Dunakeszi-tőzegtavak 27 - PR Herald, Le Monde Diplomatique, TVE, Orbán Viktor

PPJ         2010.03.03.

PR Herald

http://prherald.hu/kepek/cikk20100227-070453.jpgNagyon tanulságos!

Magyarország első PR ügynöksége válaszolt a világelső PR ügynökségnek. Egyértelmű kommunikáció!

"A civil aktivisták kommunikációs kezdeményezései ezúttal ráadásul sokkal hatásosabbnak bizonyultak, mint a pr-ügynökség átlátszó bio-élelmiszer osztogatási akciója az újságírók számára, az Auchan „áh dehogyis akarunk mi természetvédelmi területre építkezni” gondolatmenetû ingoványos sajtótájékoztatóján. Nem csak a hagyományos pr-eszközök hatástalanságáról van itt szó, hanem a kommunikátorok hiteltelenségrõl, és azokról az átlátszó manipulációkról, melyek a hatalmi arrogancia és a megalapozott tõketartalékok biztos fölényének tudatában történnek." 

Írja a hazai PR ügynökség az álplakát gerillamódszerét dicsérve és az Auchan "lekenyerező-zöldremosó" módszereit megfeddve.

 

Le Monde Diplomatique

Fejesektől bűzlik a dunakeszi láp, avagy elefánt a porcelánboltban - Lenkei Péter írása az újság magyar kiadásában

 

Hivatalossá vált a bojkott az Auchan ellen! 

Sajtóközlemény, azonnali közlésre, 2010. március …..

NEM KÉRNEK A MADÁRKÁS ÁRUHÁZBÓL - BOJKOTT AZ AUCHAN ELLEN

Országos bojkottra szólítanak fel a civil szervezetek, mert az Auchan Magyarország Kft. kérésükkel ellentétben nem állt el természetromboló áruház-bővítési szándékától! (Levelüket (http://www.tudatosvasarlo.hu/cikkek/1523) pedig sablonos SCR válaszra  méltatta csupán! - a szerk.)

A Tudatos Vásárlók Egyesületének (TVE) kezdeményezésére február közepén 19 környezetvédő, fogyasztóvédő és helyi civil szervezet kérte nyilvános levélben a magyarországi Auchan vezetését, álljon el dunakeszi áruházának bővítésétől, amellyel természeti értékeket veszélyeztet.  

Az Auchan a civileknek írt válaszában csupán felelős vállalati magatartásáról biztosította a levélírókat, a beruházástól azonban nem lépett vissza – jóllehet, a szervezetek erre kérték.

A vállalat a sajtóban és a válaszként megküldött sajtóanyagban igyekezett eloszlatni az építkezéssel kapcsolatos kételyeket, a bojkott felhívást közzé tevő társadalmi szervezetek azonban továbbra is aggályosnak találják a terveket. Az érintett terület természetvédelmi besorolásával kapcsolatos értelmezési problémák ellenére is úgy vélik: a tervezett áruház- és parkoló bővítés komoly természetvédelmi károkat okozna, még akkor is, ha esetleg nem pontosan a lápos területen, hanem annak közvetlen közelében valósulna meg.  

Még a legkisebb beavatkozás is súlyos következményekkel járhat az érzékeny természeti élőhelyen. A parkoló kapacitásfejlesztése minden valószínűséggel nagyarányú „lebetonozással” jár majd, ami megbolygathatja a terület felszín alatti vizeinek minőségét. A település ingatlanjainak – köztük az áruház – szennyvizét levezető Óceán-árok lápon való átvezetése (amire azért van szükség, hogy minél nagyobb hasznos területhez jusson a cég) szintén kiszámíthatatlan kockázattal bír.  

Nem kétséges, hogy ezek a problémák fokozottan érintenék az érzékeny természetes élőhelyet. Ráadásul az áruháztól keletre fekvő – a vállalat birtokában lévő – teljes terület a Nemzeti Ökológiai Hálózat része, ezért törvényesen nem is beépíthető.

Bár az áruházlánc korábban, és azóta is arra hivatkozott, hogy tervei nem sértik a törvényes rendet, a bojkottot hirdető szervezetek hangsúlyozzák, hogy a felelős vállalati működés túlmutat a jogszabályok betartásán. Amennyiben az Auchan valóban olyan felelős vállalat, mint ahogyan állítja magáról, nem épít új áruházat sem érzékeny természeti területen, sem pedig bármilyen természetvédelmi érték veszélyeztetésével.  

