.f.t a génmódosított növények előállítóinak a s.be.
Tini korom óta kertészkedek. Azt hiszem, beleállítanám valakibe a kézi kaszámat, ha ilyen törvényt csak belengetne itthon valamelyik "nagy cég". Az élelmiszer megtermelése alapvető emberi jog! Komolyan. Ezek az emberek életével szórakoznak, korlátoznak egy alapvető jogot. Na, menjenek a pokolba, mert oda valók!

b0c1k4 2012.01.13. 12:08:09

Nah hat pont terveztem hogy valamikor odakoltozok. De inkabb megsem.

Alf (törölt) 2012.01.13. 13:41:17

@deliszello: Ilyen az igazi demokrácia.

Mi inkább kussoljunk, nálunk diktatúra van.

pappito · http://pappito.com 2012.01.14. 08:04:26

marhaság az egész. civilizált blogger amúgy sem kapmóz ilyen idők jelei helyekről

nyugodtan be lehet fejezni a rettegést, itt NZ-n köszönjük elvagyunk és az én kiskertem felett se jelentek meg fekete helikopterek

pappito · http://pappito.com 2012.01.14. 11:54:40

@Pacsker: hát, a még a tiednél is ostobább blogokra fáj, mit ne mondjak.

Én itt élek, te viszont hülyeségeket terjesztesz . Szerintem ne.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2012.01.14. 12:18:06

@pappito: Na, mert az manapság olyan sokat jelent, hogy ki hol él. Attól még bőven messze nem biztos, hogy tudatában van annak, hogy milyen törvénytervezet mit ír majd elő a hazájának...

Ha olyan ostoba a blogom, akkor a gyógynövénytervezettel az EU-s aláírásgyűjtő oldalon kívül többek között miért foglalkozott az OBH JNO része is anno?

Mellesleg nem csak blogokat linkeltem, hanem Új-zélandi kormányoldalt is.

Egyelőre, már ne is haragudj, de nem tűnik rózsásnak a megalapozottságod a világ helyzetét illetően.

pappito · http://pappito.com 2012.01.14. 12:44:00

@Pacsker: Na, mert az manapság olyan sokat jelent, hogy ki hol él.

hát...

miután én vagyok az itteni mg fogyasztója, én járok a farmers marketekre, nekem van itt kiskertem, én veszek bármilyen vetőmagot bárhol NZ-n, biztos a netről összevadászott marhaságokra szorulok.

A blogodban állítottakat nem támasztja alá az általad belinkelt kommentár sem. Nem elég lefordítani (lemásolni valaki fordítását, mindegy) valamit aminek nem nézel utána.

Factcheck?

de tudod mit? csináld, terjeszd, verd a tamtamot

nekem mindegy

PPJ · http://greenr.blog.hu 2012.01.14. 12:55:10

@pappito: és ez így lesz a gyógynövényekkel is még egy darabig. természetesen nem fog egy eu jogszabály lehatni a kiskertekre. vagy mégis?
hogy is van az, hogy őshonos magokat csak fűalatt lehet kapni és a hitelesítettek mind holland cégek nagyipari magjai?
hogy van az hogy az eu jog ausztriában a kistermelőket és a helyi piacokat segíti, mo-on pedig éppen, hogy gátolja?
nem vagyok újzélandi,
de
tapasztaltam, hogy az emberek mennyire nincsenek tudatában az ő környezetüket meghatározó jogszabályhalmaznak,
hogy azok milyen mélyen és bújtatottan vannak kormányzati szinteken kilobbizva,
és hogy ez végül hogy vezet egy mezőgazdaságilag termelő ország importkiszolgáltatottságához.
azért a valósághoz több köze van ennek a vetőmag-törvény szagú dolognak, mint a fikcióhoz. lásd USA és a GMO lobbi.
ezeket a fact-eket sem magamtól tudtam check-elni, hanem egy ilyen irányú szervezet több éves munkája, aminek sok előadásán részt vettem.
állj be valami piacos mellé, meg ilyen szervezet közelébe és ha már ott vagy te, akkor csekkold le hogy igaz-e mit akarnak az országodban előirányozni!

cso zsi 2012.03.02. 19:23:22

@pappito: A Monsanto, aminek a neve olvasható a cikkben, az akarta erőltetni a génmódosított kukoricát is hazánkban, mely ellenáll "mindennek". Természetesen csak akkor, ha a cég növényvédőszereivel van kezelve.
Mint kiderült, hazánkban ugyan érik károk a kukoricásokat, de olyan elenyésző mértékben, hogy az ehető növényt szükségtelen guminőre cserélni.

minafoto · http://www.minafoto.hu 2013.02.06. 09:55:17

Bakker, mire megcsinálom az ökotanyámat, pont betiltanák, hogy termeljek magamnak mindenfélét rajta... Azért bízom benne, hogy ez nem fog átmenni a rendszeren, ha már végül a mesterséges kukoricát sem engedték.

 
 
süti beállítások módosítása