Nyári zöld hírözön - 1. adag

PPJ         2010.07.31.

A sok hír, ami ezen a nyáron megjelent több médiumban, adja magát, hogy egy csokorba szedve az állak leesését szolgálja a GreenR-en. Bizony, a klímaváltozás egyre szemetszúróbb, egyre nyilvánvalóbb, már csak pár idióta maradt, aki azt hiszi, hogy beengedem a "nem is mi okozzuk, nincs is klímaváltozás" tartalmú kommentjét.

Szóval sokkoló nyári hírözön a GreenR-en.

 

Újabb átfogó tudományos jelentés bizonyítja a klímaváltozást - Index

Újabb tudományos jelentés készült a globális felmelegedésről. Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) által közzétett tanulmányt 48 ország több mint 300 kutatója állította össze.

 

Sokasodnak a halálzónák a tengereken - Index

A tengerfenéken élő állatok viselkedéséből megjósolható az oxigénhiányos halálzónák keletkezése - derítette ki egy osztrák kutatócsapat. Szlovénia partjai előtt jegyezték fel a tengeri élőlények viselkedésének változásait csökkenő oxigénszintnél.

 

Öt környezeti katasztrófa, ami durvább, mint az olajfolt - Index (képekkel illusztrálva!)

Úgy tűnik, hónapok küzdelme után végre sikerül lezárni a Deepwater Horizon fúrótorony felrobbanása óta a Mexikói-öböl vizét nyersolajjal szennyező kitörést. A BP-t a csőd szélére sodró balesettel hetek óta tele a média, nincs olyan nap, hogy a híradók ne számolnának be az újabb fejleményekről. A világon azonban az olajfolt mellett éppen most is zajlanak legalább ekkora, vagy akár még nagyobb környezeti károkkal járó katasztrófák, amelyek kellően távol vannak Amerikától és Nyugat-Európától ahhoz, hogy ne üssék meg a média ingerküszöbét. A Foreign Policy ezekből gyűjtötte össze az öt legsúlyosabbat.

- A nigériai olajszivárgás
- Kínai szénbányatüzek
- Erdőirtás Haitin
- Az Aral-tó eltűnése
- A nagy csendes-óceáni szemétfolt

 

Kína az utóbbi idők legnagyobb olajszennyeződésével harcol - Index képgaléria

 A mentéshez egyebek mellett olajoldó szereket használnak, helyi halászok pedig csónakok százairól leginkább vödrökkel igyekeznek helytállni.

 

Madárvesztő júniusi időjárás - a kócsagfiókák nyolcvan százaléka elpusztult - NOL

Hosszú időbe telt, mire a júniusi ár- és belvizek annyira visszahúzódtak, a földek pedig felszáradva ismét járhatóvá váltak, hogy a madarászok ellenőrizni tudták a fészkelőhelyeket. A szélsőséges időjárás okozta madárpusztulás egyes fajoknál eléri a nyolcvan százalékot.

 

Mégsem örök életű a műanyag - NOL

Ez a tény nem is annyira örömteli, mint első ránézésre tűnik. Műanyagból készült tárgyak sokasága indult ugyanis az elmúlt időszakban viharos gyorsasággal bomlásnak.

 

Brutális, értelmetlen öldöklés - NOL

Nagyjából annyi ideig él, mint az ember (akár 80 évig is), és felnőttkoráig, néha két évtizeden át nevelgeti a gyermekeit, ugyanúgy, mint mi. Társas lény: családban, illetve több családot összefogó csapatban tölti élete nagy részét. A családot szoros szociális és kommunikációs kötelékek fűzik egybe. Képes örülni, szeretni, bánkódni, gyászolni, sőt sírni is. Alapvetően jókedvű és jóindulatú, emberközelben – ha nem bántják, és nem áll éppen üldözés alatt – többnyire kifejezetten barátságosan viselkedik.

 

Óceánia és a globális felmelegedés - NOL

A csendes-óceáni szigetvilág ezernyi apró szigetből áll, amelyek alig emelkednek ki a vízből. A sarki hó- és jégmezők olvadásából eredő vízszintemelkedés elöntéssel fenyegeti ezeket a szigeteket, gondolták az oceanográfusok. Ez azonban korántsem olyan egyértelmű. Új-zélandi és fiji kutatók 27 óceániai sziget méretét hasonlították össze 60 évvel korábbi mérésekkel, és meglepő következtetésre jutottak.

