A George Carlin

PPJ         2009.09.20.

Nagyon ajánlott olvasgatni való a forrásom!

"Olyan beképzeltek vagyunk. Olyan önteltek. Manapság mindenki meg akar menteni valamit. Mentsük meg a fákat, mentsük meg a méheket, mentsük meg a bálnákat, mentsük meg a csigákat. És a legfőbb önteltség: Mentsük meg a bolygót! Viccelnek ezek az emberek? Mentsük meg a bolygót? Még magunkról sem tudunk gondoskodni; máig nem tanultunk meg egymásról gondoskodni. Meg fogjuk menteni a kurva bolygót? […] Mellesleg a bolygóval eleve nincs is semmi baj. A bolygó rendben van. Az emberek vannak elbaszva! Az emberekhez képest a bolygó jól van. Négymilliárd éve itt van… A bolygó nem megy sehová, emberek. Mi igen! Mi elmegyünk. Szedjétek össze a szarságaitokat, távozunk. És nem hagyunk valami nagy nyomot. Hála Istennek. Semmi sem marad. Talán egy kis Styrofoam. A bolygó itt marad, mi elmegyünk. Egy újabb sikertelen mutáció; egy újabb biológiai tévedés." -  még több magyarra fordított Carlin idézet!

         szólj hozzá

Címkék: ajánló george carlin

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Drasztikusan fogy az arktiszi jég

PPJ         2009.09.20.

Ma ismét nem a nemzeti eszme gyűjtőhelyének hasábjain (Magyar Nemzet Online) bukkantam globális (hova gondolok, az nem a nemzet ügye... :D) problémákról szóló hírekre. Az egyik ez, de nem olyan fontos, csak zöld-politikai halandzsa. A másik viszont kopi-pészt ide, mert ennek már fele sem tréfa! Hajrá Népszabadság Online!

http://cdlanderson.files.wordpress.com/2009/04/eskimo-family.jpg

"Az elmúlt harminc év alatt csak kétszer volt kisebb az Arktisz jege, mint idén: tavaly és tavalyelőtt - közölte az Egyesült Államok Nemzeti Hó- és Jégadatok Központja (NSIDC).

A 2007-es negatív rekord 4,1 millió négyzetkilométer kiterjedésű sarki jég volt, az idén 5,1 millió négyzetkilométerrel szeptember 12.-én regisztrálták - derült ki a műholdas vizsgálatok eredményeinek összesítése után. Az Északi-sark jégpáncélja ezen a nyáron is sokkal gyorsabban olvadt a normális mértéknél, idén szeptember 12-én volt a legkisebb a jégtakaró - közölte az Egyesült Államok Nemzeti Hó és Jég Adatbankja (NSIDC).

A Colorado állambéli Boulderben működő szervezet szerint ebben az évben az Arktiszon mért nyári hőmérsékletek nem alacsonyabbak voltak, mint az elmúlt két évben, de ez semmiképp nem utal "gyógyulásra. A 2009-es nyár legkisebb jégborítottsága 24 százalékkal marad el az 1979-2000-es évek átlagától. Ez alapján arra lehet számítani, hogy a sarki jégtakaró olvadása a következő nyarak alatt is folytatódik.

Az egykori kövér jégpáncél az utóbbi években ugyanis annyira elvékonyodott, hogy a nyári jégtakaró sokkal érzékenyebben reagál az atmoszférikus anomáliákra, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Walt Meier kutató a BBC-nek adott nyilatkozatában azt mondta: nem lehet tudni, hogy jövőre a kisebb ütemű olvadás folytatódik, vagy visszatér a 2007-es nyár drasztikus jégolvadása. Az utóbbira nagyobb az esély, hiszen az arktiszi régió az elmúlt évtizedben a világátlagnál kétszer gyorsabban melegedett."

 

 

         4 hozzászólás

Címkék: politika ajánló világ klíma nol

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Hol a Bogár?

PPJ         2009.09.20.

http://2.bp.blogspot.com/_fAJIWY5uxME/Rxrc7rZnLzI/AAAAAAAAC7I/xCl82Wo0EJM/s400/04oct9-killer-whale-penis.jpgJa. És, hogy miért tűnt el Bogár László linkje a jobb oldali linkátrból?

Korábban szimpatizáltam gazdaságpolitikai nézeteivel. Aztán Az Élet és Irodalom Váncsa 60 különszáma felvilágosított affelől, vannak értelmesebb emberek is nála (nem gazdaságpolitika terén, de olyan akire érdemes figyelni, jók a szavai, intelmei),  mondjuk buddhisták, mondjuk Váncsa.

Váncsa István a legutóbbi ÉS-be írt egy frenetikusan humoros (mint mindig) cikket a "köcsögökről". Ebben Bogár mester is porig van alázva. Ugyanis (többek között) a Hír Tv és Orbán Führer, immáron hosszú láncra engedett ugatója (akár csak Ékes Ilona, akit a sajtó minden értelmiségi és hozzáértő írója már szintén porig alázott a hülye, alaptalan nézetével együtt - lásd Index és NOL) elkezdte nem felismerni, hogy hol van a szaktudása (liberális politika bírálata) és az emberről alkotott véleménye közti határ. A liberális eszmét („A szabadság annyit jelent, hogy mindent szabad, ami másnak nem árt. Az egyes ember természetes jogainak gyakorlása tehát más korlátokba nem ütközhetik, mint azokba, amelyek a társadalom többi tagjai számára ugyane jogok élvezetét biztosítják") összemosni a liberális gazdasággal (ami valóban fittyet hány a természetre -  de nem mintha a jobb oldal olyan környezetbarát lenne, csak most sikk nekik pocskondiázni mindent, ami egy kicsit is emberi értékeket vesz figyelembe a faji megkülönböztetés helyett) nagy hiba.

