Napi hazugság - a BP

PPJ         2010.05.01.

A BP szerint gyakorlatilag lehetetlen ilyen baleset

Lebecsülte a British Petroleum (BP) brit olajtársaság annak lehetőségét, hogy a Mexikói-öbölben általa üzemeltetett olajplatformon végzetes kimenetelű baleset történhet, amelynek következtében az elmúlt napokban hatalmas nyersolajfolt alakult ki a tenger felszínén - derült ki a BP által az amerikai bányahatóságnak benyújtott kitermelési tervből.

A BP a tavaly februárra keltezett 52 oldalas kitermelési tervben és környezeti hatástanulmányban többször azt sugallta: valószínűtlen, sőt gyakorlatilag lehetetlen olyan baleset a Deepwater Horizon platformon, amelynek következtében hatalmas olajfolt alakulna ki, komoly károkat okozva az Egyesült Államok mexikói-öbölbeli partvidékének, a halállománynak és a halászoknak. A brit vállalat a tervben elismerte, hogy egy olajfolt kialakulása hatással lenne a partvidékre, a tengeri élőlényekre és természetvédelmi parkokra, de azzal érvelt, hogy a platformnak a parttól való távolsága és a baleset esetén alkalmazandó mentési műveletek miatt nem várható jelentős környezeti kár. (MTI)

http://earthobservatory.nasa.gov/images/imagerecords/43000/43768/gulf_amo_2010115.jpg

forrás: Index

Az amerikai oceanográfiai és meteorológiai hivatal (NOAA) eleinte napi 159 ezer liter nyersolajjal számolt, de később légi- és műholdfelvételek és a terjedés mértéke alapján pontosította [1] a becslést 800 ezer literre. Ami azt jelenti, hogy ha ilyen ütemben folytatódik a szivárgás, két hónap múlva annyi olaj kerül a vízbe, amennyi az Exxon Valdez olajszállító tankhajóból ömlött ki 1989 tavaszán Alaszka partjainál.

(Márpedig teganap azt írta az Index, hogy "David Hayes, a belügyminisztérium tisztviselője megerősítette: akár 90 napba telhet, amíg egy új nyomáscsökkentő szelepet helyeznek el a tengerfenéken az olajszivárgás leállítására.")

A magyar Greenpeace fontosnak tartja leszögezni, hogy a katasztrófának mi, magyarok is érintettjei és felelősei vagyunk - közölték a civilek.

Az olajipar eddigi történelme bebizonyította: egész országrészek hosszú évtizedekre való elszennyezése törvényszerű, előre látható, rendszeres velejárói működésének. A húsz évvel ezelőtti EXXON Valdez hajókatasztrófa során kiömlött olaj Alaszka partjainál ma is fertőzi az élővilágot, és az EXXON Mobil azóta sem ismerte el felelősségét. Nigéria, Szibéria olajjal vert kis népcsoportjai közül sokan már soha többet nem élhetnek a kedvünkért és pénzünkből tönkretett szülőföldjükön. A nagy olajtársaságok minimalizálják a biztonsági intézkedésekre fordított összegeket, ezért a hasonló katasztrófák a világ pontjain rendszeresen előfordulnak. Jóvátételre, az okozott károk helyrehozatalára, a felelősségre vonásra a legritkább esetben van lehetőség. - írja a 168 óra a "A magyarok szerepe a legújabb környezeti katasztrófában" című cikkében

         9 hozzászólás

Címkék: index természet olaj környezet mexikói öböl exxon valdez olajfolt

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr31966573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bob_ 2010.05.01. 17:24:10

Nagyon durva!
Emlékszem azokra a megzakkant Greenpeace aktivistákra, akik a Galícia partjainál bekövetkezett olajszennyezés kármentesítésében vettek részt, ami a Prestige nevű tanker katasztrófájából származott. (en.wikipedia.org/wiki/Prestige_oil_spill)

Csökkenteni kell az ilyen esetek előfordulásának esélyeit, amilyen alacsonyra csak lehet.

www.168ora.hu/globusz/a-magyarok-szerepe-a-legujabb-kornyezeti-katasztrofaban-54601.html

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.05.01. 17:37:19

@Bob_:
Bele lehet őrülni ebbe a civil munkába :(
Néha arra gondolok, hogy mi van ha nem segítenének?! Hagynák ott az olajat! 1000 önkéntes Greenpeaces nem más olaját kéne, hogy összeszedje, hanem ennyi embert más eksönökre lehetne közvetlen az olajcégek ellen bevetni. Ne az okozatot, hanem az okot szüntessék meg.

Bob_ 2010.05.01. 20:25:31

@Pacsker: Mindkettőt csinálják, Pacsker!

www.youtube.com/watch?v=aquaNj9J0l0&feature=player_embedded

Hol szedik az olajszennyezett parti homokot, hol másszák/blokkolják az épületeket, hol nyomják a tiltakozó emaileket és telefonokat a politikai döntéshozóknak vagy fogadóóráikra járnak, hol energiapolitikai alternatív koncepciókat dolgoznak ki, hol feltalálókat segítenek.

Jester 2010.05.01. 20:44:46

Éljen az atomerőmű!

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2010.05.01. 23:08:13

@Jester: Naná, inkább az, mint hogy szénerőművek tolják a szart a levegőbe. Jah, hogy alternatív erőforrások? Mondjátok ezt Kínának. Jó az atomerőmű, remélem egyszer meg tudják építeni a hidegfúziós erőművet is. Akkor lesz Hawaii.

Bob_ 2010.05.02. 00:21:11

@Szekuriti Blogger:

Kína telepíti pl. a legtöbb szélerőművet jelenleg.
www.vestas.com/en/media/article-display.aspx?action=3&NewsID=1594

Nem csoda, mert az energiahatékonyságba és megújulókban okosabb inveszttálni. Mert olcsóbb, hamarabb jelent CO2 csökkentést, kevesebb terhet hagy a jövő generációkra és kisebb az építés és működtetés kockázata.

www.portfolio.hu/users/elofizetes_info.php?t=cikk&i=131490

poundirstibbons 2010.05.02. 10:00:08

@Bob_:
Ahogy kína telepíti a legtöbb atomerőművet is...

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.05.02. 12:10:58

@Bob_: @poundirstibbons:

Kína mindenből mindent telepít, de ő a StarCraft-ba beírta az örök kristály és gáz kódot, úgyhogy mivel mi szegény kis terránok vagyunk nem ultragazdag zergek, ezért ne Kína legyen már a mérce. Csináljuk itthon jól a dolgokat, politikai döntéshozás kérdése, nem technikai.

 
 
süti beállítások módosítása