 

Stormy skies - Boston.com _ The Big Picture fotósorozata (Á, nem, nincs klímaváltozás. Egyik kép és aláírása sem azt bizonyítja...)

In the past several months, powerful storms have wreaked havoc in many places, torrential rains in central Europe and parts of China, tornadoes in Australia, Montana and the American Midwest, and strong thunderstorms across the northeast. Now, as Tropical Storm Bonnie makes landfall in Florida and heads into the Gulf of Mexico, oil cleanup is being suspended, and the final "kill" operation is delayed for at least one more week. These storms have been destructive and deadly, but beautiful and awe-inspiring at the same time. Collected here are a handful of photographs of stormy skies, lightning strikes and storm damage from the past several months. (37 photos total)

http://akmcache.boston.com/universal/site_graphics/blogs/bigpicture/stormy_07_23/s01_4321599.jpg

 

How BP Gulf disaster may have triggered a 'world-killing' event - Helium.com _ Earth Science (A kegyelemdöfés a világvégének, avagy visszafordíthatatlan kihalási folyamatot indított be a Mexikói-öbölben történt esemény? Érdekes cikk, hivatkozásokkal alátámasztva!)

Ominous reports are leaking past the BP Gulf salvage operation news blackout that the disaster unfolding in the Gulf of Mexico may be about to reach biblical proportions.

 

Véget ért egy háború! Páty megmenekült a maffia golffalus Újpáty projektjétől! - bodoky.blog.hu és patynemelado.com

Nem épül meg Újpáty
Közel egy évvel ezelőtt üzletemberek és „üzletemberek” olyan spekulatív beruházást próbáltak megvalósítani Telki és Páty határán, amely mindkét településnek kárára lett volna és megvalósulása esetén visszavonhatatlanul tönkre tenné a Zsámbéki-medencét.
A terv szerint a semmiből nőtt volna ki egy hét- nyolcezer fős kisváros Telki és a természetvédelmi terület határában, a budapesti agglomeráció egyik utolsó olyan szegletében, amit még nem a depók, logisztikai központok és lakótelepek uralnak. A profitéhes üzletemberek nem számoltak az itt élők életminőségének romlásával, a környezeti és kulturális értékek pusztulásával, hatáselemzésük a remélt profit kalkulálásánál megállt. De szerencsére más dolgokkal sem számoltak...

https://m.blog.hu/bo/bodoky/image/stateofplay2.jpg

(kép: bodoky.blog.hu)

         1 hozzászólás

Címkék: ajánló tudomány világ természet fotók környezet ökológia fenntarthatóság páty

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Hogyan készült? - különkiadás

PPJ         2010.07.30.

http://docuwiki.net/thumb.php?f=How-its-Made-Se10-Ep10-Cover.jpg&w=800

Vigyázat! Durva szavas agymenésem következik.

Mindig elcsodálkozom azon, mikor a Discovery Channel-en a Hogyan készült? című műsort nézem, hogy a terméket gyártó gépet vajon mi gyártotta? És a terméket legyártó gépet legyártó gépet mi gyártotta? :D

Na nem is igaz, nem ezen csodálkozom el, hanem azon, hogy mik maradnak ki a sorozatból, amik például engem nagyon érdekelnének. Na jó, engem nem, mert én már tudom, hogyan csinálják. De megnézném a délutáni műsor előtt ülő embrek arcát, mikor lépésről lépésre bemutatnák nekik, hogy hogyan készül:

- az ipari hús

http://www.unsertaeglichbrot.at/jart/projects/utb/releases/en/resources/download-images/UNSER%20T%C3%84GLICH%20BROT%20H%C3%BChner%20Schneiden.jpg

Részletesen bemutatnám az antibiotikumokat, amiket alkalmaznak az állatokon, hogy bírják a tömegnyomort. Majd a futószalag gyors sebességét is bemutatnám, mert az már gyorsabb annál, mint amit az ember tempóval bír, így szar kerül a belekből a húsra. Nyamm!