Olvassátok el Váncsa-mester írását a "buzi állatokról"! :D

         szólj hozzá

Címkék: vélemény

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Sok ludat is megehet egy disznó (csak előbb pépesre darálja)

PPJ         2009.09.19.

Egy kis közreműködés jött létre, vagyis egymás gondolatainak alapozása, magyarázása. Kedves Jankó András matematikailag (és más oksági viszonyok felfedésével) igazolta (elvakult zöld megátalkodott elmeháborodott) állításom, miszerint a sok kicsi sokra megy dogma nem igaz.

Sok kicsi sokra megy: igaz, amennyiben a külön hatások lineárisan összeadódnak, vagy akár még fel is erősítik egymást. Azonban ez messze nem az egyetlen lehetőség: egy komplex rendszerben egy egyedi hatás végeredménye a rendszer működésére nagyon sokféle lehet, akár ellentétes is. Erre egy ismert gazdasági példa: egy Jevons nevű angol közgazdász 1865-ben “A szén-kérdés” (The Coal Question) című könyvében feltette a kérdést: “Bölcs dolog-e engedni, hogy az országunk kereskedelme túllépje azt a szintet, ami hosszútávon fenntartható?” Megfigyelései és előrejelzései között szerepelt, hogy az ország szénkitermelése szükségszerűen elér egy csúcsot, ami után külső forrásoktól válik függővé. Rávilágított arra, hogy a szén felhasználásának hatalmas hatása van a populációnövekedésre, és ahogy a rendelkezésre álló szén mennyisége csökkenni kezd, annak tragikus hatása lehet. És ami a témánkhoz legjobban kötődik: egy innováció, amely a felhasznált energiát hatékonyabbá teszi, nem biztos hogy az összfogyasztás csökkenéséhez vezet, sőt gyakran épp a növekedéséhez. A szóban forgó innováció James Watt gőzgépe, amely sokkal hatékonyabb volt Thomas Newcomen korábbi modelljénél. Így a gőzgépnek rengeteg új felhasználási területet tudtak találni, ami a korábban nem érte meg, tehát az igény nőtt, és a bányászatban is sokat segítettek az új technológiák. - írja a Jand.blag (hogy miért blag? :D ezért)

A hülyék kora című filmről írtam, hogy "Véleményem szerint ez a film se különb abban, hogy tele van az álzöld hülyeségekkel. Energiatakarékos izzó, pár százalékos csökkentés itt-ott-amott, apró lépésekről azt hinni, hogy drasztikus változást okoznak, stb."

Tehát sok kicsi nem megy sokra. A kedves zöld szervezeteknek ideje lenne paradigma- és manifesztumváltoztatásra szánni fejüket.

         4 hozzászólás

Címkék: vélemény

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A hülyék kora című film hazai premierje

PPJ         2009.09.17.

A »hülyeség« olyan szépítő szó, legyenek inkább csak simán »hülyék«!

Tehát véleményem szerint a Hülyék kora múví jó, valós problémát közöl és tényleg ekkora a baj. És igen kedves Hír Tv-s műsorvezető néni -aki nem bír a nacionalizmuson és a szívében a "komuciológus árulók" elleni fröcsögő haragján túllépni- valóban, ha túl tetszene nézni az "álmodjunk egy nemzet-országot a világon kívül" koncepción, akkor a globális horizonton ekkora problémát (amit a film tálal) tetszene fölfedezni, és meglepő módon, arra is rá tetszene jönni, hogy áhított Orbán führere se képvisel ökologikusabb politikát...

Véleményem szerint ez a film se különb abban, hogy tele van az álzöld hülyeségekkel. Energiatakarékos izzó, pár százalékos csökkentés itt-ott-amott, apró lépésekről azt hinni, hogy drasztikus változást okoznak, stb. Igen, legyen az a célja a filmnek kedves Dóci Gabriella, hogy omoljanak össze lelkileg az emberek olyannyira, mint Jankó András egy Derrick Jensen könyv után, vagy mint egy hétköznapi dolgainak rabságában élő ember  egy Feldmár András könyv után! Ezzel tudnák elérni a legtöbbet, nem a "mi zöldek mindenre tudunk választ" sekélyes marhaságát kellene súlykolni. Dehogy tudtok ti zöldek akármit is! Egy Természet és szabadság kötet (szerk: Lányi András, Osiris, Bp. 2000) elolvasása után azt hiszem jó pár zöld manifesztum megváltozna, kicsit logikusabbá válna. Olvasnátok Roszakot, nem beszélnétek butaságot. Hihi. De vicces a Pacsker. Anyáz megint mindenkit.

No. A film jó, de nem minden jó megoldás, amit a szádba tálal.

Wács it!

PREMIER 09.22. 19:00 MOM Park

Gyere el, és légy részese a történelmi pillanatnak! Az egész világon egyszerre mutatják be a filmet, mely megváltoztathatja a történelmet. Magyar tudósok, politikusok és hírességek mellett a TE helyed is ott van ezen a különleges filmbemutatón, és az utána tartott fogadáson. A jegyek már kaphatók a Palace MOM Park moziban!

         3 hozzászólás

Címkék: ajánló válság környezet fenntarthatóság

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

 
 
süti beállítások módosítása