Napikép - élővizeink eutrofizációja

PPJ         2010.10.17.

Képrejtvény!

Betonút a nádasban?

http://www.sg.hu/forumkepek/2010_09/fish_kill_02.jpg

Nem! Döglött halak Louisianában!

http://www.sg.hu/forumkepek/2010_09/fish_kill_01.jpg

Halott bálna is előfordul. A világon 405 ilyen ökológiai "dead zone" van a szennyezett és oxigénhiányos vizek miatt, mert a műtrágyák bemosódva az élővizekbe eutrofizációt okoznak, ezáltal oxigénhiányt. Ismét egy antropogén eredetű fenomén. Gratula magunknak!

Ez meg csak úgy a végére a miheztartás végett, hogy csorogjon a nyálunk... Igen, van árnyéka, és nem, nem lebeg. :D

http://i.imgur.com/EukCE.jpg

         4 hozzászólás

Címkék: természetvédelem környezetszennyezés víz napikép

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

GMO lobbi: még egy családdal kevesebb

PPJ         2010.10.17.

Még egy családdal kevesebb. Most nem arról lesz szó, hogy közvetlenül vagy közvetve még egy mezőgazdász családot tönkretett a genetikailag módosított növények lobbija, hanem arról, hogy én mentettem meg még egy családot a genetikailag módosított növények lobbijától, következetes agymosó tevékenységétől.

Ez a család ugyanis nézte a Spektrumot, az NG - Discovery - Spektrum "robbantsunk és belezzünk ki bármit, mert azt nézi a nép" triumvirátus egyik tagját, és mit ad isten, éppen azt magyarázták, hogy minden jótevők jótevője, csodák csodája, a genetikailag módosított növények, hogy fogják megmenteni a világot, az éhezőket, a "szegény"  és "maradi" mezőgazdászokat.

Hogy ez így történik, csak továb erősíti a képet, ami nyíltan látható, hogy a GMO lobbi már nem az ország agrár tudósaival foglalkozik, azok már konszenzusosan kimondták, hogy márpedig ebben az országban nem lesznek termesztve ameriaki jótevőink (Monsanto, Syngenta, stb.) termékei: most eljött az ideje, hogy a népet győzzék meg "érveikkel", így majd 9 millió agymosott "zseninek" az isten se fogja megmagyarázni, hogy miért nem kell nekünk GMO - nem hogy néhány kitűnő agronómus és ökológus.

Szerencsére a családi ebédnél volt időm minden tudásommal (köszönöm SZIE MKK KTI, hogy felkészítettél!) részletesen bebizonyítani, hogy hol voltak csúsztatások az okosan kifundált "dokumentumfilmben" (sic!) és, hogy miért alakult ki egyöntetűen az, hogy Magyarország GMO moratóriumot tart. Részletesen elmondtam, hogy főleg a toxinokat termelő GMO-k hogyan teszik tönkre az agrárökoszisztémákat, a termőtalajokat, a talaj-növény-állat-ember táplálékláncokat és, hogy miért nem igaz a "koegzisztencia".

Sajnos kevés az ilyen ember, sajnos kevés az a család ami az egyszerű és rövid hazugságok után végighallgatja a bonyolult és hosszú tudományos érveléseket.

De csókoltatom a "GMO lobbit" (mint megfoghatatlan személyt) és üzenem, hogy nekem viszont örökké hinni fognak, a személyes kontaktusnál és egy személy hitelességénél nincs meggyőzőbb, és minél többen kételkednek a médiában, annál hamarabb omlik össze az "annyira jó hogy vagytok nekünk géntechnológusok, minden termények megmentői" nevű kártyavár.

         9 hozzászólás

Címkék: gmo agrárium monsanto moratórium gmo lobbi

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Mibe kerül az olcsó trappista? Multi-pénzügyi szájbarágó.

PPJ         2010.10.14.

Évi 30 milliárd forintos válságadót vet ki Magyarország a nagy áruházláncokra, így valószínűleg az Auchanra is. Nyilván tiltakozni fognak, az emberek véleménye pedig megoszlik majd aszerint hol vásárolnak, vagy hová szavaznak. Pedig érdemes jobban átgondolni a piaci szerepüket és hatásukat.

