A természetvédelem szisztematikus felszámolása?

PPJ         2010.08.05.

Értem én, hogy "országot építeni és fejlődni" a Fidesz csökevényes agya szerint csak úgy lehet, ha nem áll természet- és környezetvédelmi "akadály" ez előtt a magasztos cél előtt, de álljon már meg a menet!

Szakmai szempontból lesújtó hír a Greenfo-ról, hogy a Fidesz szisztematikusan felszámolja a természetvédelmet! (Mert, hogy tegnap menesztették három Nemzeti Park igazgatóját, természetesen indoklás nélkül, ahogy azt a FideSS-től megszokhattuk...)

Olyan van, hogy politikailag baloldali hozzáállás egy ember részéről egy egész minisztériumhoz; Szabó Imre bohóckodása a Környezetvédelmi- és Vízügyi Minisztérium élén - mint báb - pontosan ilyen volt. 

Baloldali Egretta alba (a magyar természetvédelem jelképe) és jobboldali Lynx lynx viszont nincs! Úgyhogy a Fidesznek az az ámokfutása, hogy jóformán a takarítónőkig lenyúlóan tisztogat, enyhén szólva is nevetséges, etikátlan, szakmaiatlan, felháborító. A természetvédelem területén meg pláne!

A magyar természetvédelem (szerencsére már jó ideje) szakmai alapon működik, politikától mentesen, kérem! Még a 90-es évek előtti kommunista időszakban is szakmai alapon működött! Az 1961. évi 18. tvr. szerint Országos Természetvédelmi Hivatal jön létre. 1977-ben október 1-től az Országos Környezet- és Természetvédelmi Hivatal államtitkár vezetése alatt álló országos hatáskörű szerv. Erre most a Fidesz a magyar természetvédelem politikától mentes, eredményes zászlóshajóinak, a Nemzeti Parkoknak csak úgy indoklás nélkül kirúgja a temérdek szakmai kitüntetéssel rendelkező igazgatóit?

http://www.greenfo.hu/fotok/nagy/4930.jpg

- a menesztett igazgatók kitüntetései -

Innentől kezdve olvassátok a Greenfo hírét, melyet bemásolok alább. Utána még írok pár keresetlen szót a Fidesznek.

Alig három hónappal a kormányalakítás és tisztogatás után a Fidesz-úthenger elkezdte maga alá gyűrni a természetvédelmi területet is - mondta ma Sallai R. Benedek LMP szóvivő a minisztérium előtt, tiltakozva az ellen, hogy három szakmailag elismert nemzeti park igazgatót bocsátottak el indoklás nélkül.

Egyre aggasztóbbá válik a Pepó Pál távozása óta nem politikai kérdésként, hanem szakmai alapon kezelt természetvédelem helyzete. Zöld civil szervezetek szakmai munkája lehetetlenül el azzal, hogy nem juthatnak hozzá pályázati forrásokhoz, mert azok utalását leállították. A természetvédelmi őrszolgálat teljes átalakításáról terjedő lesújtó hírek is egyre több megerősítést kapnak. A hazánk zászlóshajóinak tekinthető természetvédelmi intézmények, a nemzeti parkok is az érthetetlen lefejezés határán állnak, ami ma három nemzeti park igazgató elbocsátásával meg is kezdődött - közölte Sallai R. Benedek.

Már az önálló zöld tárca megszüntetése sejttette a várható szakmai mellőzöttséget, de rémálmában nem szerepelt egyetlen természetvédőnek sem, hogy ilyen komoly szándék gyanítható a természetvédelem eddigi eredményeinek szisztematikus leépítésére. Egyéb intézményekben már jól látszik, hogy milyen demokrácia deficittel dolgozik a Fidesz, s hogy milyen helyhatósági politika vár ránk, ha az ország nem tér magához a Fidesz-hipnózisból. Alig három hónappal a kormányalakítás után pártpolitikával átitatott közhivatalok, megfélemlített köztisztviselők, kormánytisztviselők, közalkalmazottak, kézben tartott média, és jóformán a takarítónőkig lenyúló tisztogatás zajlik mindenféle szakmai szempont nélkül. A kormányzati ámokfutásnak köszönhető, hogy a múlt hét folyamán pepói időkre emlékeztető, súlyos szakmai hibának tűnő személyi döntés született, melynek következménye, hogy három köztiszteletben álló, politikai előélettel nem vádolható természetvédelmi szakembert indoklás nélkül, méltatlan körülmények között szerdán elbocsátottak.

Csiba Katalin LMP szóvivő az elbocsátások kapcsán megjegyezte, hogy Rácz András, környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár korábbi szavaival ellentétben a törvény lehetővé teszi az elbocsátások indoklását.

Salamon Gábor, az Aggteleki Nemzeti Park igazgatója, Sándor István, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatója és Márkus Ferenc, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója munkájának köszönhető, hogy az általuk vezetett nemzeti park igazgatóságok teljesítménye kiváló. Az LMP elfogadhatatlannak tartja, hogy érdemi indoklás nélkül, méltatlan körülmények között kerülnek elbocsátásra szakemberek egy olyan szakterületről, ahol nincs ésszerű alternatíva a pótlásukra - közölte Sallai R. Benedek LMP szóvivő a minisztérium előtti mai sajtótájékoztatóval egybekötött demonstrációján.

