Az új alkotmánnyal törvényszerűen szorul háttérbe a jövő nemzedékek érdeke

PPJ         2011.03.13.

A nemzet jövőjéért aggódva kampányolt a Fidesz-KDNP, minduntalan olcsó ókeresztény népszaporodásra buzdító frázisokkal és a "jövő biztonságára" biztató klisékkel, ehhez képest most meg a globális ökológiai problémák idejének egyik demokratikus alapjogát, az egészséges környezethez való jogot és ezzel együtt az e jog érvényesítéséhez szükséges egyik intézményt, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának tisztségét szüntetné meg az új alkotmány!

Lásd még: Az új alkotmánytervezet hadüzenet a józan ész ellen - Tiszántúli Természetvédők Társulata

És persze Natura2000-es EU-s természetvédelmi területet adott oda az AUDI-nak és a Nemzeti Parkok költségvetését is a működésképtelenségi határig csorbította. Csak azt tudnám, hogy egészséges környezet nélkül, mégis, hogy a rákos szent istenbe fog bármilyen megszülető szent-magyar gyerek egészségesen felnőni?

Megvonja az egészséges környezethez való jogot egy "népnemzeti" kormány? Tessék? Ez hazaárulás!

Olyan mély ellentmondások vannak a Fidesz politikájában, hogy az durvább, mint az Őszödi beszéd! Konkrétan eladták az egészségünket...

Greenfo.hu - Mit hagyunk az unokáinknak? [2011. márc. 13. 9:34]

Elfogadhatatlan, hogy az új Alkotmány tervezete szerint megszűnik az egészséges környezethez való jog és ezzel együtt az e jog érvényesítéséhez szükséges egyik intézmény, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának tisztsége.  A környezeti érdekek egyéb alkotmányos védelmének szintje is csökkenne.

Elfogadhatatlan, mert a környezet valódi védelméhez pusztán az alkotmányos deklarációk nem elegendők. Intézményi garanciák nélkül semmilyen alapjog, így az egészséges környezethez fűződő alapjog érvényesítése nem biztosított - állapította meg Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek ombudsmanja.

Az országgyűlési biztos megütközéssel fogadta a Fidesz-KDNP alkotmánytervezetét, amely az egészséges környezethez való alapjogot többé nem biztosítja, csupán az egészséges környezetre vonatkozó állami kötelezettséget rögzíti és emellett felszámolja a környezetvédelmi ombudsman intézményét is, amikor úgy rendelkezik, hogy a jövőben csak az "alapvető jogok biztosa" működik majd. Mindezek alapján, egyértelmű, hogy a jövő nemzedékek érdekeinek képviseletére, a fenntartható fejlődés melletti kiállásra, a környezetvédelmi ügyek kiemelt ombudsmani elbírálására a továbbiakban nem lesznek meg a feltételek - állapította meg Fülöp Sándor.

A zöld ombudsman szerint ha a kormányzó pártok ismertté vált Alkotmány-szövege alaptörvénnyé válik, akkor a környezetvédelmi ügyekben az általános biztos vizsgálódik majd. Ez esetben felrémlik annak veszélye, hogy a különböző rövid távú gazdasági vagy szociális érdekek elsőbbséget kapnak az egészséges környezethez fűződő jogokkal szemben. Így a jövő nemzedékek érdekei törvényszerűen háttérbe szorulnak.

Fülöp Sándor sajtóközleményében úgy fogalmazott, az új Alkotmányban a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának megnevezése mellett elengedhetetlen az egészséges környezethez való jog kimondása és az ebből következő legfontosabb alapelvek rögzítése. Nem elég a természeti erőforrások közös nemzeti örökségnek nyilvánítása, és egy megőrzési kötelezettség deklarálása a jövő nemzedékek számára. Garanciát csakis a konkrét jogi korlátok megfogalmazása, így legelső sorban a visszalépés tilalmának kifejezett kimondása jelenthet, amely a hatályos alkotmányjog része.

