Napi képregény: természeti környezet

PPJ         2010.10.03.

         szólj hozzá

Címkék: képregény

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Húsz év múlva már januárban kezdődhet a tavasz

PPJ         2010.10.03.

Eléggé emberi léptékű a kijelentés tárgya drága klímaszkeptikusok valamint még fel nem ébredt embertársaim?

Hőség, aszály, orkánok és áradások - a klímakutatók hosszú ideje figyelmeztetnek a Föld felmelegedésének várható következményeire. A Giesseni Egyetem növényökológiai intézetének kutatói is meglepő és nyugtalanító jelenségekre hívják fel a figyelmet.

Évek óta növekszik a levegőben a szén-dioxid koncentrációja, ez pedig nagymértékben felelőssé tehető a Föld felmelegedéséért. "Korábban az a feltevés élt, hogy a levegő szén-dioxid-koncentrációjának növekedésével párhuzamosan a talaj is több szenet képes raktározni" - mondta el Christoph Müller, a növényökológiai intézet vezetője. 

A kutatók azonban bebizonyították, hogy a növények és a talaj is azonnal leadják a szén-dioxidot. Ezenkívül pedig a talaj még több - euforizáló hatása miatt kéjgáznak, vagy nevetőgáznak is nevezett - dinitrogén-oxidot juttat a levegőbe, amelynek klímakárosító hatása nagyobb, mint a szén-dioxidé - olvasható a Die Welt online kiadásában.

A német intézet Lindenben található klímakutató állomásán tizenkét éve végeznek a szén-dioxid-szint mérésére irányuló vizsgálatokat. A kutatók megfigyelték, hogy ez alatt az idő alatt több fű nőtt, mint hasznos növény. Az állomáshoz tartozik egy gyümölcsfákkal, aranyfával és seprűvirággal teli kert is, amelyben minden nap regisztrálják a "történéseket" - melyik növény kezd virágozni, és melyiknek fakulnak a levelei.

Müller szerint a fenológia, vagyis a növényi-, illetve az állati életciklus és az éghajlat, évszakok kapcsolatát tanulmányozó tudományág terén végzett vizsgálataik arra engednek következtetni, hogy a "fenológiai óra" kissé eltolódott: a telek megrövidültek, a tavasz pedig egyre korábban kezdődik. A jóslatok szerint 2030-ban már január végén megkezdődhet a kikelet.

"Ez azonban még nem jelenti azt, hogy csökkennének a problémák. A földműveseknek és a kertészeknek gyakran kell küzdeniük késői fagyokkal, amelyek a termény csökkenését eredményezik" - véli Müller.  A kutatók szerint Hessenben már most kimutathatóan megváltozott a klíma, amelyre máris reagált a növényzet. 

"Természetesen a Föld történelmében mindig is voltak klímaváltozások, de a jelenlegi változások sebessége igazán szokatlan. Száz év alatt világszerte átlagosan 0,7 Celsius-fokkal növekedett a hőmérséklet - most kétszáz év alatt történik annyi változás, mint korábban ezer év alatt" - fejtette ki Müller.

A tudósok szerint mindenképpen változtatásra van szükség ahhoz, hogy ne melegedjen tovább a helyzet: az életmód- és az energia felhasználásának változására. - forrás: HVG.hu

         szólj hozzá

Címkék: tudomány klíma természetvédelem ökológia talaj agrárium

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Dunakeszi-tőzegtavak 43 - tanítsd az önellentmondást

PPJ         2010.10.02.

Az Auchan annyira kutyaszorítóban van és annyit kapkod, hogy fetrengek a nevetéstől a sok öngól láttán. Először februárban még azt nyilatkozták, hogy békén hagyják a területet, amíg hatósági úton nem rendeződik az ügy. Aztán most azt mondták, hogy csak parlagfüvet irtottak a jogszabályoknak megfelelően és ezért nyúltak a területbe. De igazából bozótot irtottak és lápi fűzeket. Ami még ennél is viccesebb, hogy a parlagfű nevében benne van, hogy parlagon nő. Egyébként is, biológiai szempontból "a parlagfű a sűrű növényzetet és fákat nem kedveli", valamint ilyenkorra már rég elvirágzott, tehát valaki itt vagy óriásit tévedett vagy óriásit hazudott. Na de most jön a csavar: ha a területen láthatóan nincs is (és nem is lehet) parlagfű, és a kötelező kaszálás jogszabálya csak a parlagfűre érvényes, akkor milyen alapon nyúltak a területbe és vágták tarra a növényzetet???

Nahát, ez pompás logikai malőr :D

         5 hozzászólás

Címkék: videó botrány bojkott auchan dunakeszi parkoló beépítés láp kötevife tőzegtavak oktvf

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Hungary: Citizens Protest Against Auchan

PPJ         2010.09.30.

http://static.globalvoices.s3.amazonaws.com/img/tmpl/lingua-plainlogo.gif

What is actually happening at the Dunakeszi marsh?

The story of the marsh at Dunakeszi keeps going on since the end of 2009. The controversy concerns the expansion plans of a shopping mall of Auchan Hungary over an area covered by a marsh protected by the law.