Már belőlem sem lett természetvédelmi őr. Az MSZP már a diplomám átadása (2009 dec.) előtt csökkentette a természetvédelmi őrök számát. Erre most jön a Fidesz és az egész őrszolgálatot át akarja alakítani (megszüntetni)?

Ezek után milyen motivációval tanuljanak tovább azon kitűnő szaktársaim (diplomás kollégáim), akik - nem úgy, mint én, maradva az egyenes úton -, a természetvédelmi mérnök BSc után a természetvédelmi mérnök MSc-re felvételiztek?

Abban reménykedünk, hogy a Fidesz után eljön egy ökológiai párt (nekem mindegy, hogy Élőlánc Magyarországért vagy LMP) korszaka, amikor a "fejlődés" fenntarthatóságot fog jelenteni, a "Nemzeti Együttműködés Rendszere" pedig azt, hogy egy ország a minden létalapját és minden erőforrását jelentő természeti értékeit nem hagyja elkótyavetyélni!!!

         27 hozzászólás

Címkék: vélemény politika fidesz természetvédelem lmp élőlánc magyarországért

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

· 1 trackback         

Miért mindig csak az emberek? - MKKP for president!

PPJ         2010.08.05.

A főpolgármester jelöltségre az egyetlen értelmes választás a Magyar Kétfarkú Kuty Párt! (Schmuck Andort, ezt az öltönybe töltött hurkakolbászt látva, vagy Tarlós Sith nagyúrra nézve (alias Palpatine szenátor a Galaktikus Birodalomból), meg egyértelműen csakis. :D) Az MKKP Szegeden és Budapesten indít jelölteket.

Több évnyi társadalmi vita és nyílt egyeztetés után, a civil szervezetek, az államapparátus magas rangú tisztviselői, nemzetközi hírű professzorok, és 6700 szakértő bevonásával elkészült a Kétfarkú Kutya Párt Legyen minden jobb! nevű választási programja. Programunkkal egy tökéletes állam és egy tökéletes világ alapkövét szeretnénk lerakni.

Ami a GreenR-t érinti a programból:

A Kétfarkú Kutya Párt programjában előkelő helyen szerepel a környezetvédelem.

- Az MKKP majdnem bármilyen körülmények közt határozottan kiáll a növények és a vírusok jogaiért, valamint azok parlamenti és önkormányzati képviseletéért. Szükséges tartjuk, hogy ezek a létformák, mik a kétségtelenül a földi élet csendes többségét alkotják, maguk is alakíthassanak frakciót a magyar országgyűlésben, természetesen a vírusok kizárólag karanténban.
- Befoltozzuk az ózonlyukat, megállítjuk a globális klímaváltozást, csökkentjük Azerbajdzsán káros anyag kibocsájtását.
- Új fajokat hozunk létre a kihaltak helyett, hogy számuk stabilizáljuk.

 

 

A Kétfarkú Kutya Párt programjának fontos elmei tájrendezés-politikai irányelveink.

- Az MKKP jellegéből kifolyólag nem lehet annyira földhöz ragadt, hogy visszariadjon nagyobb tájegységek átformálásától.
- Folyamszabályozási terveinkről itt olvashat részletesebben.
- Hegyépítés Szegeden.
- Csökkentjük a gravitációt, hogy könnyebb legyen járni és ne lógassa senki a fejét.
- Balaton programunk első lépésében 2011-re duplájára növeljük a Balaton méretét, 2012-re beindítjuk a tökéletes nyaralás programot és szoláriumcsövek, valamint ballonokról belógatott merülőforralók segítségével optimális fényviszonyokat és hőmérsékletet teremtünk, 2014-re összeköttetést létesítünk a Balaton és az Adriai-tenger közt, illetőleg kellő mértékben sósítjuk a tavat, ahhoz hogy átminősíthessük tengerré.

Hajrá Kétfarkú Kutya Párt, hajrá Kovács Gergely! Töltsétek és osszátok meg a plakátokat!

https://m.blog.hu/ku/kutyopressz/image/miertmindigcsakazemberek.jpg

         2 hozzászólás

Címkék: politika ajánló mkkp ökopolitika főpolgármester jelölt

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

· 2 trackback         

GoldenBlog2010 600/50

PPJ         2010.08.05.

A GreenR blog bekerült - több, mint 600 pályázó közül - az 50 legjobb hírblog közé az idei GoldenBlog versenyen. Aki zsűrizést vállalt, az jelölje 1-es számúnak (az 1-es a legjobb!) a listán. :)

Háromszoros hip-hurrá mindazoknak, akik segítettek, és örök hála meg ingyen sör!

További szép nyarat kíván: 

Péter

http://www.goldenblog.hu/filez/css/image/bg.gif

         szólj hozzá

Címkék: goldenblog 2010

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

· 1 trackback         

 
 
süti beállítások módosítása