- a tej (nem háztáji gazdaságból)

http://advocacy.britannica.com/blog/advocacy/wp-content/uploads/veal-calves.jpg

Szintén antibiotikumozott és tejtermelő hormonnal kezelt állatok, és durranásig feszülő tőgyek, csupán a nagyobb (pénz)hozamért. Utána minden, ami a tej fontos összetevője az hőkezelődik, ultraszűrődik, finomporlasztódik (, kivéve persze az antibiotikumot és növekedéshormont). Így lesz "egészséges" a mindennapi müzlink...

- az ipari mezőgazdaság

http://www.unsertaeglichbrot.at/jart/projects/utb/releases/en/resources/download-images/UNSER%20T%C3%84GLICH%20BROT%20Flieger.jpg

Olaj nélkül nincs ipari mezőgazdaság. A gyomirtó szerek, a gomba- és rovarölőszerek, a műtrágyák mind olajszármazékok. A szállítás és a feldolgozás, a vető- és betakarító gépek motorja mind olajjal működik. Olaj nélkül nincs ipari mezőgazdaság. Olaj nélkül nem lesz több milliárd ember a földön. Szélerőmű nem termel gyomirtószert...

- a GMO

http://elolanc.hu/images/stories/gmo/gm-krumpli.jpg

Részletesen ábrázolva a profitérdek és a tények elferdítése. Ez a különkiadás feltárná a mögöttes jogi munkáját a GMO lobbinak és, hogy hogyan nyomja le a világ azon országainak is a torkán a "szabadon választható és demokratikus" GMO-kat, akik nyíltan megmondták, hogy nem kérnek belőle. A "Hogyan készül a GMO?" nem csak magát a technológiát mutatná be, hanem az amerikai tőke európai és harmadik világbeli ánusz- és toroktágító hatását is...

- az atombomba, (Kóreai különkiadás)

Hogyan készül az atombomba? A műsor végén élő teszt lassított felvételekkel egy plázacicán és tenyészhím párján valamint patkányra hasonlító korcs ebükön.

- a bérrabszolga

A modern ipari társadalom "fehér niggerei". A Teszkó-kasszástól, a csirkebelezőn (lásd fentebb) át, az éhbérért tartott szekuritisekig, minden alja- és kihasznált ember életkörülményeinek gyors bemutatását célozná elő ez a műsor. A "munkahelyteremtés" csodás világa a "Hogyan készült?" ezen adásában!

- a mikroelektronika, (közép-afrikai különkiadás)

https://www.adbusters.org/files/imagecache/lead_image/posts/lead_images/cellphonewars.jpg

A műsor részletesen bemutatná, hogy a fejlett társadalmak mikroelektronika fogyasztása (mobitelefon, laptop, LCD TV) hogyan járul közvetlenül hozzá a Közép-Afrikai vérengzésekhez. Egy új HellóKitty-s mobil a kis szülinapcsis Sztefáninak, és grátisz 4 fejbelőtt nigger a torta mellé.

- a prostituált (Nyugati megfelelők: modell, hostess)

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:P0TraoS1mtDLSM:http://bekesmegyekepzes.mconet.biz/news_images/478/air_hostess_851_20090212101750_625.jpg&t=1

Végy egy csipetnyi degradált közoktatást, keverd össze egy kis ellehetetlenített vidéki élettel, fűszerezd meg a kapitalizmus munkavilágával és béreivel, egy kávéskanálnyi kibírhatatlanul alacsonnyá tett diákmunka tarifák, a frissen őrölt "kosztra-sem-elég" egyetemi ösztöndíjakat és szétszabdalt posztgrad. kutatói forrásokat se felejtsd el, majd darálj rá muffra éhes szivarszagú korrupt "bízníszmeen"-eket (lásd alább) vagy "hostesseket" (köhömm.) alkalmazó nemzetközi vásárokat. Kész is az életben maradásért bármit elvégző nőstény.

- a korrupció

 http://blog.knowyourmoney.co.uk/wp-content/uploads/2008/07/3_corporate.jpg

Ez a kiadás bevezet minket a bürökrácia csínjába-bínjába, a hivatalok adminisztrációs kiskapuin keresztül, a köztisztviselők és szakemberek megkenésén át, a világszerte burjánzó spanyol módszer bemutatásáig.

         2 hozzászólás

Címkék: vélemény discovery channel hogyan készült

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Maaaaaaaaaars!

