Élőben jelentkezünk a Szkeptikus Társaság GMO rendezvényéről

PPJ         2010.06.13.

Érvek és ellenérvek együttes bemutatása szokás volt régebben ugyebár, avagy mit nekünk (szkeptikusoknak) a görög szofista hagyomány? Egyoldalúság, amint az Élőláncnál meg is írtam, az van!

Beszélgetőpartnereink: ifj. Duda Ernő, a Magyar Biotechnológiai Szövetség elnöke és a Szkeptikus Társaság alelnöke, Györgyey János biológus, kandidátus, MTA Szegedi Biológiai Központ, a Szkeptikus Társaság tagja, valamint Máté József agrármérnök, Pioneer Hi-Bred Magyarország.

:D

De szerintem is: rendezzünk pacifista konferenciát fegyvergyártókkal, szerveztessünk evolúciós vitát papokkal, gyereknevelési megbeszélést püspökökkel, káposztakezelési tanácskozást kecskékkel...

Mi lenne ha az agrárium végre a parasztok kezében lenne, s nem néhány biotechnológus mágnáséban? Nem kell feltalálni a spanyol viaszt, meg védekező fajta, meg szárazságtűrő fajta... Olyan ősi fajtáink vannak, hogy kenterbe vernek bármilyen génösszetákolt növényt. Önmagától önmaga körül nem engedi nőni a gyomot, nem pedig mesterségesen beültetett méregtermeléses funkcióval irtja ki még az utolsó (fontos!!!) talajlakó mikróbát is!

De ha már vicces képek, akkor

eredetije

         33 hozzászólás

Címkék: képregény gmo napikép agrárium szkeptikus klub

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

· 1 trackback         

Az emberi történelem legnagyobb baklövése

Jand         2010.06.12.

http://jand.info/wp-content/uploads/2010/06/jdwm2.jpgJared Diamond 1987-es cikkének nem sikerült magyar fordítását találnom a neten, így pótoltam ezt a hiányt. Nem a legfrissebb írás és messze nem teljes, de a lényege szerintem nem avult el.

A tudománynak köszönhetően az ember beképzelt önképe jelentős változásokon esett át. A csillagászat megtanította nekünk, hogy a Föld nem a világegyetem középpontja, hanem csak egyetlen az égitestek milliárdjai közül. A biológia megtanította nekünk, hogy nem Isten különleges figyelme teremtett minket, hanem milliónyi fajjal együtt fejlődtünk ki. Most a régészet megdönt egy másik szent hitet: hogy az emberi történelem az elmúlt évszázadokban a töretlen fejlődés meséje. Főként, új felfedezések arra engednek következtetni, hogy a mezőgazdaság kialakulása, ami gyakran úgy van beállítva, mint a legfontosabb lépés a jobb emberi élet felé, sok értelemben valójában egy katasztrófa, amiből azóta se kászálódtunk ki. A mezőgazdasággal együtt jelentek meg a hatalmas társadalmi és nemi egyenlőtlenségek, járványok és zsarnokságok, amelyek átokként ülnek rajtunk.

Olvasd tovább:

http://jand.info/2010/06/az-emberi-tortenelem-legnagyobb-baklovese/

         4 hozzászólás

Címkék: mezőgazdaság agrárium

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Napikép: a Greenr vacsora asztala

PPJ         2010.06.11.

(Katt a képre a nagy méretért.)

1. Galileo Galilei
2. Marie Curie
3. J. Robert Oppenheimer
4. Isaac Newton
5. Louis Pasteur
6. Stephen Hawking
Albert Einstein
7. Carl Sagan
8. Thomas Edison
9. Aristoteles
10. Neil deGrasse Tyson
11. Richard Dawkins
12. Charles Darwin

         13 hozzászólás

Címkék: tudomány napikép

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Újra analóg lesz a kasza!

PPJ         2010.06.11.

Városiak nem igazán ismerik ezt az érzést, ahogy a teljesen vidékiek sem. Ez csak egy szűk rétegre, egy szűk területre jellemző: a kertvárosra. Ami azért nem is olyan szűk most már. Mostanság ugyanarra ébredek, elfogja ez az "érzés" a hallójárataimat, az érzés lehet elektromos vagy benzines.

Fffrümmm frümm frümm szltszlt - így az elektromos változat.

Böööööööööööööööööööööööö fröfröfrö böööööööööööööööööööö- így a benzines.