Greenfo, an environmental site, recently published an article [HUN] on the latest news in the case. After the re-examination carried out by Hungary's National Inspectorate for Environment, Nature and Water, the area of the future parking lot was divided into two halves, and the examinations continue only on one of them. The site also reported that the leaders of the “marsh defenders” - Márton Sarkadi and György Kriska - were summoned for a hearing and accused of defamation and libel because of a fake Auchan brochure published on a website [HUN] that had been launched to draw attention to the Dunakeszi marsh's case.

Later a video was leaked and published on several sites with an entrepreneur who started to cut the trees in the area still under examination, saying he is working on the orders from Auchan. Péter Pacsuta, blogging under the nickname Pacsker, also shared [HUN] the video on his blog GreenR [HUN], and got an e-mail from Auchan's PR company, stating they hadn't started and wouldn't start any work until the final official decision was made.

The inspectorate investigated the scene again this Tuesday, representatives of Auchan Hungary, of Dunakeszi's municipality and of NGOs attended the “event” [HUN], which was also published on Facebook.

photo courtesy of Simon Molnár from lightwalker.aminus3.com

The Facebook effect

From the very start, Facebook has been a very important tool among citizens defending the marsh. There is a group for saving the Dunakeszi marsh [HUN], and another one which calls citizens to boycott the shopping mall [HUN], they also used the hamster figures [HUN] of an Auchan commercial for a satirical piece [HUN].

Auchan Hungary is also very active in campaigning on Facebook [HUN]: they've started a page for environmentally conscious consuming, which fell into the same trap as Nestlé with Greenpeace's campaign.

Pacsker first tried to post [HUN] a link to Jin&Jang, the hamsters' page, but was not able to do that. Later, he reported about the conscious consumer site of Auchan, shared a screenshot of the page, which got comments from the “marsh defenders” that were later deleted. Pacsker wrote:

Auchan couldn't stand publicity, being called to account, and the “truth” - so it stopped the wall of Auchan Hungary's page on Facebook. Since midday afternoon, censorship is continuous, but those users who are unsatisfied with the environmental policy of the company are there and if not for a special request, then they are expressing their displeasure in comments to Auchan's own posts. […]

The blogger effect

Bloggers of “Varacsk” asked some questions in their post [HUN] and asked their readers to write their opinion on Auchan's Facebook wall:

[…] I would like to ask only: is everything allowed here? We give money to the state, to inspectorates, to authorities, and everybody shuts up? Who will stop these? (I see in front of my eyes the people flicking off the thing, that it is only a marsh, come on… if it was not effaced, where would you park your car? Where would it stay while you are shopping for some superfluous things? Who cares that the Hungarian farmers are trimmed by this? Who cares that the child of my grandson won't have the possibility to drink clean water and breathe clean air? Haven't you seen? The cold cut is only 640 HUF [approx. 3.15 USD] per kilo! […]

Pacsker wrote a post [HUN] about the profit and deficit of Auchan, saying the results are like the results of the concept of karma:

[…] This is what Auchan has to come round to. Either it cooperates with environmental protection and so it can keep its profit, or, if it does not cooperate, then it would reach its own goal against itself, being chased away from this country. When they consider people stupid and set the cutting of willows with thick trunks to “extirpating of ragweed and upkeeping of the area,” then they are not only spitting the nature in the eye, but spitting on themselves as well. The snake bites its own tail. I hope Auchan understood the importance of the karma!”

         szólj hozzá

Címkék: software protest business auchan of development environment & freedom law tools human speech governance rights global voices cyber activism

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Az Auchan karmája

PPJ         2010.09.29.

Az utolsó védett dunakeszi lápra szemet vetett az Auchan. A téli botrány után most a nyugati felén illegális növényírtás, keleti felén pedig szemétlerakás indult el. Mindez a keddi hatósági vizsgálat előtt történt, mely megállapította, hogy a terület egyik fele tényleg tőzegláp - ahogy ez a képeken is látszik. Utóbbi tényt az Auchan tagadja és az Önkormányzattal együtt tiltakoznak, hogy a nyugati oldalt is megvizsgálják, melynek beépítése a megmaradó részt is elpusztítaná.

Mi is a karma? Ellentétben a Kiskegyed magazin és a bulvárlapok értelmében vett "eleve elrendeltségtől" és "sors"-fogalomtól, a karma valójában egy teljesen logikus buddhista filozófiai megfigyelés. Azt állapítja meg, hogy mindennek van oka és okozata, valamint minden ok lehet okozat is, és minden okozat lehet ok is. Ezt a tudományban autokatalizmusnak hívjük. Kicsit hétköznapibban önbeteljesítésnek.

kép forrása: karma.blog.hu

Levetítve ezt az Auchanra:

A természetvédők (akiket sokszor környezetvédőnek mondanak, de ez is csak csúsztatás, mert mi természetvédők vagyunk, és a 1996-os Tv.-ről szóló törvény pontos betartását akarjuk "csupán") már korábban is felvetették a tőzeglápot bemutató, az Auchan által épített tanösvény lehetőségét. Ez reputációt okozna a cégnek, a tudatAuchan honlapja sem csak CSR lösung-okkal lenne tele, és tevékenységét (a profitszerzést) is tovább folytathatná így a cég.

