A Végjáték premisszái

PPJ         2009.05.03.

Az előbbi posztban bemutatott TITOK (Tevékeny Ifjak a Természet Oltalmáért és a Közösségért) közösség weboldaláról szemezgetve íme egy nem mindennapi írás: A Végjáték Premisszái. Derrick Jensen az író és Jankó András fordította (köszönjük!) le magyarra.

Igaznak tűnhet a vád a zöldségek felé, hogy csak problémafeltárnak, századszorra is kifejtenek, semmi konkrét újat a gyakorlatban nem mutatnak. De ne higgyünk az ilyen vádaknak. (Véleményem szerint addig még nem lehet megnyugodni amíg még ezek az információk sem jutottak el az emberiség nagyjának tudatába!) Még csak meg se fontoljuk, hogy van-e alapja. Csupán körbe kell nézni mennyi fiatal kezd felismerésre jutni, mennyien kezdik életüket a város helyett a természettel harmóniában élni, számos ökofalut alapítottak, ahol a környezettudatos életmódot szinte ingyen a táborokban a fenekünk alá tolják tanítják. Alternatív, lokális és közösségi  megoldássokkal is tele van az összes valamire való civil szervezet! Hadd ne mondjam kik és milyen módon akarják mindezek megvalósulását mégis akadályozni!

"Azért nevezi könyve logikájának gerincét képező állításait premisszáknak (előfeltevés), mert ezekből kiindulva következtet, és bár sok rengeteg példát ad maguknak a premisszáknak az illusztrálására is, de az azokról való döntést az olvasóra bízza."

Ajánlónak itt az első három, utánna a tovább gombra kattintva lehet a forrásoldalon elolvasni.

"Első premissza: A civilizáció nem fenntartható, és sose lehet az. Ez különösen igaz az ipari civilizációra.

Második premissza: A hagyományos közösségek ritkán engedik át vagy adják el önszántukból a közösségük alapját jelentő erőforrásokat, amíg a közösségüket fel nem bomlasztják. Ezenkívül nem hajlandók hagyni, hogy más erőforrások – arany, olaj stb. – kitermelése érdekében kárt tegyenek a földjeikben. Ebből következik, hogy aki igényt tart az erőforrásokra, annak minden tőle telhetőt meg kell tennie a hagyományos közösségek szétrombolásához.

Harmadik premissza: Az életmódunk – az ipari civilizáció – alapja és előfeltétele az állandó és széleskörű erőszak, ami nélkül nagyon gyorsan összeomlana."

- Tovább olvasom...

Jankó - mivel ezek premisszák, azaz előfeltevések - cikksorozatot indított, melyben személyesen véleményezi és fejti ki az egyes pontokat.

Az első premisszáé itt is van.

         1 hozzászólás

Címkék: vélemény ajánló természet ökológia fenntarthatóság

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr481099744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.


 
 
süti beállítások módosítása