Az alábbi társadalmi szervezetek ezúton hívnak bojkottra mindenkit, aki fontosnak tartja a természeti értékek megőrzését. A bojkotthoz csatlakozók nem vásárolnak az Auchan áruházakban, ameddig a cég le nem mond természetromboló tervéről!

A felhívással egyetértők a www.tudatosvasarlo.hu/auchan oldalon kapcsolódhatnak a bojkotthoz aláírásukkal. Ugyanitt olvasható a kapcsolódó levelezés, valamint minden eddigi és jövőbeni fontos dokumentum.

A dunakeszi tőzegláp értékeiről, az eddigi civil ellenállás eseményeiről a www.tozegto.freeweb.hu oldalon találhatók információk. 

Az Auchan Magyarország Kft. elleni bojkotthoz eddig az alábbi szervezetek csatlakoztak:

Alag Lakóparkért Egyesület
Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület
CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület
E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület
Esztergomi Környezetkultúra Egyesület
Élőlánc Magyarországért 
Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete
Független Ökológiai Központ
GATE Zöld Klub
Hulladék Munkaszövetség
Környezeti Nevelési Hálózat Országos Egyesület
Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Levegő Munkacsoport
Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
Magyar Természetvédők Szövetsége
Nimfea Természetvédelmi Egyesület
Nyikom Hegyisport és Természetvédő  Klub   
Pécsi Zöld Kör
Reflex Környezetvédő Egyesület
Tavirózsa Környezet- és Természetvédő  Egyesület
Tudatos Vásárlók Egyesülete
Védegylet
Zöld Fiatalok Egyesület 

További információk:
Horváth Gergő, Tudatos Vásárlók Egyesülete
tve@tve.hu
20/421-85-22

 

Orbán Viktor elnök úr részére

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség
fogadoora@orbanviktor.hu
Képviselői Irodaház, 1357 Budapest, Széchenyi rakpart 19.

Tisztelt Elnök Úr!


Örömmel vettük a hírét, hogy Fehérvári Tamás, a Fidesz országgyűlési képviselője 2010. február 22-én kérdést intézett a parlamentben Kling István környezetvédelmi államtitkárhoz a dunakeszi lápterülettel kapcsolatban. A Fidesz egyik politikusának a dunakeszi láp ügye iránt megnyilvánuló érdeklődése és az országgyűlési kérdés ténye reményt ad számunkra, hogy levelünkkel nem hiába fordulunk Önhöz.

Az országos sajtó a közelmúltban több alkalommal is foglalkozott a dunakeszi tőzegláp elpusztítására irányuló tervekkel, a korrupció gyanúját is felvető hatósági eljárással, valamint a láp megmentésére irányuló civil összefogással. A széles körű társadalmi felháborodást kiváltó ügyben immáron rangos szervezetek is megszólaltak: nemrég a Magyar Tudományos Akadémia Biológiai Osztálya adott ki állásfoglalást, karácsony előtt pedig a Jövő Nemzedékek Ombudsmani Hivatala ismertette előzetes véleményét.

Az utóbbi dokumentum felhívja a figyelmet arra is, hogy nemcsak a természetvédelmi hatósági eljárás körül történtek szabálytalanságok, hanem Dunakeszi Város Önkormányzata is törvénysértő helyi rendeletet alkotott akkor, amikor belterületbe vonta, és a Gazdasági-Kereskedelmi-Szolgáltató Övezet részévé tette a láp területét, hiszen az a törvényszintű Országos Területrendezési Tervben és a Budapesti Agglomerációs Területrendezési Tervben is beépítésre nem szánt zónaként szerepel, amely a Nemzeti Ökológiai Hálózat részét alkotja. Ebből következően Dunakeszi Önkormányzata jelen pillanatban alkotmánysértő állapotot tart fenn, amelynek felszámolására a Jövő Nemzedékek Ombudsmani Hivatala az Alkotmánybíróság segítségét kérte.