Az országgyűlési biztos felhívja a figyelmet: a levegő, amit belélegzünk, a víz, amit megiszunk, a termőföld minősége, amin az élelmünket termeljük veszélybe került. A környezeti katasztrófák civilizációnk fennmaradását, az életünket fenyegetik. A 2011-ben megalkotott alkotmány nem feledkezhet meg minderről. Az elért védelmi szinttől való visszalépés tilalma nagy nemzetközi megbecsülést szerzett Magyarországnak, ugyanúgy, mint a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa intézményének felállítása. Mindkettő nemzetközileg úttörő lépés volt. Az új Alkotmány tervezete sajnálatos visszalépés a környezet, a fenntarthatóság és jövőnk védelmének mai szintjétől. Ezzel Magyarország nemcsak vezető szerepét adja fel ezen a területen, de jelentős presztízsveszteséget is elszenved a környezeti értékek háttérbe szorításának nyílt felvállalása miatt.

         35 hozzászólás

Címkék: politika fidesz fülöp sándor jövő nemzedékek egészséges környezethez való jog

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

· 2 trackback         

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr872735834

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nem véneknek való vidék 2011.03.15. 15:34:04

Ténytár A jóléti állam alkotmányos felszámolása   Az alkotmányterv alig észrevehetően a szociális biztonsághoz val&oacu

Trackback: Az Anonymus Csoport Kiáltványa 2011.03.14. 01:04:23

Az Anonymus elnevezésű aktivista csoport megjelentette legújabb kiáltványát, amelyben háborút hirdetett a nemzetközi pénzügyi oligarchiák ellen. A99 Operation State Rebellion - Mi egy decentralizált, nem-erőszakos ellenálló mozgalom vagyunk, amelynek c...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kandabula 2011.03.13. 23:34:22

Ez az Illés bulija, oszt jónapot. Kérdés?

Tomato Leary 2011.03.13. 23:55:53

Yeah! Magyarországi Zeitgeist. Teljes visszalépés. Szerintem a mostani politika Magyarországot teljes egészében el akarja adósítani/adni, területileg is beleértve.
Míg máshol teljes erővel próbálják a fenntartható fejlődés / építkezés / együttélés feltételeit kidolgozni, megteremteni, addig itt egyre fokozódó természeti kizsákmányolás folyik. Érdemes ránézni a www.thevenusproject.com -ra, hogy megoldásokat is lássunk ezekre a problémákra; ne csak azt mondogassuk, hogy ez így szar, ez így nem jó, és valami mást kéne csinálni, de fogalmunk nincs, hogy mit... blabla.

Bergeroth 2011.03.14. 07:22:46

"Megvonja az egészséges környezethez való jogot egy "népnemzeti" kormány? Tessék? Ez hazaárulás!"

Én inkább úgy mondanám, hogy a fidesz kormány, mint sértődött hülyegyerekek ovis csoportja, most bosszút áll az egész országon, mert 2 cikluson keresztül nem az ő seggük volt fényesre nyalva, a mi pénzünkből.

taecleau 2011.03.14. 07:23:00

a kétharmad az kétharmad.

Blogger Géza 2011.03.14. 07:23:43

Ez nevetséges, attól hogy a mostani toldozgatott alkotmányban le van írva ez a betarthatatlan deklaráció, a világon semmi nem változott. Aki egy füstölő gyárkémény mellett lakik, annak tökmindegy, mi van leírva a türelmes papíron. Egyelten állam sem képes biztosítani valamennyi állampolgárának a tökéletes egészséges környezetet, de legalább mi őszintén be is ismerjük.

Az meg nagyon helyes, hogy néhány az adómból eltartott értelmetlen sóhivatalt megszüntetnek, még ha ez az ott dolgozóknak nem is tetszik.

Blogger Géza 2011.03.14. 07:24:01

@Tomato Leary: "Szerintem a mostani politika Magyarországot teljes egészében el akarja adósítani/adni, "

Ha olvastad volna az új alkotmánykoncepciót a termőfölddel és vizekkel kapcsolatban, talán nem írnál ilyen szamárságokat. Mit adtak el mostanában konkrétan?

dbeata 2011.03.14. 07:24:57

@Tomato Leary:

Nem mindenhol próbálják (ld Brazília, Oroszország, Kína, India). Ez is nagy baj.

Nálunk a kerületben egy új jogszabály szerint már nem kell bemutatni a lerakójegyeket a környezetvédelmiseknek, ha házat bontasz. ??? Néztem a nőre, aki kiadta anno az építési engedélyt. Széttárta a kezét. Én még kifordultam. No nem mintha lerakójegyeket akartam volna gyűjtögetni, de azért mégis. Most aztán majd jöhetnek a Verestranszék és társaik, hogy elcsúfítsák a kiserdőnket.