Nulla forint nyereségadó

Szerencsére a magyar vállalatok üzleti mérlege publikus, így mi is beleleshetünk a könyvekbe. Mi természetesen az Auchan Magyarországét néztük meg, és kiderült, a vállalat 5 éve veszteséges, így az adófizetési kötelezettség sorokba nulla forint került ezer milliárdos árbevétel mellett. Hoppá!

Bevétel:
2005: 179 milliárd
2006: 198 milliárd
2007: 209 milliárd
2008: 221 milliárd
2009: 227 milliárd
Eredmény (veszteség):
2005: -5 milliárd
2006: -4 milliárd
2007: -1 milliárd
2008: -1 milliárd
2009: -8 milliárd
Adófizetési kötelezettség:
2005: 0 Ft
2006: 0 Ft
2007: 0 Ft
2008: 0 Ft
2009: 0 Ft

dunakeszi polgármestere leteszi az Auchan alapkövét

Munkahely teremtés (vagy csökkentés?)

Sebaj. A nagy áruházláncok PR részlege büszkén vágja rá: "rengeteg embernek adnak munkát". Ez látszólag igaz, hiszen például egy áruházlánc az ország legnagyobb munkaadója, másrészt sántít a dolog, hiszen a Nielsen adatai szerint csak 1999 és 2008 között 6500 kisbolt szűnt meg az országban. Ez az árusításban, üzemeltetésben és szállításban sok tízezer munkahely megszűnését is jelentheti, pedig még csak élelmiszerboltokról beszéltünk, holott az Auchanban és az általa kialakított szomszédos áruháztelkeken sok más kiskereskedő (barkács, elektronika, cipő, ruha, újságos, bútor, pék, benzinkutas, stb...) üzletének koporsójába verték be az utolsó szöget. Tehát egy hipermarket megnyitása nem csak munkahelyek létesítésével, hanem talán még több környékbeli munkahely megszűnésével is jár. És akkor még nem is beszéltünk arról, hány munkahelyet szüntet meg a hazai termékeket kiváltó nagy tételes beszerzés, vagy  import. Ugye mindenki látott már 99 forintos szlovák tejtől roskadozó hipermarket tejes pultot, és hallott már  lelegelhető mezőkkel körbevett, mégis munkanélküli segélyből élő zsákfalvakról.

Jó, de sok iparűzési adót fizetnek

A dunakeszi lápügyben az Auchan és az önkormányzat is érvként használta fel, hogy sok helyi iparűzési adót fizetnek. Ezt a tényt is több dolog árnyalja. Egyrészt egy ilyen beruházás sok pénzt is visz az önkormányzattól, hiszen költséges járulékos beruházásokat kényszerít ki a környék növekvő forgalma, a megjelenő dugók kezelése, a kisvárosokban halódó kiskereskedelem pedig alvóvárossá torzítja a településeket. Vajon lehet e Dunakeszinek valaha olyan sétálóutcája mint akár a nála sokkal kisebb osztrák városoknak? Valószínűleg sosem, hiszen Dunakeszi sétálóutcája az Auchan bazársorán alakult ki. Aztán az adó nagysága is érdekes. Hiszen egy veszteséges kereskedő cégnél elsősorban a személyi kiadásokra szűkül az adó alapja, ami az Auchannál 16 milliárd forint, ennek adója pedig országosan is csak pár százmillió körül lehet évente.

Vonjunk mi is mérleget

Láttuk tehát az Auchan üzleti  mérlegét, de a fentiek tükrében érdemes ennél átfogóbb mérleget vonnunk, és alaposabban megvizsgálni mit veszítünk az akciós trappista sajttal:

- több kilométeres gyalogtúrával ér fel minden vásárlás, természetesen a szabadidőnk kárára
- többet autózunk, melynek költségeit mi álljuk
- eltorzulnak településeink, megszűnnek a közösségi/belvárosi funkciók, ami ingatlanunk árát csökkenti
- a helyi kiskereskedelmi és termelői munkalehetőségek megszűnésével a munkanélkülivé váltakat a többiek tartják el
- a be nem zárt kiskereskedők árdrágulása öngerjesztő, hiszen költségeiket egyre kevesebb eladott árun kell megtermelniük, ettől még kevesebb vevőjük lesz, stb...
- aki mégis helyben dolgozna, lehet arcfelismerő szoftver nélküli robotpénztáros, éjszakai árufeltöltő, járólapfocipálya-takarító, biztonsági őr, kosárelosztási menedzser
- a fenti munkahelyeknek emberléptékű alternatívája nem nagyon lesz, hiszen azokat, és a legelterjedtebb vállalkozási formákat (kereskedést, gazdálkodást) elfelejthetjük

