Kié lesz a föld?! - Kutatók Éjszakája programajánló: Élőlánc, GreenR, Corvinus

PPJ         2011.09.23.

Ez most csupán egy hirtelen összesítése az eddigi híreknek és egy mai programajánló, valamint internetes plakátkiállítás. A kérdés, hogy kié lesz a magyar föld, még nem dőlt el, azonban vannak erős nyomások a kormányon, mint például a kiélegyenaföld honlap vagy akár ma este a Corvinus programjának részeként egy plakátkiállítás. Ács Sándorné pedig tegnap a Lánchíd rádióban volt hallható! Kezdik megérteni az emberek, hogy ha a kormány nem tartja magát a Vidékstratégiájában ígértekhez, akkor félmillió vagy akár egymillió vidéki gazda ember fog Budapestre feljönni tüntetni - így 6 évvel a gazdatüntetés után! 

Kié legyen a föld?

 

Esti Kulissza - Lánchíd Rádió

Kié legyen a föld? Ez a magyar történelemben sokszor és fájdalmasan felmerülő kérdés ismét napirenden van Magyarországon. Az állam tulajdonában, konkrétan a Nemzeti Földalapban 2 és fél millió hektárnyi terület van, ebből most szeptember második felében 65-70 ezer hektár haszonbérleti jogát pályázattal meg lehet szerezni.

A kormánynak az a meghirdetett célja, hogy a földek jelenlegi nagygazdasági bérlői mellett, vagy helyett lehetőséget kapjanak a helyben lakó gazdálkodók is. A kiírásokat még nem tűzték ki az önkormányzatok hirdetőtábláin, az őszi földmunkálatok viszont a gazdálkodás biológiai rendje szerint már megkezdődtek. Vajon ugyanaz fog aratni, aki ma vet, vagy osztanak lapot a többi jelentkezőnek is?

A stúdióban Ács Sándorné agrármérnök a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetője, a telefonnál Weisz Miklós a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége társelnöke, valamint Szabó Csaba kiemelt ügyekért felelős miniszteri megbízott.

Élőlánc Magyarországért felhívás - Kié legyen a föld?

Talán kevesen tudják, hogy 6 évvel a gazdatüntetés után ismét történelmi napokat élünk…

http://www.kielegyenafold.hu/

Ez a honlap egyaránt szól a városról és a vidékről, mert a városi ember jövője, biztonsága és életminősége is attól függ, hogy kié lesz a föld vidéken. Ettől függ, hogy lesz-e élhető élet, elegendő egészséges élelmiszer, tiszta víz és munkahely a városokban. Kérünk minden felelősen gondolkodó embert, hogy olvassa el üzenetünket, gondolja át, mondjon véleményt, kapcsolódjon be a közös gondolkozásba.

Honlapunkat a Nemzeti Vidékstratégia 2020 bevezetése, társadalmi ismertségének, elfogadásának elősegítése érdekében annak legfontosabb kérdéséről – a földtulajdon, földhasználat, a helyi erőforrások használatának kérdéseiről indítjuk.

Kutatók éjszakája: Helyi gazdaságszervezés és elszámolás

Tudományterület: Társadalomtudományok, Szervező: Budapesti Corvinus Egyetem

Cím:1093 Budapest IX. kerület, Fővám tér 8 (BCE Közgazdaságtudományi Kar Főépülete) - Térkép ide kattintva érhető el  Gyerekek számára is látogatható program!

Diákoknak, öreg diákoknak, leendő és gyakorló szakembereknek szeretnénk továbbgondolásra érdemes gondolatokat átadni. A helyi gazdaság élénkítésének eszközeit keresve előadásokkal, szimulációs játékokkal, filmvetítésekkel, a párhuzamosan zajló beszélgetések lehetőségének felkínálásával keressük a kivezető utakat.

A Fővám téri épület földszinti nagyelőadói, az előtte levő Zsibongó, összesen 5 különböző színhely ad otthont a rendezvénynek.

18.00

Dr. Győri-Nagy Sándor: Helyi gazdaság, helyi kultúra Új szövetség a fenntartható lokalitásért

 

18.30

Dr. Mellár Tamás: Az alulról építkező gazdaság  A kisvejkei példa

19.00

Dr. Hossó Andrea: Az önrendelkezés gazdaságtana  http://mn.mno.hu/portal/692022

19.30

Dr. Gazdag László: A Tours-i modell http://www.fn.hu/makro/20110829/mi_devizahitel_valsag_megoldasa/  

20.00

Dr. Bálint János: Agyváltó a vidékfejlesztésben http://www.videkfejlesztes.net/oktatas/menedzsment-es-marketing-tanszek/videkfejlesztes-spreewald.html 

20.30

Dr. Vass Csaba: Családüzem (Hány napig maradna  fenn a piacgazdaság nélküle?)  Humángazdaság

21.00

Dr. Kiss Károly: A közgazdaságtan esendősége (és mihaszna válság idején)

http://kisskaroly.freeweb.hu/gazdasagelmelet/valsag-es-gazdasagelmelet-legrovideb.pdf

21.30

Dr. Gyulai Iván: Vidéksors (18 év küzdelmei és tanulságai Gömörszőlősön)
 Gömörszőlős, a fenntartható falu

22.00

Dr. Szegő Szilvia-Dr. Giday András: Fékevesztett deviza és forintéhségünk: „Mások vittek rossz utakra (minket)”?  Hova tűnt a devizagazdálkodás fénye

22.30

Dr. Varga István: Pénzt vagy életet! A kettő együtt nem megy?  Milyen a devizahitel magatartása?

23.00

Dr. Dobos Imre: Az állami környezetvédelmi politika hatása a vállalati stratégiára

 Production-inventory control under environmental constraints

23.00

dr. Szalay Zsuzsanna Eszter: Váltó hol vagy, merre csavarogsz? http://edok.lib.uni-corvinus.hu/297/1/Szalay103.pdf

 

http://www.friweb.hu/greenrblog/elolancposzter.jpg

         szólj hozzá

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr953248077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

 
 
süti beállítások módosítása