Lajosforras 2011.03.14. 07:25:15

Nevezzük inkább előre kitervelt,aljas indokból elkövetett népirtásnak.:)

különvélemény 2011.03.14. 07:26:24

"Az országgyűlési biztos felhívja a figyelmet: a levegő, amit belélegzünk, a víz, amit megiszunk, a termőföld minősége, amin az élelmünket termeljük veszélybe került. A környezeti katasztrófák civilizációnk fennmaradását, az életünket fenyegetik."

Na az ilyen mondatok miatt nem bánom, hogy az ilyen fütyikből munkanélküli lesz.
Mi a faxom ez? Hitgyüli? Vagy Amway szeminárium?
Demagógiapuffogtatásban én is király vagyok, nekem is adhatnának érte fizetést, miközben Bp. belvárosban gyakorlatilag minden nap meghaladja a légszennyezés a határértéket.

lamed 2011.03.14. 07:44:42

@Blogger Géza: "mi őszintén be is ismerjük"

A gyilkosságokat sem képes megakadályozni egyetlen állam sem, akkor mostantól ne is tiltsa a BTK? Mert akkor "őszinték leszünk"?
A szóhasználatról: a kormány nem a "mi" nevünkben cselekszik, legfeljebb a "ti" nevetekben, akik még mindig kitartotok az elmebeteg miniszterelnökötök mellett.

magyar bucó 2011.03.14. 07:44:58

Mi a baj azzal, hogy nem ígérnek olyasmit, amit az elődjeik sem tudtak biztosítani?
Az egészséges környezet sokaknak eddig is úgy volt, mint a viccben: "járni jár, de nem jut".

Kevesebb országgyűlési biztos (+hivatala)? Kevesebben élnek nagyon jól látszatmunkával a mi pénzünkből.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2011.03.14. 07:49:06

@magyar bucó: Buta vagy fiam! Ezt látod te jónak, ha megszüntetik? Azt akarod, hogy a termőföldet is (kihúz-) kilopják a lábad alól?! Nagyon sokat tett a JNOB azért, hogy egyáltalán még van természetünk, tájunk, országunk.

"Magyarországon a zöld mozgalom páratlan sikere volt, hogy hosszú küzdelemmel kiharcolta a Jövő Nemzedékek jogainak elismerését, a rájuk vonatkozó felelősségünk vállalását. Ennek a felelősségvállalásnak a jegyében jött létre a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosának tisztsége. A tisztségre első ízben 2008. májusában Fülöp Sándort választotta meg az országgyűlés.
A hivatal még három éve se működik, nem ismerik sokan, hiszen a környezetvédelem itthon nem tartozik a legkedveltebb politikai témák közé, de néhány jelentős ügyben fontos szerepet játszott az első ombudsman, ilyen volt a vízközművek privatizálásának megakadályozása, a szinte évenkénti GMO elleni küzdelem, a génbankok védelme, a szerencsi szalmaerőmű építésének megakadályozása, a dunakeszi tőzegláp megvédése és még számos hasonló úgy, amelyek mellett komoly tudományos munka is zajlik az irodában széles nemzetközi kapcsolatrendszerrel."

2011.03.14. 07:49:16

Teljesen mindegy, mi van az alkotmányban, a lényeg, hogy mi van a valóságban. Eddig is benne volt az egészséghez való jog, de aki megbetegszik, az rájön, mi a kőkemény valóság.

Egyébként, amíg a lakáshoz való jog nem alkotmányos alapjog, addig minden alkotmány elmehet a francba...

sprenczl 2011.03.14. 07:49:28

Jujjjjjjj fiacskáááám, ülj vissza a padba! Ez nagyon gyenge volt. Elégtelen.

Ezt elkúrtad Gonosz Törpe 2011.03.14. 07:49:38

Ha az örmények is meg tudják csinálni, hogy kikövetelik a kormányváltást , akkor Mi miért nem tudunk 15 ezren kimenni a Kossuth térre és elzavarni ezt a Nemzeti Szar Bandát?????

