Sok ludat is megehet egy disznó (csak előbb pépesre darálja)

PPJ         2009.09.19.

Egy kis közreműködés jött létre, vagyis egymás gondolatainak alapozása, magyarázása. Kedves Jankó András matematikailag (és más oksági viszonyok felfedésével) igazolta (elvakult zöld megátalkodott elmeháborodott) állításom, miszerint a sok kicsi sokra megy dogma nem igaz.

Sok kicsi sokra megy: igaz, amennyiben a külön hatások lineárisan összeadódnak, vagy akár még fel is erősítik egymást. Azonban ez messze nem az egyetlen lehetőség: egy komplex rendszerben egy egyedi hatás végeredménye a rendszer működésére nagyon sokféle lehet, akár ellentétes is. Erre egy ismert gazdasági példa: egy Jevons nevű angol közgazdász 1865-ben “A szén-kérdés” (The Coal Question) című könyvében feltette a kérdést: “Bölcs dolog-e engedni, hogy az országunk kereskedelme túllépje azt a szintet, ami hosszútávon fenntartható?” Megfigyelései és előrejelzései között szerepelt, hogy az ország szénkitermelése szükségszerűen elér egy csúcsot, ami után külső forrásoktól válik függővé. Rávilágított arra, hogy a szén felhasználásának hatalmas hatása van a populációnövekedésre, és ahogy a rendelkezésre álló szén mennyisége csökkenni kezd, annak tragikus hatása lehet. És ami a témánkhoz legjobban kötődik: egy innováció, amely a felhasznált energiát hatékonyabbá teszi, nem biztos hogy az összfogyasztás csökkenéséhez vezet, sőt gyakran épp a növekedéséhez. A szóban forgó innováció James Watt gőzgépe, amely sokkal hatékonyabb volt Thomas Newcomen korábbi modelljénél. Így a gőzgépnek rengeteg új felhasználási területet tudtak találni, ami a korábban nem érte meg, tehát az igény nőtt, és a bányászatban is sokat segítettek az új technológiák. - írja a Jand.blag (hogy miért blag? :D ezért)

A hülyék kora című filmről írtam, hogy "Véleményem szerint ez a film se különb abban, hogy tele van az álzöld hülyeségekkel. Energiatakarékos izzó, pár százalékos csökkentés itt-ott-amott, apró lépésekről azt hinni, hogy drasztikus változást okoznak, stb."

Tehát sok kicsi nem megy sokra. A kedves zöld szervezeteknek ideje lenne paradigma- és manifesztumváltoztatásra szánni fejüket.

         4 hozzászólás

Címkék: vélemény

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr421393467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jand 2009.09.19. 21:55:33

Hello!
Épp nemrég hívták fel rá a figyelmet, hogy a Jevons könyv dátumát csúnyán elírtam: nem 1985, hanem 1865. Valahogy sikerült nem csak megcserélnem két számjegyet, de az egyiket még fejére is állítani :P (vagy csak tudattalanul az egoizmusom tört előtérbe, hogy születési évemet írtam...)

PPJ · http://greenr.blog.hu 2009.09.19. 22:11:52

@Jand:

Köszi! Fontos a pontosság is, de ettől a cikk nem változott a szememben.

Remélem nem baj, hogy ilyen szóhasználatú környezetben (olyan magamfajtásban :D) idézlek?!

Üdv!

Jand 2009.09.19. 22:35:45

@Pacsker:

Nem baj, nyugodtan idézz, ahogy tetszik, én is idézek másokat. A javításra azért hívtam fel külön a figyelmed, mert te még a rossz dátumot másoltad be.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2009.09.19. 22:44:55

@Jand:

Jaj! De ostoba vagyok. Javítva.

 
 
süti beállítások módosítása