Még mindig olyan olcsónak tűnik az az akciós trappista?
Csak a jövőnkbe kerül...

eltavolitatta.jpg

         82 hozzászólás

Címkék: auchan veszteség iparűzési adó közgazdaság fenntarthatóság multinacionális vállalat mérlegeredmény nyereségadó

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

· 3 trackback         

Megjelent a Living Planet Report 2010

PPJ         2010.10.13.

http://www.footprintnetwork.org/images/article_uploads/LPR-cover_thumb.gifHumanity is now using nature's services 50 percent faster than what Earth can renew, reveals the 2010 Living Planet Report, released Oct. 13 in Bristol, UK. Produced by WWF in collaboration with Global Footprint Network and the Zoological Society of London, the report examines the state of our natural world, and our impacts upon it.

Megjelent a Living Planet Report 2010! Az emberiség 50%-al többet fogyaszt a Földből, mint annak a megújuló képessége bírná. Ez nagyon jó hír, mert kétszer olyan hamar el fog jönni az ideje, hogy bebizonyosodjék, az ökológusoknak volt igaza és nem a közgazdászoknak. Ezt a dokumentumot a WWF, a Global Footprint Network és a Zoological Society London adta ki közösen.

Részletes leírás a világ országainak ökológiai lábnyomáról, megoldási javaslatok, stb. Nagyon érdekes, érthető, szemléletes, ajánlom mindenkinek.
Itt találjátok:

http://www.footprintnetwork.org/en/index.php/GFN/page/2010_living_planet_report

Nem bírom ki, hogy nem mondjam ki: Ehhez tartsd magad Orbán! Gazdasági növekedést harsogni olyan időkben, mikor már az átlagember is hallott róla, hogy véges a bolygó, nem túl bölcs dolog: főleg az általad emlegetett "a magyarok az eszükről híresek" mondataid után visszatetsző...

A teljes emberiség az elérhető erőforrások másfélszeresét használja, mint látjuk, elég egyenlőtlenül elosztva… Idén azonban közreadtak egy ilyen szemléletes ábrát is, keressetek ki pár országot:

         szólj hozzá

Címkék: wwf fenntarthatóság living planet report 2010

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Időkép.hu - Légszennyezettség - Extrém Napikép: 15. rekord

PPJ         2010.10.11.

Időközben, a déli poszt óta estére Magyarország nitrogén-monoxid nagyhatalom lett. Hurrá! A Critical Mass azt hirdeti, hogy biciklis idő van a héten, nos én ezt csakis maszkban merem egyáltalán ajánlani.

NO (nitrogén-monoxid): Színtelen gáz, amely erős oxidálószer és reakcióba lép éghető és redukáló anyagokkal. Levegővel érintkezve nitrogén-dioxid szabadul fel belőle. A nitrogén-monoxid izgatja a szemet és a légzőszervet. Belégzése tüdővizenyőt okozhat, hatással lehet a vérre, okozhat methaemoglobin képződést. Magas expozíció halált okozhat. A tünetek késleltetve jelentkezhetnek. Szaga nem figyelmeztető, ha toxikus koncentrációban van jelen. Nitrogén-monoxid keletkezhet magas hőmérsékleten a levegő oxigénjéből és nitrogénjéből, illetve nitrogén tartalmú vegyületek elégetésekor. Ezek a folyamatok leggyakrabban belső égésű motorokban játszódnak le, de jelentős NO-forrás az ipar és a biomassza égetés is. Városi környezetben elsősorban a gépjárműmotorok felelősek a NO és a NO2 szennyezésért.

         2 hozzászólás

Címkék: környezet napikép légszennyezettség nitrogén monoxid

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

 
 
süti beállítások módosítása