EMU 2011.03.14. 08:43:07

"Ha megvonja az egészséges környezethez való jogot egy "népnemzeti" kormány, az hazaárulás?" - 5 évvel megakasztani egy országot, népszavazással elutasíttatni azokat a megszorításokat, amelyeknél aztán durvábbakat vagyunk kénytelenek csupán már az idő múlása miatt is bevezetni, az nem hazaárulás, meg a végsőkig a legnagyobb gőgben autoriter törekvéseink mellett kardoskodni, ezzel lejáratni az országot a világ olyan országai előtt, akiknek nem falusi vályogházban volt gyerekszobája, és a polgári létet nem a koleszban tették magukévá, ez sem hazaárulás, tudod mi a hazaárulás? A benzin adóját nem csökkenteni akkor és annyival, amennyivel mi mondjuk, na az a hazaárulás. Még durvább benzinárnál hozzá sem nyúlni, mert már mi vagyunk hatalmon, az nem hazaárulás. Játszani a szavakkal és tömegével hülyének nézni a saját népedet, az nem hazaárulás. Szavazati jogot adni olyanoknak, akik csak nyerészkedésből feketézni járnak ide, meg egyáltalán egy fillérrel nem szállnak be az ország működtetésébe, sőt most már azok gyereke után is szavazati jogot adni az anyának, mert ugye kétféle magyar állampolgár nincsen, na az nem hazaárulás. Fidesznek és fideszesnek lenni nem hazaárulás, minden másnak hazaárulás. Hülye debilis fideszszavazónak lenni nem hazaárulás, gondolkodni hazaárulás.

midnight coder 2011.03.14. 08:43:28

@Ezt elkúrtad Gonosz Törpe: Talán mert nincs rajtad kívül még 15 ezer olyan hülye aki azt hiszi hogy a szocik vagy a jobbik vagy az LMP, esetleg az MDF jobban csinálná.

Hadrianuska 2011.03.14. 08:43:46

@Ezt elkúrtad Gonosz Törpe: "Ha az örmények is meg tudják csinálni, hogy kikövetelik a kormányváltást , akkor Mi miért nem tudunk 15 ezren kimenni a Kossuth térre és elzavarni ezt a Nemzeti Szar Bandát????? "

Mehetünk, ketten már leszünk.

magyar bucó 2011.03.14. 08:43:55

@Ezt elkúrtad Gonosz Törpe: Mert nálunk régóta demokrácia van és szabadon választott országgyűlésünk. Várnod kell három évet a következőre. Tudod, ez a demokrácia.

2011.03.14. 08:44:14

Szerintem az egész népességpolitikához és a természet védelméhez rosszul áll a kormány és az ország népe.
Ugyanis, ha onnan közelítjük a dolgot, hogy a globális felmelegedés, a fogyatkozó nyersanyagkészletek, az ivóvíz hiánya és az állatokfajok kipusztulása szempontjából a legjobb, ha fogyatkozik az emberi faj, akkor mi dicső magyarok ebben is az élen járunk, követendő példát mutatunk Kínának, Indiának és a többi sokasodó országnak. Nem kell itt siránkozni, hogy fogy a magyar. Büszkén kell vállalni, hogy mi teszünk valmit a Föld megmentéséért. Ezt az alkotmányban rögzíteni kell mindenképpen, hogy a jövő nemzedéke is tudja mi a dolga. Használjon óvszert.

Dr.G 2011.03.14. 09:29:44

Hiába van joga a jövő nemzedékének az egészséhe környezthez, ha azt nem biztosítja senki. Innen kezdve a kormányzat kötelessége biztosítani az egészséges környezetet. Ha meg biztosítva van, akkor mi a kérdés? Ha meg nem biztosítja, akkor meg lehet annyi jogod amennyit akarsz... Szűklátókörú, fényesre nyalt valamik vagytok...

midnight coder 2011.03.14. 09:29:57

@roli101: Csak ennek az a következménye, hogy a fogyó magyarok helyére sok-sok kicsi néger, indiai, arab, stb. fog költözni, hozva a saját kultúráját. Aminek a következménye az lesz hogy itt is szaporodik a nép mint a tetű.

magyar bucó 2011.03.14. 09:30:08

Kedves moderátor!
Kérem vagy az én válaszomat is megjelentetni, vagy azt is törölni, amiben engem neveztek butának.
Köszönöm

regress 2011.03.14. 09:30:16

@Hadrianuska: hárman.már szereztem védőszemüveget

regress 2011.03.14. 09:30:24

@magyar bucó: akkor 2006-ban nem volt demokrácia?