Igen: a fűnyírásról beszélek! Elég embert idegesít már a visítás és brümmögő pöfékelés. Elég legyen! Hogy én hogy várom már, mikor elfogy az olaj! Hogy én hogy várom már, mikor az elfogyott olaj miatt nem lesz több műanyag zsineg gyártva, ami a fűkaszába kell. Hogy én hogy várom már, mikor a csapadékháztartást úgy felborítja az ember, hogy a gátak átszakadnak és nem éri meg sehol sem duzzasztót építeni az elektromos áramért, mert hol kiszárad, hol átszakad... És akkor se elektromos áram, se olaj.

Az lesz a kovácsok kora. Újra analógmanuális lesz a kasza! Béla bá se fog este 8-10 ig "D" kategóriás akciófilmet nézni kereskedelmi cstornán, mert ha le akarja vágni a füvet, akkor bizony hajnalban kell kelni, akkor harmatos.

A tiszta, rendes kertváros. Az amerikai álom, ugye? Mert totál sötétnek kell lenned, hogy elhidd!

Miért utálhat meg egy közösség téged Amerikában?

„Úgy történt az eset, hogy Kathleent épp a kertészkedési hobbija sodorta bajba Winterhavenben. Vagyis egészen pontosan az, hogy saját háza körül a szokványosan rendezett, sima pázsitot – ami egyébként ökológiai és történeti szempontból is idegen a térségben – lecserélte természetesen sokszínű, kevésbé vízigényes, őshonos virágokra, füvekre és bokrokra.”

Amerikában ez felér a szentségtöréssel!

„Ha egy valamivel kellene szimbolizálni rendességi vagy rendezettségi megszállottságunkat, akkor az biztosan a sűrűn vetett pázsit volna. Ezt a találmányt eredetileg a huszadik század elején élő gazdag háztulajdonosok fedezték fel, akik a felső középosztály privilégiumai után áhítoztak: a pázsit a tollaslabda, a gyeptenisz és a krikett világát idézi, és mint olyan, megdöbbentően sok törődést igényel, hogy sima, monoton, vízszintesen lefektetett ponyva jellege legyen. Az amerikaiak évente 8 milliárd dollárt pazarolnak pázsitápoló termékekre és szolgáltalásokra, és több mint húszezer tonna rovarölőt és műtrágyát használnak hozzá.¹ 

1: Pázsitköltségek és gyomirtóhasználat: Jim Motavalli, „The Chemical Meadow”, Environmental Defense, April 1, 2000, http://www.environmentaldefense.org/article.cfm?contentid=984.

A 'gyerekek és kisállatok számára veszélyes' kis sárga jelzőzászló látványa így megszokottá vált, és a vezető szakemberek mára már csak 'kémiai pázsitként' emlegetik a találmányt. A külvárosok már gyakran nem a rend és nyugalom védőbástyái, amiért eredetileg létrehozták őket, hanem a gyep rendben tartását szolgáló fűnyírók, gyomirtók, sövényvágók és levéligazgatók búgásától-sivításától hangos tájjá váltak. ... Még ha nem is számoljuk a pázsit fenntartásának költségeit, ökológiai szempontból akkor is katasztrófáról van szó. A sűrűn vetett gyepnek rövidke a gyökere, ami nem tudja jól megtartani a nedvességet.”

Túl sok MTV-t meg Viva Tv-t néz a magyar, oszt' jó hogy ő is zöld gyepen akar bikinis csajokkal kerti vízcseppekben lassított felvételként ugrálni, de szálljon már le a földre! A gyep az nem biodiverz. Ott jó esetben is (ha nem irtja ki a műtrágya) csak földigiliszta van, de nincs az az épeszű madár ami leszállna ilyen nyílt terepre. A dzsumbuj! Na az az igazi élet. Gyepszint, cserjeszint, lombkoronaszint: rejtekek. Rovarok, madarak, éjszakai állatok. Változatosság. Sokszínűség = biztonság. Ez nem libsi duma,  ez populációökológia.  A kertnek tényleg a "multikulti" a jó. Az egysíkű gyepet elviszi az első gombás betegség, az első aszály, vagy az első áradás. A sokféle növényzetet nincs az a vihar ami kitépje. Esőzéskor az esővíz nem tud a talajba szivárogni, ehelyett a műtrágyát és gyomirtót a földdel együtt kimossa, bele a város csatornahálózatába. Ezt a fajta szimpla fűsivatagot szinte semmire sem tudják hasznosítani a madarak és más, normális esetben szívesen látott élőlények.

