SOS kérés - osztrák intenzív zöldségtermelő az Őrségi Nemzeti Parkban ENGEDÉLY NÉLKÜL!!!

PPJ         2011.08.31.

Kérek MINDENKIT, hogy lehetőségei szerint segítsen!
*Minden felelős magyar civil szervezetnek!*

Az Őrségi Nemzeti Park területén egy *osztrák nagyüzemű zöldségtermelő cég kezdett illegális* és a helyi hagyományos (és ezáltal védett) kisparcellás művelési móddal szöges ellentétben álló *intenzív, öntözéses, kemizált zöldségtermelést*. Viszák és Kisrákos községek külterületi (Natura 2000-es, Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő) szántó területein *több helyen* MINDEN ENGEDÉLY NÉLKÜL mély, 30-50 méteres kutakat fúrtak. A helyiek elbeszélése alapján  a Nyugat Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség betiltotta a kutak használatát, mivel semmilyen engedéllyel az osztrák cég nem rendelkezett, de ennek ellenére a mai napig folyik az öntözőcsövek fektetése, a zöldség telepítése, intenzív műtrágyázása, vegyszerezése, a vadmozgást teljesen megakadályozó magas kerítések építése, de ami még rosszabb, további kutak fúrása. Úgy tűnik az osztrák cég semmibe veszi az érvényes magyar jogszabályokat!

A szóbeszéd szerint munkahely teremtés címen léptek fel, de már most látszik, hogy inkább az olcsóbb, román "vendégmunkásokat" alkalmazzák minden nem gépesített fizikai műveletnél. Több román rendszámú autót lehet látni a szántóföldek szélén, ahol az említett fizikai munkások dolgoznak. A helyi lakosok nem tudnak kommunikálni a szántóföldön dolgozókkal, mert azok közül senki nem beszél magyarul...

A szántóföldeket információink szerint a helyi lakosoktól egy adott magyar személy vette meg pár éve, de nemrég ezek a területek egy magyar útlevéllel rendelkező, de magyarul nem tudó ember nevére lettek átírva. Ugyan még érvényben van a külföldiek földvásárlását akadályozó moratórium, de ha van olyan Magyarországról származó személy, aki az új állampolgársági törvény alapján könnyített eljárásban most magyar állampolgársághoz jut, akkor könnyen kijátszhatja  az ún. "zsebszerződéses" ügyletek utólagos felszámolását, megakadályozását.

A konkrét tevékenység, amit terveznek, az  a hagyományos extenzív gazdálkodásmód helyett  intenzív nagyüzemű zöldségtermelés hatalmas (Natura 2000-es, "nemzeti parkos") területeken. Ezen kívül tudomásunk szerint Viszákon feldolgozó üzemet létesítenének. Mindezt az illegálisan fúrt kutak által vételezett vízből, azaz nemzeti közkincsből kívánják megvalósítani. Az a félelmünk, hogy mivel az engedélykérelmeket külön-külön nyújtják be a kútfúrásra (utólag, mikor már megvalósították), a zöldségtermelésre (utólag, mikor már eltelepítették), és külön a feldolgozásra, nem akadályozható meg a tervezett beruházás. Így nem készítenek hatástanulmányt, amely tisztázná a várható negatív következményeket mind a természeti -, mind a közegészségügyi-, mind a gazdasági-, valamint szociális vonatkozásban... Ahelyett, hogy "foggal-körömmel" védenénk a biodiverzitás, a hagyományos őrségi szeres településszerkezethez kapcsolódó kisparcellás extenzív rét-, legelő  gazdálkodás, őshonos fajtákkal folytatott gyümölcsészet, valamint a mindezekre épülő nemzetmegtartó szociális és kulturális értékek gazdag kincsestárát, ha nem teszünk sürgősen hatékony ellenlépéseket, arra ocsúdhatunk fel, hogy ezt a pótolhatatlan örökségünket egyfajta "kis-spanyolországgá" változtatja egy külföldi cég!

Kérünk minden civil szervezetet, akik ezen vonatkozásokban tenni tudnának az ügy érdekében, jelentkezzenek be ügyfélként a Nyugat Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnél (*támogatva*az eddig már fellépő Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságot, illetve a már ügyfélként bejelentkezett civil szervezeteket). A Felügyelőség címe: 9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2. vagy 9701 Szombathely Pf.:183, telefonszáma: 0694 506 700. Ezáltal irat betekintési, illetve nyilatkozattételi jogot szerezhetnek a további ez ügyben való támogató hatékony közreműködésükhöz. További hivatalos információkért forduljanak levélben a területet kezelő Őrségi Nemzeti Park Igazgatósághoz. Cím: Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság 9941 Őriszentpéter Siskaszer 26/a.