PPJ · http://greenr.blog.hu 2011.03.14. 09:32:45

@magyar bucó: Kedves Magyar Bucó!

Kérem elismerni az idézett szövegem alapján, hogy a JNOB igenis és sokat tett. Amíg ez nem történik meg, addig az általánosítást, hogy annál jobb, minél kevesebb az országgyűlési biztos, butaságnak veszem.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2011.03.14. 09:41:45

Szolgálati közlemény: Dániában vagyok és akadozik az internet, plusz csak délelőtt és délután valamint este egy-egy időpontban tudok gép elé ülni és beengedni a kommenteket. Szóval ne aggódjanak, nem vesztek, vesznek el.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2011.03.14. 09:57:16

elolanc.hu/index.php/elolanc/51-sajtokoezlemeny/10399-nem-biztos

Tisztelettel felhívjuk a képviselők figyelmét az alábbiakra:

1. Az állampolgári jogok védelme, a kisebbségvédelem, az adatvédelem - beleértve a közérdekű adatokhoz való hozzáférés jogának védelmét -, valamint a jövő nemzedékek jogainak védelme ma az állam feladatkörének különösen fontos és érzékeny elemei. Ezek mindegyike sajátos, a többitől eltérő eszközöket és szemléletet kíván, adott esetben ellentmondásba is kerülhetnek egymással, ezért képviseletüket nem láthatja el egyetlen személy.

2. A jövő nemzedékek képviselete demokratikus jogrendünk olyan fejleménye, amely kivívta a világ elismerését, és hazánkat a földi élővilág megmentéséért kibontakozó nemzetközi küzdelem élvonalába helyezte. A négy éve alkotott, más országokban követendő példaként üdvözölt törvény érvénytelenítésével a magyar országgyűlés aláássa saját döntéseinek hitelét. Bár a tervezet az alkotmányt a múlt, a jelen és a jövő magyarjai közötti szerződésnek minősíti, a jövő nemzedékek vonatkozásában ezt a szerződést egyetlen intézményes biztosítékától fosztja meg. A jövő nemzedékek örökségét nem szavakkal, hanem tettekkel kell védeni! Alkotmányos képviseletük megszüntetése nem tekinthető ilyen cselekedetnek.

3. Az egészséges környezethez való jog azonban nem csak a jövő nemzedékeket, hanem a ma élőket is megilleti, legalábbis az 1989 óta hatályos alaptörvény szerint. Semmi sem indokolja, hogy ezt a jogukat elveszítsék, márpedig a tervezet ilyen jogot nem ad, s így megszünteti a környezet védelmével kapcsolatos állami kötelezettségek számonkérhetőségét.

Akik az elmúlt években ismételten felléptek a jövő nemzedékek természeti és kulturális örökségét veszélyeztető kormányzati intézkedések ellen, most kötelességüknek érzik, hogy kijelentsék: nem erre adtak felhatalmazást az új parlamenti többségnek!

Kérjük képviselőinket: ne járuljanak hozzá a korábban elért jogok korlátozásához, se a jövő nemzedékek képviseletét, se a ma élők egészséges környezethez fűződő jogait illetően!

Budapest, 2011 március 13.

Béres Tamás evangélikus lelkész
Karátson Gábor festő
Lányi András filozófus
Nagy Boldizsár nemzetközi jogász
Schneller István építész
Szilvási István orvos
Vida Gábor biológus az MTA tagja
Zlinszky János alkotmányjogász, az AB volt tagja.

dbeata 2011.03.14. 10:51:01

@midnight coder:

Tényleg, erre nem gondoltam.

Bergeroth 2011.03.14. 13:09:11

@Blogger Géza:
"Mit adtak el mostanában konkrétan?"

Abban igazad van, hogy mivel szinte már az egész országot eladták (nem, nem az emútnyócév, hanem az elmúlt 21 év alatt), így már nincs sok minden amit el lehetne adni.

nikodémus 2011.03.14. 17:06:27

No akkor olvassunk:

img.index.hu/cikkepek/1103/alk.pdf

9. oldal, XIX. és XXI. cikk.

Azt hiszem, nem sérült komolyan az egészséges környezethez való jog, csak a megfogalmazás alakul át. Az a "jövő nemzedékek iránti felelősségből" a gyereknek járó, de a szülőnek adandó plusz szavazat jog már neccesebb. Sokkal neccesebb.

 
 
süti beállítások módosítása