„A probléma nemcsak az, hogy legtöbbünkbe belénk táplálták a rövidre vágott pázsit rendjének és rendezettségének igényét. Még csak nem is az a baj, hogy egyáltalán nem vesszük figyelembe a dolog hátrányait. Az igazán nagy baj az, hogy frászt kapunk, amikor szomszédunk kertjében azt vesszük észre, hogy az kevésbé rendezett, bár finoman kidolgozott. … A természetes tájak lehetnek akármilyen gyönyörűek, egyediek, gondozást alig igénylők és környezetbarátak, néhány közösség mégis megőrülne a szedett-vetett, bozontos, egyenetlen, vegyes színű, összességében rendezetlen látványuktól.”

„Amerikában az egyik város önkormányzata a 'gyomtörvény' alapján akart vád alá helyezni, őshonos növényrengeteggel beültetett kertje miatt” öt ház- és telektulajdonost.

„A törvényt – amelynek célja a pázsitkertek elgyomosodásának megakadályozása – az önkormányzatok gyakran használják fel az őskertet ültetők ellen. … A New York állambeli Buffalo város Kenmore nevű külvárosának egyik lakosát 1984-ben például 30.000 dollárra büntették meg, amiért nem volt hajlandó ledózerolni hatszor hat méteres, tucatnyi különböző típusú vadvirággal teleültetett kertjét. … És egy napon, amikor a tulajdonos nem volt otthon, egyik szomszédja tövig lekaszálta a kertjét. Ez ellen a szomszéd ellen természetesen gyorsan ejtették a vádat.”

Nem, az amerikai "GÁRDEN" nem működik és erre már mások is rájöttek! Ahogy a dőltbetűs részek forrása is a Tökéletes rendetlenség című könyv²,

2: Abrahamson, E.; Freedman, H. D. (2007): Tökéletes rendetlenség. HVG Kiadó, Budapest. 384 p. II. fejezet, Rendezett pázsit 42-49. old.

aminek ezen fejezete - nagyon helyesen - ökológiai szemléletű, úgy az itt korábban már bemutatott Adbuster folyóirat is foglalkozott eme témával.

Az Adbuster 83. számában találkoztam ugynis Fritz Haeg munkáival, amivel támadást indított az amerikai előkertek ellen. Kövessük a példáját és tanuljunk meg kertet művelni, mielőtt elfogy az olaj és a víz, mert különben majd nézünk egy nagyot, hogy a füvünk helyén sárga száraz semmi van.

         19 hozzászólás

Címkék: város környezet fűnyíró kasza ökológia kertváros gyep fenntarthatóság pázsit adbusters fűkasza tökéletes rendetlenség

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Napi Anyád Rovat: Foci VB

PPJ         2010.06.10.

http://www.biodiversityexplorer.org/birds/accipitridae/images/84841058.Y64dENNb_163.5x663.jpg

A kihalás fenyegeti Afrika egyik legnagyobb testű ragadozó madarát a labdarúgó világbajnokság miatt, mert a hiedelem szerint a ritka fokföldi keselyű (Gyps coprotheres) agyának füstölésével megjósolhatók a mérkőzések eredményei.

http://www.birdlife.info/wbdbweb/images/speciesmap/2000-3379.gifLegalábbis a muti varázslók és híveik szerint. A dél-afrikai szerencselovagok közül sokan hisznek abban, hogy a keselyűagy füstje természetfeletti előrelátással vértezi fel őket, és kiváló "totójósok" lesznek tőle - adta hírül a Daily Telegraph. "Természetközeli" törzsi vallásások, ugye?

A fokföldi keselyűknek mindazonáltal nagyobb ellensége a focinál a táplálékhiány, az, hogy sokan szándékosan megmérgezik őket, és a villamosvezetékek is jó párat agyoncsapnak közülük. A helyi állatvédők szerint a tradicionális célokra való öldöklés következtében fél évszázadon belül kipusztulhat a fokföldi keselyű Dél-Afrika több régiójában is, legrosszabb esetben már akár 12 éven belül összeomolhat a populáció.

Amúgy a Greenr-en az egész Napi anyád rovat úgy kezdődött már tavaly márciusban a Foci VB kapcsán, hogy nem adtak vízumot a Dalai Lámának!

(Úgyhogy a foci nagyon a bögyömben van. Idióta sörivó lusta LCD-tévés agymosott középréteg! Nem bánnám ha nem lennének a Földön! Kicsivel több béke és kevesebb környezeti konfliktus lenne... na meg ha majd a Forma-1-hez se lesz már benzin.... akkor jön el a békés világ.)

         12 hozzászólás

Címkék: vallás természetvédelem foci vb napi anyád fokföldi keselyű

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

 
 
süti beállítások módosítása