Azért szerepel a tárgyban az SOS jelzés, mert ha semmibe véve az új Alkotmányunk vonatkozó célkitűzéseit, illetve a jelenleg érvényes jogszabályokat, egy osztrák, vagy bármely külföldi cég ilyen módon érvényesítheti saját érdekeit - nemzeti érdekeinkkel szemben - egy magyar nemzeti parkban, Natura 2000-es területeken, akkor bárhol máshol az országban ez bevett gyakorlattá válhat! Mivel ez az ügy mindannyiunk közös érdekét érinti, ezért  PRECEDENS értékű.

Kérünk mindenkit, hogy lépjen fel legjobb lelkiismerete, lehetősége és szaktudása szerint!

Üdvözlettel:
Almásy Béla és Tutsek Annamária
Magyarország jövőjéért aggódó és felelősen gondolkozó állampolgárok


ui.: Sajnos erre a listára nem tudjuk elküldeni a képeket.... 24db demonstratív fotó készült egyelőre a kútról, csővezetékről, eltelepített zöldségtáblákról, román autóról, "vendégmunkásokról".... stb. [Non-text portions of this message have been removed]

         13 hozzászólás

Címkék: botrány természetvédelem őrségi nemzeti park osztrák zöldségtermelő

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr513194366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

böbike1 2011.09.01. 14:08:47

Ez gyönyörű, hogy csak mi magyarok nem élhetünk gondtalanul a saját országunkban. Vagy már nem is tudom kié ez az ország. Valaki biztos ezért is sok pénzt tehetett zsebre.

Sztefanó 2011.09.01. 18:22:34

"A helyiek elbeszélése alapján a Nyugat Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség betiltotta a kutak használatát, mivel semmilyen engedéllyel az osztrák cég nem rendelkezett" - Itt túl sok az ismeretlen az egyenletben. Profi oknyomozó riporternek is egy kemény detektívmunka. Konkrétumokra van szükség, ha valaki érdemben akar eljárni. Elöször is "elbeszélések" helyett azt kellene pontosan tisztázni, hogy miként rendelkezik a magyar törvény? Ha rendelkezik, akkor miért nem jár el? Tényleg Natura 2000 a terület, avagy csak valaki állítja? Betilthatja-e az említett felügyelöség a kutak használatát? Mi is az osztrák a cég neve? Hol van bejegyezve és milyen tevékenységre van engedélye? Ki a tulajdonos?

Gloucester 2011.09.02. 07:37:48

@Sztefanó: Elméletben van néhány "újságírónk". A helyiek felbérlése kukoricatolvajként, vagy a whiskys rablóként elhíresült semmirekellőnek pénzt kínálni egy interjúért, mellébeszélni az erőforrásválságról és átmeneti tőzsdei esésekről hablatyolni már nagyon megy nekik... Itt az ideje, hogy érdemi munkát is végezzenek. Derítsék ki a feltett kérdéseidet.

iusvakandi 2011.09.04. 10:21:10

Javaslom keressék meg a CélPont műsort. Hátha...

Kenderice 2011.09.04. 15:15:56

Bezzeg ha magyar cég fúrkálna engedély nélkül az osztrákoknál, rögtön előállítanák őket és azonnal kitiltanák őket az országból miután kaptak volna pár tízezer eurós büntetést. Töketlenek a magyar hatóságok...

kerdesek05 2011.09.06. 23:20:00

ZSEBSZERZŐDÉS MI MÁS

jozicsenko 2011.09.07. 11:55:43

úgyis kell minden fillér a vízügynek

tessék olyan büntetéseket kiróni rájuk, hogy az életkedvük is elmenjen - napi 30m Ft büntetés egy héten át?

PPJ · http://greenr.blog.hu 2011.09.09. 10:16:32

@Gloucester: köszi! nagyon helyes! örülök, hogy terjed a hír!

Gloucester 2011.09.14. 19:48:26

@Pacsker: Lefoglalták a traktorját és végre feljelentést is tettek a hatóságok a rendőrségen! Lassan, de biztosan halad az állami gépezet.

 
 
süti beállítások módosítása