Végre! Végre! Végre! Hála (nem Istennek, hanem) a világ két legértelmesebb emberének!

PPJ         2009.10.11.

Forrás: Népszabadság Online

Fogadjátok teljes mértékű elismerésem! Az egyetlen napi sajtóorgánum ami ilyen témákkal egyáltalán foglalkozik!

A cikk említi a klímamenekült kifejezést. Erről az új, magyarországon nem nagyon emlegetett kifejezésről bővebben itt és az ökonépvándorlásról itt.

A családtervezés a leghatékonyabb klímavédelem

 

Minden hét dollár, amit az emberek családtervezésre költenek, egy tonna széndioxidkibocsátás-csökentést eredményez. Ha bármilyen környezetvédelmi technológiával szeretnénk elérni ugyanezt a célt, legalább ötször ennyit kell költenünk - derül ki a London School of Economics kutatóinak tanulmányából.

Menekültekkel megrakott ...

Menekültekkel megrakott bárka Olaszországnál. A nem kívánt népszaporulatból lesznek a gazdasági és klímamenekültek
-

 

A Fewer Emitter, Lower Emissions, Less Cost (Kevesebb kibocsátó, alacsonyabb szennyezés, kisebb költség) című munka kiadója sem "akárki":  az Optimum Population Trust-ot olyan nevek fémjelzik, mint David Attenborough vagy James Lovelock.

Az említett tanulmány rengeteg meggyőző példa és számítás nyomán jut a fenti következtetésre. Kifejti például, hogy az egy anyára jutó születések számának négyszeres növekedése a gyermekhalandóság hússzoros emelkedésével jár, miközben a fejlődő világ nem kívánt népszaporulatából nagy valószínűséggel gazdasági, hadi vagy szexrabszolga lesz - illetve gazdasági, vagy újabban sokszor "klíma-menekült", ami azonban a végeredményt tekintve sokszor az előző három alternatíva valamelyikét is jelenti. A dokumentum megállapításai szerint régóta ismert tény, hogy a széndioxid-kibocsátás szorosan függ a népességszámtól - azzal azonban eddig nem törődtünk, hogy érdemben mérsékelni sem lehet, amíg a népesség robbanásszerűen nő.

A tanulmány arra is rámutat, hogy a népességszám racionális megközelítése globális léptékben pillanatnyilag lehetetlen, mivel a téma vallási okokból tabunak számít. A politikai és vallási vezetők a népszaporulatot még ma is leginkább korlátlanul rendelkezésre álló, ingyenes természeti erőforásnak tekintik.

A szerzők szerint ehelyett a családtervezés emberi jogi megközelítésére kellene helyezni a hangsúlyt. Számításaik szerint minden évben legalább 200 millió olyan nő szeretne fogamzásgátlást használni, aki anyagi okoból nem engedheti meg magának. A Földön a megszülető gyerekek több mint fele az őket nemző párok akarata ellenére jön a világra. Az ENSZ adatai alapján a családtervezés lehetőségének elterjesztése negyedére csökkenthetné a szülők szándéka ellenére született gyermekek számát.

Így 2050-re a hivatalosan prognosztizáltnál félmilliárddal kevesebb, 8,6 milliárd lehetne a világ népessége. A születések számának visszafogásával 34 milliárd tonna széndioxid-kibocsátást lehet elkerülni, 220 milliárd dollár befektetéssel. A ma rendelkezésre álló zöld technológiákkal ugyanennyi kibocsátás-csökkentéshez egy trilliárd dollárra lenne szükség.

A számok magukért beszélnek: egy tonna széndioxid-kibocsátás elkerülésének az ára fogamzásgátlással 7 dollár, a környezetkímélő technológiákkal ennek többszöröse. A szélerőművek tonnánként 24, a naperőművek 51, a széndioxidot tároló széntüzelésű erőművek 57-83, a hibrid járművek 92, az elektromos járművek 131 dollárért tüntetnek el egy tonna széndioxidot.

Az Optimum Population Trust szerint a végkövetkeztetés is egyértelmű: a klímaváltozás elleni küzdelemből kihagyhatatlan a családtervezési lehetőségek biztosítása minden ember számára. Vagyis a napokon belül megkezdődő koppenhágai nemzetközi klímacsúcson (is) kiemelten kell kezelni.

         2 hozzászólás

Címkék: vélemény vallás világ klíma fenntarthatóság

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr831442894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.01.02. 02:37:22

@bogybolok:

Ha felnőtt ember vagy és az előbbi kommentjeidre azt írtam, hogy éber vagy, valamint élettapasztalatod az önkormányzatok működése, akkor nem értem, hogy gondolhatod, hogy a földi 6 mllrd emberből 4 mllrd kínai?

 
 
süti beállítások módosítása