PPJ         2010.07.29.

 Erre szavakat nem találok. Kötelező ezen a blogon.

         3 hozzászólás

Címkék: videó ökológia

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

IPM: mérgező ásványvizet forgalmazott az Auchan

PPJ         2010.07.29.

Az Interpress Magazin márciusi ásványvíz tesztje (pdf) jóval nagyobb port kavart, mint azt a szerkesztők gondolták volna. Az eredmény megrázó volt a gyártók számára, szembesülniük kellett az igazsággal, mely szerint nem igaz, hogy nincs egészségesebb az általuk forgalmazott palackozott vizeknél.
 
http://www.interpressmagazin.hu/uploads/borito/marcius.jpg
 

Az IPM mérési eredményeit egyik esetben sem tudták cáfolni, így ezen perek kimenetele előre megjósolható.

Az ásványvíz-teszt eredményei már február végén nyilvánosságra kerültek, mégis ennek tudatában majdnem három hónapig folytatták a mérgező termék forgalmazását.

Hiába a reklámra költött sok pénz, az objektív mérések több cég esetében is ártalmas, gyermekekre mérgező vegyületek jelenlétét igazolták. A viszonylag liberális magyar szabályozásnak sem tudnak esetenként megfelelni, pedig az értékesítés óriási extraprofittal folyik.

Arzén az ásványvízben

Természetesen szinte az összes cég, amelynek termékei tesztünkben ártalmasnak bizonyultak, beperelték szerkesztőségünket hitelrontásért. Viselkedésük valójában érthetetlen, hiszen jóval nagyobb baj is származhat abból, ha valaki súlyos betegséget kap ezektől a vizektől. Mérési eredményeinket egyik esetben sem tudták cáfolni, így ezen perek kimenetele előre megjósolható. A legfelháborítóbb az Auchan Magyarország KFT. viselkedése, melynek palackozott vizeiben igen nagy mennyiségű arzént találtunk, jóval az egészségügyi határérték fölött. Ez a cég több pert is indított ellenünk mindent tagadva (ó, csak nem ugyanúgy viselkednek, mint a dunakeszi tőzegláp ügyében? :D - a szerk.), miközben májusban szép csöndben megszüntette a saját márkás ásványvizeinek forgalmazását. De gondoltak-e arra, hogy addig hány ember egészségének ártottak? Tesztünk eredményei február végén nyilvánosságra kerültek, mégis ennek tudatában majdnem három hónapig folytatták a mérgező termék forgalmazását.

Az első ítélet

Az első per, amely ítélettel zárult, a Visegrádi ásványvizet érinti. Tesztünkből kiderült, hogy túl magas a termék fluorid tartalma, így általános fogyasztásra alkalmatlan, nem mindenki ihatja rendszeresen. A bíróság tesztünk méréseit objektívnek és precíznek találta, de pontosította következtetéseinket. Eszerint a Visegrádi ásványvíz nem mindenki számára mérgező, csak a hét éven aluli gyermekek és a csecsemők számára! Ezt a fogyasztók közül valószínüleg kevesen tudták, aminek egyszerű oka az, hogy a cimkén a törvény szerint fel kellene tüntetni azt, hogy ez a víz a fenti korosztály számára nem ajánlott. Ezt a gyártó mind a mai napig nem tette meg, törvényt szegve ezzel büntetlenül. Ismét a pénz győz az egészség felett? A dolog persze értehető, a családok jelentős részében található gyermek a veszélyeztetett korosztályból, így ki vásárolná meg ezt az ásványvizet? Bízunk benne, hogy a hatóságok kötelezik majd a céget a megfelelő tájékoztatásra.

Forrás: Interpress Magazin

Aki nem, hiszi, annak itt vannak a mérési eredmények:

Bálint Analitika Kft jegyzőkönyve - (PDF dokumentum)

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal, Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság Takarmányvizsgáló Nemzeti Referencia Laboratórium jegyzőkönyve - (PDF dokumentum)

         13 hozzászólás

Címkék: tudomány botrány bojkott auchan környezet víz ipm ökotoxikológia interpress magazin

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Ideje észhez térni!

PPJ         2010.07.27.

Aki még nem látta volna:

         1 hozzászólás

Címkék: videó klíma

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

 
 
süti beállítások módosítása