(Meg kell jegyeznünk, hogy Kecskeméthy Géza polgármester úr félrevezető módon hivatkozik a láp létét tagadó 2004-es bírósági döntésre, ugyanis a láp létének megállapítására nem is folyt korábban bírósági eljárás. Mindössze a láp jogi jelleg földhivatali bejegyzésének kérelmében talált formai hibát a bíróság, ezért törölte azt. Ez az eljárás a természeti védettség bejegyzésére vonatkozott, nem befolyásolta az Országos és a Budapesti Agglomerációs Területrendezési Terv érvényességét.)

A közelmúltban több civil szervezet nevében felhívtuk Dunakeszi képviselő-testületét, hogy vizsgálják felül korábbi döntésüket, és szüntessék meg a törvénysértő állapotot.  Legnagyobb sajnálatunkra semmiféle választ nem kaptunk, noha előzőleg Dióssi Csaba alpolgármester urat, a körzet fideszes képviselőjelöltjét külön is megszólítottuk.

Tisztelt Elnök Úr! A választók jelentős része a Fideszre a törvényes rend és a nemzeti érdekek elsődlegességének helyreállításáért küzdő politikai erőként tekint, amelyik a korrupció visszaszorítását kiemelt helyen kezeli. Bízunk abban, hogy a korábban írt levelünk figyelmen kívül hagyása nem jelenti azt, hogy a Fidesz a természeti értékek fenntartását másodlagos szempontként kezeli. Nem lenne jó üzenete annak sem, ha a törvényesség mellett minden nyilatkozatában kiálló Fidesz csak azért nem revideálna egy nyilvánvalóan hibás döntést, mert egyes politikusai részt vettek annak meghozatalában. Sokak számára riasztó lenne, ha egy multinacionális cég gátlástalan, minden értéket letipró törekvéseinek egyengetője szerepében tűnne fel az a párt, amelyik az ország kormányzására készül.

Az agglomerációs övezet rendkívüli módon ki van téve az ingatlanspekulációs törekvéseknek. Tisztában vagyunk azzal, hogy az önkormányzatoknak jól felkészülten és erős elhatározással kell védeni a települések hosszú távú érdekeit. Éppen ezért nyugtalanul szemléljük Dunakeszi Település-Szerkezeti Tervének előkészítés alatt álló módosítását, ugyanis a benne foglalt javaslatok elfogadása esetén újabb nagy kiterjedésű természetvédelmi területek beépítése előtt nyílik meg az út. Úgy véljük, nemcsak Dunakeszi, hanem Budapest érdekeit is az szolgálja, ha a zöldterületek megmaradnak, a települések nem válnak összefüggő szürke tömeggé Törökbálinttól Vácig. A Dunakeszi Sportrepülőtér és az Ön által is ismert, nagymúltú Versenyló Tréningtelep egykori és jelenlegi területének átsorolása ráadásul törvénysértő intézkedés is lenne, hiszen mindkettő része a Nemzeti Ökológiai Hálózatnak. A szóban forgó övezetmódosítások igen súlyos helyzetbe hozhatják Dunakeszi lakosságát, hiszen egy törvénysértő helyi rendelet visszavonása komoly kártérítési igényeket vethet fel.

Tisztelt Elnök Úr! Dunakeszi város képviselő-testületében a legerősebb frakció a Fideszé. Kérjük, hívja fel szervezetüket arra, hogy vonják vissza a tőzegláp területére vonatkozó Helyi Építési Szabályzatot, és rendeljenek el változtatási tilalmat a természetvédelmi vizsgálatok lezárultáig. Vizsgálják felül a Település-Szerkezeti Terv módosításában foglalt javaslatokat, és ne hozzanak ismételten olyan döntést, amely a zöldterületek csökkenését vonja magával.

Dunakeszi, 2010. március 01.

Filep Zoltán
Alag Lakóparkért Egyesület

Kertész Károly
Dunakeszi Tőzegtó Környezetvédelmi Alapítvány

Kriska György
biológus

Lányi András
Élőlánc Magyarországért

Lenkei Péter
Levegő Munkacsoport

Petró Gáborné
Dunaparti Környezetvédők Egyesülete

Sarkadi Márton
dunakeszi lakos

Melléklet: Civil szervezetek nyílt levele Dunakeszi Képviselő-Testületéhez, 2010. február 10.

         szólj hozzá

Címkék: botrány bojkott auchan dunakeszi parkoló beépítés láp kötevife tőzegtavak oktvf

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr11804681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

 
 
süti beállítások módosítása