De nem ezt nem akarja.

Korábban, februárban, elvállalta hogy egy ujjal sem nyúl a területhez és, hogy tiszteletben tartja a hatósági döntéseket. Erre mit csinál ez a szerencsétlen vállalat? Kivágja a lápi füzeket és sorra megfellebezi a hatósági döntéseket.

Tehát hazudik és nem tart tiszteletben semmit és senkit.

Az Auchan igyekszik elhárítani magáról a vádakat. A tegnapi nap folyamán kiadott sajtóközleményükben arra hivatkoznak, hogy csupán a terület rendszeres karbantartását és parlagfűmentesítését végeztették, s az egyszerű kaszálást vélték környezetvédők a beruházás előkészítésének. Az Auchan észrevételeinkkel kiegészített sajtóközleménye.  Két apróság megjegyzendő: a szóban forgó területen nem nő parlagfű, hiszen virulens őshonos növényzet borítja, továbbá kaszálni nem láncfűrésszel szokás. Az Auchan tehát maró cinizmussal a szemébe hazudik a közvéleménynek.

Azt már mellékes körülménynek tekinthetjük, hogy a “kaszálók” véletlenül a fűzfákat vágták, és nem a füvet. Az eset egyébként nem egyedi. A terület korábbi tulajdonosa 2000-ben a szárazabb részeket, amelyek egyébként természeti szempontból szintén értékes homokpuszta-gyepnek minősülnek, felszántatta, és a hatalmas fűzfákat mind egy szálig kivágatta. Az Auchan megismételte ezt 2003-ban és 2006-ban is, ezt éppen a most tetten ért vállalkozó mondta el. - Greenfo.hu

"Az Auchan francia és magyar menedzsmentje fáradhatatlanul küzd azért, hogy a Auchan brand a "természetpusztító sunyi gecik" szinonimája legyen."

- Belváros, Budapest blog

Mióta "valakik" ellopták egy éjsazaka alatt a kerítést a láp kavicsbányató felőli oldaláról, néhány szennyezőanyagot tartalmazó hordó is megjelent, valamint általános a szemét is. Persze könnyű ezt az emberekre kenni. De, hogy ez azóta áll így, mióta az Auchan be akarja építeni a területet, az jól mutatja, hogy valójában mind a szemeteléssel, mind a lápifűz tarra vágásával (és nem csak mostani, hanem 2006-os és 2007-es tarra vágásával is) csupán magát akarja tisztességtelen módon közelebb vinni az áruházbővítéshez.

Ez viszont nem fog menni.

Nem csak azért, mert a terület valóban láp és mert ezt szakhatóság fogja kimondani, hanem azért is, mert nincs szükség az Auchan terjeszkedésére!

Igen, ezt bátran állíthatjuk. Veszteséges a működése már jó ideje! Az Auchan mérlegeredménye szerencsére nyilvános adat.

Auchan mérlegkimutatás 2005-2006

Auchan mérlegkimutatás 2007-2008

A mérlegei szerint az utóbbi 4 lezárt üzleti évében masszívan veszteséges, így nem fizet nyereségadót. Iparűzésit persze kell neki, egy veszteséges cégnél ez nagyságrendileg a személyi kiadások után fizetendő, mert azt nem lehet levonni az adóalapból. Ugyanakkor egy ilyen cég igencsak komoly mértékben használja az infrastruktúrát és közszolgáltatásokat, így összességében egy szép nagy fagyöngy a fánkon.

A munkahelyekről meg már nem is beszéljünk! Milyen 1000 új munkahely? A 3 biztonsági őr, 4 takarító és max egyszerre 20 pénztáros szummája hol 1000? Diákmunkában bruttó 700 Ft-ért... Még, hogy munkahelyteremtés...

És persze az idei profitja is katasztrofális

Úgyhogy tegyünk róla, hogy ne is nőjön a teljesítményük! Az idei bojkott végképp betenne nekik!

Ez az tehát, amit jobb ha belát az Auchan. Vagy együttműködik a természetvédelemmel és akkor megtarthatja a jelenlegi profitját, vagy nem működik együtt és akkor saját maga eléri saját maga ellen, hogy kiűződjék ebből az országból. Amikor pedig olyan hülyének nézik az embereket, hogy "parlagfűirtásnak és területkarbantartásnak" állítják be a derékvastagságú fűzfák kiirtását, akkor nem csak a természetvédelmet köpik szemen, hanem saját magukat is. Farkába harap a kígyó. Remélem megértette az Auchan a karma jelentőségét!

Pacsker: Úgyis a természet fog győzni

         5 hozzászólás

Címkék: botrány bojkott auchan dunakeszi parkoló beépítés láp kötevife tőzegtavak oktvf

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

· 1 trackback         

 
 
süti beállítások módosítása