David Attenborough ökológiai katasztrófára figyelmeztet

PPJ         2010.04.30.

És milyen igaza van! Épp a Mexikói-öböl esete is mutatja, hogy mennyire a végzetünkkel játtszunk. Forrás: Index

David Attenborough, a híres brit ökológus a Silent Summer (Néma nyár) című könyvében kifejti, hogyan törli el fajok sokaságát a Föld színéről az ember.

A könyv ötven évvel elődje, a Rachel Carson által jegyzett nagysikerű Néma tavasz után jelent meg. A szerző a környezetszennyezés élővilágra kifejtett hatását taglalta benne.

Az új tanulmány szemlélteti a rovarirtóknak, a népesség növekedésének, a gazdálkodásnak és más tényezőknek a hatását a Nagy-Britannia ökoszisztémáját fenntartó fajokra. Attenborough azt írja, hajlamosak vagyunk a nagyobb állatokra összpontosítani, és a kicsiket figyelmen kívül hagyni, pedig ők jelentik egész ökoszisztémánk alapját - és gyorsabban tűnnek el, mint valaha.

A hatszáz oldalas könyv, amely Norman Macleannek, a Southamptoni Egyetem professzorának szerkesztésében jelent meg, rámutat számos nappali lepke, méh, egyéb repülő rovar és csiga állománycsökkenésére, és egyes éjjeli lepkék kihalására. A professzor szerint a következő nagy fajpusztulás kellős közepén lehetünk mind globális, mind helyi szinten.

Nagy-Britannia nappali lepkefajainak háromnegyede hanyatlóban van, részben a hernyók tápnövényeinek gyomként való kezelése miatt. Az éjjeli lepkék száma ugyanezért harmadával csökkent 1968 és 2002 között, legalább húsz faj állománya pedig több mint 90 százalékkal zsugorodott.

A brit folyókat is sújtja a csapás, mivel egyre több rovarirtót alkalmaznak a juhokon és szarvasmarhákon, amelyek az állatokról belemosódnak a vízfolyásokba, elpusztítva ezzel számos tegzest, kérészt és álkérészt. A rovarok pedig madarak, halak és más ragadozók táplálékállatai. A seregélyek és fecskék állományai harmadára apadtak az 1970-es évek óta, míg félő, hogy a sün 2025-ig ki is pusztulhat Nagy-Britanniából.

         8 hozzászólás

Címkék: index ökológia david attenborough

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr231964019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

respecta /01 2010.05.02. 12:28:19

Ő az , aki miatt feltétel nélkül képes vagyok bármikor bekapcsolni a tv-t!

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.05.02. 12:34:13

@respecta /01: nekem is tekintély. szaktekintély. mostanság a NOL-on jelent meg véleménye, videó-filmje. nagyon jól látja az ökológiai és humánökológiai rendszerösszefüggéseket.

nol.hu/tud-tech/zold/hany_embert_bir_el_a_fold_
nol.hu/tud-tech/zold/a_csaladtervezes_a_leghatekonyabb_klimavedelem

respecta /01 2010.05.02. 12:56:28

@Pacsker: Kösz' a linkeket.
Most megköszörültem a torkom és megosztom veled, hogy fel vagyok háborodva a fogamzásgátló tabletták árán.
Nagyon jól írják, mennyire fontos lenne (sok szempontból ráadásul) a szabadon választhatóság ill. az elérhető ár a beszerezhető tabletták/eszközök tekintetében.
Saját élmény: Fiam barátnőjét én vittem el orvosomhoz illő/kellő időben anno, mert náluk erről hallani sem akartak! (a XXI. szd-ban! nem gyermekkorúként, nem tanyán élve) Ahogyan a finanszírozásról sem.
Szomorú és megdöbbentő...

respecta /01 2010.05.02. 13:00:08

Lemaradt: a személyisége pedig egyenesen lenyűgöző. Még egy (számomra) undorító lényt is képes humorosan elfogadhatóvá tenni.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.05.02. 13:09:39

@respecta /01: "Még egy (számomra) undorító lényt is képes humorosan elfogadhatóvá tenni." Gondolom te ezt az állatokra értetted. Azzal nekem nincs gond. Embereknél ez a mondat annál érvényesebb :D!

respecta /01 2010.05.02. 13:44:02

@Pacsker: Szűk agyam az állatokra volt ráállva (nőként sokuktól alapból sikítanék)...de teljesen igazad van! :-D

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.05.02. 14:04:18

@respecta /01: be kell látnunk, hogy a természetben nincs helye emberi értékítéletnek, hogy mi esztétikus, vagy mi ronda.
az ember nem tökéletes: az evolúció az.
fel kell ismernünk, hogy az utolsó szőrös, nyálkás, tüskés lénynek is funkciója, pénzben ki nem fejezhető haszna, ökoszisztémában betöltött szerepe van! kell. ha nem lennének, nem létezne emberi élet sem, hiszen az ember azért fejlődhetett ki, mert az addig felépült ökoszisztéma azt lehetővé tette...

kérem ne sikítsunk! :D

respecta /01 2010.05.02. 14:22:53

@Pacsker: Igenis Uram! :-D
Különösen, mert ahogyan fogalmaztál, dicséret jár!

Megdöbbentő, hogy az emberek között élnek olyanok (sajnos), akik képtelenek belátni, hogy nincs létünk állatok/növények nélkül ill. a legnagyobb erő a természet. Mindig az volt és az is lesz! (most a profitot, mint legfőbb ellenséget nem vettem figyelembe)

 
 
süti beállítások módosítása